Budget ....en riktig rysare

Det blir lite bloggande idag också , fast jag egentligen inte har tid.
 
Men kanske blir det inte så mycket mer den här veckan sedan och igår var ju KF .
 
Ett trevligt inslag var att fira David Pettersson som blivit svensk mästare i Dart . Det är alltid roligt när man uppmärksammar alla som gör något utmärkande .
 
Kan inte riktigt förstå mej själv ....men det haglade rätt många lögner igår på KF snedvridningar och tolkningar , men som jag sa efteråt ....så tycker jag Erland är både sympatisk och duktig. Jag blir faktiskt rätt så imponerad av honom ..lite glimten i ögat och man fattar inte riktigt när i dialogen han vänder på steken. Proffsig !
Men det är iaf lögner.
På gamla majoritetens tid ,så hoppade de istället över det som de inte ville låtsas om ....inte bättre det kan jag tycka , men jag hörde inga lögner.
Och som vanligt var det ingen annan än Erland som var uppe .....vårt Kommunalråd har säkert munkavel eller så är det för höga hästar. Bertil räknar man inte ens med !
 
Oppositionen ville inte ha förskolan i Gusum kom igen . Inte sant ...de ville lyfta ur den ur budgeten och få underlag, någon som inte majoriteten ville ge dom.
 
Befolkningsminskningen har lugnat sej och är nu bättre än på 30 år ......inte alls sant .....det har varit flera gånger plus i statistiken och att det har med att göra att vi har fått en massa kvotflyktingar enligt Lasse själv .
Enda gången som Lasse var uppe och svarade och han menade att det hade väl inte så stor betydelse varför det ökade ....eller iaf inte minskade.
 
Jo Lasse , det har faktiskt en viss betydelse. Varför vill vi att befolkningen ska öka ? För att få skatteintäkter!
Det är inget påhopp men vissa grupper i samhället ger inte skatteintäkter utan är mer kostnader och vi är i så krisig sits att vi behöver vanliga arbetande eller företag som generar pengar.
 
Det stora igår var budgeten ...det är en rysare ska ni veta !! Jag är jävligt tacksam att jag inte behöver göra den i år .
 
 
Glöm inte bort hur det var nu. Förra majoriteten gjorde kraftiga besparingar ....kritiserade sådana till och med . Men vikariestop och indragningar. Stefan gick emot sin egen majoritet bl.a när de skulle dra bort alla föreningsbidrag . Något som Lars Beckman kom och handtackade honom för till och med .( men kniven i ryggen kan man ge uppenbart ändå)
 
Tavlan ser ut så här trots detta ....dessutom trots AFA pengar med 7,2 mille per år . Och märk väl ....Kommunen har haft en jäkla massa projektpengar i kassan så lånen kommer nu . Så de röda siffrorna som galloperar är på detta år och det har vi inte sett slutet på eller ens kan ana vart det slutar med alla dessa panikuppköp som går i förlust som Grännäs , Folkets Hus ...hur slutar projekten ?
 
Representant för revisorerna var uppe i talarstolen och hade kraftig kritik mot majoritens sätt att sköta ekonomin. Ingen uppföljning ingen kontroll var väl det han sa .....och värre lär det bli !
 
På tal om Folkets Hus . Den affären fick alla politiker läsa om i tidningen förra sommaren . Ingen diskussion då de delade upp kostnaden på två bitar så de skulle slippa diskutera det med de andra. Vaktmästartjänsten kostade 600.000 på ett halvår.
 
Ett olagligt avtal gjordes med Folkets Hus föreningen så vi fick världens dyraste vaktmästartjänst .....utan att göra offentligt upphandling. De lovade att de skulle undersöka och berätta inom ett halvår vad som skulle hända och vad som var bäst .......men det sket de i och nu har ett nytt avtal gjorts ....nu med Radio Wix .
Exakt samma personer som i Folkets Hus ....Nybyggarpartiet ....Företagarna ....och som också sitter i Radio Wix.
 
Vi har företag som sysslar med sådant här ...ska vi inte gynna de som betalar skatt och anställer ?
Borde inte Företagarna göra sitt jobb här ?
Borde inte sådant gå ut i offentlig upphandling ?
 
De kunde inte svara på hur avtalet såg ut ...huserade Folkets Hus föreningen fritt i lokalerna, med Bio och allt ?
Många frågor .............inga svar.
 
