Äntligen kom den efterlängtade "listan" ;-)

Vilken helt underbar helg vi har haft !! Jag prickade in precis rätt dag att ha ledigt på och det blev lite bilpyssel , promenad och Hilmatid . Kunde inte blivit bättre .

En sådan dag och man är "fit for fight" igen !!
 

I så många år har jag gått denna runda och det  blir en ny upplevelse varje gång <3
 
 
 
Så roligt att då kom Valdemarsviksbladet och i den hittade jag Erlands och Sossarnas berömda lista på vad de med stolthet hade gjort för kommunen under de sju år som de styrt .
 
Jag bara älskar hans listor !!
 
Där tar de åt sej äran åt både det som de har gjort och sådant andra har gjort och sådant de absolut inte kan påverka alls !
 
Sanering i Gusum och Valdemarsvik sattes igång på Torvalds tid och det är inte Sossarnas verk , utan de har bara färdigställt det som bestämdes då . Med andra ord kan de heller inte ta åt sej äran vare sej av hamnområdet i Valdemarsvik eller Bruksparken i Gusum .
 
Med visst .....det finns saker de verkligen har genomfört också . Skolor har byggts ,  och som i Gusums fall så var det så brått inför förra valet att de glömde personalrum .....och senare fick de bygga ännu en gång . Så många gånger gick det lite för fort .  Även återvinningsstation i Valdemarsvik har byggds och de har också beslutat bygga två nya förskolor i Viken .
 
Vammarskolan är inte Sossarnas verk och det var väl även förra majoriteteten som beslutade om Biblioteket ?
 
Kommuninnevånarna har ökat med drygt 250 ....men det är ca 500-600 nyanlända som kommit hit så man räknar med att det är ca 300 skattebetalare som försvunnit ut ur kommunen och de flesta som kommit är nog bidragsgivare så det räknar iaf jag som en kostnad .
 
Lärartätheten är 3e bäst i landet . Där räknas alla tolkar och assistenter in så jag vet inte om det är något att klappa sej för bröstet om . Skolarbetet har förbättrats ...ja i 9an säger dom ....men 3an är katastrof enligt vad jag hört . Det verkar skilja väldigt mellan klasser ???
 
Vammarhöjden drivs åter av kommunen ....jo men har inte kostnaderna ökat ???? Vet inte riktigt vad som är bra med det .
 
En förstudie har startats om Ringgården och tillsammans med Riksbyggen,  där de vill ha till- och ombyggnad .
Ringgården är rätt fint . Det är samlingsrummet som inte höll måttet . Så man undrar ju vad det hade kostat att bara renovera upp det som behövdes och inte blanda in Riksbyggen. Riksbyggen är ju ett företag ....företag kräver vinster , så att man får betala både vinsten och tillbyggnaden kan man vara säker på . Dessutom ligger det i sakens natur att de vill lägga ner Gusum också , och det tycker vi absolut inte om !!
 
Ställplatsen i Viken har blivit succé ! Japp det har det .....men kommunen har inte gjort det utan var mega irriterade på husbilarna som av egen kraft ville stå där .
 
Utsiktsplatser har byggts i Viken och det tror jag har blivit riktigt populärt . Många vackra bilder har jag sett från dessa. Ska själv försöka ta mej tid och gå dit och kolla i sommar . Enkelt men effektfullt .
 
Badplatser har rustats upp .....vet i tusan vad de gjort i Gusum , jag har inte sett någon skillnad .Utegym har byggt och jag hoppas verkligen att de används mer än vad de gör i Gusum , för där har jag aldrig sett någon , någonsin gjort något . Det är lite synd , själv har jag varit på Sörpings bana några gånger och det är rätt kul.
 
En översiktplan har gjorts och det behövdes för den tidigare var föråldrad .
 
