Näringslivsranking 2016

God morgon
 
Så kom då Näringslivsrankingen och i förrgår  var Svenskt Näringsliv nere hos Flexmac Industri AB  i Valdemarsvik för att presentera resultatet . De kunde inte säga på vilken plats vi kom , men vi har rasat från en jumboplats på 241 (bland 290 kommuner) till en superjumboplats, den sämsta någonsin.  Mycket sorgligt !! Näringslivsresultatet brukar ses som en stämpel på hur hela kommunen mår och hur kommunikationen är .
Man frågade sej om enskilda händelser som "sotningsfrågan" eller "taxiupphandlingen" spelade in och det kan det säkert göra , men med tanke på att de själva anser att vidtagit många förbättringar så borde rankingen ligga på plus minus noll .
 
Vi ska givetvis vara ärliga att säga att hela Östergötland ( faktiskt hela Sverige) har gjort sämre ifrån sej i år än året innan. Och Söderköping som jag tycker är suveränt duktiga i kommunikation har också gått ner men från en klart bättre placering.
 
Svenskt Näringsliv var också nere förra året för att diskutera vår dåliga placering och året innan så diskuterades det i Samrådsgruppen hur vi skulle förbättra vårt dåliga resultat utav de som sitter i den gruppen.
Vi kan väl nu konstatera att de har kapitalt misslyckats och jag ska vara ärlig och säga att jag inte ....trots att de själva tycker de har gjort mycket .....inte har lyckats..
 
Och jag kan bara hålla med Torbjörn och Victor Dahlholm i att intresset för företagen är lika med noll. Jag har inte haft  någon som helst kontakt med kommunen på minst 6 år som företagare. Har däremot försökt lyfta frågan bl.a i facebook " Valdemarsvik i utveckling då jag frågade för ett par år sedan 
" Vad beror den låga rankingen på och vad kan VI göra åt det "
Jag fick svaret att rankingen beror på bortskämda och kräsna företagare av en ledande politiker i majoritet . Vårt dåvarande kommunalråd tyckte att vi företagare var så drivna och duktiga så vi kunde väl fixa till det där själva.
 
Ställde samma fråga på min egen sida och där blev det en bra diskussion om kommunikation och bemötande och framför allt att politiker ska se företag som en tillgång.
 
Gav mej inte utan skickade frågan med Erland till samrådsgruppen om vi inte gemensamt kunde göra något för att höga rankingresultatet . Men från en av företagsorganisationerna fick jag svaret att de inte ville gå på några möten där det inte var lunch . Trodde inte mina ögon när jag läste detta när Erland skrev det till mej utan dubbelkollade med Anna som kunde bekräfta det hela . OK jag kan tycka att denna person var på fel plats ....MEN det var heller ingen annan som reagerade på detta eller tyckte något annat .
 
Har sagt det innan och säger det igen att det handlar om till stor del om denna grupp som styr vårt näringsliv och till stor del om politikernas oförståelse för vad näringslivet gör för samhället och att näringslivet är motorn i vår kommun. Har själv suttit med i flera år och de menar att gruppen är omgjord nu och att de gör mycket . De sa också att de vidtagit åtgärder så de kunde inte riktigt förstå resultatet .
 
De har bland annat börjat göra företagsbesök efter KS ( tror jag ) det blir 7 besök med hela KS gruppen till utvalda relativt stora företag. Inte lättarbetat precis.
 
Mer information . Ett nyhetsbrev några gånger per år och mer information i Viksbladet för att ge "en känsla" av närhet. Det här är kanske problemet i ett nötskal ...vi vill ha närhet och inte känslan av närhet , vi kanske inte är så korkade utan kräver genuin känsla av närhet eller uppskattning för att bli nöjda ? . Kanske man måste sätta sej ner och fundera på hur vi ska få ett NÄRA FÖRETAGSKLIMAT för det är just det som vi inte har men det är just det som skulle kunna få om någon kommun skulle kunna få det .
Man ska sätta upp skyltar med positiva budskap . Och jag säger bara återigen ! Försök inte att bestämma över vad folk ska tycka ...ni ser ju resultaten vi får i alla rankingar  . Det hjälper inte tyvärr . Folk är inte dumma . De ser det positiva och känner det ....men de ser och känner även det de tycker är negativt . Kommunikation och att vara realist är svaret . Att förändra attityder är ett hårt jobb och det har aldrig ändrats av förbudsskyltar .
 
