På rätt väg !

Godmorgon 
 
Det är inte ofta jag blir överaskad , men igår när näringslivsansvariga bjöd på möte i Gusums församlingshem satt till och med jag med gapande mun ! 
Göran Trysberg och Malin Österholm från kommunen förde inspirerande samtal med oss ganska få företagare om Näringsliv och näringslivsklimat .
Och det var inte bara det att de verkligen hade lyssnat och förstått problemet med näringslivet i Valdemarsvik som vi diskuterade när Malin var hos oss sist  ....de hade redan hunnit agera också och pratat ihop sej  !! Jag blev verkligen positivt chockad .
 
Näringslivsgruppen ska göras om . Alla ska erbjudas att lämna gruppen om de vill . Politiken ska bort från gruppen , vilket är superbra då näringslivet inte på något sätt ska drabbas av vem som sitter i majoritet .
När det gäller de andra i gruppen så borde det vara så att man vet sin roll . Turistföreningen är självklar då de fått lite nytändning och representerar många företag från många olika håll . 
Sedan är det Företagarna som egentligen är en ännu tyngre organisation , men där har det gått snett i flera år då politik är inblandade i deras verksamhet och de inte på något sätt för de tunga frågorna . Min önskan är att de tar in nytt folk och håller politiken utanför , slutar att enbart göra fester och börjar att engagera sej i näringslivet i Valdemarsvik på ett seriösare sätt där både ris och ros mot kommunen är välkommet .
Banken är en viktig del för att inte säga insutition i samhället som alla har något ihop med . Fick jag välja skulle de köra själva mer och då menar jag att det inte är bra att kommun och bank går hand i hand hela tiden som det är nu . Antlignen ska de köra sitt eget race på banken ...eller så stå bakom företagen som det var från början . Det är inte riktigt bra när kommun och bank är samma sak .
Centrum  i Viken ...ja jag vet inte , kanske ska de vara med men kanske hellre att det får plats folk från Gusum , Ringarum och Gryt . LRF är en stor och viktig grupp av företagare och borde ha  kanaler att sprida frågor och svar till sina medlemmar . Arbetsförmedlingen diskuterade vi inte ,men det borde vara en annan grupp de ingår i .
Detta stod i tidningen .
https://www.nt.se/nyheter/valdemarsvik/vi-har-fatt-nagonting-att-bygga-vidare-pa-om5581899.aspx
 
Det enda jag inte känner igen är att vi skulle diskuterat hur man underlättar för nyanlända att få jobb. Det gjorde vi inte , men Malin informerade om dessa frukostar på banken , mer än så var det inte.
 
De hade också varit i Lekeberg och studerat deras resa upp på rankinglistan . Och det är ju super ....men ännu mer intressant är effekten av deras resa där de tagit pris för den mest växande kommunen. Hon berättade vidare att de var så stolta över sin kommun och det är ett måste om man gemensamt ska göra förändring .
 
Problemet som varit här är att "The group" pekar med hela handen och säger till folk att vara positiva och stolta ....istället för att se till att folk har saker att vara glada och stolta för . Det sättet har aldrig fungerat , för den verkliga inställningen kommer på näringslivsrankingen .
Igår hörde jag bara ordet "gnäll" EN gång , men vi andra var helt överens att kritik inte är varken farligt utan tvärtom . Ser vi inte problemen så går det inte att göra något åt dom ....och det klargjordes flera gånger under samtalets gång . Mötet var med andra ord riktigt jäkla bra !!
 
Låt nu Malin och Göran köra i 110 i kommunhuset så kommer det här märkas redan i nästa års ranking !!! Jag är sjukt spänd inför fortsättningen .
 
För övrigt kör vi i 110 också då det fortsätter att hända saker . Ett litet hemligt projekt är jag med i som tarvar lite tid . Spelning i Lördags för de utvecklingsbara och denna helg kör vi julmarknad i Söderköping .
 
Ser att nu som först börjar "Handels" och andra vakna om att våra köpmönster ändrats och handeln har det tufft . Jo men det är väl inget nytt ? Och nu som först har de kommit på att handeln själva måste ändra på sej .
 
En av utmaningarna när vi köpte Trolltyg var att få vinst i en neråtdalande butik . Vad gör man ??? 
Först av allt så ändrade vi öppettiderna så de anpassades till verkligheten . Skit fick vi från  föreningarna i Söderköping , men man MÅSTE rätta matsäcken efter mun , och i detta fall efter de kunder vi har .
 
Sedan har vi gjort om hela konceptet . Isätllet för Trolltyg Boutique skulle jag nu vilja kalla oss Trolltyg Beautycenter för det är vad vi är ! Och kanske öppnar vi 12 istället för 10 men å andra sidan har vi princip öpptet till 21 om kvällarna för kunder en och en . 
Fransförlängning och Plasmapen rynkreducering går så det ryker !! Nästa behandling vi snart kan erbjuda är BBglow där huden får en jämnare ton och viss åtstramning sker . Ytterligare en behandling är på gång , men jag håller på den lite . En spännande framtid går vi till mötes och just nu drar vi folk från hela Östergötland och givetvis köper de även kläder av oss då vi är lite roliga i stilen .
 
Så fullt ös även här !! 
 
Tid för jobb nu och sedna in till stan och hjälpa min handikappade son som slet av hälsenan på en träning och har en gigantisk stövel på sej , stackaren . Ett halvårs sjukskrivning och det är inte mycket han kan göra . Tycker så synd om honom 
 
Ha en fortsatt bra dag 
 
Kram 
 
 
 
 
 

Näringslivet ...ett litet steg framåt ! Hejja !!

Det gick inte bra för Annie Lööf . Det går inte bra för vår kommun heller ! 
 
Det är en makaber sandlådenivå både lokalt och på riksnivå . Centern och Moderaterna har gått på val på en gemensam allianspolitik och nu sonderar Centern med Sossarna . 
På lokal nivå så betyder det att en röst på Centern eller Moderaterna så länge samma personer är i toppen är helt bortkastad . Rösta på Sossarna direkt eller på SD . De kommer inte komma överens nu och de kommer inte komma överns vid nästa val heller om de inte byts ut . Vad jag undrar mest över är att det är fler personer än toppnamnen i partierna ....varför tar ingen ansvar ???? 
Jag lär inte få reda på det tyvärr . Vi har en förmåga att inte våga säga vad vi egentligen tycker och tänker i denna kommun om det inte är vid köksbordet . Fegt tycker jag och mycket skulle kunna lösas om man vågade säga rakt ut vad man tycker . Man har ju trots allt ansvar inför alla som lagt sin röst på dom . Och när sanningen kommer ut om det här är det stor risk att inte bara de uppe i toppen som träter råkar illa ut ....utan även de som sitter under och jamsar .
 
Näringslivet har tagit ett litet steg till i rätt riktining . Besök i Lekeberg om hur och vad de har gjort för att få upp näringslivsrankingen . 
Och som sagt , jag har hört både Ted , Erland och Lasse pratat nedsättande om företagens åsikt om kommunen ....dvs näringslivsrankingen . Men ser man just på Lekeberg som ett gott exempel så ser man just det som våra befattningshavare i näringslivsrådet inte förstår . 
 
"Lekeberg har gjort en resa i näringlsivsrankingen , men givetvis är det inte det viktiga utan det viktiga är att Lekeberg .....EFTER att de fått till gott näringslivsklimat fått det som ÄR viktigt ....nämligen tillväxt i form av vinstdrivande företag, nyanställningar mm mm "
 
OCH DET ÄR DET HÄR DET HANDLAR OM !!! 
 
Grattis Lekeberg till gott jobb . 
 
På samma lista ligger Valdemarsvik på plats 10 av 13 i Östergötland . Inte så bra med andra ord , och det handlar om lönsamma aktiebolag i Sverige .  I Östergötland handlar det om 
19,708 företag .  Jag själv ligger ( förra året ) på 558e plats i hela Östergötland på solventa företag och än bättre i år , så jag vet att jag drar upp statistiken . Så våra företag i kommunen  mår inte så bra . 
Ett bättre företagsklimat och öppna diskussioner skulle lätt kunna ändra på det .  
Den enda vägen att gå är att lösa upp näringslivsgruppen och släppa in näringslivet . Ta bort politiken från gruppen och låt Malin jobba ostört !! 
Men som sagt ....jag känner att några har förstått vilken väg man ska ta , så jag hoppas att de trycker på
 
Hos oss är det full fart som vanligt . I helgen hade vi en helt underbar konsert i Hörsalen i Norrköping . Otroligt härlig var den och det var fullsatt i salen .
 
Team Ullis / Team Putte som jag sjungit med i höst är en underbar kör med mycket värme . Välkomna att vara med till hösten på måndagar i Norrköping.
 
Vi gästades av Marcus Cristobal Berglund som hade " Gatans Kör " i SVT och jag fick också äran att sjunga med honom . Superskoj!! En  lite lagon stor utamaning för en som jag  !!
 
 
 
Nu blir det mer musik i helgen då Just 4 Fun får ett litet återfall i Sporthallen i Söderköping ...ska bli så himla kul .
 
Men efter vår lyckosamma modevisning för ett par veckor sedan så har vi laddat om . I morgon Black Friday och nästa helg så är det stor Julmarknad i Söderköping .
 
Den 11 December sjunger jag och Stefan på PROs årsmöte ...och jag vet i tusan nu när jag har ångan uppe så kanske jag ställer mej nere på Birgerssons någon dag och sjunger .....bara för att jag har lust !!
 
Så det där med att ta det lite lugnare får nog vänta ett litet tag till ....nästa år kanske ;-)
 
Vi har ju på Trolltyg strategiskt gått mot att nischa oss ....förutom våra lite udda kläder så har ju Lina ...eller Franslina som hon kallar sej , fransförlängning bakom kulisserna . Det går som tåget, men ännu bättre går plasmapen ...rynkreducering i realtid . Kolla in detta !!
 
Fantastiskt va ?? 
 
 
 
Nu har "vi" en ny grej på gång . Och jag lovar ....jag står som första testperson !! Så håll ögonen öppna !!
 
Så nu är det bara att köra hårt ett tag till !!

Hoppas vi hörs eller syns !!
 
Kram   

Har jag lagt min röst på Sossarna !!???

Valdemarsvik den enda i  Östergötland som inte har bestämt politikst styre än. Det är inte bara svagt det är förskräckligt !! Har jag förstått det rätt beror det här inte på SD utan på rent maktbegär och att förhandlarna inte kommer överens . 
Och om jag förstår rätt så är det Torvald och Anna som inte kommer överens ? 
Hur svårt ska det vara ...byt förhandlare och kom överens !  Övriga partimedlemmar sitter tysta och vet i princip ingenting vilket tyder på totalitärt styre i båda dessa partier. 
 
Ni gick i val på en allians ....ni har varit emot sossarnas förslag i 9 år . Alliansen kom till för att byta styre . Det är just vad väljarna har röstat på och inte att ni för maktens skull ska gå ihop med sossarna . Vilket jäkla svek mot dom som röstade på er ! 
Nu får det vara slut på sandlådan . Stå upp för er politik istället för att titta på privata maktpositioner och löner . 
Att i tv uttala sej om att det handlar om vad som kan hålla bäst i 4 år är löjja . Givetvis är Alliansens gemensamma poltik det ni ska genomföra eftersom ni gick till val på det . Klarar sedan personerna i toppen av att samsas om positionerna så byt ut dom !!! Svårare än så är det inte !! 
 
************************************************************************************************
 
I torsdags hade vi också en inspirationskväll ....fast då på vår gata i Söderköping . Så mysigt och det gick sååååå över förväntningarna . Helt fantastiskt vilken uppslutning och hur bra det gick . Nu planeras det stort på nästa evenemang och vad vi ska hitta på då .
Mina kolleger på gatan var helt lyriska och vi hade dessutom fruktansvärt kul när vi spånade inför kvällen . Och det ska man inte underskatta heller . Sjukt nöjd är jag !! 
 
************************************************************************************************
 
Ted Starkås uttalar sej i tv om politiken i Viken . Det säger jag inte mycket om , det var sakligt och bra . Men när sedan reportern tar upp vårt dåliga näringslivsklimat och frågar sej hur smickrande det är att vinna " årets företagare" i en kommun med sämsta rankingen så ....utan att säga ....visar Ted sitt förakt över rankingen . 
Helt sjukt !! 
Just hans parti har samtidigt gjort en stor Vision där det som mål står att vi ska upp i övre halvan av Näringslivsrankingen . 
Här kämpar Malin ( vår nya näringslivsresurs) för att förbättra kontaker och nätverkar i näringlsivet samtidigt som Ted raserar det som näringslivet tydligt uttrycker genom näringslivsrankingen . Hur tänker han ?????
 Näringslivsrankingen är näringslivets samlade röst om samarbetet och känslan av tillhörighet i kommunen . 70 företag (olika företag) om året . Ratar man Näringslivsrankingen på det sätt Ted gjorde så ratar man kommunens företag . HUR ska stackars Malin kunna jobba när hon inte har kommunens stöd och samtidigt inte företagarna har förtroende för politikerna ??????
*********************************************************************************************
 
Företagarna 
För 10 år sedan var organisationen företagarna en tung organisation med tunga namn . De gjorde rätt mycket , både mot och med kommunen för att förbättra närinslivsklimat och förutsättningar för företagen i kommunen . Att få utmärkelsen "årets företagare" var ärosamt och tungt . 
Nu är det inget alls kvar av det . Dels har förutsättningarna förändrats när det gäller kriterierna för att få priset som detta exempel 
 
"Exempel på det är att företagaren tar samhällsansvar och/eller deltar i lokalsamhället och/eller har påverkat politiken till godo för andra/ företagare i regionen och/eller uppmuntrar mångfald." 
 
Vad har det med ett lyckat företag att göra ....förr var det goda siffror och en en följd av bra år . men det är uppenbart inte vad som gäller nu ???
 
"Med god lönsamhet avses att den är långsiktigt stabil eller att man har återinvesterat i företaget för fortsatt tillväxt. Företagets marginal ska jämföras med andra i samma bransch, inte med alla andra branscher."
 
 
Jag var förrut väldigt stolt att jag fått utmärkelsen årets företagare ....men känner att mina värderingar för god insats inte längre stämmer med organisationen Företagarna .
 Jag tycker det är otroligt sorgligt att vår enda tunga företagsorganisation har blivit så urholkad och mer är festfixare än att slåss för bra näringsliv . Otroligt tråkigt !! Vi behöver det .
***************************************************************************
 
I morgon en tur till Underleverantörsmässan i Jonköping som vi för andra året inte är med på efter en svit på 12 år ihop med Finspångs företag . Men nästa år är vi troligtvis tillbaka igen i ny skepnad ....vi får väl se i vilken ;-) 
Kul ska det i alla fall bli att få åka ner en sväng och kolla läget och prata med folk .
 
Nu en ny dag i kardborreland 
 
Kram