Bubbel

God morgon
 
Det har varit en kul men hektiskt vecka . Och fullfart kommer att råda nu ett tag när julklappshandeln börjar .
 
Vi gav oss på Black Friday i fredags . Det är lite som pest eller kolera , men vi har helt enkelt inte råd att stå utanför . Antingen så tar Norrköping all handel eller så är vi med . Och det gick bra kan jag säga . Riktigt bra !!
 
Nu laddar vi om igen och så kör vi julmarknad i Söderköping i helgen . Det är både mysigt och kul på samma gång . Så klart är Trolltyg öppet både lördag och söndag så välkomna in . Lördag 10- så länge det är folk och söndag 11- 15.
 
Ikväll  kör vi en liten After Work med tjejerna på Trolltyg . Maria , Lina , Lina och jag beger oss till Eklundens Spa & Relax i Toverum Valdemarsvik för lite massage , bubbelbad och bubbel på insidan med . Vi träffas ju inte då vi går om vartannat så det ska bli supermysigt att få "bubbla" lite med dom allihopa . Ett fint avslut på en otroligt kul höst !
 
#####################################################################################
 
Politiken då ? Jodå , vi kan ju se att budgeten är lagd och partierna är rörande överens om den . 300.000 är vad som skiljer åt och det är skolskjutsarna till Tryserum . Det finns mycket att säga om det ! Oppositionen krävde en näringslivssamordnare och det fick de igenom . MEN VI HAR JU REDAN TVÅ ANSVARIGA FÖR NÄRINGSLIVET !!! Jag vet att Thrysberg har varit sjuk , men om han slutar så anställer man väl en ny på hans plats , inte sätter en tjänst till ? Fattar ingenting !
Först och främst har vi en investeringsbudget som är långt över vad den någonsin har varit . Klart vi måste anpassa oss , men har vi råd ? I visionen står att vi ska vara en friskvårdskommun och det är ju fint . Men jag antar att vi ska vara det för de som bor i kommunen? Ishahallen ......kan de ha ca 100 aktiva ? Någon sa att det var en viksbo med i A-laget och det låter ju helt sjukt isf . Öppen is ibland , men på konstiga tider  och hur många åker då ?
Men ändå så går investeringsmiljoner år efter år till Ishallen . Nu är det 5 mille som ska investeras och detta för sommarisen som gått hundratals tusen back de senaste åren . Sommarisen är en satsning för att få utomstående lag att komma hit . Det tycker jag är kanonbra , men är det VI som ska betala för det med våra skattepengar ?
När Vammarskolan var på tapeten för ett år sedan och Nybyggarna lovade att huvuden skulle rulla ....men sedan tystnade dom och Jörgen som satt högst upp i Skolsektorn hoppade av ..........då var det löftet om sommaris som tystnade dom . För Nybyggarna är direkt kopplade till WIF och sitter i dess styrelse och tar emot pengar med samma hand som de ger bort pengar i kommunen. Bertil Eklund är dessutom ägare av Bed & Brakfast i Valdemarsvik där de vill att spelarna ska sova , så det är många privata ekonomiska  intressen i detta.
 
Vad som är än mer skrämmande i budgeten är att ingen vet något om den om du frågar . INGEN !!! Varken majoritet eller opposition har en aning om vad ramarna innehåller .
 
##################################################################################### 
 
 
#METOO
Upprop efter upprop visar att kvinnor fått nog av det som sker och den tystnadskultur som råder när det gäller sexuella trakasserier i Sverige . Vi har ett patriarkat utan dess like och där män tar sej rätten att bete sej hur som helst . Du kan vara ganska säker på att det även förekommer på DIN arbetsplats , men frågan är vad gör vi åt det ....och vad gör DU som chef eller arbetsgivare åt det ?
 
1000 tals berättelser om sexuella trakasserier kommer plötsligt upp till ytan , från kvinnor i alla åldrar och ifrån alla håll i samhället . Ibland och väldigt ofta vet folk om det men har inte lyft ett finger för att göra något åt det . Ofta står kvinnorna i beroendeställning , och det ligger mycket skam och skuld i det .
 
Vi är ansvariga och är du chef så är DU i högsta grad ansvarig för det . Du kan vara  säker på att stukturerna ( som gör detta möjligt ) finns på din arbetsplats också ! Jag vet att de finns !
 
Pratade med Söderköpings jämställdhetsansvarige om det . Och helt klart har de fått en annan bild av hur verkligheten ser ut . Alla har en jämställdhetsplan men helt klart så följs den inte utan det är bara ett papper utan betydelse . Det vittnar alla berättelser om !
Skrev och frågade valdermarsviks kommun också och vår kommunchef svarade "har ju satt fokus på viktiga frågor och vi har konstaterat att vi ska ta upp dessa frågor och påminna varandra om vad som gäller "
 
Vi i Valdemarsvik har mer än andra ett gubbstyre ! Och är det något jag alltid klagat på så är det just det att en liten klick gubbar har lagt beslag på alla viktiga platser i samhället och inte släpper in någon . Vi om några har de strukturerna som möjliggör dessa övergrepp och beroendeställningar . Sprid makten ! Sätt inte in din kompis i styrelsen och säg för guds skull att du inte visste ! Efter #metoo kan ingen säga det!
 
Och rent arbetsmiljömässigt så finns det folk som kan informera . En av Sveriges främsta experter kommer från denna kommun . Hur många vet det? ( och varför vet ni inte det ?)  
Hon används av de största av bolag och har helt fullt med jobb. Hon heter Milla Johnsson och jag beundrar henne enormt . Superduktig !! Hon har även en podd som heter arbetsmiljöpodden . Lyssna och lär !!
 
 
Ett liten kommentar om Erlands uttalande om vår äldrevård och hans svar till Ulf Wallmark i dagens tidning måste jag skriva också.
Bara för att visa hur det är vinklat .  Alla partier deltog i utredningen , samt dialog med pensionärsföreningar andra och utredningen var enhällig står det .  Tror inte på något sätt att dialogen var enhällig och att de vill stänga Gusum och Gryt . Men mötena är gjorda oavsett pensionärernas åsikter och kan bockas av .
Politikerna som sitter i utskottet hade fått till uppgift att göra utredningen . Var det enhälligt ? Nej !! Personerna i utskottet gjorde bara en bra utredning .....sedan är det upp till varje parti att rösta för eller emot , och där var det absolut inte enhälligt utan oppositionen vill har kvar boendena .
Och klart är att varken jag eller någon annan i min familj hamnar i Viken när det är dags . En mycket viktigt sak för mej att långt iförväg bestämma !
 
 
 
##############################################################################
 
Kanske ett tjurigt och negativt inlägg idag , men jag tycker att Valdemarsvik har blivit så B . Det sitter amatörer på så många platser i samhället nu . Är det verkligen det bästa vi har ?
 
Ska vi ta oss uppåt så får vi nog tänka till lite . Vad sätter vi oss på för position ? Vad har jag för uppgift ? Har jag något att bidra med så vi går framåt ?
 
Men nu ska jag bara jobba färdigt denna dag och sedan är det "Bubbel" som gäller . Inifrån , utifrån och rent pratmässigt !!
 
Hej hopp !!
 
 
 
 

R.I.P

Det var med stor bestörtning som man läste om Helens bortgång i helgen. Chockartat ! En så ung människa mitt livet .
Det är 8 år nu som jag följt våra politiker , läst allt som finns att läsa och bildat mej en uppfattning om var och en. Och kanske är det så att jag känner dom bättre än vad de känner mej
Helen var utan tvivel en av de duktigaste och mest insatta . Det var mycket vi inte delade samma uppfattning om men Helen var också den politiker som jag mötte som privatperson och har gjort under 20 år  och där fanns det mycket som vi delade och våra vägar korsades med jämna mellanrum  . Och till skillnad från många andra politiker så kunde hon koppla bort politiken från privatlivet .....för det mesta iaf .
Vi var båda hundägare till jakthundar . Min son älskade BIO och hon var "tanten i luckan" , Vi bodde sista tiden nästan grannar . Hon var otroligt passionerad musikälskare med en musikbegåvad dotter och vid några tillfällen så tränade vi hemma hos mej . Och som Gusumbo träffas man i affären och då slår man några ord ....svårare än så är det inte . Jag kan ju aldrig resa , men älskar när folk tar bilder och berättar om sina resor . Helen visade ofta upp vackra bilder och berättelser när hon var i Afrika .  Man blir ödmjuk inför livet när sådana här katastrofer händer . Ta hand om varandra , man vet inte hur morgondagen ser ut .
Jag tänker på hennes familj
 
************************************************************************************************************************
 
Näringslivskvällen .
 
Grattis alla vinnare ! Inte så mycket att orda om utan det var bra och välförtjänta vinster ! Var inte där själv heller men har hört många prata om det .  Har försökt få biljett två tidigare år , men har givit upp och tänker inte försöka mer . Så tänker flera med mej !
Minglet var bättre . Föreläsningen var inte bra . Det skulle handla om kommunikation ......det handlade om värdskap vilket är en helt annan sak . Och det sa jag ju innan .....vitsen var att få folk att bara prata gott om Valdemarsvik , vilket är en omöjlig sak för de styrande att bestämma och folk blir irriterade .
200 platser och ca 80 företag representerade . Väldigt , väldigt mycket politiker och tjänstemän .
Och inte oväntat så har Företagarna föreslagit en fest efter denna kväll ......och det blev jag ju inte så förvånad över , fest har blivit företagarna synonymt och inte så mycket föreagande .
Kanske är det dags att ge denna kväll ....från början helt riktad till näringslivet ...till politiker och tjänstemän som uppenbarligen också vill ha en sammankomst ?
Och göra ett samkväm till oss företagare som bara vill nätverka EN gång under året ? Det duger gott med en kopp kaffe och att mötas under något syfte som gäller oss själva . Kanske att få upp näringslivsklimatet ....det behövs .
 
*************************************************************************************************************************
 
Ted Starkås som nytt kommunalråd . Fin artikel i NT men jag håller inte riktigt med i allt .
Tro inte att jag sågar Ted nu , för det gör jag inte ! Valdemarsviks kommun behöver tillskott på politiker med nytt tänk och Ted är ett bra tillskott . Däremot är det riktigt synd att han kastas in som kommunalråd ! Han har inte den kompetens som behövs . Och lika lite som jag vill att Jenny Ek ska ha den befattningen , lika lite vill jag att Ted ska ha den . Han säger att han tycker att han kan lära sej sakta . Och alla uppdrag är fråntagna befattningen och lagda på andra människor . Så summa kardemumma är att det är nya kostnader för löner på de som gör jobbet ....och Ted kostar skattebetalarna ca 800.000 för att i princip inte göra så mycket . Och jag tycker man i den befattningen har ett ansvar att leverera !
Ett sådant uppdrag ska gå till en tung politiker som är insatt i arbetet , vi har inte råd att ha en lärling på den platsen.
Det som är mest synd är att Ted borde stå på tillväxt och sätta sej in i arbetet och bilda sej en  egen uppfattning om vad han vill göra . Och så småningom ha(  kanske ) denna roll . Det kan nu bli så att vi förbrukar en blivande bra politiker i förtid ....för man går inte tillbaka till sin plats i ledet efter denna roll , då hoppar man av om man inte klarar det . Och om nu Erland slutar vid nästa val ....hur går det då ?
Synd tycker jag och en riktigt krisåtgärd då det inte fanns någon att välja på .
 
 
********************************************************************************************************************
 
På fredag kör vi Black Friday på Trolltyg . Riktigt bra erbjudanden finns i affären och jag förväntar mej mycket folk !! Så skoj !! 
Nästa vecka tar personalen på Trolltyg en välförtjänt AW efter en intensiv höst med ökad försäljning . Hårt jobb lönar sej och vi går emot trenderna med minskad försäljning i de fysiska butikerna ! Grattis oss !!
 
Bokslutet är nu helt klart och vi kan konstatera en uppgång i omsättningen på någon mille . 7.500.000 är ganska bra jobbat på 2 personer . Förväntar mej ett trippel A igen  och hoppas att vår "tur " fortsätter .
 
********************************************************************************************************************
 
Jag önskar er en riktigt bra vecka och önskar er välkomna till Trolltyg på fredag ifall ni har lust .
 
På lördag är det spelning för Just 4 Fun då vi dammar av instrumenten och spelar i Söderköping . Ska bli superskoj . En inbjudningsdans för de "utvecklingsbara" och det strömmar till folk från hela Östergötland . Det är sådan enorm värme och det dansas med rullstolar och assistenter . Fantastiskt att få bli tillfrågad år efter år .
Så på med glittrigaste klänningen , tyngsta bling-blinget och högsta stövlarna för här ska rockas loss !!!!
 
Kram till er alla och ha en fortsatt bra dag !!
 
 
 
 
 

Koll på läget

 
God morgon
 
Nu är jag uppe över ytan igen efter en lite småhektisk tid då jag  lämnar in och och fixar bokslut . Vi har så extremt mycket tidödande jobb vid bokslutet så det är svårt att finna timmarna att få ihop det . Men nu är det klart och det ser extremt bra ut i år igen. Man kan säga att det är tur , men lite vill jag klappa mej för bröstet och påstår att planering och ha koll på siffrorna är A och  O i ett företag om man vill ha bra resultat .
 
Så i helgen blev det att inte göra någonting matnyttigt faktiskt . Lördag släppte vi loss och åkte ner till Centralorten och lyssnade på världens bästa Titanix !! Så skoj !! Och riktigt kul att få klä upp sej lite för en gångs skull . Vanligtvis tillbringar jag mina timmar på betonggolv bland smutsiga kartonger så lite glitter och bling-bling ger lite glamour på tillvaron !!
 
