Positivt eller Negativt ?

God morgon
 
Vet inte när " Bäst att bo" rankingen kom ut , men jag fick iaf syn på den igår . Valdemarsvik på en av de absolut sämsta platserna utav Sveriges 290 kommuner. Inte bra alls skulle jag vilja säga !
Min vana trogen lägger jag ut den och ber om kommentarer från positiva gänget  och det fick jag inte helt oväntat också .
Kommentarer som att man inte ska diskutera negativa saker på facebook....att Valdemarsvik är absolut fantastiskt ...att listan är ovetenskaplig och t.ex handlar om  antal anställda på botaniska trädgårdar och inte handlar om vad folk tycker ..
 
Ja kanske det ! Bäst att bo listan har fått mycket kritik och för några år sedan gjordes den om till mer statistik och mer fakta. Men än spelar folks åsikter in som flera rent " tyck och tryck undersökningar" som Företagsranking och olika nöjd kundindexundersökningar. Men å andra sidan så handlar faktan nu i undersökningen om skattetryck , hälsotillstånd, lönenivåer , självmord , egen försörjning , skolresultat , migration , mobbing , äldrevård mm mm . Väldigt tunga områden som jag tycker och inte "botanisk trädgård" . Sedan kan vi ju inte på något sätt rå för att vi inte har egen flygplats , totalt utbyggt bredband . Storstäderna kommer alltid hamna i topp på närheten till service.
Det är heller inte ett prio ett att hamna högst upp på på dessa listor utan det är ju tillväxt vi vill ha oavsett om det handlar om skatteintäkter eller företagande. Det är med andra ord inte mer folk utan mer folk som betalar skatt vi vill ha för att vi alla ska må bra här och ha så mycket service som möjligt kvar så länge som möjligt , och så att vi också har råd att ta ansvar över de som behöver hjälp och stöd. Allt är alltid en balansgång mellan ansvar och lönsamhet oavsett om det är företag eller kommun!
 
För hur det än är så pågår en global urbanisering som vi inte kan rå på ...men vi kan göra så gott vi kan och då är dessa rankingar bra .
 
Jämför med Söderköping .....och när de tyckte att de fick för dåligt resultat i Företagsrankingen så slog de bakut !! ( då låg de avsevärt mycket bättre än vad vi i Viken gör )
 
De satte sej ner och funderade och tog hjälp av näringslivet .....de gjorde ett tio-punkts-program som de annonserade ut på hemsidor och möten.
 
Här får man inte säga att vi är "kassa" utan det ska tystas , bortförklaras och ingenting blir bättre av att mörka och tysta .
 
Ingen skulle bli gladare än jag om kommunen tog sitt ansvar ....satte sej ner och funderade . ( kommunen är alla politiker från höger till vänster  och berörda tjänstemän ) och konstaterade att VI kan inte det här .....vad gör vi för att bli bättre och VEM tar vi hjälp av ?  .
 
Diskutera med näringslivet ....vad behövs , vad ska till , hur ändrar vi det här ? ( detta gäller så klart näringslivsrankingen )
 
Eftersom jag tillhör näringslivet och vet vad som sägs så skulle jag nästan på förhand kunna säga vad näringslivet skulle vilja .
 
1 Näringslivschef med näringslivskompetens och nätverksanda och med strikta mål och arbetsbeskrivning som går mot den vision vi gjort upp .
 
2 Bemötande när det gäller Kommunen. ! Värdegrund och hur man vill bli sedd .
 
3 Hålla isär företagande och föreningsliv och se ALLA företagsnischer som lika viktiga  företag !
 
4. Mötesplattformer ! Hitta former att mötas under . Olika projekt med gemensamt intresse . Mingel eller intressanta föreläsningar . Kanske gemensamma marknadsföringsprojekt eller mässor . Eller uppföljande av näringslivsranking och sätta mål och delmål .
 
5 Kommunikation och information.
 
6 Samrådsmöten ska ha en funktion inte vara information . Ska också bestå av folk som kan och vill jobba med näringslivets tillväxt och som kommer från Kommunens olika hörn .
 
7. Dialog mellan skola , kommun och näringsliv ...kanske gemensamma projekt i entreprenörskap .
 
8 Hjälp vid myndighetsutövning
 
9 Tydlig hemsida med hjälp och information om vad som pågår ,,,,hur länge det pågår och hur det är tänkt .
 
10 Uppföljning på hur det går !! Och möjlighet att ge förslag om det inte går så bra som det är tänkt .
 
 
Tror faktiskt alla skulle känna sej delaktiga och skulle ta gemensamt ansvar för att det skulle bli bättre och att bollen låg hos Näringslivschefen med sin arbetsbeskrivning visste vad hon hade att göra ...oavsett färg på styre.
 
 
Sedan har vi ju, inte att förglömma , även rankinglistor som är riktigt bra , bl.a småhusbarometern . De ska höras ännu mer så  klart men även de ska gås igenom och fundera på hur man kan dra nytta av dom.
Just småhusindex kunde man göra något av . Vi vet att det är följden av en trend med lägenhet i stan och sommarhus som går att bo länge i . Vi vet att vi har förhållande bra priser på våra havsnära och sjönära sommarstugor . Vart kan man då marknadsföra detta och hur kan man få ut detta i media ?
Men även där så kan man undersöka vad det är de behöver i form av service för att få dom att stanna kvar och för att kunna utveckla ännu mer . Påverkar affär i Gryt detta ?
 
Mycket finns att fundera på och det behöver faktiskt inte vara negativt för att det är negativt ....det kan vara början till något positivt också ....det är ju hur man väljer att se på det...eller vad tycker du ?
 
Negativt är snön för en vinterhatare som mej .....men idag när jag kom ut på min morgonrunda så var det faktiskt otroligt vackert !! Men säg det inte till någon att jag sa det !! ;-)
 
 
 
 
 Kram
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :