Blir så himla arg !

Hur behandlar vi våra företagare i Kommunen ?
 
I tidningen står att läsa om Melkes som omvandlat sitt företag från enskild firma till AB . I och med det så måste man söka om sitt serveringstillstånd för alkohol. Väldligt ologiskt i sej då samma personer står på de olika firmorna och kursen är personlig, men sådan är lagen
 
`Detta upptäcktes och givetvis ska fel rättas hur ologiskt det än är , lagar är till för att följas .
 
Han ombads lämna in ny ansökan och förbjöds servera ...helt ok ... men sedan ...........
 
Alkoholhanteraren säger att det är väldigt intensivt nu så det tar 8-12 veckor om det inte behöver kompletteras....men va faan ...det är väl där han själv ska träda in och hjälpa honom med alla uppgifter så att det blir rätt från början ??? Sedan ska man väl se till att snabbehandla ärendet ???
 
Om han nu får något säger han för man måste visa att man är lämplig ....och det är man inte om man är fälld för något brott . Men han har ju också blivit polisanmäld för detta misstag ...för det finns givetvis inget uppsåt i detta .
Och då måste man invänta polisanmälningen och se utslaget på det . Och polisbefälet säger att ärendet får antagligen vila över sommaren .
 
Vem har polisanmält honom ?  Är det alkoholhanteraren ? Det är ju fan inte klokt !  
 
 
R.I.P Melkes säger jag bara . Tar inte konkursen företaget , så tar fängelset företagsägaren.
 
Här snackar vi hela tiden om bemötande , vi pratar om att vara smidiga vid näringslivets kontakter med kommun. Är detta smidighet ? Är detta bra bemötande ?
 
När vi pratar om ICA så säger politikerna att vi måste bygga för vad sänder vi annars ut för signaler till andra som vill satsa i kommunen ?
Jag undrar vad detta ger för signaler ? - Kan vi så sätter vi dit dej så hårt det bara går ...typ !!
 
Dessvärre finns det flera fall av direkt påhopp på företagare ...var det inte för bara några veckor sedan som vi fick läsa att en annan krögare kanske får ta bort sin ugn för att krögaren bredvid klagade .
Jag lägger inga anklagelser mot den klagande konkurrenten .
 
Men det är kommunen som godkänt ugnen från början och antagligen fick han betala det också , och är det godkänt så är det godkänt , det tar man inte tillbaka, eller så får kommunen lösa detta på bästa sätt , det ska inte företagaren stå för .
 
Med tanke på att det alltid finns ett helt drogteam på våra fester i Gusum , där de sitter på var sida om baren HELA  lördagskvällen , så borde det finnas pengar i en kurs på "BEMÖTANDE" ???
 
 
 
 
 
 
 

Mera ICA

God morgon
 
Jag hade en underbar midsommarhelg. Skitväder var det , men det gjorde inte så mycket för jag hade det såååå skönt ändå .
Det var nog första gången i hela livet som jag inte var på något midsommarfirande någonstans, men det regnade så dant så jag satt på min altan istället med goda vänner och barnen .
Dock synd om alla arrangörer som anstränger sej och hittar på något och lägger ner mycket jobb på sina arrangemang :(
 
Midsommardagen var det äntligen dags att smyga ut i skogen och plocka hem lite kantarell-luringar !! Min bästa tid är nu !! Frihet i en liten stekpanna med mycket smör . De var ovanligt stora i år och vädret gör ju att det ser ljust ut för kantarellerna. Inget ont som inte har något gott med sej .
 
Och nu händer det saker slag i slag i kommunen. Nissecuppen i helgen och sedan Karnebåtsfestivalen .
Be en liten stilla bön att vädret blir bättre !!!
 
En insändare i NT . http://www.nt.se/opinion/insandare/hoppas-pa-en-ny-ica-butik-11170621.aspx
Och det kan bara vara en av de egna politikerna som skrivit den, för om man pratar med folket som var på mötet. Både de som var tveksamt för och de som var emot som var på mötet, säger att just information var det dåligt med . De visste inte så mycket och det skulle därför bli ett nytt möte i September,.
I insändaren står det "ta reda på fakta " och det är ju inte så lätt om inte de som bestämmer har någon.
 
Tar då ut HUIs konsekvensanalys.  Har ju Söderköpings konsekvensanalys att jämföra med och det skiljer sej markant .
 
I Valdemarsviks analys finns inga som helst funderingar på nackdelar eller svagheter , med andra ord ingen SWOT som är i det närmaste en standardanalys vid alla förändringar i om det så gäller bolag eller att göra om centrum .
 
Men den absolut största tabben är att det är gjort på en byggnad som är 1100-1400 kvadrat meter och inte 2000 som det är tänkt . Det gör att man måste lägga på 45-85 % till för att komma upp i de rätta siffrorna , och givetvis så kommer det ändra både utbud och konkurrens på andra butiker.
 
Även att säga att supermarket har ett utbud av bara dagligvaror är helt fel . Supermarket anger bara det nära läget inte vad som är i affären. De har tillgång till ICAs hela sortiment , så finns det inte avsättning för så mycket mat , vilket det inte kommer att finnas , så fyller de upp med sällanköpsvaror eller annat , så nog kommer de att känna av konkurrens nere på storgatan. .
 
Givetvis så sätter de styrande igång med att man är emot utveckling om man inte säger ja till detta . Att man är rädd för förändring osv osv . Men givetvis så kan man utveckla åt olika håll .
 
I Linköping har handel , kommun och fastighetsägare lagt stora pengar på att förändra stadskärnan. Skärma av stora ytor , snygga upp och göra om så att en mer mysig känsla infinner sej .
 
I Söderköping lika så , där satsar man stenhårt på medeltidskänslan och pyttestadskänslan ....och det jättekonstiga är att i det fallet så är HUI helt med på att det är det rätta .
 
I Västervik är det lika dant . Småskaligt , gammeldax och fiskebetonat och detta med samråd av handel och kommun.
 
Men i Viken ska vi göra tvärtom ?? Fattar faktiskt inte detta .
Och dessutom ingen trovärdig konsekvensanalys trots ett så stort ingrepp, och jag undrar varför ?
 
Jaja ....den som lever får se !!
 
Nu är det bara att ta tag i dagen och jobba på , snart stundar semestertider ....och i vår familj jobbar man lite mer då ;-)
 
Kram och ha en bra dag !

Logiskt ?

Men god morgon på er !
 
Ser att ni varit inne , men jag har varit lite lat och inte orkat .  Eller kanske rättare sagt......det är mycket i huvudet nu så jag har inte orkat bry mej om saker runt omkring mej . Företaget( Gripband)  står framför en ganska stor förändring och vi vet inte riktigt vart det tar oss . Kan bli till det bättre .....men det kan också bli stora problem så det gäller att ha.
Både Stefan och jag är lika dana ....det gäller att ha tre nödutgångar att ta till om det värsta skulle hända .
Det handlar inte på något sätt om att det går dåligt , vi står stabilt sedan snart 10 år som det mest solida företaget i Kommunen , kanske för att vi diskuterar så mycket om för och nackdelar med varje beslut . Och även om vi tar risker ibland , så har vi ändå räknat med vad det värsta är som kan hända och värderat riskerna .
 
Sedan finns det ju de som tänker lite mindre på saker och ting än vad de borde göra !!
 
Man kan ju bli mörkrädd eller så kan man välja att skratta åt kommunen ibland .
 
Barn och ungdomsutskottet ska ta beslut om Garveriet ska vara kvar eller om det ska flytta . Det är ju bra iof att man flyttar ut beslutandet från KSAU , eller hur ??
 
MEN ....sedan finns det ju ett annat beslut som ska tas som kan påverka detta senare ...nämligen vad som ska hända med Garveriet . Men hallå !! Ska man inte ta det beslutet först ? Ska man inte behålla Garveriet så verkar det tämligen onödigt att 7 personer sitter och har möte och diskuterar detta alls . Kostar ju lite !
 
Möte om ICA och det var fullt av folk på mötet och 99 % var emot !
Var inte där själv utan det är andrahandsuppgifter . HUI som gjort den oberoende analysen enligt Erland ...är dock inte så oberoende . Som jag sagt innan så ägs HUI av Svensk Handel vars största ägare är ICA så att de skulle säga att inte ICA är bra , finns inte på kartan .
 
I Söderköping gjorde också HUI en utredning , då handlade det om hur E22 nya sträckning skulle påverka och de gjorde en stor och utförlig utredning med för och nackdelar . 57 sidor närmare bestämt !
http://www.soderkoping.se/globalassets/documents/naringsliv/nyheter/hui-handelsutredning-soderkoping-feb-2015pdf
 
I Valdemarsvik så gör de också en utredning och då om ICA är bra eller dåligt och detta får de in på en mening
Ja det är bra för Viken !!
 
Tycker ni det är seriöst ? Jag tycker det är ett skämt faktiskt !
 
 
Nu visade det sej ....enligt de som var där . Att de inte kunde svara på någonting i princip , så det blev satt ett nytt möte i September .
 
Det jag vet idag är iaf att ett företag med flera anställda på nya ICA sidan läggs ner efter sommaren . Ett företag på Vammar , med flera anställda läggs ner i höst . Ett företag flyttar från Storgatan till nya Ica sidan och det är ju ingen nackdel för det .
Får nya ICA spel hos sej nu , kan spelboden slå igen . Utökat med blommor lär det bli för det har han kört rätt hårt med innan till sommaren . Klarar sej blombutiken då ? Fika är väl standard i större butiker och hur påverkar det storgatan ?
ICA är ju väl medvetna om att 30 miljoner ska tas från övriga mataffärer så ICA Vammar lär inte klara en nedgång på 15 miljoner .
Så vi pratar just nu om kanske 15 anställda som ryker för nya ICA  och det är ju egentligen inget problem om det ska anställas lika mycket i det nya stora ICA .
 
Sedan är min fråga , som jag ställt hela tiden. ALLA andra utverderingar som gjorts om stadskärnor visar att småskalighet är mer gynnsam för turistnäringen än vad storskalighet är ....varför inte i Valdemarsvik ???
 
Nu är det midsommar snart och jag ska ha 3 hela dagar ledigt . Ska bli så himla skönt att bara få vara !!
 
Och glöm inte bort !!!!
 
Midsommardagen ....tidigt på morgonen ...så tittar de små kantarellbarnen upp över gräskanten för första gången i år när de tror att alla sover !!!
 
Ställ klockan ....eller gå inte och lägg dej , det får du välja själv ! ;-)
 
Och glöm inte heller att smörstekta midsommardagkantareller räcker bara till EN knäckemacka ....man får ta till de stora knäckebröden med hål i mitten ibland ....men så är lagen !! ;-)
 
Kram och ha en riktigt skön midsommar !!