Då kör vi igen !!

 
 
God morgon
 
Vilken underbar helg jag haft. Och inte bara jag utan facebook flödar av vackra bilder från vårt vackra land.
 
Promenader, påskmiddagar , familjen har stått i centrum och precis så har det varit för oss också. 
Då Anton tog Trolltyg i lördags så blev det långledigt för mej och jag har njutit som bara den.
 
Alla vackra bilder från vår skärgård slår högt .....men en morgonpromenad i ett stilla Gusum med bara fågelkvitter som sällskap slår högre .
 
 
Det här är min tid !! Och bara det att kunna gå i vilken fart man vill ...få luft är underbart !!
 
Väntar med spänning på att det ska bli snyggt runt ån . Det har skrivits så mycket förslag på vad som kan vara där .....men snälla . Ett fint promenadstråk räcker gott . En skatebana att hålla ordning på tror jag inte på . Framför allt för jag aldrig någonsin har sett någon åka skateboard i Gusum , så de kan inte vara så många .
 
Kommunen är ju inte så himla duktiga på att sköta sina anläggningar så lättskött och underhållsfritt ska det vara om det ska få vara fint.
 
Ny skola i Viken pratar de om också . Till Kommunstryrelsens möte fick politikerna två förslag att gå igenom och på sittande möte kommer ett tredje utan handlingar som då klubbas igenom att de ska gå vidare på.
 
En ny skola för att få plats med alla nyanlända som invaderat våran kommun. Vad händer när flyktingströmmen minskar och lokalerna gapar tomma igen? Är det Gusums skola som ryker då ?
Måste väl vara bättre att utnyttja bifintliga lokaler ...t.ex Gryts skola tills vi vet hur det kommer att se ut i vår kommun ? Att sedan en tjänsteman går ut i tidningen och tar ställning för ett förslag är också märkligt . Ska inte en tjänsteman vara neutral ? Blir det skifte på tronen så är det ju inte så bra för henne ;-)
 
Hoppas de tänker igenom detta väldigt väl innan de börjar bygga , för så snabbt som nedmonteringen gått i ytterområdena som nu måste vi börja tänka till. Hur ska kommunen se ut i framtiden. Tjänar vi verkligen  på att ha en stark centralort när både Gusum och Ringarum är vänd mot Norrköping ?
 
Ny ordförande i Socialdemokraterna . Det var ju faktiskt roligt för den herren har jag haft drabbningar med i Framtid Valdemarsvik . Början till slutet skulle jag säga då det aldrig varit så turbulent som då . Maktstrider,  kupper och egen vinning präglade det året ...för det blev bara ett år . Intressant ....och spännande !! ;-)

Ser sjukt fram emot att det ska bli iordning i Gusum , men nu när det är så lågt vatten i ån , vore det inte då ett ypperligt tillfälle att ta bort allt bråte som ligger där då ? Det är mängder !! Ge chansen till en förening att få lite extra betalt ....eller varför inte Föreningsrådet som ville ha Byalagets uppgifter ? Passa på för tillfället lär aldrig komma igen !!
 
Nu kör vi på denna korta vecka igen. Företaget går så det ryker så det är fullt ös.
 
Känner mej faktiskt väldigt nöjd och lycklig för tillfället . Inte bara för att jag mår så bra och för att livet är kul.
Ser ett avslut på något lite längre fram .....där alla satsningar och slit man lagt ner  genom åren äntligen är färdigbetalda . Man är sin egen och har klarat av att sköta sej själv ett helt liv och där man inte är beroende av någon alls längre. Fy tusan så skönt !! Hade ett mål att det skulle vara klart vid 55 ....klarade det !! :)
 
Kram och ha en fin dag
 
 

Påskfrid

Så hände det igen !
 
Åter en svart dag för Europa när bomber briserar i Bryssel . Bryssel ....det öppnaste av länder! Jag lider verkligen med alla drabbade och anhöriga .
Hur kan man få flertalet personer att kollektivt ta på sej bomber och trycka på utlösaren samtidigt ?? Allt för att skada så många  oskyldiga människor som möjligt  ...kanske till och med landsmän med samma tro ?
 
Hur lyckas man få dom att tycka att det är den rätta vägen ?
 
Bryssel som är mitt andningshål och den enda stad som jag känner som min egen bakficka i Europa . Denna underbara storstad som känns som en liten småstad.
 
Är det terrorism eller krig ?
Att det ligger politiska och ekonomiska intressen i att FN och EU inte till fullo kommer överens om hur detta terrorkrig ska bekämpas är ju helt klart . Men hur länge ska de få hålla på att värva medlemmar och bli större. Vart får de pengarna till sina krig ifrån . Jag hoppas att snart alla länder inser att vi bygger vår egen grav om inte dessa äckliga fanatiska galningar stoppas på riktigt snart !
 
Har givit politikerna i Kommunen lite påskfrid för jag har utkämpat en annan strid istället .
 
Tillfrisknandet har gått bra på alla sätt , men jag har haft svårt att få svar på mina frågor och få svar om mediciner. Högt blodtryck och hög vilopuls har jag haft under flera veckor och det sliter på den nya klaffen.
 
När de besvarade allt med att det beror på min rökning så fick jag till slut ut min journal och fick börja med att lägga pussel själv med alla latinska ord och förkortningar på prover som stod där.
 
Där visade det sig att en läkare (näst sista dagen ) helt utan anledning och utan att undersöka mej skrivit dit att jag hade långvarig och akut KOL. Något som inte stämde på något sätt , för det var lunginflammation som jag hade. Detta ledde till att alla andra behandlade mej utifrån denna diagnos och satte den som prio 1 istället för det hjärtklaffbyte jag gjorde .
 
De glömde berätta om mina mediciner också , varpå jag tog en  blodtryckshöjande tablett istället.
De missade också att berätta att jag inte fick köra bil och hur länge ( fast det visste jag ) Läkaren jag hade innan operationen berättade det och sa att man inte fick det för man blev "blåst i huvudet" av respiratorn.
Så nu på återbesöket frågade doktorn om det och jag sa att jag inte fick några instruktioner om hur länge jag inte skulle köra så jag satte mina egna veckor .
Kompisen från Linköping fick 6 veckors körförbud ....och kompisen från Norrköping fick 3 veckors körförbud så jag gav mej själv 2 veckors körförbud berättade jag för doktorn .
 
- Hmmm ( sa han ) Och hur kom du fram till att du inte skulle ha mer än så  ????
 
- Jo man blir ju blåst av respiratorn säger ni ju ???
 
Han nickade instämmande !!
 
- Men hallå !! Jag är ju blondin och har kört bil i hela mitt liv !!! ;-)
 
Han köpte det med ett asgarv :)
 
Så nu är jag friskförklarad och mår bättre än jag gjort på 10 år
 
 
Nu önskar jag er en riktigt härlig Påsk och vi ber en liten "stilla" för att det blir sol och värme !!
 
Kramar
 
 
 
 
 

Plötsligt händer det !!!

Ja aldrig trodde jag den dagen fanns då jag skulle gå ut och försvara att en skattehöjning måste till , men jag slutar aldrig förvånas över mej själv ;-)
 
Jag försvarar INTE att man driver politik så att en redan hög skatt behöver höjas ...men som vi har det nu måste de göra något.
 
Satt och läste Dagens Industri på nätet för en tid sedan och ramlade på listan som sätter Valdemarsvik på 42a plats av 290 kommuner vad beträffande Kommuners resultat .
Tänkte i mitt stilla sinne att den här listan kommer Erland inte lägga  ut på nätet.
I vår kommun är det ju så att Erland lägger ut alla positiva nyheter ....och alla negativa nyheter får Helen eller Bertil ta .
Men jag blev mycket förvånad när Erland iaf lade ut listan på "Valdemarsvik i utveckling"
"Gillamarkeringarna" lät ju inte vänta på sej utan det blev ju genast en hög även från andra politiker i kommunen . Givetvis från egna led , men också från oppositionen . MYCKET, MYCKET MÄRKLIGT!!!!
 
Samtidigt sitter en annan politiker och uttrycker sej på FB att det blir för mycket positivt för "vissa" så man måste LETA efter något negativt . Kan ju vara mej han menar eller så är det någon annan .
Som vanligt anser jag att det är lågt som fasiken att inte angripa "frågeställningen" som han syftar på utan det fakto att någon annan tycker något. Att han sedan är politiker och givetvis håller med om det som beslutas är ju inte så  märkligt ? Att man sedan från begynnelsen i sitt parti har gått ifrån samtliga ståndpunkter som man haft och tvärvänt i alla frågor för att få plats i uppgörelsen och därmed har man också fått löner och extrainkomster till  flera i partiet när man lade sej platt .
 
