Först så går det upp ...se`n går det ner ...se`n går det ner ....

Så kom då förhandsvisningen av årets näringslivsranking och återigen så simmar vi på botten. 
 
Varje år har jag skivit ut i facebookgruppen " Valdemarsviks kommun i utveckling" 
 
VAD GÖR VI ???
 
Jag har för två år sedan blivit inbjuden till diskussion av ämnet med två ledande personer från Kommunens Näringslibvsråd som " ÄGER" frågan och ytterliggare några år tidigare var Stefan på promenad och diskussion i samma ämne .  Jag ska absolut inte skylla på nuvarande sittande majoritet för oppsositionen är på exakt samma nivå och tycker allt är jättebra .
 
Vi gör massor , näringslivsrådet är jättebra , vi har möten på lilla blå ...vi har näringslivskväll ...youtubers på banken osv osv . 
 
Jag har hört det mesta i försvarstal också .
 
Företagen är bortskämda ( Bror-Tommy) Företagare som är så kreativa kan väl fixa det där själv ( Lasse B) 
Det är ju bara si och så många som har svarat ( Erland) 
 
Det sista har ju Erland helt rätt i .....men det är ju olika företag varje år så nog tusan är det vad företag tycker !! 
Han så också att det hade direkt koppling till olika problem .....som när annan sotare tog hem upphandlingen . Men vi ligger likt förbannat sist varje år så det har inte med det att göra  . Och det säger ju också en hel del om Erlands nervärderande attityd gentemot företagare 
 
Och ser man på undersökningen så är just Politikers attityd och tjänstemännens attityd som är problemet och just att några få personer lagt beslag på frågan ....som dessutom inte förstår den ...som allt handlar om .
 
Företagsrankingen är ALLA företags problem ! Ni äger inte frågan utan ansvarar över den ! Och eftersom ni själva inte förstår problemet så måste ni öppna upp för diskussion ! 
 
I Vission 2015 har 500 personer sagt sitt och en väldigt viktig bit är att vi ska ligga bra till i näringslivsrankingen .
 
Först och främst måste jag förklara VARFÖR det är så viktigt att ligga bra till i näringslivsrankingen .
 
Ett gott samarbete mellan kommun och företag gynnar hela bygden . Företagen expanderar mer och jobb skapas ....företag skapas och eventuellt flyttar några hit . Kommuner med bra näringslivrankingsresultat skapar mer jobb helt enkelt .
 
Hur får man bra näringslivsrankingsplacering då ? 
 
Ja inte genom att några personer lägger veto på  frågan ( som dessutom inte begriper den) 
 
Först och främst handlar det om kommunikation !!!!!!!!!!!!!!!! 
 
Jag som företagare vill vara delaktig och ha bra kommunikation med mina samarbetspartners ! När det gäller mina egan åtaganden och mina kunder så är det mitt ansvar att se till att jag har den relationen....och jag har den och förstår att allt hänger på den .
 
När det gäller företagsrankingen så handlar det om att de ledande i sitt område som har kontakt med företag tar sej tid att prata . Inte sitta på möten och hitta på " Happenings " för företagarna utan ha kommunikation med dom . Få dom att känna sej delaktiga ...göra saker tillsammans om det finns gemensamma intressen . Skapa plattformar eller bara slå en signal . Vilka företagare har tid att gå på cellokonserter ??? 
Tro mej ....precis som mina kunder får samtal från andra kardborretillverkare så får jag erbjudande om både andra kommuner att tillhöra , banker att samarbeta med ....företagsnätverk att tillhöra . 
Vill ni att jag ska vara lojal ? Varför ska jag vara det ? 
 
Ett gott samarbete med kommunikation ...ger en lojalitet ! Det är win-win ! Alla vill känna sej delaktiga och behövda , bli sedda ! Vi vill inte bli roade det sköter vi så bra själva , vi vill "tillhöra" 
 
Precis när jag skriver detta får jag syn på ett brev från kommunen . En presentation av vår nya näringslivssamordnare Malin Österström . Först så skriver någon från kommunen ...tyvärr ! För där står precis det jag INTE  vill läsa . 
" Många företag söker ny arbetskraft för att skifta mellan generationer och för att expandera " 
 
Men snälla !!!  Företagarna gjorde för typ 15-20 år sedan en undersökning i Viken om detta och sedan dess har jag hört detta varje år tror jag . Vilka är dessa jättemånga företag som behöver hjälp med generationsskiftning ???  Ingen ! Antingen lägger man ner eller så vet man om någon lämplig att ta över . 
En sådan mening ....samt resten som kommunen skrivit sätter nämligen stämpeln för hur tjänstemän och politiker tycker och tänker om oss företagare . 
För i det som kommunen skriver så ska de lägga sej i produktutveckling , finansiering , ledningsarbete mm mm 
 
 Om ni behövde ny ekonomichef , skulle ni be mej hitta en lämplig chef till er ?? Om ni skulle göra en rondell i Ringarum och jag skulle erbjuda mej hjälpa till.... skulle ni vilja det ? 
Nej , för jag kan inte det, precis på samma sätt som ni inte förstår eller kan mitt jobb. Det är översitteri att ens tro att en person som inte jobbat med detta tidigare ska kunna bistå i dessa frågor . Och varje företag ska klara sådana här basala uppgifter själva för att få fram starka företag . Hjälpa oss med de kommunla frågorna ...jovisst ....men det är det enda , samt kommunicera med oss.
 
Men så kommer Malins egen presentation och den andas precis det som jag vill höra ! Mellan raderna läser jag att kommunen har mycket problem med sina attityder och att man måste jobba häcken av sej för att få tillbaka förtroendet . Jag hoppas verkligen hon INTE faller in i gänget som nu "äger" näringslivet utan att hon ensam ....ihop med företagen ....blir den som tar tillbaka näringslivsfrågan där den ska vara . 
Jag önskar henne stort lycka till !!! 
 
Nu börjar vårt högtryck inne i Söderköping . Tursiterna ökar markant och evenemangena avslöser varandra .
 
På fredag den 25e kör vi ett AW på Trolltyg mellan 16-19 . Där bjuder vi på lite snittar och bubbel innan våra kunder försvinner hem till grillfesten....ut på stan eller vad de nu gör .
 
Lördag den 26e är det " En dag för barnen " ....en fullt späckad dag med sång musik och pyssel överallt i Söderköping och allt är gratis !! Välkomna !! 
 
På kvällen den 26e gästar vi " Ladyes night " på  häsobruket i Valdemarsvik ihop med andra . Temat är Glamour .....och det är ju jag bra på ;-) 
 
Hoppas vi ses någonstans ute i vimlet och hjärtligt välkomna in på Trolltyg och säg hej . Eller varför inte till Gripband ? 

Kram och ha en bra dag !!
 
 
 
 
 
 
 

Vad hände med Föreningsrådet ?

Hemma från en helt underbar semester i Alicante ! Jo jag fick mersmak och om jag får så följer jag gärna med Lina igen, vi hade det jättemysigt .
 
En extremt prydlig stad , och väldigt lugnt där vi var . Stranden var flera kilometer lång och olika avsnitt liksom . Aktiviteter och utegym t.ex kantade en flera hundra meters sträcka.  Och där var inte bara flera bechvollybollställen utan det som stack ut var att det var för både typiskt kvinnliga som typiskt manliga sporter . 
 
Två stora husgrunder ...kanske 5*10 meter , utan väggar och med takstolar som stod högt upp för yoga ut mot havet ,  pooldancing , akrobatik ...ja det fanns för allt och det var alla åldrar och tjejer och killar som var där. Supertrevligt !! Och många ideer som man kunde tillföra både Gusum, Viken och ringarum om man ville. 
 
Men nu börjar vår kommun också vakna till liv . Valår och helt plötsligt så är det aktivitet i alla hörn bland våra politiker , varav några har sovit i 4 år sedan sist  . Pratade med "sossarna utanför Birgersson och det var ett trevligt samtal . De var märkligt eniga med mej när det gäller Företagsklimat och hur man ska göra . Bra där ....men varför har inget hänt ? De satte stor tilltro till den nya tjänsten och det hoppas jag med . Men när man ser konceptet så tippar jag på att det kommer bli en klagomur för tanter och farbröder istället för bättre företagsklimat tyvärr . Hoppas jag har fel 
Förstår  "nada" av Moderaternas motion ????? Det föreslås en utbildningsplan för studiehandledare i skolan .....vilket de säger är en ny yrkesgrupp i skolans värd . 
Har inte studiehandledare alltid funnits ??? 
De påpekar samtidigt vikten av att hitta en stuktrur och utbildningsplan för att specificera vilka kunskaper studiehandledarna ska ha i svenska språket .
Men ....fattar inte alls !!! Ska kommunen utbilda ? Ska inte kommunen anställa en med rätt kvalifikationer och som pratar svenska och som inte behöver utbildning ??? Förklara någon tack ? 
 
 
Först ut är Vammardagen . Hinner jag ska jag ner och gå ett varv. Sedan vet jag inte ....givetvis Karnebåten ...även om den har urholkats de senaste åren .
 
 
 
Gusumdagarna ligger väl egentligen före det men det har jag inte sett något om....blir det något ? 
 
Mina tankar gick till tiden med Byalaget häromdagen och allt vi gjorde där . Det var kul och där var Gusumdagarna en del i vad vi gjorde . 
 
