Mitt företag går inte bra .......

Mitt företag går inte bra . Jag ser det i siffrorna , mina konkurrenter kör om mej och försäljningssiffrorna viker , vad ska jag göra ?
Låtsas inte om det , utan fokusera på det positiva ! Du har ju de snyggaste produkterna , fabriken ligger underbart vackert så vad är problemet ....fortsätt att marknadsför DET så blir allt bra !!!
 
Någon som tror på det här ?
 
Men just den här filosofin har Valdemarsviks Kommun just nu och det såg vi inte minst när "Bäst att bo 2016" kom ut härom dagen och Hanna på NT lade ute det på sin facebooksida och Valdemarsvik placerade sej som 4a från slutet .
-Valdemarsvik är bästa platsen att bo på , vi har det så vackert ...har sett mycket och det är värre på andra ställen....fokusera på det positiva ...strunta i alla dessa negativa undersökningar .
 
Och det är också ungefär samma personer som med TRYCK går ut och säger dessa mantra ...VAR POSITIV !!
 
I min värld har detta mantra som de senaste åren beslutsamt basunerats ut aldrig fungerat och jag tycker det är både naivt och direkt farligt för kommunen. Och om inte annat så visar ju just dessa rankingar att hur mycket de än påtvingar oss sin uppfattning så vi blir tysta ....desto mer sjunker vi i dessa rankingar . För mycket riktigt så tystnade diskussionen där ...ingen kom med förslag med förbättring och ingen försökte reda ut vad som kunde dra ner oss så lågt i rankingen.
 
Är det bra tycker ni ?
 
Allt handlar om ekonomi om det så är företag eller kommuner !
 
Hade det varit så att företaget gått dåligt så hade vi direkt börjat ta  tag i problemen . Självklart hade vi fortsättningsvis utåt ...mot kunderna fortsatt marknadsfört det som verkligen är bra med vårt företag ...men vi ...vi som jobbar här skulle givetvis öppet diskuterat problemen .
 
Detsamma tycker jag att vi kommunen ska göra . Utåt mot turister ska vi givetvis marknadsföra att vi bor i den vackraste av kommuner ....men vi som bor här bör ta tag i de problem som vi uppenbarligen har och där ska dessa rankingar ses som ett hjälpmedel och indikator på vad som är fel .
 
Man kan kolla runt i Sverige på vad de olika kommunerna tycker om ex Bästa att bo rankingen och ganska givet så marknadsför vissa kommuner ( som ligger bra till) detta som något positivt ....medans de som ligger sämre till hittar fel i själva undersökningen och bortförklarar allt .
 
Man ska ta undersökningen med sund förnuft också ...vissa saker rår vi helt enkelt inte på och kan inte mäta oss med storstäder eller storstadsområden ...men mycket är jämförbart med andra landsbygdskommuner som faktiskt är största skaran av kommuner ( 163 st) och vissa kommuner ( 33 stycken) räknas som glesa landsbygdskommuner och har uppenbarligen än värre förutsättningar än oss .Så att hamna på 4e plats från slutet är givetvis inte alls bra och påverkar oss negativt .
 
Som sagt vi kan inte mäta oss med städerna när det gäller kulturliv och annat som hör storstaden till. Men det andra faktorer som bör diskuteras . Vad gör den högsta skatten i Östergötland för vår kommun ? Väldigt hög arbetslöshet ? Dåliga i skolrankingen ? Och en av de tyngsta ....Näringslivsrankingen ?
Det finns andra variablar ...Nöjd kund index bl. a ...men Näringslivsrankingen anses som den tyngsta och som påverkar samhället mest.
 
Googlar man sedan runt på det så kan snabbt urskilja vad Näringslivsrankingen handlar om egentligen.
Kommunernas förmåga att vara lyhörda , kunna kommunicera och att vara rättvisa och inte ha favoriter.
 
Att komma bra till i rankingen ger mer investeringar, mer samarbete med praktikplatser , ger mer samarbete mellan företag och ger i slutet mer skattepengar till kommunkassan.
 
Samma sak med .bäst att bo rankingen . Man kan tyvärr inte leva av vacker natur om man inte är pensionär . Man måste ha  jobb eller så ser man att en kommun har de förutsättningar man själv tror på för att man ska våga satsa där  ....är det inte så ? Och det är pengar och familj som är det viktiga i ens liv.
 
Så jag hoppas vi tänker om snart . Slutar tysta människor med "var positiv" mantrat och börjar jobba ..(.också ). För positiva ska vi vara för det som är bra och för det som utvecklas ....men vi har otroligt mycket att göra när det gäller innehåll , strategi , demokrati , synliggöra och skapa plattformar och inte minst med vart vi vill.
 
En vacker fasad är inget ....ett rikt innehåll är allt !
 
 Välkomna in till Söderköping i helgen där " Barnens dag " går av stapeln. Mycket med gratisaktiviteter överallt i stan och hos oss på Trolltyg kan barnen prova fiskspat . Och tillåter vädret så har vi jätterea utanför och där du kan hitta toppar och tröjor för 40 kr stycket !! Välkomna !!  .
 
Electric Banana Band spelar och det invigs en ny lekpark .En massa prova-på-saker och de  flesta affärer har aktiviteter och det pågår massor saker ute på stan ! Helkul !!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :