Helena von Schantz

 Vet faktiskt inte om det kan komma närmre fakta än Helenas välformulerade blogg . Hon har varit med i processen som lärare på Vammarskolan . Hon känner Mats Nahlbom och är politiker . Hon har sett alla sidor på myntet . Läs o begrunda ! 

 

 

Helena von Schantz (L)

 
 

Vad är det som händer på Vammarskolan? Del 1

VALDEMARSVIK Vi är många som ställer oss den frågan. Jag var en av tre lärare som sade upp oss i våras så i nuläget vet jag bara vad jag får mig berättat. Men jag vet hur det var när jag lämnade skolan, och jag vet vilken sorts lärare, man, kollega och förtroendevald Mats Nahlbom är. Märit Wallin, Mats och jag skulle ha varit klassföreståndarkollegor om jag hade varit kvar på skolan, ett rektorsbeslut jag hälsade med glädje när jag fick det. Mats är en yrkeskunnig och skicklig lärare, en god kollega, en sansad och balanserad person som hanterar alla sina uppdrag samvetsgrant och väl, en person som i allra högsta grad förtjänar sina kollegors förtroende och skolledningens respekt. Det är chockerande och svårbegripligt att han skulle ha fått en skriftlig varning – en ovanlig och extrem disciplinär åtgärd. Saken blir inte bättre av att vi får så knapphändig information.

 

På kommunens hemsida påstås skolchef Jens Vesterlund ge mer information: Frågan är mer information om vad? Om grunderna för avstängningen får vi inte veta någonting mer än att det är ett personalärende. Det vi får veta är att ”rektor arbetar med löpande information till berörda”, något föräldrar bestämt har dementerat, och att förändringsarbetet har som syfte att ”alla elever ska få godkända betyg” – ett syfte rektor bestämt förnekade inför hela kollegiet under ett möte den 15 juni. Det handlade absolut inte om kunskapsresultaten – de var tvärtom goda och stigande. Skolchefen hävdar också att besluten var välförankrade: ”I samrådsmöten där medarbetare, elevhälsan och samverkansgrupp har deltagit enades man om att gå från de traditionella ämneslärarlagen till arbetslag…”. Det här stämmer heller inte alls. När vidden av omorganisationen kommunicerades till kollegiet i juni i år damp informationen ner som en bomb. Vi lärare blev chockade, oroade, förbryllade och kallade skolledningen till ett möte.  Samtliga arbetslagsledare dementerade under mötet att de skulle ha ställt sig bakom besluten. Motståndet var kompakt.

 

Men mot bakgrund av det kompakta motståndet de omfattande, oförankrade och sent aviserade förändringarna är det inte svårt att pussla ihop vad som har hänt och vad skyddsombudet, respektive arbetslagsledaren Mats Nahlboms roll blir i allt det här. Han representerar alla lärarna som skyddsombud, lärare som redan i våras var oroliga, stressade och visade tecken på ohälsa. Dessutom har han som lagledare att föra sitt lags talan inför skolledningen. Under det möte jag bevistade fanns inga tecken på närmande eller kompromiss. Det var en total klyfta mellan skolledningens bild och lärarnas. Lärare grät, rektor höjde rösten, samtalen gick i cirklar. Hur går det då för den som ska röra sig mellan de två lägren? För den som ansvarar för att förbättra en arbetsmiljö som lärarna beskriver som katastrofal?

 

I dag är Mats Nahlbom tillbaka i tjänst. Men utan ursäkt och dementier från skolledning och förvaltning. Det resultatet kan inte ses som acceptabelt. Fram med konkreta anklagelsepunkter och belägg utöver ord som står mot ord. I annat fall är det enda rätta en full pudel och ersättning till Mats Nahlbom för sveda och värk.

 

När det gäller förändringsarbetet bör det, som Anna Nilsson (M) uttrycker i NT, stoppas helt och ersättas av ett utvecklingsarbete som är utvärderingsbart och förankrat i kollegiet. Ja, även bland elever och föräldrar. Vi bor i en liten kommun. Det har sina nackdelar, men även fördelar. Vi talar med varandra. Vi lyssnar på varandra. Vi bryr oss om varandra. Låt det gälla även på Strömsvik.

 

 

Vi lever i en tid av stor och växande lärarbrist i ett land som brottas med låga och sjunkande kunskapsresultat, ökande snedrekrytering, låga och sjunkande resultat framför allt bland pojkar. På andra håll diskuterar man hur man kan avlasta lärarna dokumentation och elevvårdande uppgifter, hur man kan locka dem att stanna kvar i yrket, hur man kan höja resultaten, öka likvärdigheten, förbättra arbetsmiljön och minska stressen. Varför gör man då precis tvärtom i Valdemarsvik? I en kommun som har svårare att locka kvalificerad personal än grannkommunerna? Den frågan vill jag gärna få besvarad. Varför inte på kommunens hemsida.

 

Vad är det som händer på Vammarskolan, del 2? Där kommer jag att resonera kring arbetslag- ämneslag – ena halvan av den omorganisation som lärarna så bestämt motsätter sig.

Del 3 kommer att handla om de indragna förberedelseklasserna, betygsdirektiven och integrationsarbetet på Vammarskolan.

Traktorpulling !

Traktorpulling = Tyngder läggs på ju mer man kör och till slut så stoppar maskineriet
 
Precis så är det i kommunen ....sista bautastenen lades på när " stormen Mats" som så fyndigt Anders Hagander sa , drog förbi . Eller förbi kanske man inte kan säga för det är svallvågor ...kanske till och med en Tsunami efter detta .
 
