NT is the shit !!!

Vilket härligt sportlovsväder vi har !! Man blir helt bländad av solen och precis lagom varmt.
Man saknar faktiskt detta med att vara ute och grilla korv med ungarna eller ta en biodag !! Ser sjukt fram emot att Hilma kommer upp i åldern för att hänga med på bus med mormor !!
 
Hilma ja ....nog är hon lite intelligentare än andra ungar . Lördagsbilagan av NT och en lugn stund " is the shit" !!!
 
Och det tycker jag också . NT på altanen en solig sommardag med en kaffekopp i handen är sommar för mej !!
Pappersbilagan måste det givetvis vara då och " den rätta känslan" .

Nu måste jag ärligt säga att jag ger NT både ris och ros angående att de tagit bort kommentarerna på nätet på artiklarna . Jag vet ju att NT genomgår en omorganissation , och de har säkert fått tänka till för att få bort onödiga kostnader. Upplagan dalar som för alla andra tidningar och man måste se över kostymen.
 
Nättrollen finns på artiklar det håller jag med om i vissa fall och ska man ha granskning på alla dessa så tarvar det personal. Samtidigt ska de behålla möjligheterna på insändare och debattartiklar för syftet är just att de är till för att debattera .
Men bloggarna då ? En blogg som inte går att kommentera är ju inte så mycket att ha ! Dessutom så står ju bara den som skrivers sanning utan att man kan säga eller rätta till något . Det kan ju bli helt fel , för man kan ju omöjligt få med en rättelse på en blogg som man faktiskt kan i en skriven artikel . Nej det här får de göra om , det är inte alls bra på något sätt . En bloggs hela ide är att skapa debatt . Och de hade ju granskning på dessa kommentarer innan så varför inte nu . Nättroll kan man inte skylla på i detta fall. Ta bort varje blogg isf , för ingen kan säga emot om det är sanning eller lögn längre och det garanterar inte NT heller .
 
 
Annars ökar åter Valdemarsvik åter i befolkning . Jag tycker det är jättebra vem som än väljer att flytta in ......så länge det är skattebetalare för det är just det som är det viktiga.  Kommunchefen säger att det är sommarboende som väljer att flytta hit permanent och vinterbonar sommarhusen. Det tror jag väl kanske inte så mycket på kanske . Flyktingströmmen beror det helt klart på som i övriga Sverige tippar jag på . Barnfamiljer ? Ja jag vet inte för de delar inte på uppgifterna utan det kan vara vad som helst . I bästa fall är det flera arbetsföra familjer som flyttar hit ...i värsta fall har många arbetsföra familjer flyttat härifrån .
För även om vi får betalt i skatteväxling när folk flyttar hit så är det bara en engångsavgift och sedan är kostnaderna högre om de inte arbetar och betalar skatt .
 
Det var också väldigt  många nyetableringar och folk som efterfrågade tomtmark . Det har jag läst en gång innan och efter det så hände det ingenting tyvärr . Jag hoppas verkligen att det är mer sant nu .
Många är även intresserade av kommunens fastigheter och Sjöhuset är till salu bl.a . Jag skulle bli jätteglad om det såldes för det har varit en förlustaffär sedan start. På något sätt är det som att varje majoritet vill ha något att glänsa med när de kommer till makten . Nu när de blivit av med den största hyresgästen i Sjöhuset , nämligen LO-Center så är det kanske inte så lätt att fylla upp huset igen. Återigen ....vi måste ha fler företag.
 
För något år sedan stod det också i Valdemarsviksbladet att steg hade tagits för bättre näringslivsklimat t.ex med konstruktivt samarbete med Företagarna och samtal med näringslivet så nu skulle det hända grejer .
Undrar fortfarande åt vilket håll de gick ??????
 
Nåja ....gick de ut i skogen så har vi ju iaf en helt underbar natur utanför dörren och där ska jag ut och gå i så fort jag får en ledig dag . Och det är väl söndag som vanligt . Hoppas det finns lite sol kvar till mej !!!
 
Men först är det lönehelg och soligt väder . Det tillsammans med att vi har mycket nyheter i Boutique Trolltyg brukar vara en oslagbar combo !!  Välkomna dit !!
 
Kram och ha en fortsatt härlig dag !
 
 

Positivt eller Negativt ?

God morgon
 
Vet inte när " Bäst att bo" rankingen kom ut , men jag fick iaf syn på den igår . Valdemarsvik på en av de absolut sämsta platserna utav Sveriges 290 kommuner. Inte bra alls skulle jag vilja säga !
Min vana trogen lägger jag ut den och ber om kommentarer från positiva gänget  och det fick jag inte helt oväntat också .
Kommentarer som att man inte ska diskutera negativa saker på facebook....att Valdemarsvik är absolut fantastiskt ...att listan är ovetenskaplig och t.ex handlar om  antal anställda på botaniska trädgårdar och inte handlar om vad folk tycker ..
 
Ja kanske det ! Bäst att bo listan har fått mycket kritik och för några år sedan gjordes den om till mer statistik och mer fakta. Men än spelar folks åsikter in som flera rent " tyck och tryck undersökningar" som Företagsranking och olika nöjd kundindexundersökningar. Men å andra sidan så handlar faktan nu i undersökningen om skattetryck , hälsotillstånd, lönenivåer , självmord , egen försörjning , skolresultat , migration , mobbing , äldrevård mm mm . Väldigt tunga områden som jag tycker och inte "botanisk trädgård" . Sedan kan vi ju inte på något sätt rå för att vi inte har egen flygplats , totalt utbyggt bredband . Storstäderna kommer alltid hamna i topp på närheten till service.
Det är heller inte ett prio ett att hamna högst upp på på dessa listor utan det är ju tillväxt vi vill ha oavsett om det handlar om skatteintäkter eller företagande. Det är med andra ord inte mer folk utan mer folk som betalar skatt vi vill ha för att vi alla ska må bra här och ha så mycket service som möjligt kvar så länge som möjligt , och så att vi också har råd att ta ansvar över de som behöver hjälp och stöd. Allt är alltid en balansgång mellan ansvar och lönsamhet oavsett om det är företag eller kommun!
 
För hur det än är så pågår en global urbanisering som vi inte kan rå på ...men vi kan göra så gott vi kan och då är dessa rankingar bra .
 
Jämför med Söderköping .....och när de tyckte att de fick för dåligt resultat i Företagsrankingen så slog de bakut !! ( då låg de avsevärt mycket bättre än vad vi i Viken gör )
 
De satte sej ner och funderade och tog hjälp av näringslivet .....de gjorde ett tio-punkts-program som de annonserade ut på hemsidor och möten.
 
Här får man inte säga att vi är "kassa" utan det ska tystas , bortförklaras och ingenting blir bättre av att mörka och tysta .
 
Ingen skulle bli gladare än jag om kommunen tog sitt ansvar ....satte sej ner och funderade . ( kommunen är alla politiker från höger till vänster  och berörda tjänstemän ) och konstaterade att VI kan inte det här .....vad gör vi för att bli bättre och VEM tar vi hjälp av ?  .
 
Diskutera med näringslivet ....vad behövs , vad ska till , hur ändrar vi det här ? ( detta gäller så klart näringslivsrankingen )
 
Eftersom jag tillhör näringslivet och vet vad som sägs så skulle jag nästan på förhand kunna säga vad näringslivet skulle vilja .
 
1 Näringslivschef med näringslivskompetens och nätverksanda och med strikta mål och arbetsbeskrivning som går mot den vision vi gjort upp .
 
2 Bemötande när det gäller Kommunen. ! Värdegrund och hur man vill bli sedd .
 
3 Hålla isär företagande och föreningsliv och se ALLA företagsnischer som lika viktiga  företag !
 
4. Mötesplattformer ! Hitta former att mötas under . Olika projekt med gemensamt intresse . Mingel eller intressanta föreläsningar . Kanske gemensamma marknadsföringsprojekt eller mässor . Eller uppföljande av näringslivsranking och sätta mål och delmål .
 
5 Kommunikation och information.
 
6 Samrådsmöten ska ha en funktion inte vara information . Ska också bestå av folk som kan och vill jobba med näringslivets tillväxt och som kommer från Kommunens olika hörn .
 
7. Dialog mellan skola , kommun och näringsliv ...kanske gemensamma projekt i entreprenörskap .
 
8 Hjälp vid myndighetsutövning
 
9 Tydlig hemsida med hjälp och information om vad som pågår ,,,,hur länge det pågår och hur det är tänkt .
 
10 Uppföljning på hur det går !! Och möjlighet att ge förslag om det inte går så bra som det är tänkt .
 
 
Tror faktiskt alla skulle känna sej delaktiga och skulle ta gemensamt ansvar för att det skulle bli bättre och att bollen låg hos Näringslivschefen med sin arbetsbeskrivning visste vad hon hade att göra ...oavsett färg på styre.
 
 
Sedan har vi ju, inte att förglömma , även rankinglistor som är riktigt bra , bl.a småhusbarometern . De ska höras ännu mer så  klart men även de ska gås igenom och fundera på hur man kan dra nytta av dom.
Just småhusindex kunde man göra något av . Vi vet att det är följden av en trend med lägenhet i stan och sommarhus som går att bo länge i . Vi vet att vi har förhållande bra priser på våra havsnära och sjönära sommarstugor . Vart kan man då marknadsföra detta och hur kan man få ut detta i media ?
Men även där så kan man undersöka vad det är de behöver i form av service för att få dom att stanna kvar och för att kunna utveckla ännu mer . Påverkar affär i Gryt detta ?
 
