Men plötsligt händer ....lite iaf !

Ena dagen 20 grader varmt och man ligger på altanen och solar ....nästa dag nollgradit och snö...jag tror att aprilvädret börjar i mars nuförtiden ....ska det vara så ?????  Nej tacka vet jag förr tiden då aprilväder var i april och valborg vartannat år var vita jeans och jumpadojjor ...nästa år var det snöblandat och tumvantar !! Ur led är tiden  !!
 
Igår var en hektisk dag som började här på Gripband kl 5 och slutade 10 på kvällen efter diverse klädinköp för hösten . Däremellan hann jag också med avslutningspasset på Trolltyg .
Jag gjorde segerdans här på företaget igår då vi efter ett par års jakt lyckades övertala ett nytt populärt klädmärke att sälja åt oss. De har haft stopp för butiker i flera år .....men trägen vinner !! Så glad och jag tror stenhårt på att det blir pricken över iet i vår butik !! Så glad och förväntansfull ...mer information kommer när grejerna börjar komma in !!
 
Som vanligt väntade  jag på protokollet efter kommunens samrådsmöte och den som väntar på något gott .............
 
Efter en dryg månad så kom den ut på hemsidan .
 
Efter att ögnat igenom så blev jag faktiskt glad över en sak ...nämligen följande text :
 

"Monika redovisade resultat av en utredning gällande fyra rankingundersökningar. Utredningen är gjord av två studenter vid Linköping Universitet. En genomgående faktor för att förstärka arbetet som riktas till företagare och medborgare är kommunikationsfrågor.

Redovisningen på mötet ledde till att näringslivs- och arbetsmarknadsrådets funktion diskuterades. Rådet menade att viktiga sakfrågor ska hanteras enligt en handlingsplan som rådet fastställer. Ledamöterna lämnar förslag till aktiviteter/åtgärder som rådet ska arbeta med till Göran Trysberg senast den 5 maj. Ett förslag till plan tas fram till nästa möte den 30 maj 2017."

Det här är ju verkligen intressant !!!

Så jag kastar mej över mailen och skriver till vår kommunchef och ber om att få ut utredningen . Glad igen för det kom ett snabbt svar att vår näringslivschef skulle skicka mej den och vips så hade jag den i inboxen . Sådant tycker jag om !!

Som om inte det var nog så var rapporten av dessa killar väldigt bra och tydlig och ska vi hårdra det hela så handlar alltihopa i alla undersökningar om bristande kommunikation och förmåga att påverka . Det är väl ungefär vad jag skrivit typ 1000 gånger i bloggen ....men så bra här är det skrivet av utomstående ...och de kan ju lite mer ;-)  ( kan ju heller inte låta bli att skriva att motargumentet Erland har när någon pratar om rankingar är undersökningen " insikt" där han framhäver vår förträfflighet och vi låg bra till . Killarna gjorde helt klart här att urvalet svar var så rekordlågt att man inte bör ta den undersökningen mer än som en fotnot )

Kritiken har varit stark mot Samrådsgruppen , inte minst från de som suttit i gruppen men som inte är med längre . Jag har inte hört någon som tror att gruppen som den är nu gör någon som helst skillnad utan snarare tvärtom . Att det just är kommunikation som är helt utebliven i vår kommun har också lyfts fram av många och på många olika sätt genom alla år till olika folk i gruppen och nu också från dessa som gjorde rapporten.  Det kan man också se på Näringslivsrankingen som dalat sedan 2007 och som nu är nästan sämst i Sverige.

Anledningen till att gruppen gör rankingen sämre är 1 Att det inte är någon verkstad utan information 2 Att det är fel personer i gruppen utan blivit mer som en "innegrupp" för sej själva 3 Att det inte har förankring ibland företagare. Många av informationspunkterna som tas upp , för att inte säga de flesta , är av ren kommunkaraktär och har inget med företagande alls att göra och borde tas upp internt .

På senaste mötet var det 7 från kommunen , 1 från arbetsförmedling , 1 från bank och 2 personer som i princip representerar sina egna företag....alltså 2 företag av kommunens drygt 700  ! och med andra ord så har drygt 700 företag inte den blekaste aning om vad som händer för oss företagare i kommunen.

Bland kommunens folk är det både majoritet och opposition och trots att både moderater och nybyggare lyft näringslivsfrågan som en av de högst rankade frågorna så sitter samtliga ner i båten under alla dessa år och ser på när näringslivsrankingen dyker . Inte alls bra !!

Och även om jag blev jätteglad av att se dessa rader ovan så blir jag väldigt frustrerad över några rader ......

Redovisningen på mötet ledde till att näringslivs- och arbetsmarknadsrådets funktion diskuterades. Rådet menade att viktiga sakfrågor ska hanteras enligt en handlingsplan som rådet fastställer. Ledamöterna lämnar förslag till aktiviteter/åtgärder som rådet ska arbeta med till Göran Trysberg senast den 5 maj.

Samrådsmötena har hållit på i över 10 år nu ....sedan 2007 är de i princip det enda som fortsatt och i samma takt har också näringslivsrankingen stupat .  Nu har också utomstående sagt sitt och lösningen är kommunikation och delaktighet , knyta kontakter och ha nära samarbete ....eller hur ?

