Ska jag ? Ska jag inte ?

Hej på er !
 
Kan säga att det är väldigt svårt att sluta skriva när jag ser hur ni fortfarande troget går in här :( Antalet som återkommer för varje dag har minskat något men det är väldigt stabilt och väldigt många .
 
Tiden räcker inte till riktigt för det här, och jag också tänkt igenom det hela att utvecklingen i det som jag brinner för dvs utveckling av Valdemarsviks kommun inte alls går åt det håll jag vill ....tvärtom ....det går käpprätt...........
En företagare vet jag med säkerhet läggs ner pga åsiktspoliserna i näringslivsrådet . Så ledsamt o så fel :( 
 
Färre personer har lagt beslag på beslutanderätten. Samma personer i varje förening som samtidigt  slår ner alla oliktänkare. Mindre jämställt än någonsin . Och kompetensen och kunnandet bland dessa är dessutom obefintlig. 
 
Det som i grunden bygger ett bra samhälle är kommunens agerande och satsningar på skola, vård/ omsorg , gator , infrastruktur , företagande och folkhälsa .....och jag kan inte säga att fokus ligger på något av dessa .
 
Efter mycket klagomål på obefintligt intresse på företagande så kom Kommunen på att de skulle skicka ut nyhetsbrev till företagen. Detta tyckte de var kommunikation med företagare , men jag vet inte hur de får till att det är en dialog  ???
 
När man sedan läser dessa nyhetsbrev så funderar man på hur de tänker egentligen .
 
Det står :
 
1. Att enkäten för näringslivsklimatet kommit ut och att man bör fylla i den.
( Jahopp.......det hade jag ju inte kommit på själv !! )
 
2. Att kommunen och Banken sponsrar en hockeyresa och att man var välkommen att följa med.
( Vad har det med näringsliv att göra ....elller kommunal verksamhet ????? Jag vill absolut inte att mina skattekronor går till ishockey och festarresor  )
 
3 Att banken ordnar företagslunch med föreläsare !
( Jättebra av banken och jätteskoj för de som har lunch och kan komma ifrån så där i Viken......men det är inte heller kommunens sak )
 
Så vart står det någonting om vad kommunen gör för  näringslivet ? Ingenstans och jag har inte läst något under året heller bland de 4 brev man får .
 
 
Jo ......typ i maj börjar de göra reklam för Näringslivkvällen i November och det står ju med varje gång efter det.
Det är en jättebra sak och trevlig , men det är också det enda som görs .
 
Artikel i tidningen idag bekräftar just vad jag hela tiden säger om näringslivet i Valdemarsvik . Man gör en broschyr ( antagligen med en bild av Valdemarsviken) , skärgårdspaketen ( antagligen med samma företag som vanligt ) och man lyfter Näringslivskvällen i NOVEMBER .
Man konstaterar också att fler sökte rådgivning efter att man tagit hem rådgivningen från Norrköping ....något som är självklart
Har vi
 
Inget nytt alls med andra ord och inget som berör den stora mängden företagande i Valdemarsvik .
För en kommun som Valdemarsvik är företagande o framför allt bättre näringslivsklimat , en förutsättning för ett växande .. .iaf inte allt för snabbt  krympande invånarantal. 
 
Nu är jag iaf igång med båda jobben sedan ett tag och det fungerar hur bra som helst !! Jag är pigg som en mört och jag har energi som en skakad Red Bull !! Fredag idag och vi kör halvdag på Gripband och sedan eftermiddagspass på Trolltyg.
 
Lina som startade upp Hund och Katt med en kompis förra året har nu köpt ut henne och kör detta själv. Det blir med andra ord lite mer pyssel med att få det att gå ihop. Hela förra året så pratade Lina om "Fiskspa" och ville skaffa det. Något som jag inte fattade vad det var riktigt .
Men sagt och gjort ....i December så landade ett "Fiskspa" på Trolltyg och det är jätteskoj måste jag säga .
Små fiskar som fixar till dina fötter och sedan "smörjer" upp dom också så de blir härligt mjuka .
Jag som skrattade åt Lina måste ju erkänna att jag hade fel . Många har gjort detta utomlands och vet att det fungerar och vi har nu fullt med bokningar och har också fått många nya kunder på kläderna.
Ikväll kommer åter igen en hel grupp som hyrt "Fiskspat" för en kväll och de gör det för att fira en 40-åring )
De tar med mat och dryck och får lokalen för sej själva innan de drar vidare. Så roligt !! :)
Det går ju givetvis bra att hyra för en eller två personer ( man kan sitta två samtidigt ) under alla dagar som vi har öppet . Prova !!
 
