Trevlig första advent !!!

Ett fullsatt Folkets Hus igår när vi sjöng i Viran och Pingstkyrkan anordnade lite julstämning .  Skoj och mer folk än förra året , vilket visar att det är uppskattat. Kör XL var inte bara skönsjungande ....vi var snygga också ;-)
 
 
 
Känner mej dock lite snuvad på fikat ...när jag fick agera mickställ under tiden vår coach Gunilla och Alexander drog lite solonummer och mickstället började ge vika .....och hann inte med godsakerna ....Attans !!!
 
I biosalongen bredvid så pågick information om saneringen i Gusum. Nu  på måndag ska det sätta igång och de ska hålla på 4 dagar i veckan 7-19 varje dag .
Ska bli riktigt skönt att få ordning på det området , som sett ut som kriget i så många år . Jag hoppas vi verkligen får vara med att se över planritningen sedan så inte det binds upp av sådant som inte går att göra något åt sedan.
 
Sedan kan jag höra framtidens skola när de lär ut naturvetenskap och berättar hur intelligensen gick framåt från första människan ..........men 2013 fick vi en liten svacka ....som troligen berodde på föroreningar , för då använde vi 4,000,000 kr till att flytta två högar förorenat material några kilometer , Och troligtvis får de göra om det igen och sanera materialet . För som sagt ....en mindre förorenad Kommun har vi ju inte fått , när allt är kvar .
 
Nu laddar vi för helg och få lite julkänsla hemma. Men ikväll kommer det ytterligare lite folk som ska träna till adventständningen imorgon . Och imorgon ska vi hänga upp julstaken så vi har något att tända .
 
Klockan 16 imorgon sätter allt igång och jag hoppas det kommer mycket folk och inte minst för vi har skolan med oss som fixat en massa . Det kommer också att bli ponnyridning för alla som känner och vill .
 
Inspirationskvällen nere i Valdemarsvik visade sej bli en lyckträff. Skoj !!
Läste inlägg på nätet från både ung och gammal och såg att de var ganska lyriska. Synd att jag inte var där , men ibland räcker inte tiden till.
 
Givetvis måste jag säga grattis till Fia Asklöv som vann priset för ung företagsamhet . Tufft att i den åldern våga sej på ett stort företag !! Ett jättegrattis !! Hon är väl värd det !! :) Och givetvis så sover både Maja Ohlsson och Barbro Ängman i Biabäddar !!! De är patrioter (och de är svårast att tugga sönder så matte och husse föredrar dom )
 
 
Gryts skola har sitt första möte den 11 December och hoppas då få mycket folk som vill hjälpa till att vända trenden.
 
Så ....nu har jag tjatat färdigt för den här veckan......till glädje för många . Det har funnits mycket att skriva om....men nu lugnar det nog ner sej och jag också kanske.
 
Vi på  Gripband kunde konstatera igår, att vi haft ett bra år. (som om vi inte visste ) Nästa år verkar bli ännu bättre , och vi har verkligen slitit ett bra tag nu så det känns skönt att det ger utdelning. Jag/vi är värda det !!!
 
Tänker fira ikväll med Maja Ohlssonjagad rådjurssadel , hasselbackspotatis , och kantarellsås (cizzieplockade)
 
Och slutligen så tänkte jag göra er uppmärksamma på de lagändringar som gäller för körning från söndag .
Ganska självklarar grejer egentligen så det är bra att det skrivs ut .
 
 
 
 Jag är samtidigt ytterst tacksam för att inte "sminka sej" och "byta strumpbyxor" stod med på listan...Puh !! Det besparade mej mycket tid !!! ;-)
 
Kram och ha en riktigt skön helg och kom gärna till Gusum 16-16,30 på lördag !!!
 
 
 
 
 
 
 

Ber om att få göra en pudel....ähmmm Petit menar jag !

Ja nu får jag allt göra en pudel.....eller en Petit kanske det heter . Hur som helst får jag be om ursäkt till Barbro Ängman som klarade sej galant på jaktprovet igår , och var den första av syskonen Ängman att ta en etta .
Nu är det en etta till och hon kanske får vara med i Petit-SM , eller två ettor till och hon blir jaktchampion.
Förlåt Barbro !!!! ;-)
**************************************************************************************************************** 
 
Annars gick dagen i politikens tecken hela dagen. Många samtal , mycket chatt , mycket prat i affären.
 
Jag som alltid omsätter politiken till företagande ...roade mej att omsätta KF replikerna till repliker i ett företag.
 
VDn klubbar igenom budgeten , där färgeriet höll på att få läggas ner ....företaget har köpstopp, vikariestopp, ekonomiavdelningen fått dragit ner flera tjänster, vinsten är obefintlig trots flera miljoner tillskott från moderbolaget ....men när han tar till orda ser han jätteglad ut och säger
-Vi fick iaf en ny dator !!! ;-)
 
Ja ...just nu står mej politikerna mej upp i halsen , men jag tror ändå att Inspirationskvällen idag kan bli intressant, det är lite tänk där efter tidigare års missar . Jag kommer inte tyvärr , men måste andas lite ibland också , och jag känner att jag ska göra det idag.
 
