Sant eller falskt i debatten om Ringgården.

Det är många kommentarer, påståenden och åsikter i denna fråga och det är förståeligt för det handlar om våra äldre.  Men vart var ni när diskussionen gick innan Ringgården?

Förslaget som från början låg var att Riksbyggen skulle bygga ett kooperativ och renovera Ringgården. De skulle göra ritningar som gick att använda och en förprojektering. Riksbyggen har gjort liknande projekt i andra kommuner (ofta S-märkta kommuner) då Riksbyggen till viss del är LO ägt. När det sedan blev känt att kommunen skulle ställa upp på en borgen (kommer inte ihåg exakta summan) men låt oss säga 90 miljoner och dessutom i princip ge bort byggnaden så började mitt engagemang. I diskussioner med ordförande för vård och omsorg försökte jag få grepp om kalkylen som låg som underlag för borgenssumman. Jag skrev till kommunen för att få ut kalkylen osv. Jag tog kontakt med flera olika byggfirmor för att få ett grepp om vad renoveringen skulle kosta och alla gav ett enhälligt svar på ca halva priset. Det finns även mallar på nätet att titta på . Och tar man det absolut dyraste alternativet, renoverar absolut alla ytor ända in i garderoberna på alla ytskikt så får man samma uträkning. Då fick jag reda på att det fanns inga kalkyler alls till denna borgenssumma. Fast jag måste vara ärlig och säga att under pandemin gick priserna upp på byggsidan så när bygget väl skedde så var priserna högre än när jag räknade.

Till saken hör också att innan allt detta så gjordes en boutredning. Den fastslog 90 platser och de skulle ligga på Ringgården och på Vammarhöjden skulle byggas ett gigantiskt vårdcentrum som skulle göras ihop med Region för uppskattat 600 miljoner. Gusum och Åldersro skulle bort.

Därifrån tog Stefan in kampen i kommunhuset. Även Kenneth Wallmark kämpade på. `Då Stefan tyckte det stred mot LOU (Lagen om offentlig upphandling) fick han fler att att vakna och åtminstonde lyckades de stoppa att byggnaden gavs bort och att Riksbyggen skulle göra kooperativ. Dock lyckades de inte stoppa det hela vägen. För när de väl fick köpa loss ritningarna så var det samma dyra förslag. Och när det lades ut på offentlig upphandling så var det så krångligt skrivet och man begärde så mycket av den som lämna anbud att bara en endaste entreprenör lämnade in och givetvis till samma summa som tidigare. Och vi pratar inte om nybygge här utan en renovering. Vilken av våra egna duktiga byggfirmor hade klarat det lätt !!! 

Att hyran skulle bli gigantisk till ett sådan enorm dyr renovering kan inte undgått någon. Men bygget måste igång då våra gamla måste ha någonstans att bo så detta klubbades. Alla våra äldreboenden är i behov att renoveras efter alla nya regler och lagar så inget ont om själva renoveringen, den behövdes för både boende och personal. Men mycket av det som gjordes behövdes inte. Som tvättmaskiner på varje rum t.ex. Inget som krävdes enligt de nya riktlinjerna och det blir mer oljud och spring hos de boende och det blir mer spring för personalen.. Samköpa tvättmedel borde också bli billigare vid en tvättstuga. 

Nu till lögner eller brutna löften.

Vid valet i September 2022  och valrörelsen innan så gavs många vallöften och givetvis byggda på den information som fanns då.  (Nuvarande majoritet tog över i januari 2023) Vid budget i november 2023 så visade det sej att att sektor vård och omsorg övertrasserat sin budget med 5 miljoner. Inte alls bra , men på den siffran fick man göra nästa års siffror. I december visade det sej att de ”missat” 13 mijoner , så det var -18 miljoner . Och går man back så mycket så vet man ju att den siffran är skenande dvs, görs inget så är minustecknet snart det dubbla .

Absolut Lpo hade många vallöften och ett var att Gusums äldreboende skulle vara kvar. Ett annat var att ha en budget i balans och det sistnämnda är inte bara ett vallöfte utan lagstadgat. Så vid ingången vid 2023 hade de inte bara ett skenande minustecken på -18 miljoner , och då var inte Ringgården som var stängd , inte ens med . Öppnandet där skulle kosta 18 miljoner till.  Och de stadsbidrag som kommunen tidigare fått har stramats åt.

Vad skulle ni göra? Jag skulle gärna vilja ha svar på det.  Tycker ni det är svikna vallöften så helt ok, men vad skulle ni själva göra i den sitsen? Vilket vallöfte skulle ni svikit då det är helt omöjligt att hålla båda när man fick detta i knät.

Hur skulle ni göra själva i er egen ekonomi. Ni bestämmer er för att ha två bilar i familjen och betäller en splitter ny som ni efter avtal inte kan säga ifrån om. Dock får ni höjda hyror, mindre lön och dyrare levnadsförhållanden nästa år vilket ni inte visste. Skulle ni ha två bilar och gå back varje månad eller skulle ni sälja den gamla bilen?

Och mitt i allt kommer en artikel i tidningen om Idoc som vill göra vårdcentral och äldreboende i Sjöhuset och första reaktionen är

Oj så fint det skulle bli säger alla , och vill ha den idyll som målas upp !! Så tänker jag med. Det skulle verkligen  vara jättefint.

Där slutar alla tänka och då kan det bli ett nytt Ringgården.

Men mina tankar går alltid ett steg längre. Varför säger han att kommunen är seg, det var han som inte återkommit sedan förra sommaren och som skulle återkomma med förslag. Det var vårdcentral han ville bygga, och kommunen hjälpte honom att kontakta Regionen. Regionen å sin sida tänker fortsätta med sin vårdcentral . Vem konkurrerar ut vem eller finns det behov av två?  Och nu vill dom skapa äldreboende också vilket de inte ens diskuterat med Kommunen. Och detta går han ut med i tidningen först. Är det seriöst om man vill samarbeta?  Uppenbart är också att han har kontakt med trollen också som annat vill än att sabotera för kommunen. ( läs förra blogginlägget). Samma siffra som återkommer i deras hitte-på att Vammarhöjden skulle kosta 600 miljoner upprepas i artikeln. Och att det skulle bli billigare. Vårdcentrumet som förra majoriteten ville ha är inte aktuellt längre och någon siffra på det nya har inte tagits fram. Så han kan omöjligt veta att det skulle bli billigare.

Jag hoppas att om han är seriös att han tar kontakt med kommunen för att få rätt information.

Sedan kollar jag upp företaget och givetvis så undrar jag ju över omsättningen. 2018-2019 en omsättning på 31 miljoner båda åren, 2020  var det 50 miljoner , ett jätteskutt upp på 137 miljoner 2021 och utsedd till årets gasell. Men vad hände 2022 …nästan en halvering till 76 miljoner och ett minusresultat. Har de blivit av med en massa kunder eller har de gjort om företaget?

Visst skulle det bli jättefint men han har uppenbart inte en aning eller nämner att det måste till en planändring, sanering och vad det kostar att projektera.Har ett företag med 76 miljoner i omsättning muskler till det ? Men fortsättning följer i denna fråga, och jag hoppas ni är med och ifrågasätter mer då så vi inte har en vårdcentral och äldreboende som kan sättas i konkurs om det inte fungerar så vi står utan någonting och en massa kostnader. För att man ifrågasätter så är man inte emot något, utan man gör det för att det inte ska bli något nytt dyrt Ringgården eller ny dålig husaffär som vi sett fler än en gång de senaste åren. 

Som vanig kommer inga anonyma kommentar in . Vill ni skriva under alias så går det bra om ni skriver vem ni är till mej på 070 6654352 eller på messenger. 

Tvivlar ni på några uppgifter så gå till kommunens hemsida och kolla KFs dokument där alla beslut är tagna eller sök på NT där mycket av det har stått. Eller är det något annat ni undrar över  går det bra att skriva privat på [email protected] så svarar jag eller hänvisar till den som kan svara.

 

Kommentarer :

#1: Magnus Wass

Hej igen
Men det kan val inte vara forbjudet for en kommun att lana till investeringar?

Svar: Nej det är inte alls förbjudet . Så mycket som det investerats de senaste åren har det aldrig gjorts förut. Men i ädrevården får man betala hyra och här blir det 8,500 för 30 kvadrat och tillkommer sedan mat , städ och allt vad det var. Så få kan nog få pensionen att täcka det där. Och har man för mycket pengar på kontot så får man inte bostadsbidrag heller.
Cizzie Kemle

skriven

Kommentera inlägget här :