Hatbrott och mångfald ?

Har funderat på två ord på sistone . MÅNGFALD och HATBROTT
 
I förra veckan lamslogs Sverige då en galning gick in i skolan i Trollhättan  och manglade ner barn och vuxna med svärd .
Det har redan skrivits spaltmeter om det och skeendet så det tänker inte jag göra . Vad som däremot blev väldigt tydligt på Facebook var hur allt tystnade och alla väntade på svaret om vem han var som hade gjort det.
Har både antirasister och rasister på min facebook , och spektrat däremellan också .
 
Allt tystnade och jag kändes nästan i luften att flera tänkte : Hoppas det är en utlänning !!!
Kunde nästan känna även hur flera tänkte : Hoppas det är en svensk !!
 
Tillhörde DU en av dessa ?
 
Ja flera av er som läser det här kan nog räknas in till någon av dessa grupper och fakta är att en av dessa grupper alltid får rätt .Så även i morden på IKEA eller knivdramat på Drottninggatan i Norrköping.
 
Men vet ni .....jag tror de allra flesta tänkte - Fy faan så vidrigt !!
 
Inget mer än så . Inte en tanke på hudfärg , härkomst på varken gärningsman eller offer !! Bara så bestialiskt vidrigt och som ett slag i magen hur någon kunde göra så mot oskyldiga barn !
 
Men fakta kom ut och innan kvällen så hade det fastslagits att det var HATBROTT . Vit gärningsman och offren var med utländsk härkomst .'
Ut med bild på gärningsman med namn och adress !
När det gäller HATBROTT finns inga pressetiska regler .
 
Vår Stadsminister uttalar sej i TV och säger att det är HATBROTT och likaså polisens presstalesman . Och på något sätt förflyttas ansvaret till morden till nazisthållen och inte till samhället.
 
Min undran är : Vilka mord , förutom barmhärtighetsmord är inte gjorda av HAT ?
 
Finns många mördare som gett sej på enbart kvinnor , enbart prostituerade , enbart barn är inte det HATBROTT ?
 
Alla mördare HATAR väl om det så är invandrare, homosexuella , kvinnor , barn , konkurrenter , hela världen eller sej själva ?
 
Och denna kille ...liksom vid IKEA mordet var / är psykiskt störd ....inget annat ! Nog var han inne på Nazistsidor och fick garanterat  inspiration där . Men 90 % av dessa nazistsympatisörer är bara snorungar som försöker provocera omvärlden med extrema åsikter . De finns på vänstersidan också och faktum är att jag såg en siffra på 80 % på att det var vänstersympatisörer som låg bakom bråken på stan vid sammandrabbningar mellan rasister och antirasister . Uppenbart är väl då att antirasister HATAR rasister isf ? Och jag tror att båda dessa grupper står för extrema åsikter ....de slåss mer än mer än  gärna ....men döda barn finns ingen frisk hjärna som sympatiserar med oavsett hudfärg .
Kan säga att jag är inte bättre....jag hatar både dessa grupper som förstör så mycket i samhället !!
 
Nu tror jag inte att man skulle kunnat förutse detta på något sätt i detta fall . Men det finns flera fall där man på grund av att man förklarar morden med HATBROTT ...tar bort ansvaret från landets psykvård , som inte längre fungerar . Där folk ber om hjälp men inte får det eller där anhöriga ser vad som håller på att hända , men får kalla handen för vårt lands psykvård är ett skämt ! Resurserna räcker inte helt enkelt längre till.
 
Förr fanns det något som kallades DÅRHUS ....inte så smickrande precis , men det var iaf en plats där man kunde förvara personer som var en fara för sej själv och för andra . Men det var fult och visst finns det sluten psykiatrisk vård , men inte i den utsträckningen som det borde finnas.
Jag hoppas våra politiker gör något åt vår psykvård för det kommer krävas mycket mer resurser till det framöver.
 
Nästa ord jag funderar på är MÅNGFALD . För detta ord rullar hela tiden i Facebooks flöde ? Mångfald har blivit ett ord som handlar om hudfärg och vem man ligger med .
Herregud !! Vem i hela friden bryr sej om vem du spenderar natten med nu 2015 ??? Och vem har behovet att ens säga det öppet ? Vet man ens att man inte är det ena eller andra förrän i livets slut ?
När det gäller etnisk härkomst som är den andra delen av mångfalden.....handlar det då om hudfärg och hårfärg ? Är en blond norrman berikande till mångfalden ? Och i vilken generation av invandrare ses man som fortfarande som invandrare ? För hur det är kommer det här bli ett problem i fortsättningen . Vi gifter oss över landsgränser och får barn , vi adopterar , vi har både 4e och 5e generationens invandrare här som egentligen är supersvenskar ....vi har blonda blåögda invandrare som inte ses som mångfaldsberikande , vi kommer alla inom några generationer inte kunna se vem som kommer varifrån 
 
Jag tycker MÅNGFALD ska handla om åsiktsbredd ....och just mitt sätt att se mångfald är det som saknas i vårt Valdemarsvik . Samma , samma hela tiden på alla viktiga poster.
Och faktum är att hela Sverige har tassat på tå för de som lagt beslag på de åsikter man får ha .
Ända till förra veckan då partierna gjorde åtstramningar i flyktingfrågan . Då slutade en "tråd" i facebookflödet helt tvärt ....nämligen den om att det får plats med hur många som helst här . 
Nu vet vi att det inte gör det o vår uppgift är på något sätt få alla som nu får stanna som en helhet där vi alla hjälps åt . Utan privilegier för vissa grupper utan samma rättigheter o skyldigheter . Men däremot ska de som behöver hjälp få det . Inte den lättaste ekvation att få ihop :/
 
På tal om mångfald så såg jag Oldsberg och Hellberg i Sverigequizen igår och förra veckan och ser med spänning fram emot nästa vecka då Valdemarsvik .
 
Förra veckan så lyfte de fram halmflätning , ett flicklag i am fotboll , ett roligt enmansband mm mm . 
Igår så var det studentkör, mat , frisbee , kaktusodling .
 
Båda dessa var just mångfald  olika intressen för  kvinnor och män  och unga . Och de som visades upp var just både kvinnor , män och unga ! Och på så sätt visar man också upp ett jämlikt levande samhälle där alla tar plats och alla är välkomna . Jag hoppas verkligen att Valdemarsvik ( när de fått en chans ) visar upp det med !!
Inte samma gamla vanliga gubbgäng och samma saker som vanligt lyfts fram utan udda företeelser som jag så stolt vet att vi har massor av !! Men vi får se !!
 
 
Och äntligen en elladdningsstolpe i Viken . Ytterliggare två parkeringsplatser som ryker . Men enligt Micke så kommer elbilsägarna att storma Viken nu ,så nu lyfts handeln . Jag hoppas han får mer rätt i det än tillströmmingen till Konstgräsplanen .
 
En miljonvinst också till Viken . Så kul !! Hoppas vinnaren lever loppan för pengarna och gör något riktigt roligt !!
 
På tal om mångfald så är just mångfald det som präglar vår kommun. Vi kan bo vid havet , sjön eller mitt i skogen. Vi kan bo mitt i samhället som vi gör ...på framsidan av huset ...och på baksidan räcker älgarna ut tungan till Barbro som bara sitter och skakar av frustration över att inte komma ut till dom !! ;-)
Och i mitt i denna mångfald , jobbar, bor och lever jag !
 
 
Leve MÅNGFALDEN  !!
 
Kram
 
 
 
 
 
 

Ishockey, fotboll och flyktingar !

Vi läser i tidningen hur alla våra skolor , dagis och fritidshem inte räcker till längre. Att få en tid hos doktorn är stört omöjligt nuförtiden då de också har ökat tryck. Nytt boende ska öppnas i Holmtebo , men räcker det ?
Nej inte då !!
 
Vi vet att reglerna för ensamkommande flyktingbarn kommer att ändras . Mindre personal , och inget krav på personal nattetid längre. Mycket mindre ersättning och det kommer heller inte bli något krav på eget rum i fortsättningen . Chefen för boendet i Viken fick i uppdrag på KSAU att kolla över möjligheten att ta emot fler barn där. Inget gjordes .....för han ville inte !
 
Istället öppnar de upp ytterligrare ett boende här hos oss i Gusum , mitt emot mej . Nämligen RK Teknik som mycket snällt hyr ut sin Bruksgård för 45.000 i månaden till ungfär 4 "barn" till !!
 
Oppositionen fick inga som helst underlag på hur detta skulle se ut . De har inte varit på något studiebesök på det befintliga boendet för att se om det finns utrymme där . De blev helt överkörda .....IGEN !
 
Varför gå till dessa möten som KSAU, KS och KF ??? De fyller ingen som helst funktion .
 
Och nu ska det skrivas kontrakt. Och RK-teknik tyckte att det kunde vara på 6-8 år . Ja jag förstår ju det ! Och om fyra ungar kostar 45.000 , ( 540.000 om året ) och hela byggnaden rymmer flera hundra "barn" så kan det ju bli en riktigt bra affär för RK-teknik .  För ingen får veta hur detta kontrakt kommer att se ut ....det får oppositionen veta sedan när det är klart .
 
Snälla Erland och Helen ...kan ni inte köpa vårat hus ?  Stor bostad med kanske 350 kvadrat bostadshus och massa rum , 2 kaklade badrum med bubbelbadkar .....stort kök och matsal . Altan med pool ! Dubbelgarage med värme  och stor affärslokal  på 250 kvadrat . Det får säkert plats med 100 talet barn här med och för en summa av 2 mille kan det bli ert !! Ni blir också av med mej till en kostnad av 4 år i Bruksgården , och ni slipper också våra två företag som ni ändå inte vill ha i kommunen . Är det inte en bra ide ...win-win för oss båda två ?
 
När jag ändå är så fruktansvärt irriterad så blir det ju inte bättre av att jag läser i Viksbladet att kommunen är med och sponsrar hockeyresor ?????!!!! Är det näringinslivs/marknadsföringsbudgeten som går till det eller VAD??? Marknadsföra vad ? En hejjarklack från Valdemarsviks kommun?
 
Ja det är väl tur att vi andvänder våra skattekronor så effektivt , när alla kommunala inrättningar går på sina knän och företagen lägger ner eller flyttar . Hockey , fotboll och flyktingar ...det är framtiden det !!!
 
Ja jag vet att vi alla måste hjälpa till .....men någonstans tycker man ju att just vi i Valdemarsvik har tagit mer än det ansvar som behövs . Det kan ju inte vara meningen att hela kommunen ska raseras ?
 
 
 
 
 
 
 
 

Polsk riksdag

God morgon
 
Jag vet att jag bloggade igår , men igår var jag på ett av det mest utstuderat ...planerat dåliga möten jag någonsin varit på. Mötet om ICA !
 
Polsk riksdag är lindrigt talat då alla som kom fick gå in i rummet bredvid entrén , och samtliga bord och personer pratade i mun på varandra och det gick absolut inte att prata eller höra något . Högst planerat för att inte skapa höga motargument eller skapa negativa argumentationer ....men kontentan blev att ingen hörde något . Lyfta ut ett eller flera bord i rummet bredvid hade löst problemet i ett nafs ....men icke .....
 
Men nu har de haft två möten i demokratins namn ....ett där ingen hade någon som helst fakta och alla sa VET EJ . Och ett där ingen kunde varken fråga eller höra något av samtalen . Bra och smart  planerat !
 
Personerna som var där för att prata med folk , presenterades inte ...så vilka från ICA och byggfirman var vet jag inte, och det gick heller knappt att komma fram , än mindre höra vad de olika grupperna talade om .
 
Men o andra sidan är ju byggfirman och ICA rätt ointressanta ...de ena har lämnat ritning och den andra parten är bara en hyresgäst . Politiker var där ....men de bygger allt på TRO och det är ju helt galet när de bygger om hela centrum .
 
Den jag koncentrerade mej på var den med åtminstone lite kunskap i ämnet . Vår stadsarkitekt Raymond van der Hejden . Han förklarade ritningen och lade stor vikt på att inte bara prata ICA utan hela området.
 
Men när man började fråga saker så blev det annorlunda .
 
På skissen så skulle parkeringsplatserna utanför sjöhuset vara ungefär lika många som nu . Hur ska det räcka ?
Jo ....genom att få de som jobbar i centrum att parkera annorlunda ...typ uppe vid Folkets Hus .
Man konstaterar att detta kan bara en grupp män komma på !  Står jag i butik eller jobbar bland folk så är det kanske inte promenadskorna man har på till jobbet . Kanske inte ens promenadkläderna ! Att ta bilen till jobbet , betyder kanske att man inte vill gå . Ska jag först åka en kvart och sedan gå en kvart så kan man lika gärna åka till stan ...typ .
Men när jag tittade igen på ritningen så sa jag att det som var uppritat kan ju knappast vara de 2000 kvadrat som både politiker och ICA pratar om . Nej sa han ....det stämmer ....det är 1650 kvadrat och det största jag kan rita in med hänsyn till mått till korsningar osv.
Betyder det att det inte blir större än så frågade jag ?  Nej det betyder det inte ...det kan bli större , men det ända som jag med min expertis och kunnande kunde räkna in .
 