*****************************************************************************************************************
 
Vad händer i kölvattnet av det otroliga klumpiga tilltaget i veckan om listorna på ICA undrar man , och det diskuteras också . Förutom att ICA + alla andra företag där är vårt samhälles stora knytpunkt för oss som privatpersoner , så är det även en direkt livsavgörande samarbetspart för våra föreningar.  
 
Listor , insamlingar , försäljning , värvningar har alltid skett i eller utanför ICA . Allt utom olagliga (typ rasistiska ) har varit tillåtet. Många är de som skulle drabbas om ingen fick tillträde , för en ytterst liten klick med tunnelseende skadar vår affär.
Gif , Byalaget , röda korset , barnens majblommor , politiska partier, Radiowix  mm ...listan kan göras hur lång som helst .
Vi är inget utan våra affärer , men vi är heller inget utan våra föreningar !!!
Har skrivit innan om hur näringslivet i Gusum står utanför kontakt med kommunen......men sådan här kontakt och sabotage klarar vi oss utan.
 
*****************************************************************************************************************
 
Oavsett vilka som sitter i makten så finns det en kommun som har en negativ trend och det måste vi försöka göra något åt och det gäller hela kommunen.
 
Något jag pratat om mycket är att göra något som ökar handeln inom kommunen. Varje skattekrona som landar i istället för utanför kommunen är en bra krona.
Och komma med pekpinnar går inte utan , man måste ge bra alternativ och se möjligheterna . Marknadsföra oss bättre och framgångsrikare . Tagga oss lite bättre och skryta lite mer. Helt enkelt sticka ut .
Så vad gör vi ?
 
Vi borde slå våra kloka huvuden ihop i hela kommunen för att skapa förutsättningarna. Kommer några dominanta tongivande med , så följer resten med .
 
Nu när Gryts skola blev så bra , borde vi utnyttja den framgången !!!
 
*****************************************************************************************************************
Imorgon sjunger Kör XL i Viran Gusums Folkets Hus . Sång , Musik , Fika och gemenskap och det är Pingst Kyrkan som arrangerar .
 
Lördag är det Adventständningsfirande i Gusum kl 16-17,30 ...med sång , fika , Gusums skolas klasser säljer olika saker , vi tänder ljusstaken , ponnyridning mm
 
Det är Gusums IF och Byalaget som fixar :)
 
Jag hoppas vi ses någonstans !!
 
 
Kram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Utsträckt hand eller ultimatum ?

 
 
Ett stort grattis till Gryt efter gårdagens vinst att Gryts skola blir kvar ett tag.
 
Igår visade Grytsborna att det faktiskt går att ändra ett beslut genom gemensam aktion och stor envishet.
 
Micca Andersson i spetsen , men det är väldigt många grytsbor och andra engagerade som vi har att tacka för det här. De har skapat en VI-känsla ...inte bara grysbor emellan , utan även utanför Valdemarsvik .
Jag är grymt imponerad av deras insats och också hoppfull att man inte bara med envishet...utan också med argumentation kan spräcka Kommunens strategi.
Det var många som tog tillfället i akt och sa vad dom tyckte och det såg rätt pressat ut i lägret under tiden.
 
Erland började genast blavera om en ny trend ....att de räckt ut handen....nu är det upp till bevis för Grytsborna att vända den nedåtgående trenden. Att de var dom som ville samarbeta och det lät som de hela tiden hade haft den viljan.
 
Så är det inte !
 
* Några timmar innan KF ändrar man inte sitt beslut med vilje utan för att man måste med kniven på stupen.
* En kompromiss är en diskussion fram och tillbaka om så båda blir nöjda ....detta var ett ultimatum utan chans att förhandla.
* 1,5 år är ingen tid som går att förändra en trend i befolkningsökningen ...kanske möjligtvis att få folk att skriva sej här , men inte annars , och då hänger skolan lika löst fortfarande och har inte skolan påvisat resultat nästa år vid valet ...så ryker den likt förbannat med sossarna vid makten. ( det var iaf ärligt) Och de har lagt ansvaret på Grytsborna vilket är värst av allt , och så får det givetvis inte gå till !!!
 
Helena von Schantz hade en stor poäng i att trenden är lika i hela kommunen så varför bara i Gryt ?
Och jag håller med ...jag har i blogginlägg efler blogginlägg pratat om vikten att ha en strategi för att få hit mer skatteintäkter ...inflyttning, företagande och turism....och det ligger givetvis inte på Grytsborna utan på kommunen själva att göra förutsättningar för sådana diskussioner i ALLA kommundelar.......dessa diskussioner har helt försvunnit under de senaste åren . Det är inkompetent att inte ha en strategi för det här ....och inte hålla diskussioner med kommundelarna. Det är kommunen som ska stå för dessa förutsättningar, sedan kan vi alla kommuninnevånare hjälpa till .
 