Den 15 December så ställer Stefan en massa frågor ang det nya hemmet för ensamkommande flyktningbarnen som blir här granne med oss . Enkla frågor som t.ex hur många som det max kan bli . Vad som kommer att hända när Länsstyrelsen sänker personalnivån och ersättningar till kommunen.
Det blev inget svar ...han hänvisade till ett nära förstående möte som vi skulle få komma till och ställa frågor.
 
Märk väl ........Stefan är då både oppositionspolitiker och granne och dessa saker är ju sådant han SKA få veta.
 
Sedan nu för några dagar sedan bad han samma tjänsteman om att han skulle skicka över kontraktet .
Han kunde ju .....och det hade ju varit mest logiskt att bara skicka över kontraktet. Men istället tog han sej bara tid med att svara att Stefan SKULLE få kontraktet om några dagar . Märk väl .....det är en offentlig handling och givetvis är det bara skicka över det utan fördröjning till vem som helst som vill ha det .
 
Men fler och fler talar om hur svårt det har blivit att få ut dokument från kommunen , speciellt på känsliga ärenden . Och fler och fler tjänstemän vittnar om att kommunen styrs med järnhand och hur dokumentskåpen är låsta med kombinationslås som bara två stycken vet koden på .
 
Men nu är det helg och jag ska fuska från Trolltyg imorgon och istället ta min lilla busunge och mysa med .
Hilma ....den särklass viktigaste personen just nu. Skärpt så in i Norden och inget undgår hennes skarpa blick.
 
 
Kommer nog att skriva här i fortsättningen också men mer fokus på annat ....och det kommer nog att bli mer privat .
Jag mår extremt bra och några kilo lättare och känner för första gången på väldigt länge lite energi igen  !
Tänker syssla med må-bra-saker så långt det är möjligt och tänka på mej själv. Egoistiskt ? Jo man får vara det ibland ! ;-)
 Hilma har ju bara några år kvar så kan hon ta över jakten på makthavarna ;-)
 
Kram o ha en underbar helg 
 
 
 
 
 
 
 
 

En släng av klaffbyte

God fortsättning på det nya året .
 
Sista bloggen för ett tag kommer här , för jag lovade ju att skriva ner hur det var att byta klaff , och så här 23 dagar efter op. kan jag väl säga att jag mår förträffligt . Faktiskt ofattbart bra om man jämför med alla andra jag pratat med som gjort liknande operation.
 
Dag -1 Måndag
 
Kl 10 dagen innan operationen skulle man vara inne. Tyckte det var att förstöra en hel dag , men dagen gick faktiskt åt till att bekanta sej med de andra 4 som skulle göra liknande operationer , till provtagningar, röntgen och att titta på informationsfilm . Dagen avslutades med att tvätta sej i sådan hemsk svinto-tvål och ta på sej rena kläder. Toppsa näsan med bakteriedödande salva och bädda ner sej i steril säng.
 
Dagen D Tisdag
 
Ingen frukost så klart och så samma procedur med tvål och kläder igen.  Man rullades ner till operation och fick där lugnande medel ( inte för att jag var orolig alls) , och en kanyl sattes i vardera arm. Narkosen lades och när jag sov så sattes ytterliggare en stor kanyl med massor av kanaler in i halsvenen .
 
Operationen tog 3-4 timmar och anses vara en ganska ofarlig operation . Ren rutin för läkarna men däremot så är det kanske en av de värsta att göra rent ingreppsmässigt med söndersågning av bröstkorg. Man leder om hjärtat och efter så ligger man i respirator ett tag tills man klarar av andningen . Respiratorn var det jag oroade mej för mest , för flera har sagt att de kommer ihåg det . Men i mitt fall kommer jag inte ihåg ett dugg .
 
Jag vaknade upp på intensiven och det första jag ser är en man som står 10 cm från ansiktet och säger med pipig röst att jag grät under uppvaket och frågar om han får badda mitt ansikte . Hmmm ....vem bryr sej i det läget...jag kraxar fram något svar .....varpå han baddar och berättar friskt om sina skönhetsoperationer ....varför han op sej ....hur tyckte jag han såg ut ??? Att vakna upp till den killen kan få de flesta att önska att man fick dö i lugn och ifred !! Efter att ha legat i respirator är det inte lättaste att prata alls .
Helt plötsligt kommer en kvinna in i rummet med en telefon i örat .....hon säger
- Hon har vaknat ....vill du prata med henne ? Sedan ger hon telefonen till mej och det är Stefan som ringt . Vet inte vad jag sa ....men var nog inte så pratsjuk .
 
Jag är så pass stabil så jag får hoppa över lätt-intensiven och förflyttas till sal med en gång . Där lämnas man ensam och man är ju lite vilsen på vad som har hänt och hur man ser ut .
Men jag hade ju läst en massa och det stod ju att man skulle ta sej upp så fort som möjligt så jag vet att jag funderade på hur det skulle gå till .
 
Man får inte använda armarna utan de skulle korsas över bröstet för att hålla ihop bröstkorgen. Man har två slangar som drängage som sitter insydda på  översidan av hjärtat .....ner under revbenen ...ut genom magen på vänstersidan. Slangarna var kanske på 7,5 mm så de var inte små och var dragna kanske 20 cm genom kroppen.
2 elektroder stack ut genom magen direkt under revbenen under hjärtat ...kalla det "snabbstart" om hjärtat skulle stanna . Kanyler i båda armar samt i halsen , bärbart ekg med låda satt fast i kroppen samt en kateter med påse .
 
Där låg jag och funderade på hur i helskotta skulle jag komma upp med det där .
Men på något sätt lyckades jag få upp benen över sängkanten och sedan ta mej upp i stående .
Men nej .....det där fick jag inte göra själv sa en sjuksköterska som kom inrusande , utan jag fick vänta till dagen efter då en sjukgymnast skulle hjälpa mej .
 
Man brydde sej inte så mycket om något direkt efter op. Man var innesluten i en liten bubbla och all kraft gick åt till att andas ....inte så mycket mer.
 
Dag 1 . ¨Sov ganska gott och mådde på morgonen ( efter omständigheterna) ganska bra . Frukost gick inte att få i sej utan det blev 9 dagars fasta i stort sett , för ingenting smakade bra och jag var heller inte hungrig det minsta. Inte röksugen heller för den delen .
Framåt eftermiddagen så började dock alla smärtstillande preparat gå ur kroppen , så under kvällen låg jag med värk från helvetet. Man är ju heller inte bra på att be om hjälp så när de fick se det så fick jag lite bannor igen . Det är svårt att få bort svår smärta , man ska bryta det på tidigt stadium för bästa effekt .
De sprutade in morfin i halsen , men det lindrade inte ett dugg.....då tog de något ännu effektivare som jag inte vet vad det var .....men jag somna som en klubbad säl och vaknade inte upp förrän morgonen därpå utvilad och mådde jättebra .
 
Dag 2 Torsdag   Mådde mycket bättre och var uppe och gick med rullator på förmiddagen och utan rullator på eftermiddagen . Gick på sjukgymnastik och kunde gå till matsalen utan problem.
Enda problemet var andningen som inte blev bättre och jag fick därför inte vara borta länge från sängen utan var tvungen att ha syrgas genom näsan.
 
Dag 3
 
Problemen med andningen tilltar och fortsätter . Och jag får mest ligga i sängen med olika masker över mun och näsa och andas . Förflyttning ska ske dag 5 till Norrköping men med så taskig andning som jag hade så får jag inte åka sjuktransport utan måste åka ambulans.
 
 
Dag 4 Lördag
Ska hämtas av ambulans kl 1 på dagen och då ligger jag färdig . De kommer inte riktigt då utan kl 23.30 på natten så det blir att åka ambulans . Men helt underbart att få andas den luft som var den natten för det är över 10 grader varmt ute.
 
Dag 5
 
En manlig sjuksköterska i Norrköping funderar över varför jag inte kunde syresätta mej  . Han kom då på att han skulle ta ett enkelt HB . Sagt och gjort och där visade det sej att jag inte hade tillräckligt med blod. Så enkelt !!
Det blev att fylla på några påsar och direkt efter någon timme kände jag hur livet återkom och hur andningen lugnades . Varje påse tar 4 timmar att få i sej . Utan blod fylls inte de små blåsorna i lungorna och man kan inte tillgodogöra sej syret.
Helt underbart att kunna andas igen utan att behöva tänka på varje andetag..
 
