Näringslivsranking 2016

God morgon
 
Så kom då Näringslivsrankingen och i förrgår  var Svenskt Näringsliv nere hos Flexmac Industri AB  i Valdemarsvik för att presentera resultatet . De kunde inte säga på vilken plats vi kom , men vi har rasat från en jumboplats på 241 (bland 290 kommuner) till en superjumboplats, den sämsta någonsin.  Mycket sorgligt !! Näringslivsresultatet brukar ses som en stämpel på hur hela kommunen mår och hur kommunikationen är .
Man frågade sej om enskilda händelser som "sotningsfrågan" eller "taxiupphandlingen" spelade in och det kan det säkert göra , men med tanke på att de själva anser att vidtagit många förbättringar så borde rankingen ligga på plus minus noll .
 
Vi ska givetvis vara ärliga att säga att hela Östergötland ( faktiskt hela Sverige) har gjort sämre ifrån sej i år än året innan. Och Söderköping som jag tycker är suveränt duktiga i kommunikation har också gått ner men från en klart bättre placering.
 
Svenskt Näringsliv var också nere förra året för att diskutera vår dåliga placering och året innan så diskuterades det i Samrådsgruppen hur vi skulle förbättra vårt dåliga resultat utav de som sitter i den gruppen.
Vi kan väl nu konstatera att de har kapitalt misslyckats och jag ska vara ärlig och säga att jag inte ....trots att de själva tycker de har gjort mycket .....inte har lyckats..
 
Och jag kan bara hålla med Torbjörn och Victor Dahlholm i att intresset för företagen är lika med noll. Jag har inte haft  någon som helst kontakt med kommunen på minst 6 år som företagare. Har däremot försökt lyfta frågan bl.a i facebook " Valdemarsvik i utveckling då jag frågade för ett par år sedan 
" Vad beror den låga rankingen på och vad kan VI göra åt det "
Jag fick svaret att rankingen beror på bortskämda och kräsna företagare av en ledande politiker i majoritet . Vårt dåvarande kommunalråd tyckte att vi företagare var så drivna och duktiga så vi kunde väl fixa till det där själva.
 
Ställde samma fråga på min egen sida och där blev det en bra diskussion om kommunikation och bemötande och framför allt att politiker ska se företag som en tillgång.
 
Gav mej inte utan skickade frågan med Erland till samrådsgruppen om vi inte gemensamt kunde göra något för att höga rankingresultatet . Men från en av företagsorganisationerna fick jag svaret att de inte ville gå på några möten där det inte var lunch . Trodde inte mina ögon när jag läste detta när Erland skrev det till mej utan dubbelkollade med Anna som kunde bekräfta det hela . OK jag kan tycka att denna person var på fel plats ....MEN det var heller ingen annan som reagerade på detta eller tyckte något annat .
 
Har sagt det innan och säger det igen att det handlar om till stor del om denna grupp som styr vårt näringsliv och till stor del om politikernas oförståelse för vad näringslivet gör för samhället och att näringslivet är motorn i vår kommun. Har själv suttit med i flera år och de menar att gruppen är omgjord nu och att de gör mycket . De sa också att de vidtagit åtgärder så de kunde inte riktigt förstå resultatet .
 
De har bland annat börjat göra företagsbesök efter KS ( tror jag ) det blir 7 besök med hela KS gruppen till utvalda relativt stora företag. Inte lättarbetat precis.
 
Mer information . Ett nyhetsbrev några gånger per år och mer information i Viksbladet för att ge "en känsla" av närhet. Det här är kanske problemet i ett nötskal ...vi vill ha närhet och inte känslan av närhet , vi kanske inte är så korkade utan kräver genuin känsla av närhet eller uppskattning för att bli nöjda ? . Kanske man måste sätta sej ner och fundera på hur vi ska få ett NÄRA FÖRETAGSKLIMAT för det är just det som vi inte har men det är just det som skulle kunna få om någon kommun skulle kunna få det .
Man ska sätta upp skyltar med positiva budskap . Och jag säger bara återigen ! Försök inte att bestämma över vad folk ska tycka ...ni ser ju resultaten vi får i alla rankingar  . Det hjälper inte tyvärr . Folk är inte dumma . De ser det positiva och känner det ....men de ser och känner även det de tycker är negativt . Kommunikation och att vara realist är svaret . Att förändra attityder är ett hårt jobb och det har aldrig ändrats av förbudsskyltar .
 
En intressant sak som jag såg i resultatet igår var att företagen i Valdemarsvik som har haft kontakt med kommunen just har varit i kontakt med dom för att "förbättra näringslivsklimatet" . Det är ju lite positivt i allt elände att företagen faktiskt bryr sej ? Vi låg över riksgenomsnittet där.
 
Så vad borde vi göra ?
 
Mitt förslag är att lösa upp Samrådsgruppen , den har aldrig och kommer aldrig fungera i dess nuvarande form .
 
Kollar man på deras mötesanteckningar så är det i första hand information till varandra . Sista mötet så var det 13 som deltog. 8 från kommun. 1 från arbetsförmedling och 4 från företagsföreningar som representerar Fastighetsägarna ( 3-4 stycken företag) Centrum i Viken ( ca 5 st) , Industriföretagen ( vet i tusan ) och Företagarna ...vet inte hur många men vet att inte det görs något utskick till medlemmar om detta .
 
Borde göras : Börja om från början!
 
1 Vi har en vision som kom ut för 4-5 år sedan och som ska vara uppnådd om 9 år , där står klart och tydligt att vi ska ligga högst upp i företagsranking och alla vet att detta handlar om närhet , kommunikation och smidighet ,
Och om man efter 4-5 år inte utarbetat en plan och nedskrivna arbetsbeskrivningar om hur vi ska nå målen är det för det första väldigt märkligt . Vad är en vision utan en handlingsplan ?
Så det första som bör göras är att politikerna blir utbildade i vad företagen betyder rent ekonomiskt och vad kommunen tjänar på ett bra näringslivsklimat . Det finns också många vetenskapliga undersökningar på att näringslivsklimatet inte bara handlar om näringsliv utan är en status på hur hela kommunen mår . Så från kommunens sida måste det vara en ärlig och genuin vilja att uppnå ett bra resultat för att vi tillsammans ska göra ett bättre samhälle mer än för att klättra i rankingen.
 
2. Ett punktprogram för att få bättre näringslivsklimat . Brett gjort av alla politiska partier och som håller över valen oavsett vem som styr .
 
3. Där har politikerna gjort sitt och en motiverad , social kompetent samordnare tar över . Han/hon ska vara som en skållad råtta som vi  sa på mötet. Kunna prata med alla företag se till att vara väl underrättat om företagen i kommunen. Kunna vara en hjälpande hand både när det gäller kontakter med politiker , tjänstemän eller med andra företagare. Vägleda i till exempel bygglov eller andra myndighetsutövningar och hänvisa till de tjänstemän som kan hjälpa till med att fylla i blanketter eller vad det nu kan vara .
 
4 En ny samrådsgrupp ska sättas till . Företagare från alla kommundelar som är genuint intresserade . Varierade åldrar, både kvinnor män och från stora och små företag. Olika tjänstemän och ev politiker ska bjudas in efter önskan. Erland kan gärna vara med , men han ska inte leda gruppen. Företagsorganisationerna ska rapportera in sina aktiviteter eller saker som är intressanta till gruppen som ska med på mötesanteckningarna . Det finns också organisationer som har stor betydelse för ett samhälle och som ibland har intressanta saker att ta del av för övriga företagare .
Gruppen ska hitta olika former av mervärde i de aktiviteter som är på G i kommunen , de ska göra plattformar och hitta saker att samarbeta med . Man ska hitta större klyster i de exempelvis mässor som kommunen besöker eller hitta nya mässor som kan passa bättre för många företag.
Företag ska i större utsträckning bjudas möjlighet att ta del av det som pågår i kommunen.
Arbetsförmedling borde kanske vara med , vi står inför stora utanförskap på arbetsmarknaden så bra kontakt med företag är ett måste inför framtiden.
 
5 Allt ska kommuniceras ut till övriga företag och man ska ha möjlighet att påverka innehåll och det ska vara tydligt vem eller vilka man kan prata med . Vi har en suverän databas med alla företag så det är inget problem .
 
6 Det måste vara slut på kompisband och vissa innekretsar och man måste leta brett bland sådana som verkligen är intresserade och kunniga . För det finns många !
 
Nu ska jag heller inte säga att det var turbulent  på mötet med Svensk Näringsliv . Tyckte faktiskt det var ett riktigt bra möte med öppenhet och vi sa vad vi tyckte och det togs emot väldigt bra . Så har bara dessa siffror på allvar sjunkit in i huvudena på dom så tror jag det är mycket lätt att vända detta .
 
Politik är politik men näringsliv är en viktigare del i mitt liv och även där jag bor och spenderar min tid . Så att kommunen har en stabil och sprudlande företagsamhet är viktigt . Inte minst för att möta den urbanisering som går fort i Sverige just nu . Och jag är säker på att vi kan lyckas med detta om bara de som har makten ger plats åt de som kan det .
 
Men nu är jag faktiskt rätt glad över lag idag . Igår kammade vi hem en storkund i Norge . Så kul ! Att kunna klämma till de stora uvarna på marknaden och stjäla kunden framför ögonen på dom är inte snällt ....men förbaskat kul !!
 
Ha nu en bra dag
 
Kram
 
 

Kommentera inlägget här :