Näringslivsranking

God morgon
 
Så kom den då ....näringslivsrankingen , och vi hade klättrat några placeringar men ligger ändå sist i länet.
 
Samtidigt kom en annan undersökning där företagare som verkligen haft kontakt med kommun ska bedöma upplevelsen, och dessa två går stick i stäv med varandra.
 
Jag vet inte alls , men hur skulle du själv svar om du var en av väldigt få som skulle bedöma t.ex alkoholhanterarens arbete ? Du måste ha med honom att göra och du är beroende av att det fungerar?
 
Näringslivsrankingen å andra sidan är inget garanterat att du haft med kommun att göra över huvud taget. Din åsikt kan helt baseras på vad du tror och tycker mer än på fakta eller på vad som verkligen har hänt .
 
Hur det än är med det så är Näringslivsrankingen det viktiga . Inte för att det är sant , utan för hur vi kommunicerar ut till varandra och till yttervärlden hur vi upplever kommunen.
Känslan som vi har när vi jobbar ...känslan som vi har när vi pratar med andra.
 
Och har man då känslan att man inte är sedd , inte betyder något eller är en tillgång för kommunen så är det verkligen inte bra !
Vem satsar i en sådan kommun?
 
Tyvärr är det också så att den viktigaste punkten som påverkar samtliga svar i undersökningen är " Politikers attityd mot företagande"  och den har blivit sämre. Inte konstigt med tanke på de svar man fått på sociala medier de senaste åren.
" Rankingen är låg för att företagare är bortskämda och kräsna "
" Ni är ju så driftiga så det kan ni väl sköta själva"
" Förstod ju inte att NI tyckte det var viktigt att ha personlig kontakt .....nu vet jag att NI tycker det så då får vi väl göra företagsbesök då "
 
Att få politiker som inte är genuint intresserade av företag är ju faktiskt inte så intressant att få hit. Så kanske man borde få någon utomstående föredragshållare att hålla föredrag för politikerna till att börja med ...och tala om för dom varför företagande och nyföretagande är viktig för en kommun ?
 
Att sedan vissa försöker styra upp kommuninnevånarna genom att  propagera  för "positiva Valdemarsvik" tror jag ärligt talat gör det hela väldigt konstigt och löjligt och har motsatt effekt . Vuxna människor tänker liksom själva . Positivt bemötande , får positivt respons ....medans inget bemötande eller ointresse ger negativ respons . Rätt lätt att förhålla sej till .
 
Men kan vi inte lägga denna ranking åt sidan och konstatera att de som bestämmer om våra företag de senaste åren inte har lyckats ?
 
Och det är ju också även så att vi har en vision som säger att vi ska klättra på rankingen och bli bäst .
 
Är det då inte hög tid att sätta ihop en annan grupp som troligtvis kan det här lite bättre ?
 
Och till att börja med så kanske man ska ha en handlingsplan för att nå visionen .
 
10 punkter för ett bättre näringslivsklimat skulle jag vilja se . Och ingen av punkterna ska vara att upprepa "positiva Valdemarsvik " utan tvärtom ........dessa punkter ska vara för att företagen själva ska uppleva Valdemarsvik positivt .
 
Så återigen för sjuhundrafemtiotredje gången ....Vad gör vi ?
 
Önskar er en härlig dag
 
 
Kram
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :