Måste jag ta detta igen? Avsnitt 41!

Vi har ett stort problem i denna kommun! Det sista året har en hög med äldre herrar  med lögner och hittepå försökt att skapa opinion inom sektor vård och omsorg och rent allmänt i olika frågor. Med inlägg, insändare, telefonsamtal, mail har de bombarderat politiker, oss innevånare, företagare med felaktigheter. Man får tycka vad man vill i frågorna men fakta ska vara sann och politiker kan inte ta beslut på tyckande och tro. Sedan finns det olika saker att göra saker på och det är där de politiska partierna skiljer sej åt. Två av dessa äldre män finns på facebook men du har ytterligare 3 stycken som jobbar på i skymundan. Samtliga +- 70 år vilket kan ha en del relevans i sammanhanget och deras attityder och tyckande speciellt mot kvinnor. För jag måste som vanligt börja med att säga att mitt intresse för samhälle och politik började långt innan Stefan blev politiker. Jag skriver UTAN att någon talar om för mej vad jag ska tycka  och jag har själv ( tro det eller ej)  lyckats driva mina företag och projekt någotsånär lyckat under de senaste 30 åren trots att jag är blond och kvinna.

Grundläget är följande.

Vid budget förra året  saknades 5 miljoner kronor i sektor vård och omsorg ( S och C styrde) Även några andra sektorer hade minus . Några veckor senare ”hittades” ytterligare -13 miljoner. Detta var vad de nya ( LPO,SD,M och KD fick i knät när de tog över 1 Januari 2023. Detta underskott räddades upp av stadsbidrag. Det kommer även att komma stadsbidrag i år, men inte i tidigare dignitet varav det nödvändiga behovet att strypa flödet. Med i beräkningarna måste även tas till att Ringgårdens öppnade i januari 2024 kommer tarva 18 miljoner till. Till det kom ett vattenverk som måste byggas för att förhindra ett vite om 21 miljoner. Detta efter att man med att man skjutit upp detta och prioriterat annat i många år.

Sektor vård och omsorg har de senaste åren (trots en lagd budget i balans) tillåtits gå i minus och växa utan åtgärder. Vammarhöjden står inför en renovering , Gusums och Gryts boende är privatägda och de som kontrakten först löper ut på. Gusums boende är det som är i sämst skick. I den boutredning som gjordes 2014 skulle Gusums och Gryts boende läggas ner och allt skulle förläggas på Ringgården och Vammarhöjden.

OBS .En kommun FÅR inte lägga en budget i minus enl lag.

Nu till alla lögner.

I en anonym insändare i helgen påstås följande :

1.       Kommunen ”orkade inte” återkoppla till den privata aktör som ville starta vårdcentral i Valdemarsvik . LÖGN! De har haft möte och de har återkopplat. Kommunens Sjöhus är till salu men det är just en privat aktör och kommunen står inte för någon vårdcentral utan det är en diskussion mellan Regionen och den privata aktören.

2.       Det är handlingsförlamning, de kan inte komma överens, inget är presenterat för dessa herrar. Nej så är det nog att informationen till dessa herrar är strypt då de förvanskar och ljuger om fakta. Rätt eller fel ….det är upp till er.  Däremot så har det jobbats på. Som nya på sina poster så måste de sätta sej in i arbetet. De har tagit in experthjälp till vissa saker, de har lagt åtgärder för besparingar, och framför allt börjar man sätta ihop allt i budgetarbetet som började nu efter semestern och som presenteras senare i höst ( vilket görs varje år)

3. ”Näringslivsrådet har med ett enhälligt näringsliv presenterat att de vill ha en satsning i centrala Valdemarsvik med vårdcentral och vårdboende”

Lögn med en modifikation. För näringslivsrådet presenterades en ”sanning” att Regionen var villig att bygga nere i Valdemarsviks centrum. Hade det varit så hade det varit perfekt då Valdemarsviks Centrum behöver liv och rörelse. Och under denna lögn tyckte näringslivsrådet att det var en bra ide. Men så var det inte. Och vid nästa möte i Näringslivsrådet så var denna fråga inte ens aktuell längre utan det var en person i rådet som drev den ( och några utanför rådet) Vid denna tidpunkt fick även jag ett telefonsamtal från en av dessa herrar att ” Jag var TVUNGEN att stå bakom XX och jag SKULLE påverka Stefan ” . Däremot vet jag att flera företagare ( och där kan politikerna ta till sej) vill att näringslivsansvarig ska ha mer makt. ( alltså motsatsen till att försöka avsätta vederbörande för de som inte förstår)

 4.      Under valrörelsen drevs det mot att kolla om det gick att få till ett vårdboende nere i Centrum. Sant ! Men de ekonomiska förutsättningarna ändrades och prio 1 blir då att släcka bränder och inte hälla på bensin i redan katastrofal kassa. Har man inte förmågan att anpassa sej efter verkligheten som ändras väldigt snabbt så ska man nog inte hålla på med politik alls. Om det är att svika eller om det är att ta ansvar är upp till er att bestämma.

Ett plus i denna minusbägare är att S+C lämnade åtskilliga miljoner fonderade vilket kan hjälpa en del i år och nästa år. Dock måste kostnaderna ner väsentligt.

Nu påståenden på facebook

 1 Gusum har lagts ner och vårdtagarna tvångsflyttat = FALSKT

2 Även Gryt ska läggas ner = FALSKT Kommunen behöver de platserna.

3Planen var för flera år sedan att alla boenden skulle stängas och 90 platser skulle vara på Vammarhöjden. FALSKT Det skulle fördelas på Ringgården och Vammarhöjden från början.

5.  Kommunen planerar att bygga 4 lägenheter för 15 mijoner. FALSKT Tror det är 11 eller 12 lägenheter. Vi har för tillfället flera små boenden som nu ska slås ihop till ett. Ett ur ett ekonomiskt synsätt billigare i längden. Och de små boendena klarar heller inte de lagkrav som finns varpå det är ett måste att åtgärda det.

6. Det är inte kommunens ansvar att bekosta upprustning av Vammarhöjden. FALSKT Jo , kommunen ska stå för ytskikten enl avtal.

7. För ”kommunens bästa” ska vi skapa egna projekt , bygga i centrum , kapa med regionen , osv osv. Det är deras åsikter och passar in i deras plan, andra har nog helt andra åsikter vad som är bäst för kommunen. . Dock innehåller inget av deras påståenden någon fakta eller ekonomiskt tänk utan bara krav på vad de vill.

8. Dessa politiker tidigare och nu gillar inte ”input” in i bunkern utan kan bäst själva. Relevanta idéer som håller sej till fakta och rådande konjunktur mottages säkert tacksamt. Men allt hittepå fungerar knappast som underlag för beslut.

9.  Det är många mer än 90 platser vi behöver för vårdboende. En enig stab säger 90 platser och det antalet har diskuterats i utskotten och ifrågasatts. Även en utomstående utredning har kommit fram till samma siffra. Ska politiker ta beslut på den fakta som fås av sakkunniga eller ska man ta beslut på vad vissa tror?

10.  Det är 40 människor som står i kö som inte kommer in. FALSKT . Det är 7 som står i kö och för närvarande finns bara 62 platser. Kön är den längsta just nu som har varit. Påståendet om 40 sökande kan heller inte verifieras på något sätt utan är just bara påhittat.   Efter nyår finns det ytterligare 30 platser. Är det 40 ytterligare är det rätt konstigt att de inte söker. 

11. De äldre i kommunen är de som är drabbade . FALSKT: Än så länge har vi en riktigt god omvårdnad av våra äldre och det finns rankinglistor på det. Personalen gör ett fantastiskt jobb! 

 Vi har alla olika referenser om vad som är viktigt. Efter erfarenhet, efter livsmönster , ålder, vart i kommunen vi bor eller vad vi sysselsätter oss med. Men oavsett ger alla politiska beslut en konsekvens oavsett vad det handlar om.. Vill vi ha ditt eller datt ….säg också vad vi kan undvara. Är det snöröjning , en skola , boendet i Gryt eller ska minska personalen till hälften på äldreboendena?  Så tänk efter !

Vill ni svara är det fritt fram , men inte anonymt för då släpps ni inte in. Jag är allergisk mot fegisar. Och rätta mej gärna om något är felaktigt .

Kommentarer :

#1: Benita

Bra rutet Cizzie 🥰👏Börjar bli lite jobbigt, orkar inte läsa längre

Vill bara nämna att jag vet några äldre som skickat in ansökan om säbo men fått avslag, de hamnar nog inte i någon kö så det finns nog ett mörkertal

Svar: Ja så är det säkert . Reglerna är hårda för att komma in på SÄBO , för hårda i mitt tycke :(De hamnar som sagt inte i kön och tyvärr hör man hemska historier från hela Sverige.
Men det är en annan viktig sak att bilda opinion om.
Cizzie Kemle

skriven
#2: Benita

Bra rutet Cizzie👏👏👏💕

Svar: Tack 💕
Cizzie Kemle

skriven
#3: Lasse Lundqvist

Det där förslaget med 90 platser på Vammarhöjden kom från sossarna under boendeutredningen, men kom aldrig med då de blev nedröstade.
Under gårdagens KF visade en ledamot sittandes för S hur fulspel går till. Istället för att öppna för debatt(genom interpellation) valde denne att ställa en fråga till en enskild ledamot. Frågan var egentligen ett påhopp på hela styret.
Riktigt fult och fegt tycker jag.

Svar: Så det var en tanke alltså ? För det nådde aldrig dokumentet . Jag såg eländet. Konstigt att man inte får svara när man blir attackerad så där
Cizzie Kemle

skriven

Kommentera inlägget här :