Kan vi verkligen fortsätta sitta ner i båten , när den håller på att sjunka`?

 
 
 God morgon
 
Det finns en orsak till att jag angagerar mej i Gryts skola så mycket . Jag bor inte där , jag arbetar inte där och jag är inte på något sätt drabbad direkt av vad som händer där ute.
 
Mina intressen är först och främst näringsliv ....men intresset går ju i slutändan ut på att jag vill ha ett livfullt samhälle och givetvis så är det till viss del egenintresse då mitt hus ligger i kommunen och jag vill att det behåller sitt värde.
 
Vi i andra delar i kommunen kan sitta o säga att det inte berör oss , men det gör det i högsta grad.
 
Ta bara Storgatan i Valdemarsvik. Vart och ett av dessa små företag på gatan är faktiskt inte mycket värda. De går nätt och jämt runt och de lämnar nätt och jämt en bra lön. Tillsammans däremot så är de ett viktigt nav för kommunen och turismen.
Härjet om ICA handlade inte på något sätt om att någon var emot ICA , ingen ville honom illa utan det handlade om vad som var bäst för Viken i helhet. Där vi får vara väldigt noga med att pusselbitarna stämmer så att blandningen och bilden av Valdemarsviks Kommun  blir så rätt som möjligt för att attrahera så många som möjligt för att kunna hålla liv i vårt samhälle så länge som möjligt . Och i det pusslet så är även Gryt en ganska stor och viktig del av pusslet .
 
Kommunen har tydligt visat åt vilket håll de vill gå de senaste åren . Vi satsar på föreningsliv med konstgräsplaner och ishallar , vi ska tillhanda hålla bingolokaler och bioanläggningar , vi ska vara solidariska med världshandeln genom fairtrade , vi ska driva campingplatser och allt ska bekostas av kommunen.
Vart av dessa projekt är egentligen helt ok . Jag tycker om fotboll , jag tycker om kultur i högsta grad och jag lider med världen....men frågan är om just vår kommun ska lägga sina pengar där?
 
Samtidigt så tas det bort assistenter i skolan så folk måste flytta , vi ska lägga ner Gryts skola det görs inget för Näringslivet och vår näringslivsranking ligger i botten.
 
Är det här rätt väg ?
 
Vi måste börja se helheten snart och att VI varje del av denna kommun måste göra varje pusseldel rätt om vi ska ha en chans !!
 
Vad händer om vi lägger ner Gryts skola ? Inget direkt så klart men bollen börjar rulla redan där.
Några barn försvinner till St Anna , några till Viken, någon flyttar .
 
På mötet i Gryt härom dagen sa Erland att folk där ute brukar ha lite mer tid för sina barn . Hur får han ihop det?
De som lever och verkar därute har i regel småföretagarens villkor . De har mindre av kommunens service och de får också i många fall upprätta service för turismen och ombesörja det som inte kommunen gör i de delarna.
 
Om skolan tas bort , skulle du bostätta dej där med dina små barn då?
 
Jag skulle garanterat inte göra det och det tror jag ingen annan gör . Hur går det då med föryngringen av de befintliga företagen ute i Gryt och ute på öarna . De kommer sakta men säkert dö ut och dessa utgör då även samtidigt grunden för att turismen i skärgården lever och att öarna och kustremsorna hålls öppna  . Och när servicen dör så minskar allt drastiskt fort.
 
Även strömmen av folk landvägen till Gryt kommer att minska , vilket i sin tur drabbar oss alla från Gusum .....Vammarområdet ....Storgatan ....Sommarturismen är en viktig turism för oss alla . Och finns inte folket längre så försvinner samtidigt många serviceyrken som också livnär sej en hel del på sommarturismen.
Och när det hela tiden minskar så ser ingen någon anledning alls att starta något nytt här.
 
De företag som knappt ger en lön nu , kommer på sikt inte kunna hållas öppna .
 
Vad gör vi då ?
 
Jag tjatar om det om och om igen!!!
 
Kommunen ska inte vara "rolig" utan satsa på de basala saker . De uppgift är att ombesörja HELA kommunen med de kommunala saker som ger trygghet och som folk förväntar sej i en kommun.
Vård, omsorg , skola i så stor mån som möjligt ! De ska se till att vägar och kommunala byggnader sköts och att vi inte har mer än vad som behövs. De ska stimulera och skapa dialog med näringslivet och göra mötesplatser att träffas på och hålla sej underrättade på vad som händer .
De har också lagar att förhålla sej till och där saker måste få kosta. Assistenter är just en sådan krävande post , men som måste finnas till de som behöver. En rimlig resväg till skolan är en annan sak som kommunen måste se till enligt lagen.
Givetvis ska de stödja föreningslivet med föreningsbidrag , men absolut inte favorisera vissa sporter.
 
 Fotboll är ingen rättighet , det är ett nöje , liksom häst och hundsport. Det är inte kommun som i första hand ska sponsra detta utan näringslivet ...varpå det är än viktigare att det blomstar och generar extrapengar till sådant .
 
Så återigen ...det här drabbar alla i hela kommunen indirekt eller direkt ...SÅ VAD GÖR VI !!
 
Båten sjunker ...är det inte dags att ställa sej upp och börja ta oss upp på land ?
 
 
Sekundära nyheter är att Helen blir kommunalråd . Lasse får överförmyndarpost .
Sedan är det väl som förut ....Erland får 40 % tjänst och kommer vara mer på plats vilket jag tycker är bra då det är han som bestämmer över inte bara sitt parti utan också håller NB och MP med järnhand ,  så det här blir nog rätt så bra tror jag...iaf inte sämre ! Helen är en duktig politiker det har jag alltid tyckt , men under förra mandatperiod visade hon sidor som jag absolut inte trodde hon hade,  så jag väntar med säga något alls för än hon själv visat vad hon går för . 
 
 
 
 

Kommentarer :

#1: Helena von Schantz

Tack för ett viktigt och balanserat blogginlägg, Cizzie. Du sätter tummen på precis de största missarna vi gör i vår kommun - vi ser inte helheten och vi har inte fokus på kärnan utan på glasyren. Det här blogginlägget förtjänar stor spridning.

Svar: Tack snälla Helena . Ja på något sätt har förflyttat fokus , precis som du säger på glasyren och glömt att det under måste blandas av rätt ingredienser ....där de olika producenterna ska vara experter på sitt område . Kommunen sköter sitt och näringsliv sitt, folket på gatan sitt och föreningarna gör det de är bra på . Men tillsammans kan ytan bli hur fin som helst ...utan glasyr om det blandas på ett omsorgsfullt sätt !! :)Vi är ju så små i denna kommun att man alltid måste göra en konsekvensanalys måste göras vid varje sådant här tillfälle

Trevlig helg
Cizzie Kemle

skriven

Kommentera inlägget här :