En hyllning till er i vården !!

Gårdagens blogginlägg var ju egentligen tänkt att vara det sista  för i år , men...............

Igår i NT stod det om Geria , det vårdbolag som tar hand om Vammarhöjden, och där var nätartikeln mer negativ än tidningsartikeln men jag undrar iaf varför man väljer det negativa och helt glömmer det positiva, för trots allt var socialstyrelsens skrivelse en positiv skrivelse 

Kritik är bra och socialstyrelsen ska verkligen granska, för att vi ska få den bästa vård, men jag har så många vänner som ger sitt liv för sitt jobb i vården, och jag tycker så synd om dom när dessa skriverier har varit under hösten om än det ena än det andra om vanvård, missförhållanden mm.

Visst finns det missförhållanden , visst finns det folk som har hamnat på fel plats , men i vår kommun, har vi ju verkligen papper på att vi är i framkant och ändå dessa skriverier. Det gör mej ont.....för jag vet hur min Tesa älskar sitt jobb och "sina gubbar", jag vet hur Nina blev hjärteglad när hon av annhöriga fick ett tack för allt hon gjorde, jag känner så många som ger så mycket mer än bara god omvårdnad till våra gamla och sjuka. Och jag vet hur medvetna de är om att varje person är just en egen person med sin unika egenhet, integritet och vilja.

Jag går till jobbet, och du med kan jag tänka mej, vissa dagar med mindre inspiration och bara kör på rutin, och för att göra det nödvändigaste , men dessa tjejer och killar går dit och MÅSTE varje dag leverera yttersta ombesörjning dessutom med inlevelse och empati, och kunna i alla lägen göra det som är bäst för varje patient. 

De ska dessutom göra det med vetskapen om att deras jobb inte belönas på långt när, med lön efter deras utbildningsnivå, att dagligen läsa i tidningarna om missförhållanden och därmed också tvingas möta människors misstänksamhet och ibland kanske förakt för ett jobb som man vet att man ger 150 % för.

Detta inlägg är en hyllning till er i äldrevården. Jag beundrar er som dagligen kämpar med det kanske viktigaste vi har, för allt annat bleknar när man jämför och blir på något sätt väldigt fjuttigt.

Läs detta klockrena, fantastiskt skrivna blogginlägg. Jag blev tagen när jag läste, dessa insiktsfulla rader , skrivet av en tjej som VET . 
http://druttenojena.blogspot.com/    Skrivet av Åsa Trygg Wickenberg


Läs , fundera och kommentera !!!

Jag vet iaf , att när det är dax för mej , så vill jag ha en Tesa som klappar mej på kinden, en Åsa eller Nina som kan se mej som värdig person, trots allt ovärdigt som finns i det som är livets slutskede.  Som uppfattar mina behov trots att jag har kanske oförmåga att kommunicera med omvärlden.

En nyårsskål till Er och alla era kolleger. Tack för att ni finns !!!!


♥ Kram ♥


Nårskrönika 2011

Nu ni, så är det alldeles snart slut på 2011, ett händelserikt år , eller hur ??¨
Sitter här och försöker hitta det som hänt genom året i bloggar och artiklar, och en sak är ganska slående, överlag. Det har inte hänt mycket som är positivt.
I bloggarna är det mest gnäll på hur andra gör......få ideer hur de själva skulle göra ..... och varje politiker har väl iaf i början haft en vision av att göra världen bättre ??
De possitiva nyheterna är det mest föreningarna och enskilda som står för. En del härliga porträtt på hur man levt sitt liv, en del aktiva val för att göra kommunen bättre.
Men mycket handlar om makt och egen vinning detta år. Det är faktiskt riktigt nedslående.

När jag tänker på 2011 i stort utan att titta i bakspegeln , så tänker jag bara på alla roliga personer jag mött under året, och som jag börjat lära känna lite grann.

Jag kan väl redan nu be om ursäkt för alla dom som jag blivit arga på av någon anledning under året, jag menade varje ord just då , men ibland ska man inte skriva i ilska, men så blir det och det har nog blivit en och annan medveten handling åt rätt håll emellanåt också ( tror jag) och jag tror heller inte att de som börjat känna mej , tror att jag gör något för att jag är medvetet elak, eller vill "sätta" dit någon, för det är bara förändring i samhället som jag vill åt.

Kanske så är det mest de som jag beundrar som jag vill be om ursäkt, för där "hakar" jag på oavsett om de vill ha mej som vän eller inte ;) De har helt enkelt inte en chans att komma undan, för de har något som jag vill se mer av , eller lära mej av. Så om ni funderar över hur egentligen ni blev vän med mej, så sluta fundera, det var antagligen jag som valde er ;)

POLITIK

2011 fick inte kommunstyrelsen ansvarsfrihet  och det blev startskottet för den turbulens som ledde till att Socialdemokrater, Miljöpartiet, Vänstern och Nybyggare fick makten. Men det var också resultatet av en maktkamp som var under hösten 2010 .
Av oppositionen blev det ingenting kvar, och jag blir fortfarande inte klok på hur de tänker.
Anvarsfriheten gällde ju alla i styrelsen och över alla partier, men ändå gjorde sej Moderater och Centerpartister till de mest skyldiga , fast de inte behövde. Och dessutom skyllde dom sin skyldighet på Anna Nilsson och Helena Von Schantz . Och dessutom gjorde sej MP och S minst skyldiga , fast de satt i samma styrelse.