Så fakta är att nuvarande ICA kan byggas till 1500 kvadrat och det är bara 150 kv ifrån det nya bygget om man gör  enl  stadarkitekten  som helst säger att det inte kan bli mer än 1650 kvadrat .Men politiker och ICA vill ha det 2000 kvadrat iaf , vilket gör att parkeringen inte alls kommer bli intakt utan det kommer att tas ytterliggare 350 kvadrat till det isf. Så precis som många säger så räcker inte parkeringarna till om bygget blir 2000 kvadrat .
 
HUI var ju givetvis inte där ....och dom skulle man velat ställa några frågor !
Det fick bli ( stackars) Raymond som fick ta deras frågor med .
 
Jag - Enligt HUI så kommer det inte bli någon förskjutning av centrum åt nya ICA hållet . Men vad tror du ...visst kommer det bli det ?
Raymond :- Då blir konsten att kunna binda ihop alltihopa till en helhet .
Jag - Men vad tror du ? Kommer centrumbilden och flödet att förändras .
Raymond : - Ja det är klart ....men då är konsten att binda ihop allt .
Jag - Jo men går inte det så kommer Storgatan förlora på det ?
Raymond : Mmmm
Jag: Du som stadsarkitekt borde väl ha den kunskapen att det är tvärt emot vad alla andra gör att bygga en så här stor och dominerande byggnad i ett Centrum
Raymond:  Ja ......men mitt uppdrag har varit att rita  efter de förutsättningar som de har givit mej.
Jag : Ja men går det inte emot din egna uppfattning om hur man gör ett bra och välbesökt centrum?
Raymond: Mitt uppdrag har varit att rita efter de förut.........
Jag : Det förstår jag ....men vad tycker du själv ?
Raymond: - Jag håller med ....det ÄR väldigt  stort ....men då gäller det att ......
Jag - Jo men det finns inget alls som säger att detta är bra för Viken på något sätt ! Att det skulle öka attraktionskraften utan tvärtom . Och Raymond sa inte emot mej någon gång , för han var helt enig med mej om att flödet kommer förändras ...parkeringar kommer att försvinna och att byggnaden var för stor ,men hade ju bara ett uppdrag att göra som politikerna säger .
 
Så vad har vi då . En politiks enighet som TROR . HUI har gjort en analys som är helt förkastlig på helt fel siffror och de är ägda av ICA så inget annat är att vänta .
Den andra som har någon kunskap i ämnet är stadarkitekten och hans egentliga åsikt har ingen ...varken majoritet eller opposition lyssnat på .
För i det här har oppositionen svängt från ett nej till ett ja ....och varför de gjort det vet jag inte . Är det på någon fakta ?
Man kan inte säga nej till 70 miljoner ? Jo det kan man om det är till nackdel för kommunen i stort . Och om det är en nackdel eller fördel vet man bara om man försöker se vad just analyser säger av RIKTIGA stadskärneutvecklare . För de finns av en orsak ....nämligen att det ligger väldigt mycket pengar i att skapa ett perfekt centrum . För trivsel att folk vill vara där ...för handel ...för besöksnäring och turism. Men även att folk vill bo och att det fungerar på ett smidigt sätt .
 
Nu är ju läget snäppet värre än bara ett nytt ICA ! För Sparbankstorget och hela den biten kommer också att vändas neråt sjön och nya ICA . Så med andra ord kommer Storgatan bli bakgård till den ny kärnan som blir Bank- Nytt ICA och Sjöhuset . Grattis Valdemarsvik !!
 
Och ingen kan säga att politikerna inte  låtit folket säga sitt ! För det har varit 2 offentliga möten ....visserligen så kunde ingen svara på några frågor första mötet ....och ingen kunde höra eller komma fram till experterna ( vilka de nu var ) vid andra mötet .....men möten har det varit !
 
Kram