#metoo

Nog visste jag om det ....men blev ändå tagen av alla berättelser på nätet under haschtaggen #metoo
Praktiskt taget alla mina vänner och släktingar kan berätta något om hur det fungerar i vårat "jämställda" samhälle . Det vände sej verkligen i magen efter alla hemska berättelser . Verkligen vidrigt !!
 
Förstår ni vidden ? Din fru , din mamma , din syster och din dotter får ett antal gånger under sin livstid stå ut med sexistiskt snack , tafs eller att någon våldför sej på henne bara för att hon är kvinna . Troligtvis lär du aldrig få höra det heller för det är inget man varken anmäler eller berättar för någon för risken att man råkar ut än värre är större än att man får upprättelse . Alla vet det här , alla ....men ingen gör något åt det för det är så inpräntat i allas huvuden att det är så här det är . Fråga alla chefer i större företag eller kommun ....nejdå ....vi är så jämställda så säger dom , det regleras i lagar . Men det hjälper tyvärr inte när "andan" är gubbig precis överallt där du kliver in som kvinna .
 
Har många gånger berättat om min första kontakt med kommunen , och den är verkligen  jättefuttig i jämförelse med vad kvinnor får stå ut med.
 
Jag skulle starta företag själv och ta över kardborrebanden . Köpte företaget för en betydande summa , men var samtidigt tvungen att bygga en lokal så jag gick till kommunen att där fanns det både lansbyggdstöd och vid den tiden ytterligare stöd för att jag var kvinna . Även ALMI skulle vara med och hjälpa mej med vissa problem jag hade rent avtalsmässigt med ett annat företag som sålde våra band .
Sagt och gjort ....jag åkte till kommunen och där blev jag satt på en stol ca 4 meter framför ett skrivbord med tre herrar bakom . Även precis bakom mej satt ytterligare en man som jag med andra ord inte såg .
Vi diskuterade en del fram och tillbaka men känslan var väldigt kymig hela tiden då gubben från ALMI hade ögonkontakt med Näringslivschefen som satt bakom mej och gestikulerade . Såg nämligen deras gester spegla sej i tavlan på väggen .
Sedan kom talet in på det andra företaget som hade ett oskäligt kontrakt med vårat företag. Och det var då han fällde det .
 
-Jag tycker du ska ta på dej nätstrumporna och börja förhandla !
Det rungande , karakteristiska HÖ HÖ HÖandet som fyllde rummet var vidrigt !!
Alla utom en kille föll in i det skrattet och jag höll på att sjunka genom jorden .
Jag förbannade mej själv i många år efter att jag inte sa något.....jag gick därifrån med tårarna brännande i ögonen och svor för mej själv att aldrig ....aldrig någonsin vara beroende av någon igen ....aldrig någonsin vika mej för gubbslem heller för den delen .
Jag eller rättare sagt vi fixade företaget och ombyggnad själva och det tog många år innan jag ens pratade med kommunen igen .
Vid samma veva fick jag 10000 kr av min morfar . Länge satt de pengarna på ett speciellt konto ifall jag skulle råka ut för något liknande igen . Bestämde mej för att om någon någonsin behandlar mej ( utan anledning ) som skit igen så skulle ett knä upp på lämpligt ställe på honom .....och pengarna skulle gå till mina böter ! ;-)
 
Det här är som sagt futtigt i jämförelse med vad jag har läst på nätet denna vecka bland mina närmaste . Men det visar hur kulturen är och fortfarande är .
 
Och säga vad ni vill ....vi kan inte lyfta oss i håret för att komma i samma nivå som er . Det är i männens badtunnor där de badar och tar en öl som det måste ske . Jag vet att även i Valdemarsviks kommuns finaste kretsar så är det väldigt gubbigt i diskussionerna när det är bara grabbar . Nu pratar vi väldigt , väldigt lågt och sexistiskt . Visst ....det finns ett spel mellan män och kvinnor som inte någon av oss vill vara utan....men därifrån och att se kvinnor som objekt är ganska långt .Och alldeles tydligt är att när den gränsen inte finns så finns det några män ( ganska många ) som utnyttjar sin ställning och som går alldeles för långt . Och det är ganska riskfritt ....för ingen protesterar . Inte den kränkta kvinnan och inga män . Och skriker kvinnan så får hon ändå inte varken medhåll eller hjälp . Inte ens i de grövsta fallen av våldtäkt så kan vi längre inte hjälpa för våra domstolar dömer knappt någon för våldtäkt längre. Och det är också allmänt känt att kvinnan som person får genomgå total genomgång hur så vida hon själv kunde rå för våldtäkten . Var hon för utmanade klädd ...för full ? Sa hon nej besämt eller var det tveksamt ? Barnet som inte vågade säga något ....ja då kunde ju förövaren inte veta att hon inte ville ??? 
 
Vart leder denna metooaktion  ?
Förhoppningsvis till nolltolerans och att folk vågar prata om det . Och att fler och fler vågar säga till just som det händer och inte flera år efteråt .
 
Jag hoppas iaf att vi får en ny generation med nya friska tankar om hur jämställdhet ser ut ....för vi i vår generation vet det garanterat inte .
 
Nu önskar jag er en fortsatt fin dag  !!
 
Kramar
 
 Ps . Vill tillägga att jag är lika skyldig till att det ser ut som det gör . Jag ser , jag vet ,Jag hör ....Och ändå har jag inte reagerat och protesterat som jag borde gjort ! Ds
 
 
 

Internationella flickors dag

God morgon
 
Så var då älgjakten igång igen . Stefan har inte haft tid att vara ute än , men idag ska det väl bli av . Men faktum är att hela Sverige stannar en smula så telefoner lugnar ner sej och mejlen håller sej också lugn . Rätt skönt får man säga .
I år ska vi för första gången inte vara med på underleverantörsmässan i November där vi brukar ställa ut med Finspång . Vi tycker mässan har varit lite trött de sista åren så i år gjorde vi en mässa i Norge istället för att göra något nytt . Till nästa år vet vi inte riktigt vad vi ska hitta på .....kanske blir det Elmia igen fast på annat sätt .
 
Anledningen till att vi står i Finspångs kommun är att vi verkligen försökte att dra igång det i Valdemarsvik . Det var jag själv som ringde runt till alla de stora företagen och de flesta var med på noterna . Men sedan när de andra var med och tyckte till så drog det i väg så långt i både tid och pengar då det skulle vara så flashigt monterbygge .....så tiden rann ut , både för att skaffa egen monter eller samlingsmonter och då fick vi frågan från Finspång om vi ville vara med .  Det var dåvarande näringslivssekreterare som gav tipset till Finspång att vi ville med och våra färgglada band matchade upp deras tillverkningsindustri.
 
Valdemarsvik gjorde också Elmia , men de kom inte med förrän två eller tre år senare och de var bara med i ett par år också .
 
Det är roligt med mässor , alla kunder man möter och alla nya kontakter man får . Superkul !!
 
********************************************************************************************************************
 
Idag är det Internationella flickors dag . En dag att uppmärksamma alla orättvisor i världen och den utsatthet flickor har . Och facebook är inte sena med att hänga på !! Direkt när jag slog på telefonen idag fick jag en notis om att uppmärksamma dagen och tala om för flickor att de har samma rättigheter och kan bli vad de vill .
 
Ledsen facebook .....men under de 52 år som jag har levt så har inte mycket förändrats ! Kvinnor i vissa länder lever fortfarande som 3e klassens medborgare . De har inte ens rätten över sin egen kropp , de får inte gifta sej med vem de vill och de har inte några rättigheter i samhället .
 
I Sverige har vi kommit längre och vi har stiftat lagar som ska säkerställa jämnställdhet . Men är vi jämställda ?
Nej det är vi inte ! Lönerna kommer inte ifatt på något sätt . Brott mot kvinnor typ våldtäkt och sexuellt ofredande prioriteras inte och om någon skulle åka fast för det så är det nästan säkert att de inte åker dit iaf . Vi har mängder med barn som är gifta i Sverige och oskuldsundersökningar görs .
I styrelserummen bjuder män in andra män och inte kvinnor . Helst kompisar om de kan , och i idrotten så är det männen som får pengar och sponsring . Tyvärr är det även så att kvinnor inte hjälper andra kvinnor heller så det är en stor anledning till att vi inte kommer längre .
Jag brukar .....om det finns någon intressant person ....nominera någon företagare till olika priser som finns . Jag brukar om det finns, och det finns för det mesta, nominera kvinnor . Mest för att ge dom lite uppmärksamhet för det vet jag att de inte får annars.
 
Att säga till min flicka att du kan bli vad du vill och har samma rättigheter och möjligheter som pojkar vore ett hån .
Så jag säger till Lina :
 
Vill du bli något ? Då ligger det hela på dej själv ! Du får ingen hjälp, andra är avundsjuka och du måste vara stark och ha en jävla vilja .....annars kommer du ingenstans !!
Det gäller givetvis för Anton också .....men har lite gräddfilen för att han är kille . Anton har för övrigt precis kommit in på ordningsvaktsutbildning . Så stolt över honom ! Denna kille som var dyslektiker i skolan och inte fick sin utredning förrän i 8an och som ansågs som omöjlig .....växte till sej och kämpade på själv <3
 
*************************************************************************************************************************
Utställning i Valdemarsvik om de olika allternativ för skolbygge som finns . Läser tidningen och man undrar ju om inte folk är intresserade nu när de får tycka till .
 
Men ser man i backspegeln så är det nog så att folk tappat tålamodet med denna majoritet och deras sätt att leda kommunen . Åter igen .....folk är inte dumma !
 
Med Vammarskolan först och främst i färskt minne och hur de styrande gick ifrån regler och lagar för att göra sej av med ett obekvämt skyddsombud som förde de andra lärarnas talan .
 
Sedan är det även det skolbygge de FAKTISKT  skulle banka igenom förra året då de utan underlag försökte få till det innan sommaren trots att lärare , elever och oppositionen protesterade .
 
Vi får väl säga att det är väldigt tur att de inte lyckades .....för på den här tiden har barnkullarna ändrats igen och prognosen ser inte alls lika dan ut nu som då . Därför backar vi lite snyggt och gör dessa alternativ ...suddar bort det som varit och nu vill vi att alla ska tycka till .
 
Samtidigt så är det bra ....riktigt bra !! Så ni som har barn ta er tid och tänkt till !! Kommunen behöver hjälp med tankearbetet och bra ideér !! Vi måste ha en skola som håller för lång tid framöver !!
 
*********************************************************************************************************************
 
Trolltyg Boutique  ....mitt lilla skötebarn som stulit de flesta tankar under de senaste 3 åren och gjort mina dagar väldigt långa har hållit i sej under hösten. Så himla skönt !! Alla affärer har en vikande försäljning då näthandeln framför allt när det gäller kläder och skor ökar hela tiden . Men vi ökat för 3e året i rad !! Det har varit ett hårt jobb ska gudarna veta , och där får man heller inte slappna av för en minut ....men det går !! Och med det arbetsteamet vi har nu så kan jag slappna av i sinnet och ta mer ledigt från kvällspassen . Jag är så sjukt nöjd och stolt över det vi åstadkommer tillsammans Lina K , Lina S , Maria R och så Anton också som hjälper oss .
Linas fransförlängning gör ju inte precis saken sämre och skapar en genomströmning med nya kunder i lokalen .
Ser fram emot nästa sommar och hoppas vi än mer snurr på det då .
 
 
 
 
Och har ni inte varit där än så är ni varmt välkomna att komma in och kolla
 
Och idag på internationella flickors dag , så ger jag er 10 % rabatt på allt om du uppger rabattkoden
 
 
"Snälla flickor kommer till himmelen ...vi andra kan komma hur långt som helst "
 
Nu önskar jag er en härlig höstdag !
 
Kram
                           
 
 
 
 
 

`Mingelkväll på Trolltyg

God morgon
 
En intensiv men otroligt kul vecka har det varit . Mingelkväll på Trolltyg och det är alltid supertrevligt när det blir lite extra  i butiken .
 
Nästa händelse är när vi "släpper" festkollektionen . Då vi dukar upp med julbordsklänningarna , glittertopparna till nyår . Håll utkik !!
 
 
Men "kuligast" har nog varit att prata och diskutera näringslivsklimat med folk ...både i verkligheten och på nätet .
Veckans "snackis" är utan tvekan att vi ska lära oss prata gott om kommunen .
Kom med konkreta förslag istället säger Erland i ett inlägg och påstår att arbetstillfällena aldrig har varit så höga , han säger också att "företagandet" aldrig varit så högt , att företagen aldrig investerat så mycket som nu och då kan inte näringslivsklimatet vara dåligt
 
När det gäller arbetstillfällen har jag inte en aning , men har mycket svårt att tro att det finns fler "riktiga" jobb nu än förr . Att ta bort folk i statistiken genom konstgjorda jobb , tror jag är mer vanligt nu än förr ....men som sagt ...vet inte. Vad jag däremot vet är att Sveriges Sosseregering lovade att vi skulle ha Europas lägsta arbetslöshet år 2020 . Det har väl gått sådär ....minst sagt . Vi låg på plats 14 då ....plats  16 förra året och nu i år på plats 17 .
Erland kanske har lyckats bättre i denna kommun . Jag skulle vilja ha bevis på det .
 
När det gäller företagande så är det iaf helt fel och inte alls sant ! Vi har alltid varit en kommun som legat långt över riksgenomsnitt när det gäller företagande ( 13% och över det )  . Att försörja oss själva har varit ett sätt att kunna leva i denna kommun . Nu ligger vi på en nivå vi aldrig varit på innan , ca 11 %  och av någon anledning så störtdök vi år 2014/2015 och man undrar ju lite över varför det blev så ? Kan det vara att man slog igen både affär och skola i Gryt ?
 
Att klappa sej för bröstet för att företagen investerar just nu är än mer korkat . Vi har haft en av de längsta högkonjunkturerna på mannaminne . Att vi över huvud taget haft det beror på 1 Först en "vanlig" högkonjunktur 2 Flyktingströmmen i Europa och det oroliga läget .
Det låter kanske konstigt ,men faktiskt är det så att flyktingströmmen till oss i Europa gör så vi spenderar mer och när vi eldar på ekonomin i landet så leder det till högkonjunktur .
Så med andra ord har det inte ett dugg med näringslivsklimat att göra att företagen investerar ,  det beror på företagens goda ekonomi . Det är fullt i ladorna .
Gripband har också ett stort maskinbygge på gång i fjärran Öster och vi förväntar oss ha den hemma runt nyår . En ny halvautomatmaskin som kanske går på runt en kvart - halv miljon kronor , och jag lovar att inte det rådande näringslivsklimatet varken har gjort till eller ifrån på den !!
 
Jag har KONKRET givit förslag många gånger på vad man ska göra ....problemet är väl att ingen någonsin lyssnar . Jag vet också att fler än jag har givit förslag .....men ingen lyssnar på dom heller .
 
Men här kommer återigen mina förslag
 
1. Tala INTE om för folk att de bara får tala gott om kommunen och bara ska vara positiva utan tvärtom ....Det är NI som ska lära er säga :
Nu är näringslivet på botten ....HUR TAR VI OSS UPP ??? Hur når vi målen i Visionen ? Är det rätt folk som sysslar med att lösa problemen ?
 
2 Eftersom jag inte tycker det är rätt folk så önskar jag att rätt folk sätts dit så det som sägs kan komma ut i hela kommunen och så vi får en spridning på det både när det gäller olika företag och när det gäller geografiskt i kommunen .
 
3 Kommunicera ut och diskutera vad som kommer fram . Vi har ett företagsregister ....använd det !!!
 
4 De ansvariga tjänstemännen MÅSTE besöka och ringa företag och vara intresserade av företag , annars har de helt hamnat på fel plats . Många kommuner gör så att en eller två dagar används till företagsbesök och kontakter . De 6¨gånger som kommunstyrelsen kommer ut är inte tillräckligt även om det  är ett stort steg i rätt riktning .
 
5 Möten ska vara små och effektiva . Sluta upp med Youtubers , blanda företagare och ungar , röda mattor och middagar . En kopp kaffe räcker gott och låt oss vara med och diskutera istället . Hjälpa till med att uppfylla målen i Visionen , gemensamma projekt och satsningar , hitta på nya beröringspunkter och gemensamma intressen .
 
6 Förstå att näringslivsklimatet är INTE att marknadsföra sej utanför kommunen ....utan hur företagen I kommunen upplever samarbetet i kommunen .
 
7 Att Bertils förslag " ALLA SÄGER ATT : " VI ÄR VÄLDENS BÄSTA KOMMUN" är inte bara korkat ...det är direkt lögn när det gäller näringslivsklimatet . Och sammanslaget vad denna grupp som skulle komma med förslag på vad som skulle göras när det gäller näringslivsklimat har företagen upplevt som direkt kränkande . Vad tror dom att vi är ...helt bombade ?
Ja jag kan säga att jag blev kränkt , så inåt skogen faktiskt . Kände att jag fått nog och ändrade min automatiska signatur på alla mina mejl jag skickar ut . Har i 10 års tid haft en text och en länk till en kommunfilm på alla mina mejl där det också har stått . "Gripband .....en del av Valdemarsviks kommun " ....men nu är det slut med det , nu gör jag reklam för mej själv ....i Söderköping .
 
Nej kom ner på jorden och återigen ...rätt män och kvinnor på rätt plats och som förstår näringslivklimat.  Och att alla förstår sina roller . För diskussionen som gått i veckan har haft den ständiga frågan ....Vem är det som styr näringslivsrådet egentligen, är det kommunen eller någon annan  ??
 
8 För 10 år sedan hade vi 4 väldigt duktiga företagarföringar ...nu har vi ingen . Tyngden borde ligga på föreningen " Företagarna " men de har inte på något sätt drivit några frågor de senaste 6 åren, medlemmarna har heller inte någon insyn i vad som sker i näringslivsrådet  . Kvinnliga finns inte längre , Tursistföreningen hör man inget om längre och Handels är de enda som kritiserat  Näringslivsrådet . De andra som finns representerade är LRF ..en stor organisation . Valdemarsvik i Centrum ...hur många medlemmar ? Några väldigt få iaf .
Indutriföretagsföreningen ...består av 1 företag . Fastighetsbolagen är kanske 3 företag och om de pratar sinsemellan har jag inte en aning om . 
 
9 . Byt ut månadsmötet på Lilla Blå på morgonen till något eller ett par möten på kvällen då företagarna har tid att komma . Det är knappt några där så det borde ha gjorts för länge sedan .
 
10 Öppet hus på Kommunen är ju trevligt ......men byt ut Cellon mot tjänstemännen och politiker som jobbar mot företag .
 
11 Näringslivskvällen var från början kommunikation MELLAN företag och kommun. Nu är det envägskommunikation ....och i år är det även att tala om HUR företagen ska kommunicera . Jag tror så här :
 
ALLA pratar väl om  Valdemarsvik kommun i 95 % av alla samtal . Vi bor här av en orsak !
Jag för min del älskar skogen och tystnaden . Jag älskar läget på mitt hus . Alla mina vänner som finns här och vill helst av allt inte flytta . Givetvis så talar jag ALLTID gott om mitt företag. Jag framhäver våra styrkor och kämpar med våra svagheter . Men givetvis så är jag ärlig om våra svagheter och försöker ständigt förbättra oss .
Men man måste analysera svagheterna och SE dom för att kunna förbättra sej ....och allt detta gäller givetvis kommunen också
.
ANSVARSOMRÅDEN :
*Jag har ansvar över mitt företag och jag har ett visst samhällsansvar när det gäller att förbättra förutsättningarna för företagare  och samhällsutvecklingen i stort ....både som privatperson och företagare så gynnas jag av det .
*Företagsorganisationer ska driva frågor FRÅN företagen till kommunen för att förbättra näringslivsklimat och förutsättningar för företagande .
 *Banken ska stå BAKOM företagen och deras frågor om förbättrat företagsklimat .
* Kommunen har helhetsansvaret över näringslivsklimatet . De har ansvar över att målen i Vision 2025 uppfylls genom en utarbetad plan med mål och delmål .
De har ansvar över att rätt personer jobbar mot företagen och att tjänstemännen har rätt arbetsbeskrivning för att möta företagen på rätt sätt .
 
Tillsammans kan vi vända på det här , men det krävs att personer byts ut . Och framför allt så hoppas jag att samrådsgruppen byts ut , önskar nytt folk i Företagarnas styrelse som inte har ekonomi och politik ihop med kommunen så de inte vill driva frågor .
 
Kommunalrådspost har jag glömt att tycka till om . Det blev ju en nödlösning fram till valet . 3 personer tar över arbetsuppgifterna från Helen ....och en är "ansikte utåt " på 80 % .
Det ser ut som en dyr nödlösning då de tre som gör jobbet får arvoden och den som får lönen inte jobbar med ordinarie kommunlarådsjobb .
Varför inte sätta dit en som kan jobbet från början undrar man ju ?
Fungerar så länge Erland är kvar så klart som är han som tar alla beslut ....men hoppar han av ...........????
 
Nej nu kör vi Trolltyg resten av eftermiddagen och sedan är det helg
 
Kram på er !!