En intressant sak som jag såg i resultatet igår var att företagen i Valdemarsvik som har haft kontakt med kommunen just har varit i kontakt med dom för att "förbättra näringslivsklimatet" . Det är ju lite positivt i allt elände att företagen faktiskt bryr sej ? Vi låg över riksgenomsnittet där.
 
Så vad borde vi göra ?
 
Mitt förslag är att lösa upp Samrådsgruppen , den har aldrig och kommer aldrig fungera i dess nuvarande form .
 
Kollar man på deras mötesanteckningar så är det i första hand information till varandra . Sista mötet så var det 13 som deltog. 8 från kommun. 1 från arbetsförmedling och 4 från företagsföreningar som representerar Fastighetsägarna ( 3-4 stycken företag) Centrum i Viken ( ca 5 st) , Industriföretagen ( vet i tusan ) och Företagarna ...vet inte hur många men vet att inte det görs något utskick till medlemmar om detta .
 
Borde göras : Börja om från början!
 
1 Vi har en vision som kom ut för 4-5 år sedan och som ska vara uppnådd om 9 år , där står klart och tydligt att vi ska ligga högst upp i företagsranking och alla vet att detta handlar om närhet , kommunikation och smidighet ,
Och om man efter 4-5 år inte utarbetat en plan och nedskrivna arbetsbeskrivningar om hur vi ska nå målen är det för det första väldigt märkligt . Vad är en vision utan en handlingsplan ?
Så det första som bör göras är att politikerna blir utbildade i vad företagen betyder rent ekonomiskt och vad kommunen tjänar på ett bra näringslivsklimat . Det finns också många vetenskapliga undersökningar på att näringslivsklimatet inte bara handlar om näringsliv utan är en status på hur hela kommunen mår . Så från kommunens sida måste det vara en ärlig och genuin vilja att uppnå ett bra resultat för att vi tillsammans ska göra ett bättre samhälle mer än för att klättra i rankingen.
 
2. Ett punktprogram för att få bättre näringslivsklimat . Brett gjort av alla politiska partier och som håller över valen oavsett vem som styr .
 
3. Där har politikerna gjort sitt och en motiverad , social kompetent samordnare tar över . Han/hon ska vara som en skållad råtta som vi  sa på mötet. Kunna prata med alla företag se till att vara väl underrättat om företagen i kommunen. Kunna vara en hjälpande hand både när det gäller kontakter med politiker , tjänstemän eller med andra företagare. Vägleda i till exempel bygglov eller andra myndighetsutövningar och hänvisa till de tjänstemän som kan hjälpa till med att fylla i blanketter eller vad det nu kan vara .
 
4 En ny samrådsgrupp ska sättas till . Företagare från alla kommundelar som är genuint intresserade . Varierade åldrar, både kvinnor män och från stora och små företag. Olika tjänstemän och ev politiker ska bjudas in efter önskan. Erland kan gärna vara med , men han ska inte leda gruppen. Företagsorganisationerna ska rapportera in sina aktiviteter eller saker som är intressanta till gruppen som ska med på mötesanteckningarna . Det finns också organisationer som har stor betydelse för ett samhälle och som ibland har intressanta saker att ta del av för övriga företagare .
Gruppen ska hitta olika former av mervärde i de aktiviteter som är på G i kommunen , de ska göra plattformar och hitta saker att samarbeta med . Man ska hitta större klyster i de exempelvis mässor som kommunen besöker eller hitta nya mässor som kan passa bättre för många företag.
Företag ska i större utsträckning bjudas möjlighet att ta del av det som pågår i kommunen.
Arbetsförmedling borde kanske vara med , vi står inför stora utanförskap på arbetsmarknaden så bra kontakt med företag är ett måste inför framtiden.
 
5 Allt ska kommuniceras ut till övriga företag och man ska ha möjlighet att påverka innehåll och det ska vara tydligt vem eller vilka man kan prata med . Vi har en suverän databas med alla företag så det är inget problem .
 
6 Det måste vara slut på kompisband och vissa innekretsar och man måste leta brett bland sådana som verkligen är intresserade och kunniga . För det finns många !
 
Nu ska jag heller inte säga att det var turbulent  på mötet med Svensk Näringsliv . Tyckte faktiskt det var ett riktigt bra möte med öppenhet och vi sa vad vi tyckte och det togs emot väldigt bra . Så har bara dessa siffror på allvar sjunkit in i huvudena på dom så tror jag det är mycket lätt att vända detta .
 
Politik är politik men näringsliv är en viktigare del i mitt liv och även där jag bor och spenderar min tid . Så att kommunen har en stabil och sprudlande företagsamhet är viktigt . Inte minst för att möta den urbanisering som går fort i Sverige just nu . Och jag är säker på att vi kan lyckas med detta om bara de som har makten ger plats åt de som kan det .
 
Men nu är jag faktiskt rätt glad över lag idag . Igår kammade vi hem en storkund i Norge . Så kul ! Att kunna klämma till de stora uvarna på marknaden och stjäla kunden framför ögonen på dom är inte snällt ....men förbaskat kul !!
 
Ha nu en bra dag
 
Kram
 
 

Mitt företag går inte bra .......

Mitt företag går inte bra . Jag ser det i siffrorna , mina konkurrenter kör om mej och försäljningssiffrorna viker , vad ska jag göra ?
Låtsas inte om det , utan fokusera på det positiva ! Du har ju de snyggaste produkterna , fabriken ligger underbart vackert så vad är problemet ....fortsätt att marknadsför DET så blir allt bra !!!
 
Någon som tror på det här ?
 
Men just den här filosofin har Valdemarsviks Kommun just nu och det såg vi inte minst när "Bäst att bo 2016" kom ut härom dagen och Hanna på NT lade ute det på sin facebooksida och Valdemarsvik placerade sej som 4a från slutet .
-Valdemarsvik är bästa platsen att bo på , vi har det så vackert ...har sett mycket och det är värre på andra ställen....fokusera på det positiva ...strunta i alla dessa negativa undersökningar .
 
Och det är också ungefär samma personer som med TRYCK går ut och säger dessa mantra ...VAR POSITIV !!
 
I min värld har detta mantra som de senaste åren beslutsamt basunerats ut aldrig fungerat och jag tycker det är både naivt och direkt farligt för kommunen. Och om inte annat så visar ju just dessa rankingar att hur mycket de än påtvingar oss sin uppfattning så vi blir tysta ....desto mer sjunker vi i dessa rankingar . För mycket riktigt så tystnade diskussionen där ...ingen kom med förslag med förbättring och ingen försökte reda ut vad som kunde dra ner oss så lågt i rankingen.
 
Är det bra tycker ni ?
 
Allt handlar om ekonomi om det så är företag eller kommuner !
 
Hade det varit så att företaget gått dåligt så hade vi direkt börjat ta  tag i problemen . Självklart hade vi fortsättningsvis utåt ...mot kunderna fortsatt marknadsfört det som verkligen är bra med vårt företag ...men vi ...vi som jobbar här skulle givetvis öppet diskuterat problemen .
 
Detsamma tycker jag att vi kommunen ska göra . Utåt mot turister ska vi givetvis marknadsföra att vi bor i den vackraste av kommuner ....men vi som bor här bör ta tag i de problem som vi uppenbarligen har och där ska dessa rankingar ses som ett hjälpmedel och indikator på vad som är fel .
 
Man kan kolla runt i Sverige på vad de olika kommunerna tycker om ex Bästa att bo rankingen och ganska givet så marknadsför vissa kommuner ( som ligger bra till) detta som något positivt ....medans de som ligger sämre till hittar fel i själva undersökningen och bortförklarar allt .
 
