Söderköpings Gästabud

God morgon
 
En intensiv , men otrolig rolig helg är över! Söderköpings Gästabud är över och staden har varit överfull av folk , händelser och intryck!
 
Kan bara säga att jag är grymt imponerad! Den stämningen som rådde under dessa dagar går nästan inte att beskriva. Alla var med på tåget ! Det var ca 300 volontärer som hjälpte till med allt från att gå efter hästarna och plocka upp hästbajs , till att se till att alla facklor och eldkorgar brann . Alla behövdes .
 
Eldshowen såg jag inte , men den var fantastisk sa de som var . Och Söderköpingsborna själva var lika mycket med och klädde ut sej och levde sej in i spelet vilket bidrog väldigt mycket till att det blev som det blev !
 
När jag kom ut från jobbet så satt det en drös med tjejer och drack vin med lerkrus och hade levande ljus i tidsenliga kläder . Helt underbart
 
 
Vad sägs om den ulltovade baginboxpåsen ??? ;-)
 
Spindeln i nätet är Korp , men även en hel organissation med Kommunen och Näringslivschefen i spetsen , som handgripligen jobbar praktiskt med detta .
Det är bl a hon som bokar alla band till detta . Ett gediget jobb och jobb lönar sej för det har aldrig varit så många som besökt denna tillställning som i år och det märktes inte minst i vår affär där det varit draget hela helgen.
 
Men trots det stora besökarantalet så var det ganska lugnt på Skönbergagatan ...100 meter bort där det inte var så mycket aktivitet vilket visar att läge är A o O .
 
Kan ju inte låta bli att fundera på skillnaderna mellan Söderköping och Valdemarsvik så klart .
 
Jag har en av Söderköpings minsta butiker , men trots det så har jag vid det här laget träffat Näringslivschefen en 10 tal gånger på ett halvår . Det har varit träffar för alla , det har varit fotograferingar , det har varit små riktade möten och vi har också blivit uppbjudna på kaffe. Vi har haft mailkontakt och ringt oss emellan.
Ytterliggare möten är jag också välkommen till , även om jag inte haft tid . Det finns bl a frukostmöten osv osv.
Möten hålls på neutral mark och är till för alla
 
I Valdemarsvik finns frukostmöten på Lilla Blå (senast 3 besökare ) där övriga näringslivet blev inbjuden med armbågen efter något år , men som är menat för storgatan.
Det finns en näringslivskväll , men det är för inspiration ....inte så mycket mer . Kan iof var trevligt , men det är inte det som binder företag samman och skapar vi - känsla .
 
Sedan finns det möten där bara vissa företag ( och alltid samma samma ) får vara med . Eliten i Viken ...små halvhemliga lunchmöten och näringslivrådet.
 
Därifrån utgår de värderingar som dessa tycker att vi ska ha. Just nu "positiva Valdemarsvik" , men lyckas dom?
 
Precis som i barnuppfostran så tror jag det gäller att förstå att " Folk gör inte som du säger ....utan som du gör "
 
Vill man skapa positiv känsla så gäller det att själv bjuda till och skapa det . Få en VI känsla genom att inkludera och SE människor. Skapa plattformar att ses under , och det behöver inte vara lunch med .
 
Riktig skoj var det att få besök av Företagarnas förra regionschef i butiken , som kommer ihåg mej trots att det är 10 år sedan jag blev årets företagare . Det blev riktig diskussion och vi var samstämmiga i uppfattningen om att plattformar är det som behövdes mest . Och att se företagarna !
 
Just detta med att behandla alla människor korrekt och inte värdera folk olika är också viktigt , och där tycker jag de flesta (inblandade i företagande ) gör fel i vår kommun. Detta elit-tänk ...där dessutom dessa företagare inte är så speciellt bra ...utan bara vill vara med utan att vilja göra något ...tycker jag är beklämmande.
Nej ett nytt tänk...inkludera alla , skapa plattformar och gör folk delaktiga i det som sker .
Försök inte prångla ut budskap typ "positiva Valdemarsvik" som inte finns, utan gör positiva saker istället som gör att folk känner positiviteten istället . Se folk ....och prata med folk och var genuint intresserade efter folk och företagares åsikter !
 
Mycket politiskt dåliga beslut har tagits under de senaste åren som inte går att göra om , men just företagande och företagsklimatet är något som går att göra något åt på ganska lätt sätt och detta går dessutom vid sidan av politiken om det görs på rätt sätt , så jag förstår faktiskt inte varför företagsorganissationer , bank och kommun inte förstår att något radikalt måste till för att få tillväxt och bättre företagsklimat .
 
Allt går om man vill !!
 
Och Söderköping har bevisat det för det är bara för några år sedan man lade om strategi där och på allvar tog tag i företagsklimatet , och jag kan säga att de lyckats ! Och det är faktiskt otroligt roligt att få vara en bricka i spelet och faktiskt kunna påverka i Söderköping för ett än bättre företagsklimat .
 
Fick ju en smickrande förfrågan att sitta i styrelsen för Småföretagarnas Riksförbund . Den starkast växande småföretagarföreningen i Sverige med direkt förhandlingsbart läge med Riksdagen , men var tvungen att tacka nej . Men frågan finns kvar och om jag bara återhämtar mej som jag ska efter op i vinter , så tänker jag hoppa på detta . Vad kan vara roligare än att syssla med företagarfrågor ?
 
 
Så en än gång en eloge till söderköpingsborna och företagen i Söderköping för den gångna helgen .
Det är en ren ära att få vara med er !!
 
Kram
 
 
 

Kommentera inlägget här :