Men det var ju mycket mer , vi rensade ån , vi skötte bandyplanen , vi ansvarade för att nya anslagstavlor kom upp . 
Men så kom " Föreningsrådet" där Byalaget skulle ingå . Vi förstod .....och sa även till Lasse Beckman att det var ett sätt att försöka få bort Byalaget ( vi fick för mycket kred) men det nekade han till . Och många var de föreningar som anslöt sej till Föreningsrådet . Men det blev som vi befarande ....det var "sossarna" i rådet som körde över Byalaget och det blev direkt reklam för sossarna och deras bidrag till varje kommundel som de hade vid valet . Bylaget lades ner då vi inte accepterade att bli överkörda eller bidraga till "politik"  när det skulle handla om mervärde för Gusum .
Men min fråga är .....vad hände med Föreningsrådet . Existerar det överhuvudtaget och vad gör dom ? Har inte inte sett skymten av vad de gör eller vad syftet är ( mer än att få bort Byalaget) 
Och fråga nummer två blir då följdaktligen ....vem tjänade på det ? Gusum ? Föreningarna ?  Sossarna fick iof en artikel om hur Gusums pengar användes, men det var mycket jobb och många möten för en artikel ??? 
 
Hur som helst ser jag fram emot alla evenemang i kommunen framöver . Känner mej märkligt fri att göra vad jag vill och varje evenemang i närheten är som en liten minisemester . Räcker gott för mej för att fly verkligheten och jobbet en liten stund . Och snart börjar åkturerna runt om i vårt vackra Östergötland om vem som har den godaste Noggern ;-) 
 
Kram och ha en riktigt härlig dag 
 
 
 
 
 
 

Vilken helg !!!

Vilken helg vi hade i Söderköping på Trolltyg ! Så otroligt roligt att så många 100tals personer kom dit efter allt slit vi gjorde !! 
 
I lördags var det handelns dag i Söderköping . Lite extra lite överallt och det brukar gynna handlarna med lite extra kunder . Så då passade vi på att låna grannlokalen för att sälja ut lite extra grejer . Hade inte kunnat drömma om att det skulle komma så mycket folk till vårt evenemang ! Det var fullt överallt och dagskassan slog med råge till och med medeltidahelgen . 
Och i helgen gick också startskottet för sommaren ....dvs att smultronstället öppnar och då blir det med ens en annan rotation på folk i centrum . Somrarna i Söderköping är fantastiska och bortglömt är då de första månaderna på året 
 
Nu har vi precis haft  bokslut också och  vi kan konstatera att både Gripband och Trolltyg gör sitt bästa år hittills . Inventering för hela slanten idag men i morgon far jag på min första solsemester någonsin  . I hela fyra dagar ska jag, Hilma och Lina förlusta oss i Alicante . Ska bli så otroligt skönt och roligt !!! Och under mina nästan 40 yrkesarbetande år har jag aldrig tagit så lång semester .....tur jag har mejlen i telefon ;-) 
 
Folkbladet skrev en riktigt dålig artikel  i förra veckan under rubriken " Är det farligt att bo i Gusum"  Polis och Kommunens alkoholsamordnare uttalade sej ....och i princip gick det ut på att så mycket Alkolister och skumt folk samlades här pga de låga hyrorna .  
Kan bara konstatera att våra A-lagare har nog aldrig varken varit så få eller lugna som de är just nu . Priserna på hus har stigit markant så billiga hus finns inte längre här de går med en gång . Även Jenny Ek gjorde en debattartikel mot folkbladet och lite snällt sa hon att det var så vackert och fint i Gusum. Hon hade givetvis rätt i allt hon sa , men först och främst vänder jag mej emot alla partier som vaknar ett halvår innan valet och har åsikter om precis allt...(hon är långt ifrån ensam om det ) sedan mot tafattheten i både Folkbladet , de som blev tillfrågade där ( polis och alkoholsamordnare) och även Jenny Ek . 
 
Är det farligt då ? Nej inte för oss "vanliga" Gusumbor om man får säga så . Vi har däremot väldigt många flyktingar och för dom är det farligare . Vi som bor här vet ju vart polisen åker när de kommer och insidenterna har varit många , men det är dom emellan och drabbar inte oss. 
När man buntar ihop så mycket människor med blandade ursprung i nergångna lägenheter och de får bo tätt och under knappa ekonomiska förhållanden så blir det så . De har dessutom mycket i bagaget när de kommer så självklart blir det slitningar där uppe . Att det dessutom är mest unga män gör inte saken  bättre för de är även för oss " svenskar" överreprensenterade i brottsstatestiken . 
 
Nu får man ju inte skilja på ursprung i brottsstatestiken så det är väl därför ingen vågar säga något i tidningen .....men då kan man väl ge tusan i att göra en spekulerande artikel för det ger helt fel svar !! 
Extremt löjligt av alla inblandade !! 
 
Nej ni ....nu inventering och sedan packa lilla väskan med bikini och tandborste ......hörde någon viska att det fanns en väsk och skogata i Alicante så det gäller att inte ha för mycket i väskan ner :-) 
 
Kram och ha en fin dag