Julafton

God morgon på er !!
 
Det är full fart nu för tillfället och svårt att hinna med allt som man vill göra .
 
Morgonpromenaderna är heliga och vet ni vad ....jag har faktiskt tagit några springsteg om än väldigt försiktigt . Något jag inte gjort på 30 år . Men hjärtat dunkar så stabilt och luften som äntligen kommer in där den ska är så förförande härlig <3 Nej jag tänker inte göra någon svensk klassiker eller springa maraton ...bara prova att  andas :)
 
Stor vårbudget precenterades igår och det mesta gick i flyktingkrisens tecken.
 
Vi är mitt i en högkonjunktur och Magdalena Andersson tog åt sej äran åt den i tv igår . Helt fel !! Det uppsving som Sverige fått beror på 1. Att industrin går bra för tillfället  2 . Alla nyanlända .
Lite motsägelsefullt låter det när jag skriver det då jag klagar på att nyandlända är en kostnad jämt , men så är det faktiskt . Aldrig har Sverige ökat så kraftigt i befolkning och det gör att det skapas nya behov, nya företag och nya jobb för att klarar tillströmningen av folk i landet . Det drar upp konsumtionen och Sverige går för fulla muggar.
 
Sedan är det ju inte så enkelt . När Sverige går för fullt och är in en högkonjunktur så är det egentligen den tiden som vi borde samla på oss i ladorna till sämre tider . Det kan vi inte göra utan det är en extrem situation och Sverige måste trots högkonjunkturen låna pengar för att klara av detta. 51 miljarder till kommunerna och det är verkligen välkommet då kommunerna går på knäna .
 
Erland tycker detta är julafton att vi får 1800 per person och det är verkligen ett välkommet tillskott . Han menar på att det är garanterat under iaf denna regeringen att de får pengar .....men det är väl så att om vi lånar nu i högkonjunktur ....hur ska vi då göra när vi går ner i lågkonjunktur ? Det handlar kanske först och främst att se bortom detta specifika läge.
 
Vi måste ....precis som Erland säger använda dessa pengar väl . Att vi är på 42a plats i lönsamhet som Erland säger är en sanning med väldigt många bottnar . Detta förklarade jag i mitt inlägg den 14 Mars http://cizzieensam.blogg.se/2016/march/plotsligt-hander-det.html
 
Nu borde de sätta sej ner och prata ....alla partier i kommunen . Gärna ta in en stadsvetare för att försöka sia in i framtiden och det troliga scenariot i framtiden i vår kommun. Hur troligt är det att alla dessa stannar kvar i kommunen. Vad händer med jobben? Vart ska pengarna sättas in ? Är det någon mening med att bygga nytt när det gäller skola och dagis eller är detta snabbt övergående . De pengar vi fått och just nu gör vår kommun rik ....hur länge ska de räcka . För det finns en massa fakta att ta till . Att en nyanländ t.ex tar det 8 år eller mer att komma in och bli egenförsörjande i genomsnitt . Här är det brist på jobb, kommunikationer till städer ....hur stor chans är det då att de stannar kvar ?
 
Jag anser att pengarna bör buffras upp och vi bör leva i kommunen som vi har ett underskott , för så är det egentliga läget i kommunen och man gissar sej de närmaste 10 åren .
 
Och kanske är det så att i dessa "kristider" så är det inte ok att göra en personalfest för kommunen för mellan en kvarts och en halv miljon ...bara på skoj så där .
Är det plåster på såren för den dåliga arbetsmiljön i kommunen som tidigare varit på tapeten och som revisorerna undersökt ?
 
De flesta kommunanställda jobbar skift så det kommer att vara många som inte kommer att kunna gå . Kanske hade varit bättre om de olika områdena hade fått hitta på något själva för att svetsa ihop grupperna och då gjort det på det sätt som passar dom bäst .
 
Imorgon fredag kl 18.00 kommer jag sitta klistrad vid tvn. På Tv4 Sport visas då Amerikansk Fotboll och Anton gör sin första match i superserien för Örebros Black Knight  . Örebro kom 2a förra året . En dröm för honom att göra och jag kommer att hålla både tummar och tår . Som ny får han inte spela hela tiden utan kommer in en bit in matchen . Han har nr 58 på ryggen .
 
Nu har också ( antagligen) vår nästa valp kommit till världen. Tiken Susanne nedkom med 4 hanar och 3 tikar .
 
 
Kan någon av dessa bli vår nästa tro ? Och vad ska hon heta ? Greta ? Sig-Britt ? Inte lätt när man inte vet vad efternamnet blir än ;-)
 
Önskar er en riktigt härlig dag !!
 
Kram
 
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :