Glad midsommar

God morgon
 
Nu är hon äntligen här våran Sig-Britt Isaksson !!
 
Härlig, underbar .....men nog känns det som man har barn på nytt .
Är hon inte för söt ??!!
 
Maja Ohlsson och Barbro Ängman är väl så där lyckliga ...de tittar på henne som hon var en daggmask ungefär ;-)
 
Men nu börjar Maja och Barbro tina upp lite grann och tillåter henne både det ena och andra ...härom dagen så hittade jag Barbro bitandes på ett tuggben i hundgården , medans Sig-Britt slet och drog i hennes svans ;-)
 
Valdemarsvik tar tag i sina företagsrankingar . Absolut nödvändigt för att bli konkurrenskraftiga ....men herregud måste man ta till Universitet för det ? När det gäller Bäst att bo så är det bara att köpa boken som säger alla kriterier och läsa vad som väger tungt . Vi är ingen storstadskommun....det ger minuspoäng men det kan vi inte påverka ....och allt som hör till det .
Men vi kan påverka Näringslivsrankingen ....och den påverkar hela samhället . Så kanske någon form av givande näringslivstänk vore på plats ? Varför fungerar det inte nu ? Ta in företagen som vågar säga vad som är fel, för helt klart är det helt uppåt väggarna.
Det är inget svårt alls att vända det negativa till något positivt. En bra början är att se företag och företagande som en tillgång . Och handling väger mycket tyngre än tomma ord !!
 
Invigning av Gusumsån . Härligt att det äntligen är gjort . Miljöprojekt  eller inte ...det härliga är att vi äntligen fått bort ruiner och det är snyggt och prydligt. Ön mitt i ån blev jätteläcker ....men hur är det tänkt att man ska sköta den ? Sedan ska det göras parkområde . Snälla , snälla , snälla ....gör inte mer än att ni kan sköta det . Det är ju redan nu problem att rensa rabatter och klippa gräs här i Gusum . Enkelt och prydligt räcker gott åt oss .
Ett utegym har jag hört talas om. Det skulle bli perfekt ! Vi har många utlandsfödda här som skulle kunna sysselsätta sej och där pengar inte räcker till ett vanligt gym , så varför inte . Men sedan är det synd att plänga in så mycket mer , utan en promenadstråk skulle vara fint och bort med bänkarna som A-lagarna sitter på !
Gör absolut inte någon skateboardpark bara . Det finns inga åkare för det första och det är för dyrt att hålla ordning på.
 
 
Så klubbades nya skolan i Sörby igenom . Segegren såg som sin uppgift att läxa upp en politiker...men glömde att han blev kallad för att svara på frågor , för han svarade inte . Synd och respektlöst.
 
Erland läxade upp politikerna och sa att om man inte har råd att köpa en sportbil så ska man inte göra det .
 
Men Erland .....var det inte du som gjorde ett helt blogginlägg om hur billigt det var med gångvägar , Folkets Hus , Fotbollsplaner osv osv ....så skillnade mellan de olika byggena kan ju inte bli mer än ett par hundralappar per person . Och för en investering som ska ligga 40-50 år och som dessutom är en kommunal angelägenhet kan ju inte vara så farligt.
 
När det gäller Loviceberg så talas det om att det KAN bli mögel ....värre en så är det inte . Men när det gäller Folkets Hus så är det ett helt mögelskadat hus ...men det pratar man inte om alls längre.
Att bygga fast sej ute på Sörby för ett temporärt problem är helt korkat . Långt bort för de flesta i samhället .
 
Nu tänker jag ta välförtjänt tre dagar ledigt !!
 
Gripband har gjort den bästa Junimånaden på många år och vi har mycket nytt på G framöver också .
 
Trolltyg har gjort en gigantisk ökning sedan förra året . Är så himla glad och lycklig för att hårt jobb har lönat sej.
Vi kommer också att synas i vinter på TV  då en tv- produktion har tagit kläder från oss till 6 program tror jag  .
 
Vi har ett stort antal stammisar nu och fler norrköpingsbor och linköpingsbor tar sej direkta shoppingrundor till oss . Fiskspakunder och ögonfransförlängningar är två extra roliga ben att stå på som lockar in andra kunder än vanligt . 
Ja jag trivs verkligen med livet just nu , och i helgen ska jag absolut inte göra någonting annat än att njuta med vänner , hundar och givetvis min lilla Hilma också .
2 år gammal snart , men så otroligt klok och smart . Ja ni politiker .....ni kommer få jobb om några år ;-)
 
Kram på er och ha en underbar midsommar !!
 
 
 

Fel fokus

Godmorgon
 
Vilken vecka det var förra veckan  !!
 
Det började ju bra när Stefan skadade benet , vägrade åka till doktorn fast vilken människa som helst kunde se att det både behövdes rengöras och sys. Men envis som han är så vägrade han i söndags när det hände .
 
Måndag var det ledigt också , men han vägrade bestämt att åka då också ....varnade honom lite för att dagen efter så var det fullt med jobb och det var bättre att åka när man hade tid . Men icke !!
 
Tisdag och benet såg ut som en ballong...och det fanns ingen återvändo ....visst ...upp o jobba kl 5 för att sedan åka med honom och dumpa av honom vid akuten ...hem igen och jobba som en Nisse...in till Trolltyg och ta slutpasset ...hämta maistro vid akuten ...hem och fira brorsan som fyllde år ...hem igen och ta det sista på jobbet.
Jo man kände att man levde . Han blev iaf omplåstrad , men det var ju givetvis försent att sy ihop såret .
Men han kan åtminstone halta omkring här nu utan problem .
 
Årets företagare blev Isabell Wikner på Fågelvik Estate . En mycket värdig vinnare tycker jag . Ett företag som sakta men säkert växer och som har god vinst och är stabilt skött  . Isabell själv är inspirerande och mycket klok jag har pratat med henne rätt mycket under tiden i Framtid Valdemarsvik .
Det här var precis de kriterier som gällde för att man skulle bli årets företagare förr.
 
När jag frågade en annan företagare om vem som vunnit så berättade han det ....med tillägget......att bli årets företagare är inte samma sak idag som förr ....det har ingen tyngd längre då kriterierna har ändrats och man måste vara med i innegänget för att få utmärkelsen.
 
Kunde ju givetvis inte släppa det där utan gick hem och kollade vad det stod och snopet läste jag följande:
 
Genom gott ledarskap vara en god förebild och ambassadör för företagare.
Exempel på det är att företagaren tar samhällsansvar och/eller deltar i lokalsamhället och/eller har påverkat politiken till godo för andra/ företagare i regionen och/eller uppmuntrar mångfald.
 
Varför ska en god företagare ta samhällsansvar ? Här går ju också det stick i stäv att först driva politik som gynnar företagare mot att den lilla grupp som sitter för makten för företagande .
Och varför ska man uppmuntra mångfald ? Ska jag fråga mina anställda vem de ligger med ....eller ska jag låta hudfärg gå före kompetens ? För mej är det inte förenligt med gott ledarskap alls ....och helt som företagaren sa så fick priset en helt annan innebörd .
För mej så ska årets företagare vara en förebild för andra företagare genom att just sköta sitt företag exemplariskt och metodiskt utveckla det och driva det framåt. Våga satsa och våga synas och behöver inte alls vara aktiv i samhället ....tvärtom ...det är sitt företag och företagande han / hon ska representera !! Det inspirerar andra att ta efter och det är vad jag trodde det här priset gick ut på . Riktigt synd att de förstört det också med sina PK fasoner.
 
Likaså är det med Nationaldagen. Jag tycker det är jätteskoj att vi uppmärksammar nationaldagen mer och mer sedan det blev en ledig dag. Kolla in norrmännen....de kan fira dom !!
Men vad har hänt med den ? I tidningar och i media så är allt som visas gratulationer de våra nysvenskar . Allt handlar om dom i princip. Och jag kan inte tänka mej att det var just nationaldagen som de blev svenskar utan någon gång under det gångna året.
Ge dom en svensk flagga den dagen de blir svenska medborgare.....men nationaldagen....då firar vi Sverige och det som är svenskt och då är ALLA välkomna att fira och känna samhörighet ingen nämd och ingen glömd . Vi har mycket att vara stolta över fortfarande i vårt vackra land.
 
Extra KF i veckan och då klubbar Sossarna igenom sin skola i Sörby . Utan att ge ut underlag och utan att ha lyssnat på lärare och föräldrar ( samtal med 12 föräldrar är inte tillräckligt) . Utan att föra diskussioner med opposition och utan att göra konsekvensanalys.
 
Detta är sorgligt ! Säger varken bä eller bu när det gäller att bygga eller inte bygga , men totalitärt styre och diktatur är inget för mej och det blir heller aldrig bra.
 
Blev full i skratt iförrgår när jag läste mina minnen på facebook . För 4 år sedan sa en väldigt högt politiker att mitt liv var "marganiliserande" ...dsv utan makt och status och utan förmåga att påverka mitt liv i positiv riktning .
Har en sak att säga till dej ! Jag lever min dröm just nu !
 
Varje morgon jag klätt på mej och går ut och drar in första kalla luften i lungorna så tänker jag :
Fy faan så bra jag har det !!!
Just precis nu är livet så perfekt att det gärna får stanna här ....jag har företagen som vi metodiskt jobbat upp till vad det är idag, och även Trolltyg rullar på bättre än bäst nu efter ett och ett halft års slit . Jag har min Hilma som ger mej mitt dagliga skratt . Jag har äntligen orken att njuta till fullo av allt omkring mej .
Min fråga till dej är .....Vart tusan tog DU vägen ????? Satte du dej i marginalen själv ??? ;-)
 
Gusum ifrån ovan
 
Jag vill se Gusum ifrån ovan
Jag vill se bergen uppifrån
Men det är för mej en gåta
Att jag faktiskt känner så
 
Jag som alltid kunnat leva
som jag drömt och som jag vill
Det är väl mänskligt att fela
Att alltid vilja lite till
 
Jag vill glömma allt jag vet
Hur blev allting som det blev
Jag vill känna lite mer
Är det försent?
 
Fast det alltid pekat uppåt
Och jag har alltid kommit fram
Men trots allt som jag har uppnått
Är alltid drömmen klar och stark
 
Men jag står här mitt i livet
I Vintergatans yttre sfär
Och väntar på det stora klivet
Och önskar att jag varit där
 
Jag vill glömma allt jag vet........
 
Jag vill se Gusum ifrån ovan
Jag vill se bergen uppifrån
Vill höra oceaner dåna
Vill känna hjärtat dunka hårt
 
Se  hur landsvägarna rinner
Mellan byars glesa ljus
Känna livet liksom, brinner
Medan natten tonar ut
 
Jag vill glömma allt jag vet
Hur blev allting som det blev
Jag vill känna lite mer
Är det försent ?
 
Det är väl aldrig försent !
 
Njut av dagen nu .....det tänker jag göra !
 
Kram
 
 
 
 

Nu är det sommar !!

God morgon
 
Det är som vanligt full fart på alla fronter just nu och det visar inte minst kommunfullmäktige i måndags.
 
Ny skola på Sörby och som vanligt fanns inga underlag på en sådan stor investering och inga förankringar hos anställda eller elever/föräldrar.
 
Majoriteten menade att de hade gjort det , men inga underlag fanns på att så var fallet.
Majoriteten menade också på att oppositionen vetat om det länge , och de har rätt så till vida att alla vet att något måste göras , men de fick två helt andra förslag från början och detta tredje kom på sittande bord i mars.
 