Och verktygen har vi i den vision som de själva tagit fram ...där ska vägen TILL att nå visionen göras av just tjänstemän och politik ...så börja jobba ...en vision är inte så svårt att få till ...att ta ut riktlinjer och arbetsordning är desto svårare .
 
Jo säger Lasse....vi har paketerat turism ute i Gryt .....men hallå , det är väl bra ....men vi pratar kommunal strategi , det är väl lite mer övergripande och riktad för hela kommunen....en kommun MÅSTE ha sådant.
 
Bäst igår från majoritetens sida var Helen som ( med min erfarenhet) talade från hjärtat . Hon har nog varit väldigt pressad och jag tror att hon tyckte det var skönt att det blev som det blev ...trots nederlag...det är iaf vad jag tror och tycker att hon inte sätter någon prestige i det.
Det var svårt att få dit lärare sa hon ...och det stämmer säkert ..jättesvårt. Men en skola som hotas av nedläggning är inget förstaval för någon lärare ...ett tryggt jobb är ett måste !!
 
Lasse gick upp och sa att han tyckte om diskussioner, debatt , och att folk tyckte olika ...men det vet jag att han inte gör . Debatter var han inte alls så förtjust i förra valet , och folks rätt till yttrandefrihet sätter han inte alls så högt  och självklart , han är den sten som fallit fortast och mest för mej under deras tid vid makten . Långt ifrån vad jag trodde och tyckte från början....mest besviken är jag på mej själv som trodde på honom.
 
Erland var den stora frälsaren (enligt honom själv) men den utsträckta handen var aldrig någon utsträckt hand , utan ett stort nederlag och hur han än vänder och vrider på det så kan han aldrig få det till att det var en utsträckt hand...utan det var ett stort nederlag för majoriteten och speciellt för honom personligen som är den som är pappa till socialdemokraternas stenhårda och obarmhärtiga enväldsstryre.
Jag tycker det är förskräckligt att det är som det är.
 
De har också grymt missat sina riktiga ansvarsområden i Kommunhuset och sysslar enbart med lull-lull och har inte koll på  att den dagliga verksamheten måste fungera under tiden.
Inga diskussioner förekommer, inga utsträckta händer ....utan plan på plan hur man ska få igenom sin vilja utan minsta motsättning eller oliktänkande.
 
Hade det funnits en vilja till samarbete  och breda beslut , så hade inte varje beslut klubbats igenom utan diskussion ....och utan de underlag som måste finnas ....och som ger diskussionen innan en klubbning.
 
Men nu är Gryts skola kvar ....och efter valet går det att ändra på fortsättningen också .
 
Måste också ge oppositionen en känga också !! För första gången på hur många år som helst gjordes en riktig budget av dom . Den skulle i fredags skickats ut i tid innan KF ....det missades av någon , vem vet jag inte .
Det var riktigt klantigt och själva vitsen gick i stöpet. Sådant irriterar mej .
Att visa att det fanns ett ärligt menat diskussionsunderlag ...och det var första gången mej veterligt som en princip hel budget gjordes av oppositionen.
 
Så nu upp till bevis !! I nästa blogginlägg så vill jag se Erlands och Lasses ideer om hur de ska få breda beslut i kommunen....det måste trots allt vara det allra bästa för kommunen , de själva och även tjänstemän ??
 
Men man måste se bakåt för att se framåt ....så vad har varit fel och hur kan man rätta till det?
 
Jag är på om det finns en ärligt menad vilja att vända trenderna med bråk , tjafs och jävelskap...men då menar jag verkligen att det ligger på majoritetens bord att visa det.
För i det här fallet blev de helt enkelt överkörda av Grytsbor.
 
Imorgon är det framtiden vi ska diskutera ....inte för att vi blir tvingade utan för att vi vill ......
 
Hur är det med viljan...för just nu finns viljan hos många kommunbor , så se till att få ändan ur vagnen  ???!!!
 
***************************************************************************************************************************
 Vi fick också Adventsljusstaken klädd igår . Nu ska den bara upp på sina vajrar innan helgen så vi får lyse över vår vackra å  !!
 
 

Bra teamwork som vanligt !!!
 
 
***************************************************************************************************
 
Lite nervös idag när vår hund Barbro Ängman går sitt första jaktprov .
 
 
 
Kan nästan se händelseutvecklingen framför mej :
 
Husse öppnar hundburen ...................Barbro med fullt jaktskall hoppar ut och följer bilspåren tre kilometer ....vänder och kommer tillbaka fortfarande med fullt jaktskalll.
 
Föjer motvilligt med men får upp rådjurspår och jagar det i en halvtimme .....men åt fel håll.....byter till älg när hon inte känner lukten längre . Älgen går 1 mil med Barbro efter sej .....och kanske så avslutar hon med en igelkott eller grävling innan dommaren och husse får åka och hämta henne i en annan socken.
 
Husse hysterisk ....Barbro lycklig !!!
 
Tror jag håller mej borta ikväll när de kommer hem !!
 
Kram och ha en bra dag !! :)