Tillbaka till listan i DI !!
Då kom det helt plötsligt andra kommentarer på andra ställen på Facebook . Varför slå ihop äldreboenden om vi har det så bra ? Varför ska vi höja skatten om vi ligger så bra till .
Man kan inte vara så himla skarp som politiker om man lägger ut en sådan här lista OM och jag menar OM man vet faktan bakom. Inte ens att " gilla" ett sådant här inlägg är smart om man är politiker för de SKA sitta inne med fakta annars blir jag mörkrädd !!
 
Det stämmer att Valdemarsvik ligger på plats 42 och att samtliga kommuner går bättre i Sverige i år än förra året..
Men det står också att samtliga kommuner skulle ligga sämre till om det inte vore för AFA pengarna som blivit återbetalade  vilket för Valdemarsviks del gör cirka 500 kr .
 
Valdemarsvik har gått från -358 kr per innevånare 2014 ( även då med AFA-pengar) till +2169 per innevånare .
 
Så utan AFA-pengar så har Valdemarsvik 1669 kr per innevånare.
 
Den ökade befolkningen i kommunen ger positiv skatteväxling . Det ger ett engångsbidrag förra året på flera miljoner , låt oss för enkelhetens skull säga 3,5 mille för jag tror att det ligger någonstans där
 
1669- 500 ger oss en kostnad å¨1169 per person
Ökar vi i befolkning igen så ger det återigen positiv skatteväxling för nästa år.
 
Det står också tydligt och klart att dessa miljoner för invandringen som kommunerna fått inte påverkar listan för kommunerna har bara lagt in 10 % av 9,1 miljarder och påverkar inte resultatet nämnvärt .
Men Valdemarsvik lade in 7.000.000 av sina 24 mille på förra året och det är nästan 1000 kr per person för ett sådan här liten kommun så det påverkar i det här fallet resultatet massor .
1169 kr -1000  och då är vi nere på 169 kr per person ( och då ligger vi knappast på någon 42 plats längre.
 
Flyktingar är en bra affär för kommunen?
 
Asylsökande ger kanske en viss ersättning till kommunen för belastning av skolor och dagis men kontrakt görs upp med fastighetsägarna och kommunen en kan inte göra så mycket .
PUT-flyktingar däremot är det vår kommun som bestämmer om , och även ensamkommande flyktingbarn ( som inte bor i familjehem med avtal med migrationsverket. I vår kommuns fall rör det sej om 200 PUT-Flyktingar och 90 ensamkommande ungefär enl kommunchefen. Vad det ger i intäkt vet i tusan . Migrationsverkets redovisning är svårt att tyda även om de ger lite information till vilka pengar som verkligen har betalats ut .
Men låt säga att det är 3,5 mille för enkelhetens skull vilket skulle göra 500 för varje kommuninnevånare .
Detta helt taget ur luften men samtidigt med lite fakta i ryggen.
Dessa pengar ges till varje flykting under 2 års tid och efter detta ligger det på kommunen . Varje flykting som då inte kommit i arbete är då en kostnad. Och att arbetslösheten är stor i Kommunen vittnade en artikel i NT om härom dagen.
I siffror betyder det att 169-500 kr och vi hamnar på minus ...nämligen -331
 
Till det har vi investerat en hel del de senaste åren . Konstgräsplanen , köpt ut Grännäs, Folkets Hus osv osv.
 
Vi har också byggt om Vammarskolan , skolan i Gusum , vi har gjort snygga cykelvägar i Viken , Köpt ut Grännäs igen  ( för den satsning som gjordes upp med krögaren som skulle satsa 400-500 tusen kronor och därmed försvardes den låga hyran på 8,000 kr om året , den köpte Kommunen ut en gång till )
 
Erland har själv gjort en del uträkningar på hur "billigt det är att investera i sin blogg 24 augusti 2014 och där läser vi Gusums skola 100kr / person , konstgräsplanen 30 kr per person, Folkets Hus 5 kr / person , Grännäs ( första utköpet ) 14 kr / person .  Och det är bara vissa av investeringarna som han tog upp där .
Ja men säger ni .....det har vi ju inte märkt av eller hur ??
 