Jag hoppas att 2012 för med sej en kurs i styrelseansvar för alla och envar av politikerna, för det där med styrelser verkar inte vara deras starkaste sida ;)

TURISM

Ett bra år turistmässigt , mer Linköpingsbor i Gryt , Husbilar som ställer upp sina vagnar i Valdemarsviks Centrum (härligt) . Ett överfullt Yxningens Camping, och ett stängt Grännäs Camping.  Det är vad som rent spontant "ploppar" upp.

Hoppas inför 2012 att turistsäsongen kan förlängas genom att titta på annan sort turism, och att inte allt behöver vara förknippat med havet. Vi har mycket som genom gemensamma ansträngningar skulle kunna ge en längre period av turister, och tiderna HAR faktiskt förändrats , kanske dax att vi gör det med .

NÄRINGSLIV /FÖRETAGARFÖRENINGAR

En skylt med reklam uppe för kommunen vid Cloetta i Linköping . Mycket möjligt att det är anledningingen till att det varit mycket Linköpingsfolk i Gryt, kan också vara anledningen till att vi är nyfikna och frågar vart de kommer ifrån. Intressant och bra vad det nu är .
Reklam på Titanix bussen och reklam på en båt. Näringslivskväll med hockeytema och såg ett utskick om en hockeymatch. 

Hoppas under 2012 på ett mer samförstånd mellan kommundelarna , fortsatt marknadföring för att synas, men också ett mer aktiv dialog mellan företag, och då menar jag inte bara handel utan en "tankesmedja" som jag gav förslag till förra året, men så hände inte mer. För detta år har jag även skickat ut det till Företagarna och till Qvinnliga företagarna, så får vi se om några ansvariga kan ta tag i det. Det behövs, för att driva Kommunen framåt.

Företagarna har varit mest aktiva ( som vanligt) och det är bra på alla sätt. Saknar dock deras egna ansvar och hur mycket de faktiskt kan göra själva, utan att kräva av kommunen. Hoppas att de tar tag i egna verksamheter för kommunens bästa nästa år.

Qvinnliga kan å andra sidan starta upp något för att öka aktiviteten, jag tycker företagarföreningarna över lag är lite för oaktiva i just den bemärkelsen att driva företagsinriktade frågor. Hoppas få se mer av det .

FÖRENINGAR

Ja det blev ju lite snöpligt först när inga föreningsstöd skulle betalas ut helt plötsligt.
Nog tycker jag att de har varit för frikostiga genom åren, men att bara dra in så där blev ju heller inte bra, och de tvingades ju backa lite på det också i slutändan.

Dock tvingade de till något bra. Föreningarna fick ta till andra metoder , fick försöka tänka till lite för att klara sej, och vad jag förstått så har det gått bra.
Det kommer säkert att resultera i en massa positiva saker i slutändan, kolla bara på Ishallen och deras jättesatsning . Folkets Hus i Gusum som fixat loppis och all annan aktivitet som blivit pga detta.
 
Föringarna kommer forsatt ha det enorma ansvaret att göra vår kommun levande, jag hoppas för 2012 att ni kämpar på. För era positiva rubriker behöver vi verkligen i tidningen !!!!

För min egen del så har 2011 varit ett jobbigt år. Mycket jobb, och iom att Stefan varit mycket borta så är det mycket som kommit på sidan.

Men jag har iaf lyckats vara med att fortsatt driva Kör XL. Varit med på Slyröjning i Byalaget. Genomföra Gusumdagarna. Invigning av Bandyplan och planering däromkring. Banvallsröjningen . Varit med som del i "Radiowix tycker till"  . Spelningar i bandet på alla möjliga och omöjliga ställen. Så nog har jag hunnit med en hel del annat än jobb, men jag har hunnit med och gnälla en del också , vilket jag tycker har varit rätt nödvändigt , men inte kul.  

För nästa år sträcker jag ut händerna till föreningarna och hoppas genomföra ett projekt ihop med dom. Ett microprojekt som innebär att låta alla i klass 4,  i hela kommunen få testa 5 sporter under en 10 veckors period.
Ishockey, ridning, pistolskytte, dans ?  och karate, för att givetvis öka andelen unga till föreningslivet, men också för att sudda ut gränser mellan olika sporter på vad som är tjej eller killsporter,  ev. fördommar mot sporter, och visa att det finns sporter/aktiviteter som passar alla. 
Har redan pratat med alla föreningarna (utom dans) och fått genomgående possitivt gensvar, och nu ska vi se om vi kan sy ihop det.  