Ja men snälla ....släpp då greppet om att själva bestämma över vårt näringsliv och börja vänd er UTÅT !

Handlingsplanen kan bara fungera om man pratar med de det gäller !!  Ni vet..... KOMMUNIKATION !!

Nu till en ny full dag ..med både det ena och det andra ....precis som det ska vara !!

 

Kram

 

 

 

 

 

 
 

Nyårslöfte Nr 2 - Check

God morgon
 
Ny vecka och nya tag!
 
Nu börjar allt vakna till liv igen . Tussilago och blåsippor har folk redan plockat , och ljuset börjar återkomma vid 5 tiden på morgonen när jag är ute och går . Så himla underbart !! Tror jag älskar den här tiden mest av allt ....då när man känner att ljuset kommer tillbaka och att solen värmer.
Och det är inte bara jag ...man märker på kunderna i affären hur de öppnar upp vid den här tiden. Alla grå människor som snabbt skyndar från punkt A till B tar sej plötsligt mer tid ...ler mer och lyser upp .
 
Nu är jag också färdig med nyårslöfte nr 2 . Har alltid velat designa mej ett eget smycke . Och nu tog jag tag i saken och ritade en ring som representerar mej tycker jag . Det känns väldigt "jag" och jag är riktigt stolt över den .
 

Nu ger jag mej på punkt 3 i min " Bucketlist" och det är lite knepigare . Behöver samla mod till en riktig övertalningsförsök på två företag . Önska mej lycka till !
 
Slaget om hamnområdet i Valdemarsvik fortsätter . Så otroligt ledsamt om de lyckas bygga för hela hamnområdet på det sättet som de tänkt . De går rakt emot all forskning om stadskärnor och hamnområden och vad som ger turism och folk .
 

Valdemarsviks centrum har redan nu lite parkeringsplatser . Nu ska Banken bygga ut , fast just det tror jag blir både snyggt och ligger som en härlig öppen yta centralt beläget . Just att sitta och titta ut över vatten är rogivande .
Men ICA bygget !! Ett stort schabrak mitt i centrum som ser till att man inte kan se vattnet någonstans från Grytsvägen.
 
Man gör först en undersökning när man gör ett sådant här stort projekt . Visst det gjorde kommunen också . De anlitade ICA ägda HUI för utredning . Det kanske hade varit bra om man tagit en oberoende och inte en som i högsta grad var FÖR ett ICA bygge ?
Utredningen gjordes också på en byggnad på 1400 kvadrat ...här står det ca 2000 , en viss skillnad eller ?
 
Även vid uträkningen vid 1400 kvadrat så trodde de inte att det skulle ha så stor betydelse för övriga handeln . Har för mej att trodde ca 10 % neråt för dom övriga dagligvaruhandlarna .
 
Ska de lyckas med detta projekt så måste det finnas väldigt många parkeringsplatser i direkt anslutning till affären . Ingen går med kassar någon längre sträcka . Ska det inte ha betydelse för storgatan i Valdemarsvik så måste ICA i centrum öka betydligt . Det betyder att de måste lyckas stoppa alla sommargäster som åker till Gryt och omnejd ....de måste också få folk att åka förbi samtliga affärer på vägen hem från jobbet , köra förbi sina hus där de bor ....åka ner till centrum och handla . Lyckas de inte med det så kommer butiken fyllas med annat än matvaror ur ICAS sortiment , eller så hyrs delar av lokalen ut till någon annan företagare. Konkurrens tycker en del , jag vet och det är sant . Men kommunen har också ansvar över hur man vill att ett centrum ser ut .....och det här ser inte klokt ut . Bra att veta är också att samtliga handlare gick plus förra året utan just ICA i centrum . Ett tecken gott nog att Valdemarsviks innevånare tycker som jag .
 
För min del ser jag hellre ett centrum med öppna ytor , fika mat och nybakat bröd . Nära till vatten , lekplatser bänkar att sitta och filosofera på .
 
På lördag är det Handelsdag i Söderköping och butikerna är öppna längre . Många erbjudanden finns i butikerna så passa på att ta er en dag i Söderköping  !!
 
Så nu är det bäst jag sätter igång , det är överfullt i orderpärmen på Gripband , sedan vidare till Trolltyg vid tresnåret för att efter jobbet kl 18, åka till Linköping för lite inköp till hösten från Soya Concept .
En hektiskt dag men vet ni .....till skillnad för ett och ett halvt år sedan så älskar jag dessa hektiskta dagar , då jag känner att fast jag är trött så går det och tagga sej lite till . Då var det så att när  luften tog slut på kvällen så var den verkligen slut det gick verkligen inte att göra mer då .
 
Äntligen har Företagarna i Valdemarsvik fått nytt folk i  styrelsen . Säger inte det för jag inte tycker om det tidigare folket, utan för att de inte gjorde något i de rollerna de hade. Så nu hoppas jag på lite "verkstad" !
Efter år av enbart fester och julbord hoppas jag på att de tar tag i näringslivet i kommunen och jobbar med frågor som berör och hjälper till att få ett bättre näringslivsklimat. 
 
