Inget nytt under himlen = ingen förändring

Hej på er !! 
 
Det händer väldigt mycket , men kanske inte här på bloggen. Tiden räcker inte riktigt till för tillfället .
 
Kul är att jag blivit inbjuden till Söderköpings Kommuns kommunstyrelse för att diskutera och presentera ett medborgarförslag jag kommit med ( för handelns och kommunens bästa) . Mer om medborgarförslaget kommer sedan , men just att man bjuds in och få vara med i de fina salongerna är ju jag inte riktigt van vid från min egen kommun ....eller hur ? 
Här är det ju exakt tvärt om ...så få som möjligt ska sitta på rätten att få tycka och bestämma . 
Nu ges jag istället möjligheten att direkt kunna påverka politikerna , så så gäller det att tänka som en politiker när jag ska presentera förslaget . Det blir en riktigt kul utmaning. Har ju "typ" 10 års erfarenhet av att reta upp dom .....nu ska vi åt samma håll. 
Fast ska man vara riktigt ärlig så är det faktiskt åt samma håll jag vill att vi ska gå i Valdemarsviks Kommun också . Men eftersom de inte lyssnar så går inte det. Och problemet är hela tiden den samma ....de håller på makten och rätten att bestämma och tar inte till sej av vad folk tycker. 
 
 
Vi kan ju ta näringslivet i Valdemarsvik . Efter år av bottennoteringar i Näringslivsrankingen ....vilket man ABSOLUT inte kan förstå så tillsätter man en resurs som nu far kommunen runt och diskuterar med företagen . Superbra !! Men efter att ha läst igenom Näringslivsrådets senaste protokoll ser jag att det är absolut ingen skillnad i tänket . DET ÄR BARA FINA ORD och inget annat .
 
Först och främst är gruppen nedbantad . Det spelar ju ingen roll egentligen utan det är ju gruppens räckvidd man är ute efter och att personerna tar upp de problem som vi står inför . 
 
Först och främst så ska gruppen vara opolitisk ...men med Jenny i rodret är den absolut inte det . Opolitisk ska den vara för att gruppen ska ha samma tänk oavsett politiks styrning . 
 
Opolitisk ska den också vara  ( och det är kanske det viktigaste) för att gruppen ska kunna trycka på  politikerna vid behov. Som det är nu är det ingen som vågar eller vill säga emot utan alla vill vara goda ambasadörer . Ambasadörsskapet kommer per automatik när näringslivsklimatet blir bättre och vi blir nöjdare med den näringslivpolitik som förs . När vi blir lyssnade på och när vi drar åt samma håll . 
 
Såg att vi blev uppmanade att svara på näringslivsenkäten efter egen erfarenhet med kommunen . MEN ...där har de helt fel . Alla svarar efter hur man upplever kommunen . Det är inte säkert man har haft kontakt med kommunen alls och det är ett problem i sej , men framför allt ser och hör man hur kommunen behandlar ...eller samverkar med företagen i allmänhet och det är DET vi svarar i enkäten !!! 
 
Så från det senaste protokollet ser vi som sagt att inget är förändrat i sitt sätt att tänka . . Agendan bestämms uppifrån och vi bjuds in i vissa fall , istället för tvärtom . Det sitter fortfarande personer som enbart talar om sin egen verksamhet. Man aställer här ...satsar där, men vad har det med det lokala näringslivet att göra ? Sedan finns det föreningar som pratar för sina medlemmars räkning och trender som sker och så ska det ju givetvis vara . Men föreningen Företagarna vill jag fortfarande inte ha med då de är en bidragande orsak att vårt näringsliv ser ut som det gör med sin politikska agenda den har haft sedan starten av Nybyggarpartiet och dess medlemmars plan om att lägga flera föreningar under sej som de nu också gjort genom att beslagta just Företagarna, Radio Wix och WIF . Och där jag själv har hört att man INTE kommer driva något mot kommunen . Så den föreningen går fetbort !
 
Vad vi borde ha är :
Personer från de olika kommundelarna tar upp problem eller förbättringar man kan göra ...som sedan (näringslivsansvariga) kan ta upp med politiken . Ifall politiken ens har med det att göra .
Politiken å andra sidan har ansvaret att tänka kommunpolitiskt näringsliv  i VARJE fall av beslut de tar om det går att tänka så .
 
Det spelar liksom inte någon roll hur många möten vi bjuds in till om det inte är "verkstad" när det verkligen gäller . 
 
 
Det som påverkar näringslivsklimatet är det som sker hela tiden och det är det som göra att vi ligger i botten. Vi VET att vissa företag har gräddfilen in i kommunen och får jobben medans andra inte ens får en fråga ( pga kompisskap ) .
 
 
Eller ta detta med Ringgården . Självklart tar man och gör fler förslag på en så stor upphandling som involverar våra egna företag . Det finns dessutom ett förslag på det lagt av Anna Nilsson som Erland gick med på . Ser inte att det blivit avslaget så det borde fortfarande gälla .
 
Eller ta att man skapar ett Medborgarkontor som tar över (kanske) uppgifter som företag tidigare har haft . Diskussionen måste väl vara INNAN medborgarkontoret öppnar om hur utvecklingen är tänkt ? 
 
Det verkliga dagliga handlandet från kommunens sida är det som skapar vårt näringslivsklimat , samt att vi kan påverka rakt in i kommunen vad vi vill påverka och att någon lyssnar . Ibland kan man lösa och förbättra ....ibland inte .
 
Men att politiker sitter och har möten och strategier över oss . Egenföretagare utan mandat att prata för andra sitter och berättar hur mycket folk som anställts eller vilka satsningar de gjort eller hur deras konjungtur är ....påverkar inte näringslivsklimatet ett dugg åt rätt riktning .
 
 Och hör jag med företagare runt mej så är åsikterna rätt klara och bestämda . Näringslivsklimatet blir inte ett dugg bättre om de inte tar till sej av kritiken . 
Vi hade ju ett möte här och där var vi ganska eniga om att politiken och gruppen måste splittras och de förbättrande åtgärderna för näringslivet ska komma underifrån och inte uppeifrån ....borde vara självklart då de inte själva förstår vad som är fel .
 
Och med det sagt är min medverkan på dessa möten i kommunen färdiga ...när det inte lyssnas på oss så kommer jag heller inte offra min tid på att lyssna på dom .
 
Så nu tar vi och förbättrar näringslivsklimatet i Söderköping . Kul som tusan !! 
 
Lina ...eller "Franslina" som hon går under i Söderköping har också beviljats microbidrag för sina satsningar på kurser och maskiner inom skönhet utav länsstyrelsen . Man blir riktigt stolt när man ser att hon tar tillfällena att utvecka , förbättra och bygga på sitt varumärke . 
Det är nya tider för handlen , det är så man måste göra för att överleva de närmaste åren . 
Inte just få bidrag ...utan just bygga sitt varumärke , vara sin egen piska , anpassa oss till den tid vi lever i . De som lyckas ( det tänker också jag göra ) har en starkare framtid att se fram emot . Men det krävs jobb !! 
 
Kram och ha en bra dag
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.