Nej ...vi har aldrig varit så högt belånade och aldrig investerat så mycket och ändå märks det inte i siffrorna än.
 
Vi har nämligen haft 2 stora projekt igång som vi fått pengar ifrån så än har vi inte behövt låna så mycket . Men projekten lider mot sitt slut och pengarna måste lånas upp istället .
 
Erland pratar om runt 150 kr / innevånare men 200-250 är nog mer rimlig tror jag för de investeringar han inte tagit upp .
 
-331 -200 kr och så är vi på -531
 
Nu har vi hittills bara pratat om investeringar i princip och inte om det som är ännu viktigare nämligen driftskostnader och övriga kostnader inom den kommunala budgeten.
 
För vad kostar konstgräsplanen om året ? Ingen som vet ...ingen som vet !! Nej för det är faktiskt så att ingen vet för det har de sagt på sina möten med berörd tjänsteman. Vi vet däremot att intäkterna från planen inte överstämde med det budgeterade utan blev mycket mindre .
 
Vi vet också att snygga cykelvägar med lyse och folkets hus kräver driftskostnader. Vi vet att ensamkommande flyktingbarn kräver gode män och vi vet att den nya fina skola i Gusum behöver efter ett två år ....byggas om för att den är för liten redan nu och dessutom glömde dom ett litet lärarrum .
 
Vi vet också att något akut måste göras för i Vikens dagis ....antagligen bygga nytt för där är det också sprängfyllt och dåligt . 
 
Vi vet inte ....men vi tror att Vammarskolan inte blev så bra som det var tänkt så där krävs det mer pengar.
 
Räcker projektpengarna till att återställa Gusum  eller måste vi lägga till ?
 
Vi ska bygga om nere i Viken ihop med Banken , vad kostar det per person ?
Eller vad kostar alla investeringar i ishallen ?
 
Detta och mycket mer ger ännu mer negativt resultat och i framtiden och inom snar framtid kan slå i resultaten.
 
 
Och du "politiker" påstår att jag (eller vem det är ) behöver LETA efter negativa saker ? Jag tycker faktiskt tvärtom ....hur kan du tycka att det är så himla bra med allt i kommunen när ekonomin ser ut som den gör?  Det får gärna alla andra politiker som gillade listan också svara på , för jag undrar faktiskt .
Vet ni inte bättre eller luras ni ?
 
Och du "politiker" ! Jag tycker det är bra att folk vill engagera sej politiskt ....men man ska inte kasta sten i glashus. Sitter man på så många stolar att man har lön, extralön och biinkomster på grund av förd politik ...samt ideell verksamhet som kommunen sponsrar så ska man kanske inte tala om för folk att de inte får tycka ? Vi (folket) tycker det är helt rätt att du hävdar din åsikt och driver din politik ....men det är också vår rättighet eller hur ?
 
Visst är det både behövligt med vissa investeringar och visst är det fantastiskt att ställa upp för föreningslivet på detta sätt som vi gör ......men har vi råd ?
När vi drar ner på de sanna kommunala angelägenheterna som skola , vård , omsorg och vägar.
Vi ska förtäta dagis....slå ihop skolor och äldrevård så är det kanske inte så att jag är negativ bara för att ni hittar nya saker att investera i ......det är nog för att jag är orolig för hur ni sköter kommunen.
 
Erland säger att det gör inget att skatten höjs för husen är så billiga här .
 
Jag tycker det är förskräckligt att inte huspriserna är högre än de är för de som gör sitt livs investering får inte igen investeringen efter kanske 20-30 år . Att skatten höjs påverkar i högsta grad att inflyttning av kapitalstarka människor flyttar hit . Är man negativ då eller har man en annan åsikt ?
 
Så för att klara alla dessa investeringar och flyktingar vi tagit hit så behöver vi en skattehöjning i framtiden och framtiden ligger tyvärr inte så långt bort i detta fall . Så i detta fall är jag och Erland helt överens ....tro det eller ej .
 
Sedan längtar jag också till att det blir iordningställt i Gusum , ser fram emot ett vackert Viken och allt annat som görs för ögat .....men allt måste göras med ekonomin i balans .
 
Siffrorna är grovt uppskattade men inte tagna ur luften så om någon har exakt rätt siffra för någon parameter så var vänlig uppge det och inte bara säg att det är fel tack
 
Nu har jag skrivit av mej min irritation så nu återgår jag till arbete !
 
Kram