För nästa år , förväntar jag mej svar från Qvinnliga och Företagarna om det egna ansvaret att driva företagarfrågor och utveckla samhället åt rätt håll, och dialog mellan företag borde ligga på Prio 1.
Jag vill gärna hjälpa till, och jag hoppas att någon politiker och någon tjänsteman VILL vara med och styra detta också ???? Eller vad säger ni ?????

För nästa år vill jag också ha en roll i Föreningsrådet i Gusum . Det skulle vara kul att få hjälpa till att driva detta till en bra sak för vårt föreningsliv. Men det är Byalaget som bestämmer min roll i det hela , så jag får snällt vänta och se vad de säger ;)

Så ........vad säger ni ........ska vi dra ett sträck över 2011 och gå in med nya krafter 2012 ??????

Mer dialog, utsträckta händer och mer leenden ??? Någon som har något emot det ???

Här är min hand .....du som vill får gärna ta den , så hjälps vi åt nästa år !!!!


Kram och ha ett riktigt Gott Nytt År nu !!!!Allternativa turistbroschyren

Då var det vardag igen , men det är nog inte mycket som händer idag på så sätt att telefonerna ringer får man hoppas .
Men vi har lite som måste iväg så några timmar blir det.

Har haft en superskön julhelg, med mycket familj, mat och mys. Även om jag åkte på en dyngförkylning dagen före julafton med feber, som kommit och gått hela helgen så har det varit en superskön helg. Inga tidningar, inga bloggar och inga grubblerier ;)

Igår var det som värsta vårvädret så jag pasade på att fixa bilen lite och tvättade upp den, och idag visar temperaturen på 13 grader , så det blir nog några extra promenader idag också ;)

Vi har lite ovälkomna besök om kvällarna i våra bilar och garage om kvällarna och på juldagskvällen blev också vår affär attackerad med en trasig ruta.

Vågar nog mej på att säga, att i det här fallet så handlar det om svenskar , för att inte kasta skugga på någon annan.
Försök att stjäla bilar mm.

Tråkigt när man inte låter andras saker vara, och tråkigt att andra får betala självrisker och får en massa jobb för att man inte kan hålla fingrarna i styr.

Ett roligt inlägg från BeTe :) http://nt.se/bloggar/bloggentry.aspx?blogg=5498630&entry=7363611 om hans gnäll.
Och faktum är att han verkligen gnäller på allt ;) Men någon måste ju göra det också. Men håller med Martin , det skulle vara roligt att veta vad/vem han tycker om, och det vore roligt om han skrev positivt om någon , någon gång också, för visst kan man vara både gnällig och ändå possitiv på samma gång....eller .

Vill ju inte gnälla men ......... såg de nya turistaffischen för någon vecka sedan.
Hmmm, jättefina bilder, och temat var .......Valdemarsviken, som alla andra år. Korten var möjligvis tagna 3 meter ifrån det läge de hade förra året ;)
Pratade samtidigt med han som hade uppdraget. Viken är det som ska exponeras , det som turister kommer för , och iof , kan jag förstå det. Men jag tror inte riktigt på den iden , oavsett vad som sägs. Tänker inte så själv, vi kan inte konkurrera med Västervik, Skåne , Öland och Gottland och västkusten, så det är bättre (tror jag) att göra som alla andra kommuner som har en kustremsa i sin kommun, dvs visa upp mångfalden.

Men så kommer det inte bli oavsett vad jag tycker , så det är bara att acceptera .
Men en sak jag inte kan acceptera, är att vi i kommunens brochyrer inte får chans att visa upp oss. Gusum , Ringarum , Tryserum mm. 
Så min tanke inför nästa år är att få till en allternativ affisch , brochyr för kommunen, där andra värden visas upp.
Nej det är inte ett ytterligare sätt att särskilja Valdemarsvik från resten av kommunen, utan självklart ska Valdemarsvik vara med på de bilderna också, men kanske en annan vy . En marschallklädd handelsgata kanske ;) eller på de slående vackra lägena på husen om man vänder kamran från vattnet och in istället. Vem vet, det finns tusen vackra och unika saker att förmedla från vår kommun, så kom med ideer bara .

Nu promenad i blåsten , och sedan lite jobb........men bara lite ;)

Det är massor av filmer som visas nu på Gusums Bio ,
På programmet står bl.a. Stig Helmer, Girl with the dragon tatoo, Sherlock Holmes, Alvin o gänget, Happy feet, I nationens intresse (där Persbrant spelar Hamilton) Mission impossible 4, En gång i Phuket och Masterkatten i stövlar, för att kopiera Helen ;)  Gå in på Gusum.info för mer information.


Kram