Finns det plats för härskartekniker 2023?

Närmare 60 år nu och 30 av dom som egen företagare och ett företag som som håller sej genom åren i toppen i soliditet av Östergötlands +20.000 aktiebolag. 10 år som bloggare av samhälle, näringsliv och politik. Skrivit för Dagens Industri  och lång rad av engagerande i kommunens näringsliv i olika grupper på ideell basis genom åren ,  men ändå så gång, på gång, på gång, så är det återkommande orden och antydningarna  att jag är nickedocka åt min man (fegt underförstått) 
 
Jag vet......jag borde inte bry mej alls när logiken säger att det är klassisk härskarmetoder att i en diskussion minimera motståndaren med sådana metoder. Ett ämne som jag bloggat mycket om. Oftast mot kvinnor och oftast utfört av äldre män. Men det är framför allt en viktig signal till de yngre att reagera och att aldrig acceptera härskarmetoder och alltid stå upp för vem man är på gott och ont. Och dessa härskartekniker leder till ett onödigt "VI OCH DOM" som varken män eller kvinnor vinner något på. Och det här blogginlägget handlar inte om det egentligen, eller mej heller för den delen, utan vad denna gubbiga attityd som är ganska utbredd i kommunen gör för vår kommun och hur det hämmar. Det har vi sett på nära håll det senaste året och nu måste vi komma in i 2000 talet i våran kommun och sätta stopp för sådant trams.Har ni någonsin sett en man blivit beskyld för att inte ha sina egna åsikter utan var ledsagad av sin fru ? Tror inte det. Och ärligt ....är en hårfrisörska med två anställda lika viktig företagare som en plåtslagare med två anställda? 
 
Blev inbjuden på ett par möten för en tid sedan för vissa företag. Ensam kvinna så klart och redan efter 10 minuter så kände jag att min status var noll i sammanhanget. Mej lyssnade ingen på och först när en man bekräftade och sa samma sak som jag så togs det upp som en viktig punkt. Inbjudan till mej var med andra ord bara en statistikhöjare och inget annat. 
 
Jag tror trots allt att det har gått framåt i själva kommunhuset. Vi ser kvinnor på viktiga chefspositioner och näringslivsrådet har äntligen  en blandning av kvinnor och män och de är också i en blandad ålder och det är också viktigt då + 50 gubbar var de som satt i rådet tidigare och det ger inget med likatänkande i en grupp. Var för sej var det inget fel på dom som satt där, men det behöver blandas om det ska bli verkstad. Jag var  på ett av mötena som hölls här i Gusum för nya näringslivsrådet, och det jag tyckte var positivt var att alla fick höras och alla blev lyssnade på. Och då säger det mej att de fångat in rätt sorts företagande kvinnor men också rätt sorts företagande män.
Det kommer att ge rätt signaler utåt vårt näringsliv framöver men det kommer att ta lång tid. Och tid är det vi inte riktigt har i denna krympande kommun och därför behöver vi alla hjälpas åt.
 
Vi i Sverige ligger sämst i EU på kvinnligt företagande. Bara vart 4e företag leds av en kvinna och det är riktigt dåligt. Det visar att vi har mycket att jobba med i Sverige när det gäller attityder. Här i kommunen är det ännu värre. Bara 18 % av företagen har en kvinnlig ledare. Vi pratar ynka 28 kvinnliga företagare i en kommun på 7630 innevånare. 
 
Vi ser också att andelen egna företagare i kommunen minskar och hur nyföretagandet i kommunen gått ner drastiskt och då börjar läget att bli rätt så akut. Minskande egenförsörjande i kommunen betyder minskade möjigheter att bo här , som betyder sviktnade skatteunderlag som betyder minskade anslag till vård, skola och omsorg. Och läget är redan så illa att vi måste minska på kostymen.  
 
Vi har med andra ord inte råd med gubbigheter , härskartekniker eller gubbar som försöker flytta på kvinnor för att de hörs eller syns eller utför sitt jobb. Inte heller kvinnor  som hugger kvinnor i ryggen för den delen. Vi ser hur de stora städerna går framåt och där kvinnligt företagande ligger på 30 %. Givetvis handlar det om attityder hos den yngre befolkningen medans vi själva står stilla och drar ner siffrorna för vi har så mycket äldre befolkning.
 
Och detta inlägg handlar egentligen inte om jämlikhet som kanske många tror ....utan om att vi går miste om ny teknik , nya innovationer och nya jobb om vi inte förändrar oss och tar vara på varenda resurs vi har för att kunna behålla det vi har i kommunen.
 
Jag hoppas att vi tillsammans i fortsättningen sätter ner foten mot gubbighet ( gubbighet handlar som vanligt om sättet och inte om åldern) Att vi markerar och tar avstånd. Att vi ser över våra grupperingar när det gäller möten i de officiella sammanhangen som i företagarföreningar, kommunen, banken, eller när det är inbjudningar till olika saker för företagare. Tänk inte samma , samma utan tänk brett. Tänk också hela kommunen. Och framför allt framställ er inbjudan så att fler blir intresserade och känner sej inkluderade. 
 
Som jag sagt och skrivit tidigare. OM det skulle finnas en app som med säkerhet ger dej 5% större vinst , så hade du skaffat det eller hur ? 
En finsk undersökning visade att de företagsorganisationer som i styrgruppen hade både män och kvinnor hade just precis 5 % större vinst. Och det var 1000 tals företag som var med i undersökningen så procenten var säkerställd. Det ger en ganska mycket insikt i hur mycket vi alla behövs om det ska bli riktigt bra. 
 
Något att tänka på för oss alla som vill verka och bo här ett tag till 
 
 
 
 
( Du får gärna gå in och diskutera, men fega anonyma inlägg kommer inte in ) Eller så skriver du anonymt men smsar till mej vem du är på 070 6654352)