 
Nu händer det tack och lov lite skojsiga saker i kommunen också .
 
Bomässan på lördag och söndag . Ett nytt trevligt inslag där man kan träffa alla möjliga företag under helgen .
Det blir en söndagstur för mej , för på lördagen är det också Sytorpsdagen med lite roligt att se, höra och testa på .
På fredag öppnar också Fias Fina i Viken och nu har Storgatan en gedigen samling klädaffärer för alla tillfällen. Kläder för gamla och unga , sport och även skor och smink  ....ju mer desto bättre !!
 
Nu in bland lagerhyllor för inventering ....oh så skoj !!! NOT !!!
 
Kram
 
 

1 procents regeln

God morgon
 
Slut på ännu en fantastisk helg och vi tillbringade Lördagskvällen i Åtvidaberg  för en spelning på Ceasars Bar .
Inte så mycket folk men en väldigt fin restaurang med fantastisk bar och där jag tänker åka och äta  någon dag.
Hemma vid 5 tiden på morgonen så söndagen blev det solande och grillande och ett litet glas rött till det .
Det är livskvalitet :)
 
Nu går vi in i en hektisk period. Idag fyller "minstingen" Anton 22 år .....hur det nu är möjligt ;-)
Valborg 1992 var det snöblask utanför fönstret på sjukhuset , och jag hade fönsterutsikt mot fyrverkerierna i Norrköping. Kallt som fasiken och lite snö när vi åkte hem med Anton därifrån , men en vecka senare så slog det om och blev den varmaste sommaren i mannaminne. Har nog aldrig varit så brun som då . Jag gick ju hemma över sommaren och kunde inget annat göra än att slappa vid polen :)
 
Valborg, Syntorpsdagarna och värst av allt är BOKSLUT , detta påfund som tarvar hur mycket tid som helst.
Man får hybris varje år .
 
Så för mej blir det en lugn Valborg som vanligt och inte ens bilparaden i Norrköping brukar jag hinna med.
Kanske blir det att se någon av alla Valborgseldar i Kommunen för det är något visst med det och att hylla våren.
 
I Gusum talar Erland Olausson , i Gryt Niklas Hellsing , VästerTryserum Sven-Ingvar Andersson , Skeppsgården Lotta Gunnarsson , Ringarum Kurt Karlsson , även känd för oss i Gusum som " Kurta i Ursäter" . I Fyllingarum är det ingen talare men väl fackeltåg och raketer.
 
Väster Tryserum har ett hundvänligt och miljövänligt allternativ utan raketer vilket jag tycker är sympatiskt som allternativ för de som vill.
 
Det är dock märkligt att vår största ort inte kan anordna valborgsfirande för sina innevånare . De har de största föreningar och dessutom en summa i potten från Kommunen , ska det inte gå att få till då ?
 
Alla andra får lägga ut pengar själva eller skaffa sponsorer till sina arrangeman och slita med allt .
Rätt dåligt av Viken kan jag tycka !
 
Kulturdebatten blev intressant i förra veckan enligt uppgift och visade ett ökat intresse . Det var väl skoj .
Det pratades om en 1 procentsregel ( rekommendation ) som jag aldrig hade hört talas om.
Med det menas att vid nybyggnationener bör 1 procent läggas på konst .
 
Så tar vi ett exempel från Vammarskolan som kostar 63 miljoner så borde 630.000 läggas på utsmyckningar.
Rimligt ? Jag vet inte vad jag tycker , men det låter hissnande.
Jag förstår tanken och visst skulle det vara vackert, men om kassakistan är precis tom känns det otroligt fel.
 
Vi ser ju hur krisigt det är och värre kommer det att bli , och på något sätt så måste ju nu när vård omsorg går så jätteback också pengar omprioriteras . Och då är det väl just kultur och fritid som får stryka på foten hur tråkigt det än är . Men folks bästa och att följa lagar måste gå först ?
Hur löser vi annars det här ?
 
Vi lär behöva alla goda råd som finns för att hitta lösningar på denna katastrofala budget som kommer att bli efter dessa spenderarår ! Tycker så synd om de som måste göra budget de närmaste åren !!
 
Men nu kör vi mot valborg och ledigt igen !
 
 
Kram
 
 
 
 

Cirkus Albrinken

Godmorgon
 
Den ena morgonen vackrare än den andra . Visserligen med hård frost så det tar ett tag att tina upp , men vad gör det?
Jag njuter för fulla muggar på min altan morgon och kväll och hävdar bestämt att vi har världens bästa baksida på huset. Hägrarna plockar pinnar i skogsbrynet ...5 rådjur går fortfarande i karavan upp till grannen fast de slutat att mata dom, 4 harar jagar varandra och leker och så Lisa med sin fjoling som går och betar i sakta mak...helt oberörd av en hysterisk Barbro Ängman som står upprest mot staketet i hundgården och skäller så det dånar
Ibland springer Mickel Räv snabbt över också med skygga steg .
 

De är så vackra älgarna , och så pampiga . Vart i världen bor man så nära naturen och ändå så mitt i ?
Det känns nästan som en cirkus med alla dessa djur som springer hit och dit
 
Kuturdebatt igår och jag har inte en aning om vad som sas.
Ska jag ha någon åsikt om det ...och det ska jag väl ....så är jag mest kritisk mot kulturnissarna själva , som snävar in begreppet så det oftast bara gäller traditionell kultur . Det vittnar inte minst kommunens kulturpris om.
Som sällan eller aldrig ges till något udda eller ungdom.
Ordet kultur kan liknas vid "levnadssättet i ett samhälle som överförs från generation till generation" och det har ju i högsta grad förändrats så till den milda grad att många av de traditionella kulturgrenarna knappt skulle vara med. Något att både tänka på och jobba efter .
Sedan är det kanske vi alla i första hand som har ansvar över det och varken politiker eller kommun mer än att få stöd i det vi gör. Men när ekonomin ser ut som den gör ...måste kulturen stå åt sidan för de viktiga sakerna .
Något som inte den majoritet förstår utan öser pengar ur vår gemensamma kassa till just kultur ...och väldigt snävt riktat också.
 
Samtidigt står i tidningen idag att det är platsbrist på förskolan i Gusum . Något som inte får hända om vi vill ha folk som flyttar hit , och något som de absolut borde ha kontroll på .
 
I Valdemarsvik däremot ska barnomsorgen ökas i omfattning till tio på kvällarna. Något som var deras valfråga så det är bråda tider nu för att göra något av vad de lovade .
Men jag frågar precis som " Katten i Gryt" Hur bra är det för barnen och vem tar hand om deras intressen.
Att slita upp barnen kl tio på kvällen för att köra hem dom kan omöjligt vara bra .
Och annars ska allt skyllas på bättre pedagogik ....men hur bra är det här ?
Det är ett ansvar föräldrarna har och tyvärr ....fast jag vet vilket problem det är för föräldrar så är det inget som Kommunen ska ordna åt dom. Helt vansinnigt !!
 
Och behovet är störst i Valdemarsvik säger de .....men är för alla i kommunen.
Frågan är vart jobbar dom ? 
Kan det vara så att de som har det behovet inte jobbar här utan i Norrköping kanske man skulle fundera på om det inte är lämpligast att lägga verksamheten här i Gusum eller i Ringarum ?
 
Men allt är som vanligt möjligt i Valdemarsvik men i Ringarum där föräldrar ville ha en kvarts ändring med lämning på morgonen var det stört omöjligt .....visst är det märkligt ??
 
 
Ännu märkligare är det att utskottet Barn och Ungdom kostar ännu mer under detta år. Det här är alltså POLITIKERNAS löner som ökar.
Då ska ni veta att det gick 200.000 över budget förra året och då skulle de vidta åtgärder .
Men de första månaderna i år har det sprungit iväg med ytterligare pengar så fortsätter det så här är det över 300.000 till som går över budget .....bara på politikerlöner.
 
Detta medans de år efter år drar ner på skolan och all verksamhet med motivering om att det blir mindre och mindre barn ....så ökar de själva sina löner med halv miljon kronor ....på bara några stycken politiker och speciellt på ordföranden.  Finns det något logiskt med det ?
Nu är det iaf helg igen och imorgon kör vi till Åtvidaberg för att spela på Ceacars Bar . Ska bli så skoj !!
 
Så nu jobbar vi på och sedan försöker vi varva ner för helgen!
 
Ha det bäst !!!
 
Kram