Alliansen kräver avgång för skolledningen . Centern vill inte gå så långt för det är en tvistefråga säger dom . Föräldrarna kräver ett föräldramöte , men jag kan säga att även vi andra som inte har barn i skolan undrar hur det sköts ?
 
Oavsett tvistefråga så är det så otroligt klantigt skött , och det från samtliga i chefställning . Rektor , skolchef och ordföranade . Samtliga saknar ledarförmåga och frågorna är många .
 
Ska man ha ett möte så skulle jag vilja ha in några fler frågor förutom de varför ingen tog ansvaret och kom till skolan och förklarade . Varför smet rektorn ? Vart har ordförande hållit hus och varför kommenterar Erland och inte Segergren som högst ansvarig ? När Erland nu kommenterat att kommunikationen varit dålig ( som säger vid varje tillfälle ) varför går han eller Segergren DÅ ut och ställer sej till förfogande för kommunikation ?
 
Jag skulle också vilja fråga :
 
1. Varför gör man en omorganissation  över lärarnas huvud ?
2 Varför drar man in politikernas besök i skolorna när kontaktpolitikersystemet inte fungerar ?
3 Vad är syftet med att säga till politikerna att de inte får ta kontakt med lärarana utan ska få information från Jens ?
4 Varför har man sagt till lärarna att de inte ska prata direkt med politikerna ?
5 Varför ifrågasätts Alliansens oppositionspolitik på de högsta mötena ? Varför är det ens uppe för diskussion?
6 Hur ska ni få ordning på samarbetet i skolan när rektor , skolchef och ordförande BU saknar förtroende ?
7 Har ni tänkt om i ert sätt att leda efter " stormen Mats" eller är toppstyrning den modell som ni tänker fortsätta med .
8 Ska Valdemarsviks kommuns anställda vara rädda för att yttra sej när det finns problem ?
 
Skulle kunna ställa 1000 frågor till men eftersom jag inte ens får svar på detta så gör jag det inte.
Fråga 8 är ju en fråga som förutsätter att kommunen har gjort något oacceptabelt i fråga om Mats Nahlbom vilket jag är övertygad om att de har också och det är facket också eftersom de startat tvist . Men oavsett så kan vi konstatera två saker angående dagens majoritet .
 
1 De är bra på att bestämma utan att fråga och vill inte ha andras åsikter i något
 
2 De är fruktansvärt dåliga på att LEDA kommunen , Vision 2025 är en hyllvärmare och en vacker saga där halva tiden har gått och inget har gått åt rätt håll . Hur tänker ni här ?
 
Kommunen Valdemarsvik har fastnat djupt i leran , vi behöver en ny start för att komma vidare, och några personer som tynger måste bort  !
 
##################################################################################
 
Samtidigt är jag glad för egen del . Gripbands bokslut är klart och vi är tillbaka i bästa formen efter satsningarna året innan . En  riktigt bra vinst i år och redan nu kan jag säga att förutsättningarna till nästa bokslut ser ännu bättre ut . MEN ...man måste jobba som en slav för att det ska se ut så . Inget kommer gratis även om många tror så !
 
På lördag är det lokal handelsdag i Söderköping och affärerna är öppna 10-16 . Välkomna då för det är mycket erbjudanden och lite extra i varje hörn . Skoj med Söderköping som alltid har något på G .
 
Nu önskar jag er en fortsatt bra vecka
 
Kram
 
 

Vi bygger bygger upp ! ....du måste flytta på dej !

Ja då var han tillbaka från och med imorgon läraren Mats Nahlbom. Så skönt !! :) 
Att han ÄR tillbaka tyder på att kommunen inte hade mycket på fötterna . Att facket vill fortsätta driva tvisten lokalt och även kanske centralt tyder på att det är Nahlbom som sitter på sanningen .
 
Och med tanke på händelseförloppet , krismöten med lärarna och det toppstyre som införts i utskottet är det inte så svårt att lägga ihop två och två 
 
Å ena sidan den mest populäre läraren . Hyllad som mest kompetent av  sina kolleger . Skyddsombud och mitt inne i kritik mot sin arbetsgivare . Hängiven och passionerad för sitt jobb . Upphöjd till förstelärare . 
 
Har pratat med många människor och inte en enda har haft något negativt att säga om honom ...inte en enda !
 
Och på andra sidan har vi en rektor ....känd för kalabalik från tidigare anställningar där lärare o rektor inte drog jämt .
En skolchef som beskrivs som en envåldshärskare underifrån och för att vilja strypa informationsflödet till politiker . Goggla på honom så får du fram lika mycket konstigheter där .
En ordförande i  utskottet som är känd för sitt översitteri och  sitt humör . Ha har vid flera tillfällen svarat olämpligt kränkande på kommunens facebookgrupp
( kan säga att jag läst ett brev skrivet till Lina från Segergren som är i högsta grad anmärkningsvärt )
.Att Jens är ensam i detta förfarande är omöjligt . Men att det går högre upp än Segergren är jag inte säker på .Erland är jurist och smart och det vore högst otroligt att han den här gången låg bakom.
MEN ....de har inte tagit avstånd från hanteringen av fallet .....tvärtom ...och det kan stå både Erland och Helen dyrt . Att detta är maktmissbruk tvekar inte jag på och det gör även ALLA jag pratat med . Röd eller blå ..ALLA förkastar kommunens handlande i detta ärende .
 
Så är det smart att fortsätta driva detta som Mats var skurken ? Kommer de få lugn i skolan med dessa  kvar ? 
Nej det är inte möjligt och hur det än går så har de förstört mycket med detta....och speciellt för sej själva .
För sådant här maktspel och odemokratiskt handlande hör inte Socialdemokratin till !