Dagens Sverige

Skäggetorp då : En idyllisk liten förort till Linköping . Svärfar flyttade dit och det var ett lugnt litet område perfekt att vara pensionär i .
 
Skäggetorp nu : För två veckor sedan slagsmål mellan två etniska grupper . Vid en busskur misshandlar 2 killar en kvinnlig vakt . Öppen knarkhandel , bilbränder . Förra veckan en stor grupp ( 20 personer ) omringar en vakt och det blir fullt slagsmål . Det slutar med att 13 vakter kom på överfallslarmet och 4 poliser . Igår , en knarkpåverkad fullkomligt galen kille i full psykos går bärsärkagång i köpcentrumet . 1 vakt och ytterligare 3 personer har svårigheter att hålla honom. Vakten får sparkar och slag och få uppsöka sjukhus . Polis har svårigheter att få honom med sej . 
 
Så här ser verkligheten ut för alla som säger att Sverige inte är förändrat . 
 
Ja jag vet , det finns två åsikter som man får ha .2 Mindre eller ingen invandring alls ! 2 Oh så bra det är med ALL invandring , mer öppna gränser och ni andra som tycker annorlunda är rasister och rädda ! 
 
Men vet ni ? Ni är idioter båda dessa ytterligheter ! Det finns en medelväg ! Vi kan inte stoppa och ska inte stoppa invandringen . Vi kärar ner oss över gränserna och flyttar till eller tar hit vår nya respektive . Vi jobbar över gränserna och ska fortsätta göra det . Vi adopterar ett älskat barn vi vill ha över gränserna och det måste vi väl få göra . Vi ska ta in flyktingar i nöd också utan att tveka ......MEN vi måste prata om de problem som finns , och vi måste diskutera konsekvenser INNAN de uppstår och vi måste ha en lösning på det . Och har vi inte det så kan vi inte ta in mer än vi klarar av att hantera . 
 
Giftemål , adoption eller jobb ....där är risken i princip noll att man hamnar i trubbel , eller rättare sagt inte större procentuell risk än vad infödda svenskar har,  De integreras automatiskt och har sitt skyddsnät . 
 
Men att ta in tusentals testoseronfyllda 18 åringar som driver vind för våg , kan ju vem som helst förstå att det blir problem med , när de först och främst inte vet om de får uppehållstillstånd . För det andra inte har en äldre generation släktingar att tuktas och hjälpas  av . När samhället daltar med dom ....jo för det gör dom ! 
När de bränner bilar i Hageby så står polisen där och ska bjuda på korv och bli " kompis" med dom. 
Samhället ....kommunerna som tar emot dom har faktiskt ett ansvar precis som en mor eller far har . De ska täcka upp för deras behov och inte skaffa mer " barn " än de klarar av att sköta . Probem med språk eller i skolan är en sak ...givetvis ska de få all hjälp som finns , men i övrigt ska svensk lag gälla . 
 
Statuera ett par varnande exempel istället för detta daltande . Och i Skäggetorp ....rensa upp och stampa ner foten !!! 
 
Och inga rastistiska skriverier varken här eller till mailen nu !! Ingenting har med hudfärg att göra ....det handar om lag och rätt och om att vi alla ska hjälpas åt att bygga detta samhälle och att det är dax att prata om problemen för annars kan man inte lösa dom .
 
**************************************************************************************************************************
 
Det finns en sak som jag inte tycker om med NT . Det är att de inte skriver som det är . Eller kanske rättare sagt inte tar reda på hur det ligger till . 
 
När det gäller näringslivsklimatet så fick både John Furenbäck och Sofia Wretander artikel i tidningen . Inget fel med det alls , men det ska stå att de tillhör den grupp som kritiseras istället för att låtsas att de är vilka fristående företagare som helst . Man kritiserar inte sin egna grupp .
 
För ett par dagar sedan stod det om Ishallen . Jag är inte alls emot Ishockey på något sätt . Kul idrott och all idrott är bra ! Duktiga föräldrar och många ideella timmar krävs av väldigt många . Super !! Men det drar för mycket pengar för alldeles för få människor . 250 personer ....det är garanterat inte så många unika åkare , utan det är samma personer och många föräldrar . Det är det som kostar mest av allt i hela kommunen tillsammans med WIF fotboll . Men strunt i det denna gång , det är inte det jag klagar på idag. 
 
Det står nämligen :" Samtidigt var nu också kommunens folkhälsoutvecklare Emelie Nisu och politikerna Ted Starkås (S) och Bertil Eklund (NB) inbjudna för att få en presentation av verksamheten." 
 
 
Så bra att poltiker ger sej ut i verkligheten . Nu har ju just WIF träffat kommunen i många omgångar . Näringslivsgruppen var ditbjuden en gång på mat och match om jag inte kommer ihåg fel ....det fick ju inte alla vara med på då då det går emot en del instutitioners policy mot mutor ( helt förståerligt) , sedan har även Wif varit bjudna till kommunen många gånger för att berätta om deras verksamhet . Men bättre för många gånger än inget alls . 
 
Det jag stör mej på är när det står att Bertil Eklund Nybyggarpartiet är inbjuden för att få en presentation av verksamheten . Är det inte NTs sak att berätta att Bertil sitter i Kommunen som tidigare majoritetspolitiker och GER pengar ( mest av alla föreningar ) till WIF . Samtidigt sitter han i styrelsen i WIF och tar emot pengar .  Så med andra ord är en presentation om klubben  det sista den mannen behöver !! 
Skulle däremot tycka om ifall man istället frågade Bertil om han inte ser något anmärkningsvärt med sina två olika stolar . 
 
Det är som det är i denna kommun och inget man rår på !! 
 
Nu åter till verkligheten och packa lite kardborrar .
 
Kram 
 
 
 

Full fart mot November !

Nu har det varit lite dåligt uppdaterat igen. Det är mycket nu som det brukar heta !! 
 
Fullt på Gripband så jag har varit mycket där , men också fullt på Trolltyg . 
 
Närmast står Handelshelg på agendan nu i helgen . Då är det fullt med erbjudanden i hela staden så kom och ta ett varv ! 
 
8e november har vi vår Storgatankväll med modevisning och diverse skojsigheter mellan 18-20 . Kommer bli kanonskoj !! 
 
Ni läste kanske artikeln i NT idag om alla som lägger ner i Söderköping . Jättesorgligt ! Men det hänger i allra högsta grad ihop med vad jag härjar om när det gäller näringslivsklimat . En ökat tänk om ett gemensamt jäkligt bra näringslivsklimat ger effekt . När kommunen verkligen tänker på att deras jobb först och främst ska komma kommunföretagen till del , så får det effekten att företagen tänker lika dant . Handla så lokalt som möjligt !! Det i sin tur gör att vi andra tänker i samma banor . Nerläggningarna kommer i Valdemarsvik också är jag säker på , urbaniseringen kommer gå fortare och fortare . 
 
 
Söndagen den 18 November så sjunger jag och kören jag gått med i Team Ullis / Team Putte i Hörsalen i Norrköping kl 18,00 
 
Det är vår alldeles underbara körledare Ulrika Malmberg som står som arrangör för den . Och henne får ni höra sjunga så klart . 
Kören sjunger ny och gammal pop och gospel . Härliga låtar !! En dansgrupp ....Shadow city brotherhood dansar och inte minst vår gästartist . Marcus Berglund , känd från svt´s Gatans Kör gör framträdande .  Kanske en av Sveriges bästa körledare !! 
Jag får också äran att sjunga en duett med honom . Pirrigt men himla skoj !! 
 
Så välkomna då , boka biljetter gör ni direkt till Ulrika som ni ser här ovan
 
Den 24 November har " Just 4 Fun fått ett litet återfall på en spelning i Söderköping . Det är en FUB dans med inbjudna från hela Östergötland . Så härlig tillställning så det måste vi vara med på !! Det dansas med rullstolar och alla får vara med . Underbart !! 
 
Så just nu finns det inte mycket tid då jag måste träna till alla tillfällen . Lära mej alla låtar och stämmor i kören och lära om alla låtar vi ska spela på dansen . Lite mycket att få plats med i mitt lilla huvud !! 
 
Poltik då ??? Ja vad håller de på med ??? Uppenbart verkar de inte kunna komma överens . 
Ryktet säger att problemet INTE är SD ( då NB har sagt nej ) 
 
Ok så vad är det då ? Ja då kan det ju inte vara annat än makt och inflytande ?! 
 
Ska det stå och falla med vem som ska ha mest makt ? Sätt dit erfarnast i toppen ....ni lär behöva det !!! 
 
