Gusum

 
Det var fullsatt i salen igår när det var dialogmöte i Gusum igår . Saker lyftes högt och lågt. Kommunen berättade om Gusums Å där det gått ut ett EU direktiv som gör att ån ska återställas för att fisk ska kunna vandra upp i den. Då pratar vi om återställning som det såg ut innan Gusums Bruks tid. Vattenregleringen uppe vid Yxningen skulle få vara kvar och nere vid kraftverket om jag förstod rätt , men i övrigt så skulle det tas bort. En svår nöt att knäcka och ganska ödestigert om vattenspegeln i Gusums centrum skulle försvinna. Och vädligt långsökt att fisk skulle vandra från havet upp till Yxningen om det inte är flygfisk ;-)  Inspel och förslag kom från våra Gusumsbor som kanske kommunen kan använda som argument mot Länsstyrelsen. 
 
Gusums Äldreboende kom upp och ganska klart var att det vi saknade mest , seniorboende , hoppades många skulle bli där istället. Kommunen skulle diskutera och framföra detta , och det låter väl inte helt otroligt att något sådant skulle komma att bli. Probelmet enligt många på mötet är att när man säljer sitt hus så finns det inte några centralt byggda lägenheter att hyra där man är i markplan och nära till affär. Som det är nu flyttar många till Söderköping tyvärr. Och det är detta jag alltid hör av mina egna föräldrar och alla de pensionärer som går utanför på gatan. Lite synd att de flyttade den bostadslängan som var där för länge sedan.
 
Annars kom många bra ideer upp till ytan . Olika  potthål i gatorna som är direkt farliga, lastbilar som tar fel väg till Boliden och åker på vägar där det inte går att mötas. Ett återkommande problem som går att få bukt med. Tomma lokaler är det ont om , men kommunen kan kolla om det finns markytor som passar för ändamålet. Likaså attraktiva lägen för byggnation på både kommunal och privat mark. Även problematiken med att Gusums Bruksmuseum inte går ihop sej diskuterades. En önskan att det skulle gå att få lagad mat lades också fram. Mycket smått och stort kom fram och kommunen har en diger lista att ta med hem till Strömsvik.Och jag hoppas det blir 
 
 
 
 
Slutligen ett stort fång blommor till vinnarna i postkodslotteriet i Gusum . Se på tv ikäll kl 19,30 där det filmas från Gusum . Jag hoppas ni gör något riktigt roligt för pengarna , något ni drömt om ! För en annan som inte är en lottköpare glädjs jag åt att ha rika grannar ;-) 
 
Stort Grattis till er !! 
 
 
Det går som vanligt att kommentera , men inte anonymt 
 
 
 

Kommentarer :

#1: Magnus Wass

Hej
Om vandringsvägar öppnades skulle öringbestånd kunna etableras både i Yxningen och Byngaren och leka nedströms resp. uppströms Gusumsån. Skulle glädja även dom som inte själva bryr sej om sådant. I form av värdeökning på fastigheterna:)
Såg att LPo:s riksordf. hoppat av.
Ett halvår efter utnmämning.
Leder väl åtminstone inte fullmäktiges sammanträden längre?

Svar: Hej Magnus , Jag ser helt klart värdet i om öringar kunde vandra upp i Gusumån. Jag är ingen fiskare men det är en härlig tanke. Kan öringar vandra så långt ? Och jo , några månader efter utnämnandet och gjorde sej oanträffbar så de fick inte tag i de dokument han skulle ge de andra i styrelsen. Riktigt oproffsig är han den där Mathias. Och tyvärr så hade han heller inte den goda smaken att förstå att man som vilde inte sitter som KFO heller. Så de får nog se upp med att han försöker stoppa ärenden , fast det har han nog redan gjort. Men efter två kuppförsök , först i Moderaterna och sedan i Lpo så är de nog tack och lov körda i politiken i Valdemarsvik. Det är tydligen ingen annan än dessa vildar som tycker Mathias är så otroligt begåvad så han förtjänar att sitta högst upp och bestämma ;-) Ha det bra Magnus
Cizzie Kemle

skriven
#2: Magnus Wass

Hej
Ja, jag har fångat en i Korsfjärden som var märkt i Åland:)
Det finns faktiskt ett par öringåar(eller bäckar) som åtminstone har sina källor i Gusum. Börrumsån rinner från Storsjön vid Lilla Gusum till Frugelöt men om du/ni vill studera hur det kan se ut skulle jag rekomendera ett besök vid Passdalsån. Den brukar anses som östgötaskärgårdens viktigaste öringå och rinner från Tostebosjön till Korsnäs. Vid mynningen är lätt att gå. Nej, han borde åtminstone avgått som ordf. Men lätt att bli efterklok när man ser youtubeklipp med honom. HA det bra själv.

Svar: Jag får undersöka det där när våren kommer. Intressant är det. God Jul till dej
Cizzie Kemle

skriven

Kommentera inlägget här :