Man ska ta undersökningen med sund förnuft också ...vissa saker rår vi helt enkelt inte på och kan inte mäta oss med storstäder eller storstadsområden ...men mycket är jämförbart med andra landsbygdskommuner som faktiskt är största skaran av kommuner ( 163 st) och vissa kommuner ( 33 stycken) räknas som glesa landsbygdskommuner och har uppenbarligen än värre förutsättningar än oss .Så att hamna på 4e plats från slutet är givetvis inte alls bra och påverkar oss negativt .
 
Som sagt vi kan inte mäta oss med städerna när det gäller kulturliv och annat som hör storstaden till. Men det andra faktorer som bör diskuteras . Vad gör den högsta skatten i Östergötland för vår kommun ? Väldigt hög arbetslöshet ? Dåliga i skolrankingen ? Och en av de tyngsta ....Näringslivsrankingen ?
Det finns andra variablar ...Nöjd kund index bl. a ...men Näringslivsrankingen anses som den tyngsta och som påverkar samhället mest.
 
Googlar man sedan runt på det så kan snabbt urskilja vad Näringslivsrankingen handlar om egentligen.
Kommunernas förmåga att vara lyhörda , kunna kommunicera och att vara rättvisa och inte ha favoriter.
 
Att komma bra till i rankingen ger mer investeringar, mer samarbete med praktikplatser , ger mer samarbete mellan företag och ger i slutet mer skattepengar till kommunkassan.
 
Samma sak med .bäst att bo rankingen . Man kan tyvärr inte leva av vacker natur om man inte är pensionär . Man måste ha  jobb eller så ser man att en kommun har de förutsättningar man själv tror på för att man ska våga satsa där  ....är det inte så ? Och det är pengar och familj som är det viktiga i ens liv.
 
Så jag hoppas vi tänker om snart . Slutar tysta människor med "var positiv" mantrat och börjar jobba ..(.också ). För positiva ska vi vara för det som är bra och för det som utvecklas ....men vi har otroligt mycket att göra när det gäller innehåll , strategi , demokrati , synliggöra och skapa plattformar och inte minst med vart vi vill.
 
En vacker fasad är inget ....ett rikt innehåll är allt !
 
 Välkomna in till Söderköping i helgen där " Barnens dag " går av stapeln. Mycket med gratisaktiviteter överallt i stan och hos oss på Trolltyg kan barnen prova fiskspat . Och tillåter vädret så har vi jätterea utanför och där du kan hitta toppar och tröjor för 40 kr stycket !! Välkomna !!  .
 
Electric Banana Band spelar och det invigs en ny lekpark .En massa prova-på-saker och de  flesta affärer har aktiviteter och det pågår massor saker ute på stan ! Helkul !!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Brett beslut ....om att inget besluta

Vilka dagar det har varit !
 
Det går verkligen i 150 just nu , men så inåt skogen skoj det är .
 
Först att få gå ut i dessa klara kalla svindlande vackra försommarmornar !! Varje vy är som taget från en sagobok och luften jag numer får in i lungorna är frisk , klar och kall. Bättre sätt att ladda på finns inte.
Sedan blir det ett pass på Gripband där vi har mycket som händer . Spanienbesök i nästa vecka då vår fabrik blivit uppköpt av Velcro , men det är ingen nackdel för oss alls , utan tvärtom .
 
Ny storkunder står och knackar på dörren och Norge håller på att bli en stor marknad för oss.
 
Sedan kontrasten till att få svida om till lite snyggare kläder och åka in till Trolltyg . Bara att få komma och "byta av" en arbetskamrat är skoj ! Jag som jobbat ensam hela livet ( Stefan räknas inte ;-) ) och få  prata lite jobb och tjejsnack . Kicki , Maria , Lina , Linn och jag som skiftar i affären ...ja även Anton,  ....är en klockren kombo !! Det fungerar hur bra som helst !!
 