Dag 6 Måndag
Bestämde mej för att jag hade fått nog av sjukhus och med alla värden på väg upp , och när jag var så rörlig i övrigt så kunde de inte säga så mycket utan jag fick åka hem .
Av oss som opererade oss då så var jag först hem , men jag är ju lite allergisk mot att ligga still så där ;- ) får så ont i kroppen och blir rastlös , så det var kanske inte vad läkarna ville , men vad kunde de säga .
 
Det blev utskrivning och jag och en annan företagare kom ut med en sjukskrivning på en månad medans andra som gjort samma ingrepp kom ut med två månaders sjukskrivning . Att inte få köra bil var också förhandlingsbart.  2 veckor för oss och 4-6 veckor för de andra ....märkligt det där .
Vi står väl också själva för vår första del av sjukskrivningen och dessutom har vi förlagt det så att det inte ska belasta jobb med att vara sjukskrivna över julhelgerna ;-)
 
Dag 7 och 8 
Jag blir snabbt bättre hemma . Provar att promenera några 100 meter. Äter fortfarande inget , men håller mej vaken mer och mer .
 
Dag 9 Julafton
 
Helt plötsligt återvänder matlusten....och är det någon dag som är bättre än andra så är det just julafton.
Barn och barnbarn och mina föräldrar kommer och jag orkar med hela dagen utan problem. Så himla lycklig !!
 
Efter detta har det bara blivit bättre för varje dag och nu ....drygt 3 veckor efter op så kan jag i stort sätt säga att jag inte känner så mycket längre. Jag går i fullfart ( nästan) en normal promenad och såren är läkta . Bröstbenet gör sej påmind ibland , så man får vara noga med att inte lyfta något , annars är allt jättebra.
Jag är riktigt jäkla nöjd med allt , och även min egen insats. Det lönar sej att vara tjurig, envis  kärring ibland  ;-)
 
Nu till Erlands blogg som jag bara måste kommentera !!!
http://nt.se/bloggar/erland-olauson-s/gott-nytt-ar/?blog=7498341&entry=12408695
 
Allt fler är positiva skriver han och det är absolut inte sant . Snarare är det väl så att vi aldrig har haft ett så turbulent år med protester . Det mesta handlar om demokratifrågor , där oppositionen inte får vetskap och underlag på vad som händer.
Men också inom kommunhuset där våra tjänstemän slutar i löpande band . Inget ledarskap och ingen kunskap är det man hör , men också hur de kör över folk .
Informationsmöte om centrum i Viken , kan man väl i det närmaste kalla parodi. Ingen hör något , ingen kan säga något och ingen vet vem personerna som sitter med informationen är . Men momentet är gjort och då kan man skriva att man haft infomöte.
 
DET är något som måste lösas med det snaraste ! Demokrati är något som måste finnas för väljarna som ska ha en andra åsikt .
Och tjänstemän måste ha ledarskap och bra arbetsförhållande för att vara trygga och stanna . Inte OK alls att inte kunna ge någon ekonomisk redovisning på flera månader för ingen kan sina saker för en kommun...... eller hur ?
Mentaliteten i de som sitter i företagsgruppen och den filosofi de sprider bidrar INTE till att företagklimatet blir bättre ....snarare tvärtom !!
Visionen ....ja den är väl 5 år nu och inte tusan finns det några stolpar hur tjänstemännen ska jobba för att uppfylla den . Den har börjat kallna !!
 
Budgeten är i balans säger han ....ja det vore väl konstigt annars. Men förra året hann vi knappt in på nya året innan budgeten var i obalans , och det är ju rätt dåligt att man inte har bättre koll.
 
Sedan finns det ju det som jag håller fullkomligt med om . 24 miljoner för vårt stora antal flyktingar . Låt det gå till att se till att de kommer i arbete ....men då har vi ju problemet med attityden till företagande . Kanske dags att se över hela den organisationen ? Garveriet vill ha dubbelt upp för de ensamkommande flyktingbarnen . Ja det är ju bra .....MEN de finns ju snart i Gusum så är det inte Gusum som bör få de pengarna ?
 
Lite om detta och detta år ska helt och hållet ägnas åt mej själv !  Funderar så klart på hur jag ska kunna hålla mej ifrån de händelser som sker i kommunen och har då kommit fram till att det bästa vore att bli turist i kommunen istället.
Har jag adress i annan kommun får vi plötsligt 16.000 tusen extra om året att "turista" för . Skulle då kunna ha en väldigt massa roligt för de pengarna och dessutom bara göra reklam för det som finns att förlusta sej på här  .
Är inte det en bra ide så säg ???
 
Önskar er en riktigt härlig fortsatt 2016
 
Kram