 
 
Så nu är depåerna påfyllda och vi går en ganska skön tid tillmötes !!!
 
Några som har mindre koll på finanserna är Kommunen och politikerna . Då menar jag alla politiker och partier och det är extremt skrämmande . Du kan prata med vem av dom som helst , hur högt som helst och ingen vet egentligen vad budgeten som ska läggas nu i November vad den innehåller .
 
Man tar varje sektors klumpsumma ....man ger dom inget utrymme för löneökningar vilket ger ett minus för de andra utgifterna och sedan klubbar man det !
Och än mer skrämmande är att ryktet säger att oppositionen köper detta om de får löfte om att anställa en ny näringslivssekreterare .
 
Behöver vi en ny näringslivssekreterare ? Ja det görs ju inget för näringslivet iof men är  det verkligen det vi behöver ? Vi har en näringslivschef i Monika Hallberg och vi har en näringslivssamordnare i Göran Thrysberg och vi har en Näringslivsgrupp där politiker från både opposition och majoritet sitter .
 
Man kanske ska börja i rätt ända ? Näringslivsgruppen ägnar sej åt att ge en arbetsbeskrivning åt både Näringslivschef och näringslivssamordnare istället för att göra cellokonserter och möten med Youtubskändisar  ?
 
Kanske ska man syssla med basala näringslivsfrågor och kontakter ....gemensamma projekt och att föra samman olika grupper . Vi är en extremt liten kommun så vi borde inte ha några som helst problem att få närhet i vårat näringsliv ?
Jag som företagare har helt och hållet ansvaret för att ha en så nära relation med mina kunder som möjligt . Det ger bra relationer och jag har kontakt med verkligheten och marknaden .
För mej som företagare kommer jag längre och längre bort från de i kommunen som står för tjänsterna till mej ....som jag faktiskt betalar till . Det gör inte mej speciellt köptrogen och absolut inte solidarisk .
 
Och ska vi gå tillbaka till budgeten så är det kanske bäst att bryta ner budgeten i siffor som överensstämmer med verkligheten åtminstonde vartannat år för att få en överblick över den ?
 
Världen förändras ....kostnader tillkommer och kostnader går bort . Det går inte att år efter år ta klumpsumman minus löneökningar och tro att det blir bra .
 
Speciellt som att denna majoritet mer än någonsin satsat  VÅRA pengar på icke kommunala angelägenheter som WIF hockey och fotboll iom att Nybyggarna sitter med i både bestämmande majoriteten och högst upp i styrelsen i WIF . Att byta tystnad i frågan om bråket i Vammarskolan mot sommaris i Sparbankshallen är en sådan uppgörelse .
 
Att vi satsar våra skattepengar helt fel är helt tydligt när man tittar på våra äldreboende . Gusum och Gryt är för dyrt att driva och man vill flytta allt till Viken .
Samtidigt så vet vi att vi har den billigaste äldrevården i Östergötland och då undrar man ju hur de fått ihop att det är för dyrt att driva Gusum och Gryt ? Är det inte så att de lägger för mycket pengar på bling-bling istället för de basala kommunala saker som pengarna ska gå till ?
 
Oppositionen ville genomlysa organisationen men det ville inte Erland . Tycker det är jätteviktigt att se hur våra pengar används . Speciellt bland tjänstemännen . Konsulter till förbannelse hyrs in . De får inte tag på rätt arbetskraft säger Erland , men de hyr in för minsta lilla sak och detta kostar miljontals skattekronor . Hur många hyrdes inte in för Vammarskolebråket t.ex ? Hur många sitter på dataavdelningen ? Stämmer det att det sitter bortåt 8 personer där ? Det låter extremt mycket i denna lilla kommun .
Så nog behöver det genomlysas !!
 
Men ingen kommer att protestera och ingen av majoritet eller opposition kommer tala om att de inte vet vad de klubbar igenom utan alla kommer rösta på något de inte har en aning om .
Blir nog inget trippel A för kommunen i år heller utan det kommer att bli samma sak som förra året . Ojdå ....gick vi så många miljoner back där ....och Ojdå .....hur blev det så här i den sektorn !!!????
 
Men jag kan säga ....Gripband får nästa år trippel A igen bara för att vi vet vad vi gör ! Och hade vi inte fått det så hade jag vetat det också ....och varför .....för vi har koll på våra siffror ...vi vet hur markanden förändrats under året , vi vet vad de utländska valutorna står i och förutspår förändringar hos kunder och leverantörer .
Vi har alltså koll på läget ....vilken politiker kan säga att de har det ? Säg en bara !!
 
Kram och ha en fin dag !!