Söderköpings Gästabud

God morgon
 
En intensiv , men otrolig rolig helg är över! Söderköpings Gästabud är över och staden har varit överfull av folk , händelser och intryck!
 
Kan bara säga att jag är grymt imponerad! Den stämningen som rådde under dessa dagar går nästan inte att beskriva. Alla var med på tåget ! Det var ca 300 volontärer som hjälpte till med allt från att gå efter hästarna och plocka upp hästbajs , till att se till att alla facklor och eldkorgar brann . Alla behövdes .
 
Eldshowen såg jag inte , men den var fantastisk sa de som var . Och Söderköpingsborna själva var lika mycket med och klädde ut sej och levde sej in i spelet vilket bidrog väldigt mycket till att det blev som det blev !
 
När jag kom ut från jobbet så satt det en drös med tjejer och drack vin med lerkrus och hade levande ljus i tidsenliga kläder . Helt underbart
 
 
Vad sägs om den ulltovade baginboxpåsen ??? ;-)
 
Spindeln i nätet är Korp , men även en hel organissation med Kommunen och Näringslivschefen i spetsen , som handgripligen jobbar praktiskt med detta .
Det är bl a hon som bokar alla band till detta . Ett gediget jobb och jobb lönar sej för det har aldrig varit så många som besökt denna tillställning som i år och det märktes inte minst i vår affär där det varit draget hela helgen.
 
Men trots det stora besökarantalet så var det ganska lugnt på Skönbergagatan ...100 meter bort där det inte var så mycket aktivitet vilket visar att läge är A o O .
 
Kan ju inte låta bli att fundera på skillnaderna mellan Söderköping och Valdemarsvik så klart .
 
Jag har en av Söderköpings minsta butiker , men trots det så har jag vid det här laget träffat Näringslivschefen en 10 tal gånger på ett halvår . Det har varit träffar för alla , det har varit fotograferingar , det har varit små riktade möten och vi har också blivit uppbjudna på kaffe. Vi har haft mailkontakt och ringt oss emellan.
Ytterliggare möten är jag också välkommen till , även om jag inte haft tid . Det finns bl a frukostmöten osv osv.
Möten hålls på neutral mark och är till för alla
 
I Valdemarsvik finns frukostmöten på Lilla Blå (senast 3 besökare ) där övriga näringslivet blev inbjuden med armbågen efter något år , men som är menat för storgatan.
Det finns en näringslivskväll , men det är för inspiration ....inte så mycket mer . Kan iof var trevligt , men det är inte det som binder företag samman och skapar vi - känsla .
 
Sedan finns det möten där bara vissa företag ( och alltid samma samma ) får vara med . Eliten i Viken ...små halvhemliga lunchmöten och näringslivrådet.
 
Därifrån utgår de värderingar som dessa tycker att vi ska ha. Just nu "positiva Valdemarsvik" , men lyckas dom?
 
Precis som i barnuppfostran så tror jag det gäller att förstå att " Folk gör inte som du säger ....utan som du gör "
 
Vill man skapa positiv känsla så gäller det att själv bjuda till och skapa det . Få en VI känsla genom att inkludera och SE människor. Skapa plattformar att ses under , och det behöver inte vara lunch med .
 
Riktig skoj var det att få besök av Företagarnas förra regionschef i butiken , som kommer ihåg mej trots att det är 10 år sedan jag blev årets företagare . Det blev riktig diskussion och vi var samstämmiga i uppfattningen om att plattformar är det som behövdes mest . Och att se företagarna !
 
Just detta med att behandla alla människor korrekt och inte värdera folk olika är också viktigt , och där tycker jag de flesta (inblandade i företagande ) gör fel i vår kommun. Detta elit-tänk ...där dessutom dessa företagare inte är så speciellt bra ...utan bara vill vara med utan att vilja göra något ...tycker jag är beklämmande.
Nej ett nytt tänk...inkludera alla , skapa plattformar och gör folk delaktiga i det som sker .
Försök inte prångla ut budskap typ "positiva Valdemarsvik" som inte finns, utan gör positiva saker istället som gör att folk känner positiviteten istället . Se folk ....och prata med folk och var genuint intresserade efter folk och företagares åsikter !
 
Mycket politiskt dåliga beslut har tagits under de senaste åren som inte går att göra om , men just företagande och företagsklimatet är något som går att göra något åt på ganska lätt sätt och detta går dessutom vid sidan av politiken om det görs på rätt sätt , så jag förstår faktiskt inte varför företagsorganissationer , bank och kommun inte förstår att något radikalt måste till för att få tillväxt och bättre företagsklimat .
 
Allt går om man vill !!
 
Och Söderköping har bevisat det för det är bara för några år sedan man lade om strategi där och på allvar tog tag i företagsklimatet , och jag kan säga att de lyckats ! Och det är faktiskt otroligt roligt att få vara en bricka i spelet och faktiskt kunna påverka i Söderköping för ett än bättre företagsklimat .
 
Fick ju en smickrande förfrågan att sitta i styrelsen för Småföretagarnas Riksförbund . Den starkast växande småföretagarföreningen i Sverige med direkt förhandlingsbart läge med Riksdagen , men var tvungen att tacka nej . Men frågan finns kvar och om jag bara återhämtar mej som jag ska efter op i vinter , så tänker jag hoppa på detta . Vad kan vara roligare än att syssla med företagarfrågor ?
 
 
Så en än gång en eloge till söderköpingsborna och företagen i Söderköping för den gångna helgen .
Det är en ren ära att få vara med er !!
 
Kram
 
 
 

Söderköpings Gästabud 10 års jubileum

God morgon
 
Ja då sätter det igång då !! Söderköpings Gästabuds 10 års jubileum !!
 
Ska bli så roligt att få vara med om och igår rådde full aktivitet på gatorna då halmbalar , tält , eldkorgar och facklor sattes upp . Hela kyrkoparken var full av tält i gammal stil och riddare och jungfrur gick omkring i staden.
 
Mysigt och "Eldshowen" ska visst vara fantastisk !!
 
Vi har också laddat på Trolltyg !! Ett stort berg av kläder ska slumpas ut ! Ska bli skoj! Fredag och lördag är det tänkt att vara fullt utanför affären !!
 
 
 
ICA ska klubbas detaljplan och det går nog inte att stoppa . De kommer att förstöra hela Vikens centrum för all framtid .
 
Helt korkade argument dyker upp på facebook bland politiska förespråkare i Nybyggarpartiet .
 
" Är inte konkurrens bra ???? "
 
Jovisst ska vi ha det .....men som POLITIKER är du skyldig se över hur du vill att din  centrumkärna ser ut . För de boende , för tursiter ...vad som gynnar handeln och inflyttning . Är ett stort komplex mitt i hamnen det mest gynnsamma ...som kommer att rikta centrum mot grytsvägen?
 
Ett stort komplex i centrum har Norrköping, Linköping , Söderköping och Västervik uttryckt i skrift att det ska de försöka undvika för det är inte bra för besöksnäring ....men Valdemarsvik gör tvärtom !!
 
" Men gick Norrköpings city under när Mirum byggdes ???"
Ehhh Mirrum är en galleria .....små butiker i en stor ...dessutom så hör den till Hageby som är en förstad ....dessutom så ligger den inte just i city . Av samma anledning så lade man Ingelsta UTANFÖR city inte ett rätt med andra ord ;-)
 
Garveriet då ? Jag vet inte men inte ska kommunen ha dom. Privat regi ? Ja varför inte , men vem har muskler att utföra det och vem kan garantera att de kan göra i ordning det och behålla det så ? Annars får vi ett ruckel som vi inte kan göra något åt alls då det är privat .
 