Sedan kunderna ....om ni visste hur mycket skratt och samtal man har . Dels de som blivit stamkunder , men också de som är på genomresa eller på lite semester. Det är så himla skoj med alla dessa samtal för man får en blid på hur personen är och vilken attityd hon har . Och där kommer ju vi in att just förstärka det unika jaget . Träffar man så där klockrent rätt då kan man vara glad resten av dagen.
 
Helgen som var och hela sista veckan har var mer än förväntat i affären , känns som vi äntligen efter mycket slit har kommit upp oss ett snäpp !! Lite samlingspunkt för stammisar och vänner framåt kvällskvisten då många stoppar in huvudet och säger hej och kollar igenom om det kommit in något . Precis som vi vill ha det !!! :)
 
En vecka kvar till " Barnens dag " då vi väntar massor av folk till Söderköping .
 
Vammarområdet höll också "Våryra " i helgen . Trevligt !! Hinner ju aldrig vara med , men otroligt roligt att lite jippon ordnas i samlad form . Reklamjinglar i radio och Radio Wix sände från dagen. Kul !!
 
Och vi går ju i väntans tider också !! Om några veckor blir det valp-mys igen då valparna växer så det knakar !!
Namnet är bestämt och det blir Sig-Britt .....troligen Isaksson .
Kolla in stilen på dessa sovande 22 busar . Hullerombuller, upp o ner och bak o fram <3
 

Underbara eller hur !! <3
 
Boendeutredningen ja .....ehh ......ett brett beslut om den stod det i tidningen. Men jag blir mer och mer konfundersam om de som nu skriver i tidningen för varken kunskap eller ifrågasättning verkar finnas på kartan , utan de tar ALL information från ett och samma ställe utan att ifrågasätta .
 
Det BREDA BESLUTET som de var så stolta över beror på att de INTE beslutade något utan majoriteten har backat i att besluta om att lägga ner i Gusum och Gryt och föreslår fortsatt utredning.
Så med andra ord är beslutet att inte besluta utan fortsätta utreda och det kan ju omöjligt någon vara emot , eller hur ???
 
Majoriteten har gräddfilen in i NT varje dag nu och jag överväger faktiskt att säga upp tidningen då vi inte har några reportrar som kan göra sitt jobb i kommunen. Att ringa till kommunhuset varje dag är inte OK .
 
Bygga om våra skolor igen och investera gigantiska summor i nybyggnation . Något måste göras det ör ju helt klart , men vad ??
 
För bara några år sedan så var det barnbrist och med statistik kunde man se att barnkullarna skulle minska ytterligare , Nu är det överfulla skolor och det beror enl Helen på nyanlända och återvändande barnfamiljer .
 
Enl mej så beror det helt på nyanlända och då måste man också ta reda på rörelsemönstret hos dessa grupper.
De är placerade här och har inte kommit hit frivilligt . De kommer heller inte stanna här , utan antingen får de avslag och ska avvisas eller så kommer de förflytta sej mot städerna där de har bättre förutsättningar att leva .
Att då bygga fast sej ute på Sörby är helt korkat . Dels ligger det så avsides ....men också med tanke på vad som kommer hända sedan när de försvinner .
 
Jag ser ju klart och tydligt vad som kommer att hända när en stor nybyggd skola står tom i vår centralort.
Vi har ju sett hur den nuvarande majoriteten vill ha ner precis allt till viken och utarma ytterområdena så givetvis kommer Gusums och Ringarums skola  ligga riktigt illa till  då .
 
Det är väl förankrat säger de också bland lärare och elever .....men enl uppgift så är det drygt 10 föräldrar som ingick i denna föräldragrupp i Viken och det anser inte jag speciellt mycket .
 
Men nu är det sol , vår och jag orkar helt enkelt inte bry mej utan jag laddar för kvällen då vi ska hejja fram Antons lag i Am Fotboll igen . Tv 4 sport , och hålla alla tummar för att deras lag Black Knights vinner över Limhamn !! Clear Eyes , full heart ....can't lose !! ( Ett måtto som jag för övrigt lever efter )
 
Ha nu en helt underbar helg !!
 
Kram