Mycket finns att fundera på och det behöver faktiskt inte vara negativt för att det är negativt ....det kan vara början till något positivt också ....det är ju hur man väljer att se på det...eller vad tycker du ?
 
Negativt är snön för en vinterhatare som mej .....men idag när jag kom ut på min morgonrunda så var det faktiskt otroligt vackert !! Men säg det inte till någon att jag sa det !! ;-)
 
 
 
 
 Kram
 
 
 
 

Gott och Blandat

God morgon
 
En snabb blogg innan allvaret börjar.
 
En härlig helg är över . Både skönt att få vara ensam ibland och givetvis roligt att få åka på mässa .
 
Nu var väl söndagen inte bästa dagen att åka på när alla vill åka hem efter en veckas intensivt arbete . Innan denna vecka så var det dessutom mässa i Köpenhamn som är ännu större än Stockholmsmässan så de var rätt slitna i sina montrar. Många klädmärken är just Danska och Danmark är det största landet här i Norden på mode utan tvekan.
 
Mycket blev inköpt och jag önskar nästan att det var höst redan så snygga kläder var det .
Men å andra sidan ser jag på min dator idag att en hel hög kläder är på väg till oss just nu ....så imorgon är det julafton igen ;-)
 
På tal om att bara skriva positiva nyheter :
 
Nu tror jag NT också gått med i positiva gänget, eller vad säger ni om följande artikel i NT i fredags ?
 
"För varje hundralapp du tjänade förra året drogs 32,68 bort i skatt. Det var en ökning med 1%jämfört med 2014. Ökningen i Valdemarsvik är den fjärde lägsta i Östergötland, och ligger under ökningen för hela riket, där ökningen var 3,6 %. Störst Ökning hade Sundbyberg och lägst Storfors, enl SCB"
 
Heja Valdemarsvik ......eller ????
 
Nu är det ju så att även om ökningen bara varit 1 % ( vilket är helt ointressant) så har vi högst skattetryck i Östergötland. Vi ligger på en övre skalan av högsta skattetryck i hela riket, så vad ville man säga med denna notis undrar jag ??? Stackars Sundbyberg som målas ut som storbov i ökning har vara 30,98 i skatt medans vi har 33,18 . Märkligt !!??
 
Allahjärtans dag igår då är det pina eller kul ? Jag har nog förståelser för både också . Lite kul tycker jag att det är och jag är på något sätt inte slav under det : Känner inte att jag måste det ena eller andra och glöms det bort så gör det . Men som sagt lite gulligt är det och nog lyser det upp lite i tråkiga Februari ??
 
Sparbankstorget byggs om . Ser verkligen tjusigt ut !! Men .....är då ICA bygget redan färdigklubbat då man gör detta först ihop med kommunen ? ICA planen ligger isf ute på förslag bara som ett spel för galleriet ?
 
Och detta med gåfartsgata? Lyftes inte det bort i gårdagens beslut ? Ändå står det i tidningen idag. Det troliga är väl då att inte någon sträckning blir gåfartsgata.
 
En sak vänder jag mej starkt emot och det är att inte företagarna på Storgatan får säga sitt . Diskussion med " Viken i centrum" har jag hört men väldigt få är med där . Givetvis påverkas deras vardag och diskussion och deras åsikter borde självfallet vävas in innan beslut .
Jag tycker verkligen att sjöutsikt är vackert ....men samtidigt så får man en baksida på allt som man gör en framsida på . Och kunderna är väl kanske mer åretruntboende än turister ?
 
Garveriet är också ett viktigt nav för våra ungdomar. Beslut har tagits på vart lokalerna ska vara och det påverkar även JK enheten som har sina lokaler där . Återigen ett beslut taget över huvudet på de som ska vara i lokalerna då det inte är de mest optimala för verksamheten.
 
Dagis överfullt och 4 månaders väntan på att få dagisplats. Nu ska det bli tillfälliga ökningar i barngrupperna .
 
Högsta skattetryck och så lång väntan på att få dagis är ganska avgörande saker varför Valdemarsvik inte ses som en höjdarkommun. Barnen går det ju faktiskt att göra något åt .....sätt in dagmammor så länge . Det finns kö till den som finns i Gusum och många fler vill hellre ha sina barn hos dagmamma än på dagis och visst borde individen ses även där ? Tillägga bör jag också att mina barn var riktiga dagisungar och stortrivdes där ....men alla är inte det . En viktig sak för att få hit barnfamiljer !!
 
När ska vi börja lyssna ?
 
Nu pockar kunder på uppmärksamhet så det är bara att sätta igång !!
 
Kram