Vänsterpartiet går ut med att de SKA behålla det med skattemedel ...frågan är vad de ska ha det till då andra kommunala byggnader inte är uthyrda . Sjöhuset är väl en av Kommunens sämsta affärer ?
 
Då kommunen har så taskig ekonomi .....så undrar man ju vart de ska ta pengarna ifrån att behålla det med upprustning och drift . Ska det läggas ännu mindre pengar på det dagliga underhållet än vad som görs nu ?
 
 
Nej nu ska jag göra mej iordning för roliga dagar i Sörping ! Alla är välkomna att besöka oss och föreställningar och eldshower lovas utöver det vanliga !!
 
Välkomna
 
 
 

 

Brödraskap och gubbkommun

Att jag i grund och botten älskar denna kommun, är det väl ingen som tvivlar på ? Vi har en helt otrolig natur och jag tycker vi precis allt här som är värt någonting. För den sakens skull är det ju inte så att jag tycker om sättet som saker sköts på . Tycker vi har för få som har för mycket att säga till om . Tycker inte om många av de politiska beslut som tas . Tycker att det råder gubbvälde utav dess like i denna vackra kommun. Tycker vi satsar på fel saker många gånger . Tycker att många politiker inte har den grundkundskap som de borde ha , men tyvärr har för mycket att säga till om ändå :(
 
Sedan finns det ju det i det politiska som är bra också ....där ibland vår vision som samtliga partier sagt ja till och många vanliga folk också . Den är svår att leva upp till . Miljön är ett stort kapitel och samtidigt så ska kommunen gå framåt , vilket inte alltid är så lätt att få ihop.
 
Följande historia bekräftar allt jag tidigare sagt i min blogg att man tyvärr inte jobbar mot den vision som så många har bestämt . Att gubbväldet råder som aldrig förr och att det finns för lite kompetens i kommunen.
 
Harstena ....denna pärla i vår kommun där så många av oss  fått åka på första skolresan, just för att få del av genuin skärgårdsmiljö. Där verkar flera fastboende och givetvis så är det svårt att kunna leva där ute så uppfinningsrikedomen är stor.
Att man utvecklar sina verksamheter är ju lika självklart där som i andra delar i kommunen och att det också är mer problematiskt att göra det där , är ju inte så svårt att förstå.
 
Så när en byggherre vill utveckla så är det ju i grund och botten bra .....men det för med sej att han måste "punktförstärka" en stig för att kunna föra upp maskiner på ön. Inget problem i sej , då länsstyrelsen säger att han ska återställa efteråt . Nemas problemas !!
 
Han för dit en massa sprängsten , vilket gör att det som förut var en fin stig runt bl.a en damm där man kunde ta sej fram med till och med rullator ....nu var sönderkörd och full med sprängsten.
 
Länsstyrelsen gav i uppdrag till kommunen att kolla att återställningen blev av .
 
3 politiker åker ut ...kontrollerar ......säger att allt är återställt .....ärendet avslutat och går inte att överklaga för att politierna har sista ordet .
 
MEN !!! Inte en sprängsten är borttagen !!! ????
 
Hur kan man säga att det är återställt när man VET att det är ditkört en massa sprängsten.....och man borde undersöka och kontrollera att just spängstenen är bortkört när man åker dit på kontroll ????
 
Antingen är de blinda ......eller så kan de inte sitt jobb .....eller så möjligvis kan det ha ett samband med att två av politikerna sitter i samma "brödraskap" som byggherren och som många andra makthavare i Valdemarsvik är med i och att man där håller varandra bakom ryggen ??????
 
Vad jag vet är däremot att återställning av område betyder att det ska vara som det var innan ...och så vitt jag vet så kom inte sprängsten med inlandsisen ....eller ?????
 
Gör om ...gör rätt ! Harstena ÄR verkligen en pärla i Östersjön som ska bevaras så orörd som möjligt !
 
 
Önskar er alla en trevlig helg !!
 
Kram