Mer näringslivranking

Idag kom ytterligare en artikel om näringslivsklimat som inte var så besk som våran .
 
Det var en bra artikel där Sofia Wretander också lovordade Malin Österström som ett lyft . Sofia representerar Viken i Centrum , som är de små företagen på Storgatan i Valdemarsvik  .  Väl värt att veta är ju att de har all fördel av att vara just Storgatans företag med långt bättre kontakt med Kommun än vi andra . Dels genom de månatliga mötena på Lilla Blå och dels genom att sitta med i kommunens grupp och få all den kommunikation och återkoppling de behöver och vill ha .  De har med andra ord all anledning att vara mer positiva än oss andra , och det var ganska väntat att en ytterligare artikel skulle komma . 
Och oavsett att även hon sitter med i "gruppen" tycker jag att det är bra att debatten fortsätter . Ju mer artiklar destu bättre . För varje gång pratas det mer och mer om det och det är precis vad jag vill . 
 
En annan jättebra artikel i ämnet jag läst var Sandra Svenssons önskan om bättre näringslivsklimat. Jag hoppas hon driver frågan inom sin grupp , för trots allt är just Företagarna den mäktigaste grupp vi har just nu och som borde ligga på mest .
 
https://www.nt.se/nyheter/valdemarsvik/foretagare-hoppas-pa-battre-dialog-om5461470.aspx

Längst ner i den artikeln stod det också en hälsning :
 
"En annan företagare vi talar med, Jahn Johansson, hoppas också på förändring efter valet.

– Det går inte att sopa undan alla problem i en kommun hur länge som helst. Politiker, lyssna mer på folket!"

 
Jag däremot fick prata näringsliv på alla forum igår , även Stefan . Det var mycket intressanta samtal om högt och lågt och många goda ideer . Men som någon sa .....du har inga barn ihop med kommunen så du kan säga vad du vill . 
 
Många är förståeligt inte så insatta i hur det har sett ut , hur det ser ut nu och vad som görs och med vilka aktörer .
 
Företagsklimatet över år kan du se här nedan 
 
År        Plats
2008   141
2009   218
2010   238
2011   249
2012   239
2013   226
2014   250
2015   241
2016   280
2017   270
2018   286
 
Och det är ca 90 OLIKA företag som svarar varje gång . Droppet mellan 2008 och 2009 är jag väldigt bestämd över att det handlar om Framtid Valdemarsviks nedläggning då småföretagen och de olika kommundelarna stängdes ute . Om någon har någon teori om annan anledning så skriv gärna det . 
 
Även om det nu på alla sätt kommer att slätas över ...komma med den positiva bilden och föringa det som händer . Så har tillfällena över år varit många och kritiken massiv . Svenskt Näringsliv har bjudit in vid många tillfällen för att diskutera det dåliga näringslivsklimatet , Det har varit promenader i Grännäs och sist för två år sedan var jag med på möte på ett företag i Valdemarsvik med Kommun och Bank och över år har det också varit samma svar . 
 
Jag kan förstå samtliga deltagares attityd och egenintresse att behålla makten över denna fråga för sej själva , men jag kan inte förstå kommunen . De har ju trots allt sin vision . Så varför ta fram en vision om inte ens viljan finns att försöka jobba mot den ????? 
 
Nåja , det lär bli fler vändor i detta ämne framöver .
 
Läste föresten en alldeles utsökt rapport om företagande i Valdemarsvik med avsändare Företagarna . Statestik och fakta och dessutom en allmän beskrivning om hur man får bättre näringslivsklimat och varför . Där stod om de viktigaste företagsfrågorna på riksnivå 
 
 
1 Minskad regelbörda för företag 
2 Minskad beskattning av företag och företagare
3 Sänkta kostnader för anställda 
4 Förbättrad tillgång till kompetent arbetskraft 
 
Men det stod också om hur man lyckas med det lokala näringslivsklimatet och då stod det om 
1 Infrastruktur 
2 Målstyrning för bättre service 
3 Tillstånd och avgifter 
4 Sund konkurrens 
 
Men allra sist stod det med FET skrift 
 
Avgörande är att det finns en kontinuerlig dialog mellan politiker och det lolkala näringslivet .
 
 
 
Intressant !! 
 
Kram 
 
 
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :