De är inte de skarpaste knivarna ....

Ibland blir man bara full I skratt. Som nu när Lars Beckman försöker få parkeringen i Yxningen till politisk mygel fast det är helt solklart i detta fall är ett tjänstemannabeslut. 
Vill man veta fakta så är det ett problem som varit i flera år och som kanske just Lars Beckman borde åtgärdat. Och till viss del är (S) just de dom ställt till det när de skrev över den kommunala parkeringen till Campingen.  Det finns en camping och en campingparkering men också en kommunal badplats och många båtägare som utgår från Yxningebadet. Vid varma dagar så är parkeringarna överfulla . Det står bilar och kärror på mer eller mindre bra ställen inne vid innersta parkeringen . Så typ en ambulans kan ha svårigheter att ta sej in vid t.ex ett drunkningstillbud. Än värre är det när bilarna parkerar på den smala vägen  upp till Kömnevik där det är ett helt sommarstugeområde. Vid ex brand skulle det bli stora problem att ta sej fram. Att "folk undrar" som Lasse säger tror jag inte ett dugg på. Tvärtom har jag bara hört att äntligen är det åtgärdat. 
Lasses S-kompis Örjan Carlsson gick ut med samma ifrågasättande i ett FB-inlägg och det var väl bara spydiga kommentarer han fick tillbaka och folk som tyckte det var bra gjort att det nu var åtgärdat.
 
Han menar också att det borde vara öppenhet kring beslutet, att det handlar om transparens, 
 
Men nu handlade det inte om ett politiskt beslut. Det var tjänstemän som tog av sin budget för att åtgärda ett problem och det vet de ju, men ändå vill de så misstro.
Han får också frågan om ( trots att det inte var ett politiskt beslut) finns saker som ordf. I KS kan ta utan att ta upp det . Han svarar att om det är brått är det möjligt , men det är ovanligt. 
 
Jag hävdar att han har fel. En ordförande i KS kan vid brådska ta egna beslut men det ska upp i nästa KS . ( något som inte behövs i detta fall då det är tjänstemannabeslut) 
 
Däremot behövdes det när Lars själv tog beslutet ...
3 dagar innan valet......att ge en specifik förening 50.000 kr. Var det brådskande ? Nej ! Tog han upp det i KS? Nej!  
 
Borde vara än mer intressant att skriva om för NT än en välbehövlig parkering som tjänstemännen äntligen fixade åt oss Gusumbor. 
 
Och får jag också sparka på nya majoriteten så vill jag klaga på den snällhet ni visar förra majoriteten och inte minst Lars Beckman för de felaktigheter som uppenbart begicks. Som t.ex överförmynderiet som höll på att gå käpprätt . Kontrakt som skrevs om i lönndom osv osv . 
 
Men  tack tjänstemän för en fin parkering som inte bara åtgärdade parkeringsproblematiken utan också öppnade upp så vår vackra badplats blev mer synlig ! 
 
Som vanligt går det bra att kommentera men inte anonymt!
 
 
 
 

Gusum

 
Det var fullsatt i salen igår när det var dialogmöte i Gusum igår . Saker lyftes högt och lågt. Kommunen berättade om Gusums Å där det gått ut ett EU direktiv som gör att ån ska återställas för att fisk ska kunna vandra upp i den. Då pratar vi om återställning som det såg ut innan Gusums Bruks tid. Vattenregleringen uppe vid Yxningen skulle få vara kvar och nere vid kraftverket om jag förstod rätt , men i övrigt så skulle det tas bort. En svår nöt att knäcka och ganska ödestigert om vattenspegeln i Gusums centrum skulle försvinna. Och vädligt långsökt att fisk skulle vandra från havet upp till Yxningen om det inte är flygfisk ;-)  Inspel och förslag kom från våra Gusumsbor som kanske kommunen kan använda som argument mot Länsstyrelsen. 
 
Gusums Äldreboende kom upp och ganska klart var att det vi saknade mest , seniorboende , hoppades många skulle bli där istället. Kommunen skulle diskutera och framföra detta , och det låter väl inte helt otroligt att något sådant skulle komma att bli. Probelmet enligt många på mötet är att när man säljer sitt hus så finns det inte några centralt byggda lägenheter att hyra där man är i markplan och nära till affär. Som det är nu flyttar många till Söderköping tyvärr. Och det är detta jag alltid hör av mina egna föräldrar och alla de pensionärer som går utanför på gatan. Lite synd att de flyttade den bostadslängan som var där för länge sedan.
 
Annars kom många bra ideer upp till ytan . Olika  potthål i gatorna som är direkt farliga, lastbilar som tar fel väg till Boliden och åker på vägar där det inte går att mötas. Ett återkommande problem som går att få bukt med. Tomma lokaler är det ont om , men kommunen kan kolla om det finns markytor som passar för ändamålet. Likaså attraktiva lägen för byggnation på både kommunal och privat mark. Även problematiken med att Gusums Bruksmuseum inte går ihop sej diskuterades. En önskan att det skulle gå att få lagad mat lades också fram. Mycket smått och stort kom fram och kommunen har en diger lista att ta med hem till Strömsvik.Och jag hoppas det blir 
 
 
 
 
Slutligen ett stort fång blommor till vinnarna i postkodslotteriet i Gusum . Se på tv ikäll kl 19,30 där det filmas från Gusum . Jag hoppas ni gör något riktigt roligt för pengarna , något ni drömt om ! För en annan som inte är en lottköpare glädjs jag åt att ha rika grannar ;-) 
 
Stort Grattis till er !! 
 
 
Det går som vanligt att kommentera , men inte anonymt 
 
 
 

Plus eller minus?

Det verkar vara svårt det här, inte minst för politikerna att ge oss information vad som har hänt med "våra" pengar och varför det är som det är. Låt mej förklara med ett ett litet exempel som politikerna gärna får argumentera emot eller förneka om de vill. Märk dock alla pekpinnetanter och farbröder att det här är bara ett exempel. Siffrorna är fiktiva! 
 
Tänk att du får ut 20.000 i lön varje månad. Hyran, maten och en hel del nöjen gör att du förbrukar 20.500 varje månad istället och utnyttjar krediten på ditt konto , men du brukar ju alltid få en liten julklapp från mormor (staten) varje år så det är ju inte så farligt.
 
Vid november är du fullt medveten att du går lite back men ändå ....pengarna från mormor kommer ju varje år så varför ändra på något ? 
 
Och se , där kom pengarna som täcker upp din kredit som en för tidig julklapp,  så du är på plus igen, och det blev till och med lite pengar över. Jippy !!! 
 
Ajdå .....nu är du inne i december, inga förändringar är gjorda och du lever fortfarande med minus varje månad , och i frysen hittar du en halväten Västerbottenpaj insvept i en hög med obetalda räkningar på ytterligare 18  tusen spänn. Måste blivit efter den där något blöta kräftskivan med Anna och gänget! Attans !! Så då är det inte 500 vi går back varje månad utan 2.000! 
 
Som inte det var nog så kommer du ihåg att du skjutit på att byta luftvärmepumpen ( vattenverket) i 10 talet år och prioriterat annat, men nu måste du göra det-
 
Man kan tro att nu kan det inte gå mer fel ....men jooo! Mormor sticker iväg på kyssning , bli full och ramlar i vattnet och dör. R.I.P. Det kommer inte komma mer pengar. 
 
Nu står du där med alldeles för höga levnadskostnader, och vet att nästa år kommer hyran, elen , lånen , maten och allt annat att bli dyrare . Vad gör du ? 
 
Nu försöker politiker tuta i oss att deras ekonomiska verklighet är annorlunda än vår privata. Men det är den inte. De har bara en massa mer lagar att förhålla sej till i skola och vård och omsorg. Men de är å andra sidan många mer som ska hålla koll på det här. Det är sektorchefer med budgetansvar, som även har ekonomer under sej. Det är en ekonomiavdelning som ser det här och sist men inte minst politikernas ansvar att ge uppdrag när verkligheten förändras. 
 
Och jag tippar på att du inte sköter din ekonomi som de gjort ? 
 
Har vi 20,000 att röra oss med ser vi till att hålla oss på 19.000 i månaden i levnadskostnader. Vi anpassar vår bostad och vårt liv efter den lön vi har. Vissa månader går bilen sönder och det kostar lite mer men vi har en liten buffert eller så måste vi ta ett litet lån för att klara det. Men vi ser till att ha utrymme för det liv vi lever , annars hamnar vi i lyxfällan.  Får vi sedan en julklapp av mormor så är det grädde på moset som vi kan göra något extra roligt för. 
 
Så nu till mina frågor. Hur gör du nu , när mormor inte finns mer?  Du står fortfarande med för hög hyra och för dyra omkostnader som tar tid att få ner. 
 
Och i ditt tycke , har kommunens ekonomi skötts bra eller dåligt ? 
 
Socialdemokraterna vill alltid i varje inlägg påskina att de som klagar på deras ekonomiska förmåga ondgör oss över de statliga miljoner som kommer i stort sätt varje år. Så är det absolut inte! Tvärtom så är det en jämlighetsfråga där några få väldigt rika kommuner betalar till oss fattiga för att vi ska ha möjlighet att ha bra skola , vård och omsorg som i regel är dyrare här än i ex Stockholms kommuner. Det är det som heter " skatteväxling" och som man får prognos på och kan räkna in i kommunens budget. Sedan finns det "extraordinära statliga bidrag" som till ex coronabidrag. Det är bl a det som hänt i våran kommun att vi byggt upp vår kostym efter dom nu och nu kommer inte dom mer och då är kostymen för stor. ( det finns många fler sådana områden.) 
 
Privatpersoner , företag eller kommuner SKA ha en budget i balans och pengar som man inte vet om att man får , eller hur mycket man får ska användas i efterhand inte innan de eventuellt kommer så man inte får sådana här överaskningar.
 
 
Det går jättebra att kommentera, argumentera emot eller rätta fel ......men inte anonymt.