Konstgräsplan och Ishall skryts det med , men det är bara en gigantisk kostnad för kommunen . Bara sommarisen kostar oss ca 300.000 och då kan det ställas i jämförelse till att det på leacing skulle kosta kommunen 100.000 att ge eleverna på skolan datorer som fungerar . De har inte det idag och det anser jag vara mycket viktigare . Dessutom kostar ishallen gigantiska summor varje år , för ett ganska snävt antal användare .
 
Nya gång och cykelvägar ....det är väl vägverket som bestämmer det och hade det varit kommunen så skulle de väl tagit Gusums först ? Vikens är fullkomligt onödig . Sveriges dyraste motionsslinga skulle jag kalla den som går till Mossebo . Gusums är däremot väldigt nödvändig då det har varit en livsfarlig väg ut dit . Men som sagt ....inte riktigt Sossarnas förtjänst .
 
Fairtradekommun: Ja det är ju ett LO företag som vi sponsrar med dyrare varor . Dessutom har LO gjort två bolag av det för att slippa skatt .
- Det är roligt att betala skatt sa Mona Sahlin en gång .....fast det var nog innan Kronofogden knackade på dörren , och helt uppenbart så lär LO skolan hur man undgår skatt . Att det sedan skulle vara bättre för faitradföretagen , det tvistar de lärda om .....så om det är bra att vara Fairtradekommun är jag långt ifrån säker på .
 
Maten till barn och äldre är mer näringsriktig . Det är ju bra .....men det samköps med Norrköping så vår kommun har inget med det att göra . Ändar de i Norrköping så får vi ta del av deras ändringar .
 
Allt detta är samlat under de olika bitarna i Visionsutredningen som de gjorde . Och visionen är helt ok även om den är som en sagobok .  Men vad de skriver om hur det ser ut i Näringslivet och antyder att de är PAPPA till  är det jag reagerar mest på för där står det nämligen.
 
1 Allt fler företag i Kommunen vågar investera
2 Kommunen erbjuder företagsrådgivning
3Samarbetsandan stärks genom nyhetsbrev , frukostträffar , näringslivsråd , event m m
4 Praktik , vuxenutbildning , extratjänster , förberedande körkortsutbildning mm stärker människors möjligheter att få jobb.
5 En näringslivsutvecklare ska anställas .
 
1 Att företagen investerar har inget med kommunen att göra utan beror helt och hållet på att det går bra för företagen ....troligtvis av den gynnande konjunkturen som råder .
 
2 Ja ....det erbjuder väl varje kommun ? Det var mindre smart när ni tog bort den tjänsten från kommunen som ni gjorde något år och gav bort våra företag till Norrköping .
 
3 Vår bottenplacering på näringslivsrankingen har visat i många år att era frukostträffar och näringslivsråd är rent ut sagt skit . Nyhetsbrevet säger i princip ingenting då ni inte har något att berätta , mer än när bussarna går till hockymatcherna i Linköping . På frukostträffarna kommer knappt någon mer än några få från Storgatan
 
Och på ert näringslivsråd sitter 10 politiker och 3 företagare som inte representerar några alls . När ska ni förstå att ni måste göra om allt detta ?
4 Punkt 4 kan man väl helt flytta från Näringslivet och sätta in det i integrationsprojekt ?
 
5 Ja det kan bli bra ....och det behövs någon som börjar jobba i frågan . Men synd är att ni inte gjort något alls utan låtit det sjunka så lågt på rankingen . Det tar väldigt lång tid att komma upp till ytan igen .
 
Om näringslivet kan man summera så här : Visionen var att ligga överst i näringslivsrankingen . Det har inte gjorts någonting och vi ligger ännu sämre till nu än för 7 år sedan . Och inget har hittills gjorts för att ändra det fast de hela tiden fått veta vad som är fel . Så att nå vision 2025 är helt omöjligt då de inte ens vill försöka .
 
De skriver också att trots stora utmaningar så har vinsten i kommunen varit ca 10 miljoner varje år .
Jag undrar då hur mycket i genomsnitt de bidrag som smugglats in i verksamheten varje år varit ?? Tippar på ungefär MINST samma summa ....eller ligger de i en särskild hög och förräntar sej ?
Jag undrar också att den "proforma" skattehöjning som gjordes ....som inte behövdes utan som var för framtiden .....var finns de eller har de också smusslat in sej i verksamheten .
 
Man kan också tycka till om vad som ska hända i kommunen de närmaste 4 åren och då önskar jag :
 
1 Att man tar Näringslivet på allvar . Släpper in företagen i samtalen . Skapar plattformar för samtal ,  och ser   dom som tillgångar och medarbetare i kommunen . Vi företagare vill inte ha event ....vi vill ha plattformar som stärker näringslivsklimatet , gör våra företag starkare , sammarbeten .....vi vill helt enkelt bli sedda .
Kommunen, företagsorganisationer , bank och vi skattebetalare  har all anledning att ta detta på allvar . Vi har varit en kommun med stor del självförsörjning i form av egna företagare . Ett måste för en sådan här kommun. När resten av landet har legat på kanske 8-9 % så har vi legat på 13 % . Vi går med stormsteg neråt . På nyföretagarrankingen låg vi 2015 på 65e plats . 2016 låg vi på 155e plats och 2017 var vi på 194e plats . Det säger rätt mycket , eller hur ?
 
2 Jag önskar att man gör en policy att politiker och sådana som är nära politiken inte samtidigt sitter i de föreningar och andra grupper som bör hållas fria från politiker så att vårt samhälle utvecklas . Och också så att olika föreningar blir bemötta lika . Spräng dessa kompisgrupper och ta in folk som har idéer och vill något .
 
3 Jag önskar att ni gör om visionen till något som är hanterbart ! Där ni verkligen kan jobba efter vad det står. Har man inte gjort något åt vissa områden på 7 år så ska det inte stå med .
 
4 Jag önskar att de som sitter i opposition ....oavsett vem det är , gör det den ska , dvs opponerar och sätter sej in i poltiken och ger en annorlunda bild och ett förslag till . Detta som råder just nu , att alla ska vara tysta och nöjda och ingen får säga något negativt är förödande för utvecklingen .
 
5 Jag önskar ni tar bort utskotten . Denna majoritet tog bort rätten för dom att besluta något . Då finns det heller ingen anledning till att ha dom kvar . Kostar bara pengar.
 
6 Mest av allt så skulle jag vilja avsätta alla nickedockor som finns i politiken . Av de som sitter i KF och beslutar om våra skattepengar , så är det bara en handfull som vet vad de beslutar om . Det borde vara olagligt ! I varje parti sitter en stor grupp människor som aldrig tycker något . Varför vara politiker då ?
 
 
Nu är det också officiellt att Stefan hoppar av poltiken . Ingen blir gladare än jag då han så många gånger blivit frusterad för att absolut  ingenting händer i hans parti . Att ingen vågar ha åsikter och till och med sossarnas budget höll de med om ( fast majoriteten i partiet inte tyckte det )
Men samtidigt så är han ju en "dooer" så jag lär väl bli galen om han inte får något nytt att gå loss på . Tur jag kan fly till Trolltyg ibland . Innan det ens blev officiellt så fick han dock förslag från andra partier direkt ....men jag hoppas verkligen han sinnar sej och vi kan lägga Valdemarsviks Kommun bakom oss . Allt har sin tid , men ibland är det roligt att se fram mot något nytt och oprövat !
 
Kram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Att ro i medvind är ingen konst !

Godmorgon
 
Man vaknar på morgonen och det är fortfarande -10 grader kallt ute .....fyyy....jag vill ha vår nu . Det är iaf mycket ljusare och dagsmejan gör att snön smälter så man får väl vara glad för det även om det suger lite grann nu :(
 
NT fortsätter med sossepropagandan i tidningen . De får ostört lämna alla möjliga tips till tidningen som alltihop bygger på hur bra allt är . Undantaget är Centern utspel om äldreomsorgen som borde få vara kvar i alla kommundelarna . Jättebra tycker jag . Det är en viktig fråga för oss som bor här . Centraliseras äldreboendet i Viken så får man ha med det  i tankarna vartefter ....för varken jag eller mina förädrar kommer aldrig att hamna där , det är ett som är helt säkert och som jag också lovat dom . 
 
Men det är inte bara NTs fel att det är så tyst och lugnt på den politiska banan . Erland har haft ett fruktansvärt lätt jobb denna mandatperiod av många anledningar . Oppositionen är obefintlig och ingen säger emot . Och pengarna rasar in i form av både riktade bidrag , fösäkringsmiljoner  och inte minst att han höjde skatten utan att behöva ...rent förebyggande . Dessa pengar borde ligga bunkrade någonstans nu för dåliga tider ....men jag tippar rätt friskt på att dessa har smugit sej in i verkasamheten och då undrar man ju på hur resultatet skulle se ut om man tog bort dessa pengar ur redovisningen ? Tippar på att vi går back så det sjunger om det då .
 
Men nu går vi mot hårdare tider ....kanske inte märks av i år , men nog har denna långa högkonjunktur vänt . Bostadsmarknaden brukar vara det första tecknet och så har redan skett sedan i oktober . Sedan kan nedgången gå sakta som det oftast gör ....eller en cybernedgång som förra gången . Vi får se , men min undran är vem i hela friden klarar av att sköta makten i kommunen i en nedgång ???????
 
Grundregel är ju att EN  håller i rodret ....några fler är med och pekar ut vädersträcket , och på andra sidan båten sitter det några och påpekar ifall det går käpprätt åt helskotta .
 
I den här kommunen har vi en som håller i rodret och han tänker troligtvis hoppa ur båten efter valet . Resten sitter och applåderar men säger ingenting. Och de på andra sidan sitter och läser en bok eller något .
Vi har en skrämmande svag politikerkår att välja mellan de nästkommande 4 åren , och jag har hört många säga ....vem i tusan ska man rösta på ??? Och mitt svar är att jag inte heller vet.
 
Jag har mycket medvetet monterat ner mitt liv i kommunen de senaste åren . Borta är körer och föreningar ...borta är mycket annat som jag hade i mitt liv förut . För senaste valet var det mycket prat om näringsliv och rankingar . Men på uttalanden från flera politiker förra valet så sa de klart och tydligt att vi företagare inte var så stor tillgång i kommunen . En ej viktig faktor att räkna med !
Deras jobb de senaste 4 åren visar exakt samma sak .....näringslivet är inte på något sätt viktigt .
Ingenstans under dessa fyra år har de tagit in näringslivets åsikter om deras jobb . Näringslivsrankingen säger ju faktiskt exakt vad företagen tycker om samarbetet Kommun - Näringsliv och ändå blir det ingen förändring .
 
Mitt liv är fyllt med jobb för tillfället . Vi kör hårt med Trolltyg som är det genuint roligaste jag vet . Jag bara älskar det och det sociala det för med sej att vara i butiken .
Sedan har vi Gripband som nog gör sitt bästa år omsättningsmässigt någonsin i år. Sedan är väl Euron inte så bra , så visst blir det en bra vinst , men inte som den skulle ha blivit .
 
För några veckor sedan fick vi reda på att en av våra största kunder skulle byta datasystem och därmed skulle stänga ner för inkommande gods i 8 veckor . Det resulterade i att vi hade en månad på oss att fixa fram 23.000 förpackningar. Det ska klippas , rullas , paras ihop , läggas i påsar , sätta på ryttare och etiketter . Det ska packas 5 och 5 för att slutligen hamna i kartoner . Phuuu!!! Bara att få hem material så vi hinner göra det är en pärs . Men vi packar dag och natt för tillfället och som det ser ut så kommer vi att hinna . Så brist på sysselsättning är det inte !
 
Lina har också fullt med sin affär och alla andra saker som hon gör , så hon lämnade politiken tidigare .
 
Nu har även Stefan lämnat politiken . Och jag kan inte säga annat än att jag är jäkligt glad över det .
Nu är vi precis fria !! :)
 
 
Nu får vi se i framtiden vem som gör sej förtjänt av mitt intresse och mina skattepengar .
Alla vill vara del av ett sammanhang ....så även jag . Men just nu ser jag bara fram emot en ovanligt lugn sommar med kantarellplock , morgonpromenader och tänka mina egna tankar utan att ta hänsyn till någon.
 
Nu önskar jag en fantastiskt härlig solig dag !!
 
Kram
 
 
 
 

Internationella Kvinnodagen

Internationella kvinnodagen ! Jag tillhör ju dom som inte vill att det ska finnas speciella dagar för kvinnor , speciella företagsevent för kvinnor osv osv . Tyvärr så kanske vissa saker fortfarande behöver finnas med tanke på löner, styrelseposter , metoorörelsen . Forskning utgår från män och i skolan är pojkar tillåtna höras och ses mycket mer .

Avskyr kvotering ! Men ser problemet med gubbväldet i topparna där män enbart väljer in män ....o helst samma sorts män som en själv , gärna bästa kompisen . Tyvärr är problemen inte bara männens fel (Så lätt det hade varit då 😉) Utan vi medsystrar till en glänsande duktig kvinna är de första att kasta knivar . Följden blir ofrånkomligt att vi från barnsben lär oss att inte sticka ut ...inte märkas och inte ta för oss ( gäller även lysande män med "fel" bakgrund )

Så vi kanske skulle börja med att skrota jantelagen och ge den en egen  dag istället  och uppmärksamma de faktorer som gör att världen inte är jämställd mer än vad den är och vad som hämmar utveckling  ?   Rikedom, bra jobb o löner , vackra hus och sommarstugor på en ö .....kändisskap och berömmelse kommer i regel av hårt jobb .....like it or not ! Jag beundrar verkligen kvinnor och män som vågar sticka ut ur mängden och gå sin egen väg ! Mer sådant !!😍

**************************************************************************************************************************

Nu snöar det igen !! Snälla NT ....inte EN artikel till om snöröjning !! Vet i tusan vad som hänt i år när det gäller snöröjningen , de hyllar sej själv upp till skyarna ....och det spyr galla ute på nätet . Kanske är det just därför att det hyllas så offentligt och hela tiden som det blir så ?

Nu tror jag iof inte att det är maskinförarna själva som måste ha sådan bekräftelse ....de gör sitt jobb ....de gör till och med ett ovanligt bra jobb ( enligt mej och på min gata ) .

Alltså ......det snöar kanske en eller några gånger på året och det är ju inte så konstigt tycker man . Vissa gånger kommer det lite mer och då tar det ju lite längre tid . Att dessa maskinförare kastar sej ut när de blir utkommenderade till ett ganska välbetalt jobb ett par gånger om året är väl inget hjältedåd om än jättebehövligt . Win-win skulle jag behöva säga ? !

Vill de köra i några timmar eller vill de köra så länge de kan tro ? Jag tippar att de kör så mycket de kan iaf för att det ska löna sej riktigt ordentligt . När det kommer mycket snö är det klart vissa människor som måste iväg och inte kommer ut med sina bilar eller hundar blir irriterade .Tror det alltid har varit snack om detta i alla tider och inte så mycket att göra åt .

Men dessa hyllningstal blir ju lite för mycket när planeringen inte är 100 alla ¨gånger . Om man kör och småpillar i en korsning i en timme medans det finns oplöjda vägar i ett samhälle så blir det irritation , det får man räkna med . Kör istället alla gator upp och ner och gå tillbaka till korsningarna . Man behöver inte vara expert för det ....så har det alltid fungerat i alla tider .

Det är extremt dyrt för kommunen med snöröjning . 50.000 för en runda var det någon som sa ....och 5.000 för den som har snöjour ....dvs den som tittar om det har kommit snö .

Förr så tittade man ut om det kommit snö ....och det gick bra då även om maskinförarna kanske kastade sej ut lite väl snabbt ibland . Men sätt en gräns då på visst antal centimeter ?

Förra veckan ....fösta natten det började snöa så hörde vi plogbilen klockan tre på morgonen . Den gnodde upp och ner utanför på gatan . Jag gick upp strax efter ....drack kaffe och gick ut och såg att det inte kommit i princip någonting . Någon cm kanske och det var inte ens en upphöjning utanför grindstolpen . Väldigt märkligt måste jag säga .....men en gissning är att det fallit mer i Viken och ingen hade kollat i Gusum utan bara kommenderat ut . Så visst finns det pengar att spara genom bättre koll .

Sedan vill jag avsluta detta med något bra och det är att de som plöjer här har varit enastående duktiga här utanför de senaste åren , för det har verkligen varit en problemväg . De har riktiga maskiner och de trycker ut vallarna och röjer för lastbilar och bilar som kan mötas ....jättebra helt enkelt ! Så ingen skugga på dom från mitt håll .

********************************************************************************************************************************

Carina och Jerker Swarts tog hem nya priser för sina hudvårdsprodukter vid Swedish Health Award. De är verkligen duktiga på att marknadsföra sina produkter och sitt företag . Stort Grattis !! Här finns ett företag som borde användas mer som varumärke för Valdemarsvik i olika sammanhang . Vi har ett stort problem i att vi inte följer med tiden . Det är segling .....fotboll ( Liedholm) och förr var det även en viss kock som fick all uppmärksamhet ....kanske dags att ta fram nya varumärken som ligger i tiden ?

****************************************************************************************************************************

Valresultatet på sossarnas lista tar jag med en nypa salt . Tror inte för en minut att Erland kom på andra plats . Tror inte för en minut på att det råkade bli 2 män , 2 kvinnor  ....och sedan vart annat av en slump när socialdemokraterna har i förväg bestämt varannan damernas .

Den största frågan är fortfarande , ska Erland vara med efter valet i 4 år till ? För ingen annan på listan  har kunskapen att leda kommunen så  frågan är väldigt befogad .

Ett socialdemokratiskt styre utan Erland eller någon annan stabil och duktig toppolitiker vore en katastrof för Valdemarsvik .

 

**************************************************************************************************************************

Slutligen en stor högerspark till Norrköpings Tidningar !!

Alla artiklar de senaste tiden har kommit direkt från kommunhuset ! De har fått en perfekt propagandaplattform att prata ifrån . Alla artiklar är vinklade från ett håll och av oppositionen ser man inte röken av ens .

Till det så har vi blivit av med våra lokalsidor och det är ju inte till vår fördel precis . Helgbevakningen sker över hela distriktet så vi i Valdemarsviks kommun lär inte ha en chans att bli sedda längre .
Speglas inte vårt samhälle i tidningen på rätt sätt så lär vi inte få någon som helst marknadsföring av kommunen till grannkommunerna .....och därifrån kommer ju de flesta som vill flytta hit . Sörjer våra "gamla" reportrar som själva tog fram nyheter från kommunens alla hörn och visade på den mångfald som faktiskt finns här !!

Nu är det full fart i kardborrefabriken ska ni veta !! Vi jobbar dag som natt här för tillfället . En stor kund ska byta datasystem i slutet av April och ska ha nedstängt för order i en och en halv månad. Därför fick vi för någon vecka sedan en jääääääätteorder som ska levereras i mitten på April på 23.000 förpackningar som ska klippas, rullas upp , i påse , nitas ryttare på, sättas etikeltt på  , förpackas 5 och 5 och sedan ner i specialkartong.

Så nu har jag lite helgpyssel också .....så det är ju kul ;-)

Kram på er och ha en härlig dag !!