Nu ska jag ta och fixa lite innan det blir dubbeljobb resten av veckan .
 
Kram 
 
 
 
 
 

Mer näringslivranking

Idag kom ytterligare en artikel om näringslivsklimat som inte var så besk som våran .
 
Det var en bra artikel där Sofia Wretander också lovordade Malin Österström som ett lyft . Sofia representerar Viken i Centrum , som är de små företagen på Storgatan i Valdemarsvik  .  Väl värt att veta är ju att de har all fördel av att vara just Storgatans företag med långt bättre kontakt med Kommun än vi andra . Dels genom de månatliga mötena på Lilla Blå och dels genom att sitta med i kommunens grupp och få all den kommunikation och återkoppling de behöver och vill ha .  De har med andra ord all anledning att vara mer positiva än oss andra , och det var ganska väntat att en ytterligare artikel skulle komma . 
Och oavsett att även hon sitter med i "gruppen" tycker jag att det är bra att debatten fortsätter . Ju mer artiklar destu bättre . För varje gång pratas det mer och mer om det och det är precis vad jag vill . 
 
En annan jättebra artikel i ämnet jag läst var Sandra Svenssons önskan om bättre näringslivsklimat. Jag hoppas hon driver frågan inom sin grupp , för trots allt är just Företagarna den mäktigaste grupp vi har just nu och som borde ligga på mest .
 
https://www.nt.se/nyheter/valdemarsvik/foretagare-hoppas-pa-battre-dialog-om5461470.aspx

Längst ner i den artikeln stod det också en hälsning :
 
"En annan företagare vi talar med, Jahn Johansson, hoppas också på förändring efter valet.

– Det går inte att sopa undan alla problem i en kommun hur länge som helst. Politiker, lyssna mer på folket!"

 
Jag däremot fick prata näringsliv på alla forum igår , även Stefan . Det var mycket intressanta samtal om högt och lågt och många goda ideer . Men som någon sa .....du har inga barn ihop med kommunen så du kan säga vad du vill . 
 
Många är förståeligt inte så insatta i hur det har sett ut , hur det ser ut nu och vad som görs och med vilka aktörer .
 
Företagsklimatet över år kan du se här nedan 
 
År        Plats
2008   141
2009   218
2010   238
2011   249
2012   239
2013   226
2014   250
2015   241
2016   280
2017   270
2018   286
 
Och det är ca 90 OLIKA företag som svarar varje gång . Droppet mellan 2008 och 2009 är jag väldigt bestämd över att det handlar om Framtid Valdemarsviks nedläggning då småföretagen och de olika kommundelarna stängdes ute . Om någon har någon teori om annan anledning så skriv gärna det . 
 
Även om det nu på alla sätt kommer att slätas över ...komma med den positiva bilden och föringa det som händer . Så har tillfällena över år varit många och kritiken massiv . Svenskt Näringsliv har bjudit in vid många tillfällen för att diskutera det dåliga näringslivsklimatet , Det har varit promenader i Grännäs och sist för två år sedan var jag med på möte på ett företag i Valdemarsvik med Kommun och Bank och över år har det också varit samma svar . 
 
Jag kan förstå samtliga deltagares attityd och egenintresse att behålla makten över denna fråga för sej själva , men jag kan inte förstå kommunen . De har ju trots allt sin vision . Så varför ta fram en vision om inte ens viljan finns att försöka jobba mot den ????? 
 
Nåja , det lär bli fler vändor i detta ämne framöver .
 
Läste föresten en alldeles utsökt rapport om företagande i Valdemarsvik med avsändare Företagarna . Statestik och fakta och dessutom en allmän beskrivning om hur man får bättre näringslivsklimat och varför . Där stod om de viktigaste företagsfrågorna på riksnivå 
 
 
1 Minskad regelbörda för företag 
2 Minskad beskattning av företag och företagare
3 Sänkta kostnader för anställda 
4 Förbättrad tillgång till kompetent arbetskraft 
 
Men det stod också om hur man lyckas med det lokala näringslivsklimatet och då stod det om 
1 Infrastruktur 
2 Målstyrning för bättre service 
3 Tillstånd och avgifter 
4 Sund konkurrens 
 
Men allra sist stod det med FET skrift 
 
Avgörande är att det finns en kontinuerlig dialog mellan politiker och det lolkala näringslivet .
 
 
 
Intressant !! 
 
Kram