Aldrig mera Fairtrade!!

Undrar om det är slut på värmen nu ? 
Spelar ingen roll ...både att vakna till regnsmatter på taket och att få tända ljus på kvällen är välkommet . 
Jag älskar alla årstider ......iaf i början 😉
Morgonkaffet intas fortfarande på altanen och i morse var det inte älgar eller andra djur som fångade mitt intresse utan det konstigaste ljusfenomen som jag sett .
 
 
Fantastiskt mäktigt och varade i några minuter .
 
Det har varit väldigt tyst från politikerna i kommunen . Varken majoritet eller oppositionen har tydligen haft något att säga på ett halvt år . Vad händer ? 
 
Klart är iaf att nu börjar vanliga föräldrar att märka att skolan har kris o frågar varför lärarna slutar . 
Flera mötet har varit o man undrar om majoriteten tar till sej av all kritik ? 
Segergren ...min kompis är överhuvud i sektor skola . 
Sedan valet har oppositionen fråntagits all makt som de hade o alla vägar till insyn . Inget beslutas längre i gruppen det beslutas i KF . Inga besök i verkligheten heller som gjordes en gång om året på alla skolor. 
Nu får bara kontaktpolitikern besöka "sin " skola . 
 
Blir det då kaos är det inte lätt att veta vad som händer .
Lärarna bjöd in till möte ....men bara kontaktpolitikern fick närvara ....då kommer heller inte problemen upp till ytan o locket läggs på . Inte bra alls !! Men demokrati är inte majoritetens starka sida . 
Hoppas lärarna kan skrika högt så det blir ordning på skolan . Vi har inte råd att tappa duktiga lärare ! 
 
Nybyggarna har vaknat ! Ett år efter heta debatter , möten och diskussioner så är det nu en insändare i tidningen om att de håller med sossarna . Ok ....hur tänkte de här ? Alla vet att de håller med dom i precis allt så varför gå ut med det ....och framför allt........... varför nu ? ???
Tror inte de sagt något efter valet alls ....men man behöver ju inte förstå allt.
Men däremot så vill jag rätta . Det finns ingen som helst risk att Valdemarsviks centrum står utan mataffär oavsett vad som händer på ICAbyggsfronten. Skulle ICA lägga ner så är det en kö på folk som är villiga att ta över , och jag är en av dom . Så det argumentet fungerar inte . Inte heller att man ska bygga småskaligt ....för 1600-2000 kvadrat kan inte bli småskaligt hur man än bär sej åt .
 
En sak som jag vet att jag undrade över efter valet är varför det propsades så mycket på Fairtrade . 
Många ifrågasätter om det gör någon nytta o många studier visar att det inte slår så som det sägs att det ska vara .
 
Nu vet jag varför !!! 
 
När du handlar fairtrademärkta varor hamnar vinsten hos Sossarna själva närmare bestämt hos LO.
Både Lasse B och Erland har haft lön från just LO och de är en av två ägare . Svenska kyrkan är andra ägaren .
 
Och på tal om skatteplanering !! 
 
De är så påhittiga de små liven . Det finns två företag . Dels föreningen Fairtrade ...drivs ideellt för så måste det vara om man äskar bidrag o det gör dom . De får bidrag...har medlemmar som betalar ...o får pengar från privatpersoner och företag .
 
MEN !!! 
De har också ett Fairtrade AB där pengarna de tjänar hamnar.  Så ju mer kommuner som ansluter sej o ju mer licensnycklar de säljer desto mer tjänar facket o LO . Där i toppen  finns också ett flertal fackpampar och sossetoppar  som redan gjort sej kända för en och annan "äffär" . Fiffel med skattemedel , oredovisade köp för skattemedel och lägenhetsaffärer
 
Ledsen ...jag vill inte ge ett öre till facket o speciellt inte LO !!! 
Så från o med idag inte en  banan, kaffe eller blomma med fairtrademärkning hamnat i min korg !! 
Nu snart dax att åka till min favorit .....Hilma 💜
 
Kram på er 

Jobb ! Varaktiga eller Tillfälliga ?

God morgon
 
Så går då dagarna sin gilla gång . Kan inte hjälpa det men just nu är det min årstid. Lagom varmt , härligt friskt och man kan tända ljusen på kvällen. Jag bara älskar det . Och vart kan man bo och ha massor av älgar utanför på tomten ???
 
Sig-Britt växer och står i . Fruktansvärt snäll valp men nu börjar de små tonårshornen växa ut . Senaste veckan har det varit mycket hyss inne i huset , men hon är så söt så man kan inte bli arg på henne ;-)
 

 
 
Däremellan är det mycket jobb som vanligt. Förra veckan var lite speciell . Ett tyskt filmteam filmade  just hos oss vid Trolltyg . Filmserien heter Inga Lindström och det är ingen liten produktion .
Jag kan inte säga annat än att det var roligt att se arbetet och hur det gick till . Hela gatan var full av saker , bilar, kamrer  och skärmar . Helt blockerat skulle jag vilja säga .
Där kom problemen för oss . Våra kunder kom inte till oss så där försvann 3 dagskassor . Det motsvarar för oss en månadslön så det är inte skoj alls .
 
De har bett om ursäkt på alla sätt , men tyvärr så betalar det inte våra kostnader på något sätt så än är inte sista ordet sagt . Både kommun och filmteam har gått förbi oss på gatan och inget informerat om detta så jag är minst sagt upprörd.
 
Här hemma har nya friska miljoner rullat in i kommunkassan. Den socialdemokratiska regeringen lånar mitt under pågående högkonjunktur upp pengar till integrering och det lär få stora effekter när det går neråt igen.
 
För Valdemarsviks del innebär det 14 miljoner och som alla statliga pengar så är det pengar som man inte vet något mer om i framtiden så det är tillfälliga lösningar så vad de gör är at "skapar" sysselsättning genom att betala praktikplatser . De säger för alla ungdomar , svenska som nyanlända , men det är väl ingen tvekan om att det handlar först och främst om att förbättra sin statistik på utlandsfödda i arbete ?
Dessa praktikplatser kräver också handledare osv , och man undrar hur mycket "riktiga" jobb de kommer att ersätta .
Fick själv svara i stort frågeformulär hur jag ställer mej till att anställa nyanlända mot att lönen subventionerades från arbetsförmedlingen. I mitt sätt och tänka är detta olagligt ....man får inte behandla folk olika beroende på härkomst vilket jag också sa .
 
Här i Valdemarsvik tänker de tydligen också subventionera körkort till arabisktalande . Tror inte det är till för både svensk och utlandstalande ? Och är egentligen ett körkort en rättighet ?
Att det är viktigt i dagens samhälle håller jag med om , men någon rättighet är det inte och det är väldigt många ungdomar som inte har något .
 
Precis som Anna Nilsson säger så är det företagen man ska satsa på ....inte bara nu utan hela tiden för det är där de riktiga jobben finns. Skapa jobb där det inte finns med statliga pengar är bara konstgjord andning och det tar bort de riktiga jobben .
 
Och även den arbetsbrist som ska komma och som jag hört om i 15 år tror jag är kraftigt överdriven och påhittad . För det är samma sak där ....de som äger företagen kommer antingen lägga ner eller sälja ut sina företag och då är det inte säkert att de hamnar här . Jobben kommer med andra ord att minska i samma takt som att företagen försvinner. Med ett gott företagsklimat kan man till viss del motverka detta för man vet att ett gott företagsklimat skapar RIKTIGA jobb . Subventionerade påhittade jobb varar bara så länge de subventioneras.
 
Men de som verkligen får betala för den situation som råder i kommunen med alla nyanlända är skolan . Det gäller både lärare och elever . Den nya skolan i Valdemarsvik borde helt betalas med dessa statliga pengar och inte belasta skattebetalarna då den helt beror på de nyanlända , och vi har redan tvingats bygga i Gusum .
 
Om några år står vi med en helt för stor skola och vad händer då ? Lägga ner Gusum och Ringarum ?
 
I skolan är det helt kaos . De har lagt ner ( enl uppgift) förberedelseklasserna så de nyanlända går rakt in i klassrummen . Hur det fungerar när tolkar kommer med in i klassrummen och de samtidigt ska försöka lyssna på läraren är för mej en gåta .
Samtidigt så har de omorganiserat hela skolan över lärarnas huvuden så jag skulle inte vilja vara lärare nu .
Det är i grunden inte lärarna utan barnen som drabbas hårdast och det ser vi också i resultaten för skolan.
 
Idag är det också möte om Bruksområdet och vad som ska göras där . Säger bara en sak . Vi har inga pengar till det vardagliga i kommunen så gör inte mer än att ni klarar av att ta hand om det och sköta det . Vi har nyanlagda rabatter mitt i samhället , vi har nyanlagd lekpark ....inget sköts .
 
Så håll det bara propert så är vi nöjda.
 
 

För små händer

Den 3 September så var det en stor artikel på Valdemarsvikssidan om hur de nu skulle infria medborgarlöftena i Valdemarsvik .  Är ju som sagt väldigt tveksam till att de medborgarlöften som de påstår att vi mest av allt önskar oss är att de ska kolla våra bilar och kolla att vi kör i rätt hastighet är sanna ....men låt gå , bara bra att de visar sej någon gång . När jag stod och lyssnade utanför ICA så hörde jag inget om fartkontroller faktiskt utan att de visade sej på kvällar och höll ordning på buset var väl det jag hörde i olika varianter.
 
Men som sagt låt gå bara de gör något !
 
Men så blir jag ju lite konfundersam ....får inte riktigt ihop hur de får ihop det .
 
Finspång , Norrköping , Söderköping och Viken ....det är ett ganska stort område och där är det tänkt att vara 16 områdespoliser ......nu är det inte det utan innan sommaren så var det bara 13 stycken .
 
Efter semestern så hade denna siffra minskat till 8 stycken ....och ska då Viken ha 3 så är det 5 kvar till de värsta ställena. 
Ok .....det kanske fungerar , men nu var det inte riktigt så heller utan 8 stycken är bara på pappret ....1 är utlånad till annan avdelning , en är föräldraledig en har något annat extraknäck han eller hon sysslar med .
 
Så då var det bara 5 kvar .....och det var efter semestern alltså innan den artikeln den 3e September om att Viken skulle få 3 områdespoliser .
 
Vet den ena handen vad den andra gör ??
 
Jo kanske ....men jag tror de har väldigt SMÅ händer = dålig fattningsförmåga ....för ekvationen kan omöjligt gå ihop eller ...............
 
Kram