Jobb ! Varaktiga eller Tillfälliga ?

God morgon
 
Så går då dagarna sin gilla gång . Kan inte hjälpa det men just nu är det min årstid. Lagom varmt , härligt friskt och man kan tända ljusen på kvällen. Jag bara älskar det . Och vart kan man bo och ha massor av älgar utanför på tomten ???
 
Sig-Britt växer och står i . Fruktansvärt snäll valp men nu börjar de små tonårshornen växa ut . Senaste veckan har det varit mycket hyss inne i huset , men hon är så söt så man kan inte bli arg på henne ;-)
 

 
 
Däremellan är det mycket jobb som vanligt. Förra veckan var lite speciell . Ett tyskt filmteam filmade  just hos oss vid Trolltyg . Filmserien heter Inga Lindström och det är ingen liten produktion .
Jag kan inte säga annat än att det var roligt att se arbetet och hur det gick till . Hela gatan var full av saker , bilar, kamrer  och skärmar . Helt blockerat skulle jag vilja säga .
Där kom problemen för oss . Våra kunder kom inte till oss så där försvann 3 dagskassor . Det motsvarar för oss en månadslön så det är inte skoj alls .
 
De har bett om ursäkt på alla sätt , men tyvärr så betalar det inte våra kostnader på något sätt så än är inte sista ordet sagt . Både kommun och filmteam har gått förbi oss på gatan och inget informerat om detta så jag är minst sagt upprörd.
 
Här hemma har nya friska miljoner rullat in i kommunkassan. Den socialdemokratiska regeringen lånar mitt under pågående högkonjunktur upp pengar till integrering och det lär få stora effekter när det går neråt igen.
 
För Valdemarsviks del innebär det 14 miljoner och som alla statliga pengar så är det pengar som man inte vet något mer om i framtiden så det är tillfälliga lösningar så vad de gör är at "skapar" sysselsättning genom att betala praktikplatser . De säger för alla ungdomar , svenska som nyanlända , men det är väl ingen tvekan om att det handlar först och främst om att förbättra sin statistik på utlandsfödda i arbete ?
Dessa praktikplatser kräver också handledare osv , och man undrar hur mycket "riktiga" jobb de kommer att ersätta .
Fick själv svara i stort frågeformulär hur jag ställer mej till att anställa nyanlända mot att lönen subventionerades från arbetsförmedlingen. I mitt sätt och tänka är detta olagligt ....man får inte behandla folk olika beroende på härkomst vilket jag också sa .
 
Här i Valdemarsvik tänker de tydligen också subventionera körkort till arabisktalande . Tror inte det är till för både svensk och utlandstalande ? Och är egentligen ett körkort en rättighet ?
Att det är viktigt i dagens samhälle håller jag med om , men någon rättighet är det inte och det är väldigt många ungdomar som inte har något .
 
Precis som Anna Nilsson säger så är det företagen man ska satsa på ....inte bara nu utan hela tiden för det är där de riktiga jobben finns. Skapa jobb där det inte finns med statliga pengar är bara konstgjord andning och det tar bort de riktiga jobben .
 
Och även den arbetsbrist som ska komma och som jag hört om i 15 år tror jag är kraftigt överdriven och påhittad . För det är samma sak där ....de som äger företagen kommer antingen lägga ner eller sälja ut sina företag och då är det inte säkert att de hamnar här . Jobben kommer med andra ord att minska i samma takt som att företagen försvinner. Med ett gott företagsklimat kan man till viss del motverka detta för man vet att ett gott företagsklimat skapar RIKTIGA jobb . Subventionerade påhittade jobb varar bara så länge de subventioneras.
 
Men de som verkligen får betala för den situation som råder i kommunen med alla nyanlända är skolan . Det gäller både lärare och elever . Den nya skolan i Valdemarsvik borde helt betalas med dessa statliga pengar och inte belasta skattebetalarna då den helt beror på de nyanlända , och vi har redan tvingats bygga i Gusum .
 
Om några år står vi med en helt för stor skola och vad händer då ? Lägga ner Gusum och Ringarum ?
 
I skolan är det helt kaos . De har lagt ner ( enl uppgift) förberedelseklasserna så de nyanlända går rakt in i klassrummen . Hur det fungerar när tolkar kommer med in i klassrummen och de samtidigt ska försöka lyssna på läraren är för mej en gåta .
Samtidigt så har de omorganiserat hela skolan över lärarnas huvuden så jag skulle inte vilja vara lärare nu .
Det är i grunden inte lärarna utan barnen som drabbas hårdast och det ser vi också i resultaten för skolan.
 
Idag är det också möte om Bruksområdet och vad som ska göras där . Säger bara en sak . Vi har inga pengar till det vardagliga i kommunen så gör inte mer än att ni klarar av att ta hand om det och sköta det . Vi har nyanlagda rabatter mitt i samhället , vi har nyanlagd lekpark ....inget sköts .
 
Så håll det bara propert så är vi nöjda.
 
 

Kommentera inlägget här :