Jag undrar hur scenariot ser ut de närmaste 10 åren (troligtvis) i kommunen ?
 
Är inte det troliga att flyktingströmmen ebbar ut , städerna bygger för fullt och så småningom har alla de nyanlända antingen fått avslag på sin asylansökan och åkt hem eller tagit sej in till stan där  det är mycket lättare att leva och få jobb ? Vad händer då ?
 
Lika plötsligt så får 5orna i Gusums Skola beskedet om att de ska flyttas till Viken . Skrivet på en lapp 3 veckor innan skolavslutning och hemburet i ett öppet kuvert av barnen själva. Nada informationsmöten innan.
Vår skolchef vägrar dessutom att närvara vid det möte som skulle vara igår . Det fanns dessutom andra förslag som ingen får veta .
 
Det här är början till slutet för Gusums Skola , det är jag säker på . När elevunderlaget kommer att sjunka så är Gusum det första som ryker .
 
Återigen så står Helen och är jätteglad för att vår befolkning ökar , men det är verkligen inget bra om hela ökningen beror på nyanlända vilket det finns stor anledning att misstänka att det gör .
Staten betalar för dom ett tag , men snart så står vi med kostnaden själva .
 
På KF raljerade också Erland som svar på att vi var så lågt rankade i olika undersökningar hur bra vi var på vissa andra undersökningar som "mest lönsamma kommunen" och "flest kvinnliga företagare" .
När det gäller flest kvinnliga företagare så vet jag faktiskt inte hur kommunen på något sätt kan dra fördel av det ....vet ni ?  När det gäller mest lönsamma företag så är det inte sanningen ...tvärtom .Läs gärna mitt blogginlägg från mars http://cizzieensam.blogg.se/2016/march/plotsligt-hander-det.html
Jag tror inte många andra kommuner har projektpengar att låna av sej själva för gjorda investeringar . Och det var heller inte många mer än Valdemarsvik som tog in pengar för nyanlända i förra årets budget som vi gjorde , utan de flesta tog in dom iår .
 
Hur som helst så hoppas jag de tar skolbygget en ny runda och låter alla få säga sitt .
Erland frågade oppositionen på KF om de verkligen ville ta ansvar för att det byggdes en skola för 35 miljoner som inte ryms i varken investeringsbudget eller står med i driftsbudeten .
 
Han har så himla rätt !!!! Men Erland ? Finns det med en skola för 26 miljoner i investeringsbudgeten och därtill driftskostnader ????
Nej det finns ju faktiskt inte det ...och 26 eller 35 ....spelar ingen roll , ska det överhuvudtaget byggas en skola för dessa summor som inte ens är upptagna i budget ? Det här är något som ska fungera i 40-50 år fram i tiden så jag tycker det ska vara samma långa beslutsprocess som Vammarskolan , med alla partier involverade . Och inte minst måste man diskutera realistiskt hur en framtid ser ut i Kommunen.
 
Nybyggarna lade en motion om att göra i ordning banvallen till cykelled . Så bra !! MEN.....det liggger redan en medborgarförslag med detta. Kollar politikerna inte medborgarförslagen ? Det är nämligen min far som lämnat in och dessutom pratat med ledande politiker om det samt visat hur man gjort i Värmland med en liknande banvall. De har gjort det till ett riktigt turiststråk . Eller var det bara så att de snodde iden och gjorde det till sin egen ? Lite dåligt vad det än var för anledning.
 
Men jag är faktiskt glad ändå just nu . När vi köpte Trolltyg så visste vi om att det var en vikande marknad och siffrorna var värre än vi trodde . Men nu ...efter ett och ett halvt år så har vi vänt dom. Det har varit ett år med väldigt mycket jobb , väldigt mycket funderingar och inlärning på sådant vi aldrig hållit på med förut , men vi har ( som det ser ut ) lycktats !!
Lina och jag har slitit som små grisar med detta och detta medans Lina haft sin egen butik att driva .
Jag har jobbat från tidiga morgon till sena kvällen , 6 dagar i veckan ....och nu går det bra men nu kan jag ju erkänna att det var tufft förra året när jag var sjuk .
( Jag förstår nu hur jäkla sjuk jag var förra året också .....ville nog inte inse det då . )
Vi har också utökat i butiken och säljer inte bara kläder . Vi har fiskspa som alla är välkomna att testa. Lina förlänger också ögonfransar . Har själv testat på och det är riktigt roligt att vakna och hitta sina ögon med en gång utan att behöva sminka sej. På unga tjejer ser man oftast att det är fejk då de vill ha så långa , men jag har bara förstärkt mina med en naturlig look . Så skönt inför sommaren !!
 
Vi har också på Gripband fått en gigantkund , efter regelrätt slagsmål med den störste på marknaden ....Velcro . Och lilla Gripband tog hem kontot som för oss kommer öka omsättningen rejält . Det är kul !!
 
Tänker aldrig någonsin vara den som säger till någon hur de ska vara, tycka, tänka eller säga ...men tror alla har det rätta tänket i sej och brinner för olika saker. ....stort eller smått . En rekommendation kan man väl ändå ge ...våga satsa !! Och den här textraden kan väl inte säga det bättre ?
 

 Take your passion, and make it happen
Pictures come alive , you can dance right through your Life
 
https://www.youtube.com/watch?v=RZDE6CY0fNg
 
Vi hade så rätt vi som växte upp på 80 talet !! Det finns inga genvägar tyvärr ...men brinner man för något så brukar det smitta av sej till andra och passion och hårt arbete brukar alltid vara den bästa combon  !! :)
 
Sist och också minst Hilma ......denna trollunge som ger så mycket kraft och energi . Snäll , bestämd och så otroligt skarp i huvudet . Kanske är partisk men hon är faktiskt det . Jag trodde faktiskt inte att tuffa jag skulle vara så himla "duttig" som jag är . Hon är helt enkelt helt underbar och jag ser fram emot varje tillfälle jag kommer att få umgås med henne . Sedan finns det ju en till i min närhet som är ännu vekare när det gäller henne ...nämner inga namn ....men "Noffar" står högt i kurs hos Hilma med ;-)
 
Mina morgonpromenader . Först Hilma men sedan är det nog dessa promenader i total tystnad som ger mest energi ! Några enstaka som åker till eller hem från skiftjobbet ....men sedan är det jag , fåglarna och djuren . Varje dag något nytt och mer eller mindre varje vecka så ändrar naturen skepnad . Underbart !!
 

Vissa dagar känns det som man går i drömliknande "fluff" vissa dagar går man i en dramatisk oljemålning
 
 
 
 
Och nästa vecka kommer vår nya grymma jakthund ....en riktig mördarhund skulle jag vilja säga.
Skogen skräck ....rådjurens fasa !! Sig-Britt Isaksson
 
 

Undrar hur många skor och tv-dosor det går åt den här gången ????
 
Missa inte Bingolotto på söndag !! Vår vackra , underbara sångfågel Maria Rolf gör en duett tillsammans med den lika vackra och skönsjungande Erica Sjöström i en fartfylld låt som heter  " I love you baby" . Låten är skitbra rent ut sagt , hörde den igår och den släpps på Spotify dagen efter . Som medkompositör bland 5 stycken står våran egen Titanix- Jerry. Värt att notera då jag tycker han är superduktig.
Kolla in deras kläder på kvällen ....givetvis bär de klänningar från vårat märke " Sisters Point" och smyckena kommer från kommuns smyckedesigner  VK Design och även från Angelina Treats. Ska bli spännande att se helheten , tror det kommer bli en höjdarlåt !! :)
 
 
 
Nu står sommaren inför dörren ....vi går ut och njuter va ?
 
Kram och ha en bra dag