 
En sak till . Erland i sitt svar till Alliansen slår sej för bröstet för att kommunen går i vinst och menar att det inte är tur. Jo Erland ...tur är precis vad det är när Regeringen öser miljoner över Kommunerna ! Att göra så som dom gör , att låna pengar i när Sverige går som bäst är helkorkat! Och vi ser redan nu tecken på att Sveriges ekonomi inte alls mår så bra .
Att som vi gör i denna kommun, lägger in pengarna i budget istället för att redovisa dom externt är också helkorkat . Ingen vet hur kommunen egentligen går då . Det vore rätt bra att veta tycker jag ?
 
 
Nu önskar jag er en härlig dag !!
 
Kram
 
 

Misshandel ?

Hade för en gångs skull en helledig helg , och meningen var att den skulle vara lugn men tyvärr.................
 
Fredag kväll och jag pratar med Anton vid 22 tiden sista gången då han gör ordning sej och ska ut med kompisar .
Han är tvättäkta stadsbo och det är en ganska vanlig sysselsättning de helger han inte spelar Am . fotboll eller jobbar.
Kl 4 på morgonen ringer telefonen igen ....han ligger då på akuten efter att blivit medvetslös efter en misshandel .
 
Upprinnelsen var följande :
 
En man var på samma krog redan förra helgen. Han antastade och tafsade på alla tjejer så han blev då utkastad av vakterna. Denna helg samma sak ...han var där ...tafsade och bar sej åt så han åkte ut även denna gång .
Men denna gång så slutade det inte här utan även utanför krogen så fortsatte han och antastade tjejer så då de inte kunde freda sej så ringde de poliser.
 
Det var då Anton och hans tjejkompis kom ut från krogen och skulle gå hem . " Tafsaren" gav sej även på Antons tjejkompis varpå de andra sa att polis var på väg . Tafsaren försökte då smita varpå Anton tog tag i honom och höll honom mot väggen och sa till honom att vänta på polisen .
 
Det var då de kom från ingenstans . 4-5 killar ...troligtvis unga ..typ 17-18 maskerade över ansiktet och samtliga matade fulla slag mot huvudet på Anton. Anton minns att han såg något i ögonvrån och slängde ut en arm mot en av dom men slagen mot tinningen gjorde att han slog i backen och svimmade av direkt . När han låg ner så fortsatte de allihopa att sparka på honom i huvudet . Anton hade handen för ansiktet tack och lov så förutom sparkar i huvudet och tinningen så var det handen som fick mest stryk . Även ett jack i hakan men det var troligvis från slagen innan han ramlade.
 
Efter nästan 12 timmar på akuten så kom han hem . Blå i hela ansiktet . Ögonen igensvullna . Handen skadad och en liten hjärnskakning säger han . Det där med hjärnskakningen är jag inte säker på att han är ärlig om för ytterligare en stor hjärnskakning så är han utdömd att spela i Superserien i Örebros lag för alltid .
 
Nu drabbade detta vår familj och Anton ....man blir arg, ledsen och förbannad . Tankarna går hela tiden till vad som kunde ha hänt ....tänk om de hade haft kniv osv osv.
 
Men ska man tänka logiskt och se på det utifrån ....så blir det samma sak som jag skrivit i blogginlägg efter blogginlägg . Denna misshandel kommer inte ens att bli statistik .....den automatiska anmälan kommer att läggas ner timmar efter att den kommit in . Ingen kommer att lagföras och med andra ord så har den inte hänt ? Eller hur ?
 
Precis som narkotikabrått ...våldtäktsförsök ...våldtäkter där de inte döms osv osv......så trots den enorma ökning av brott i vårt samhälle så har det heller inte någon gång varit så många brott som samtidigt läggs ner . Vi vet också att anmälningsbenägenheten aldrig varit lägre än nu .....så hur mycket ökningen av brott egentligen är har vi inte en aning om .
 
Det har alltid varit så ...säger de som inte vill se sanningen . Och ja ....det har alltid funnits rötägg som befunnit sej på fel sida om lagen . Men det har aldrig varit så som det är idag . Ingen lyfter ett endaste ögonbryn på att det brinner bilar i Norrköping mer eller mindre varje natt . Tjejer får räkna med att bli ofredade när de går ut. Mord och skottlossningar är vardagsmat . Knark är en naturlig del i samhället och likaså vapen .
 
Vi slår oss för bröstet i Valdemarsvik och säger att det aldrig varit tryggare . Är det så ? Är det inte bara så att på samma sätt som i övriga Sverige så är anmälningsbenägenheten lägre än någonsin . Bristen på polis gör att brottsligheten inte kommer upp till ytan ?
För är det inte så att vi VET att vi ligger högst på listan när det gäller narkotika i Östergötland ? Bara det borde ge alla som sysslar med det här skrämselhicka.
Och vet vi inte också att i narkotikans spår så följer en massa olagligheter och det borde det väl göra även här ?
Att förlita sej på statistik som inte stämmer är ofantligt farligt !!!
 
Är det verkligen så här vi vill ha det ?
 
Kram