TVÅHUNDRAÅTTIONDE PLATS :(

Så kom då Näringslivsrankingen och vi visste om att vi låg dåligt till men inte i min vildaste fantasi kunde jag tro att vi droppat 39 platser och ligger på 280e plats . Det är ren och skär katastrof ! Vi har rasat 100 placeringar sedan 2007 och vad säger det oss ? Jo att Valdemarsvik inte mår bra . För näringslivsrankingen ses som en temperaturmätare på hur hela kommunen mår .
 
Skulle jag sitta i bestämmande ställning nu skulle jag kalla in till ett extra krismöte. Lösa upp gruppen som sitter och beslutar .....eller informerar rättare sagt om vårt näringsliv och börja om från början .
 
Har skrivit 100 blogginlägg om detta och Erland har tagit till orda en gång och det var 2014 och då i princip så skyllde han på förra majoriteten . Det kan man inte göra nu utan näringslivsgruppen i sin nuvarande form får ta på sej ansvaret för det här och det är dags att börja jobba för ett bra näringsliv .  Det här fungerar inte !  Kollar man de dokument som kommer från varje möte så säger dom NADA . Förra mötet i Augusti ....av 15 personer är 5 från näringslivet . Av dessa var det fem herrar och samtliga från Viken vad jag vet. Vad som tas upp är att alla ser så positivt på Valdemarsvik ....nyanlända......... och i princip inget mer .
Man ser inget om den riktiga frågan ...hur får vi bättre näringslivsklimat ??? Vad är det som fattas , vad gör vi för fel ? Man ser inget av direkta satsningar framåt , vad gör vi för näringslivet ? Plattformer ? Samarbetsprojekt ?
 
Ser man på verkligheten t.ex i Justitias katalog för kreditvärdighet så ser vi att företagen i Valdemarsvik inte alls mår så bra . Vi har allt att vinna på att få bättre företagsklimat och med tanke på storleken på kommunen så borde det inte vara så svårt heller .
 
Dags att göra något åt det hela ...mindre snack och mer verkstad .
 
1 Lös upp Näringslivsrådet , och sätt dit folk som KAN och som brinner för näringslivet. Gör en mångfaldsannalys . Ska det vara 10 från kommun /arbetsförmedling/ bank och 5 från näringslivet  eller ska fördelningen var 10 från näringslivet  ?  Representerar vi i kön , ålder ,branscher och geografiskt område de verksamheter som bedrivs i kommunen ?  Erland måste vara kvar . Banken likaså , men i det fallet så kanske man ska omvärdera sin roll . Banken ska stå bakom företagen och inte vara där som egen person vid sidan av kommunen. Kommunen har två roller . Ge förutsättningar för ett gott näringslivsklimat ....samtidigt som de ska hålla i skattepengar.
 
2 En driven intresserad näringslivsansvarig som hela tiden knyter band med näringslivet . Det ska bli lätt att ringa till kommunen , men efter 7 år av tystnad är detta ett hårt jobb att få tillbaka förtroende .
 
3 Företagsbesök görs av politiker men  man ska inte åka hela gruppen från KS utan i mindre grupper och göra mindre formella möten. Val av företag kan man ju också undra över när man kollar de företagsbesök som gjorts .
 
4 Skapa plattformar att träffas  och mindre grupper av sammarbete . Visst kan vi samverka inom olika områden ? Vi har olika klyster som hänger ihop . Verkstadsindustrin är en ....och det har hela tiden varit den som varit viktig ....men det finns fler . Bönder .....mat och närodlat .....frisörer och skönhet har vi en hel drös av .
Lite brainstorming tack !!
 
5 Kommunicering är ett måste ! Men fel är som förra gången att det bestämdes att företagen skulle få mer information och sedan nöja sej med det för att få bättre näringslivsklimat . Det lades ut på hemsidor och viksblad . Näringslivsrådets anteckningar gick att läsa . Men  det är ju inte det som är det viktiga . Innehållet ska beröra företagen i Valdemarsvik . Det ska vara matnyttigt för flera . Det ska finnas chans att utveckla sitt företag ihop med andra eller hitta något som inspirerar . Det ska finnas möjlighet att lägga sej i arbetet och komma med ideer ...därav viktigt att folket som sitter i näringslivet har god kännedom och goda kontakter med fler företagare och representerar alla delar i kommunen.
 
6 Håll isär föreningsliv med företagande .
 
7 Nyanlända .....ja det är ett problem med arbetslösheten där , men det är inte näringslivets problem. En god nära kontakt med företag gör att det skapas och kan diskuteras praktikplatser och jobb  ...men den goda andan borde komma först så kommer det andra automatiskt sedan . Näringslivet ska inte smörjas av den anledningen .
 
 8 Information är givetvis också jätteviktigt . Lägg in i nyhetsbrev alla förändringar i sådant som företagare ofta behöver veta . En väg in i kommunen vore att önska , men går inte det så lämna med lämpliga telefonnr för allehanda ärenden i nyhetsbrevet . Välkommenbroschyr till nya företagare och personer vore också att önska och ger dem en första bra kontakt med kommunen.
 
9. Sist av allt är att hålla isär sina roller . Kompisbanden har blivit starka i toppen av pyramiden och det är ett av våra största och mest hämmande problem . Det tar oss inte framåt utan gör att vi har stannat . Det är också det man hör talas om mest när man pratar med företagare nu . Klipp banden och bli mer proffs .
 
10 Vision 2025 är snart här ....ska vi lyckas att ens vända trenden så måste det upp en lista med åtgärder som måste göras och som måste följas.
 
Allt går att göra bättre ....men bara om man vill . Vem lägger in en punkt i Näringslivsrådet nästa gång som säger  " Bättre näringslivsklimat prio 1 " ?
 
Jag var PÅ förra året ...detta år och för 10 år sedan ....är DU ?
 
Kram

Kommentera inlägget här :