Grameen Bank

Igår fick Majja Ohlsson sitt första uppdrag som spårningshund , för i år, när en ung fin rådjursget blev påkörd vid infarten av Gusum. Sorgligt , juvret var fyllt med mjölk och man förstår ju att det går en eller två kid ensamma där ute någonstans.

Alla våra hundar har gått spårningskurser, för det ansvaret ska man ha som jaktarrendator tycker jag.
Majja Ohlsson är vår yngste hund. Trots att rasen ska vara typsik familjehundar, tycker inte Majja det. Enligt henne är det hon och husse som bestämmer, och vi andra får finnas , typ.
Hon tycker inte om mej , och det är ömsesidigt ;)
******************************************************************************************

En bra debatt igår på bloggen och i dag tar även Sturken upp samma ämne , skulle kanske hänvisa hit till bloggen så slipper vi debattera en gång till samma fråga. Tror kanske inte han har samma öppna uppfattning , men skulle vara intressant att veta ;)

*******************************************************************************************

Mohammad Younus tog hem Alfred Nobells Fredspris 2006 när han startade sin bank Grameen Bank (byabanken), efter svältkatastorfen i Bangladesh. En bank som lånade ut små microlån (ca700 kr) till fattiga människor (mest kvinnor) som inte kunde få lån någon annan stans för att ska sej sitt företag och sin försörjning. Banken finns nu i 60 olika länder.

På samma sätt verkar USA hämta sej ekonomiskt ur krisen , där de med samma princip ger microlån , och där kvinnor är de som nappar mest på denna företagsstartside. Sedan är det också så att kvinnor och män startar företag av olika anledningar. Kvinnor har i regel stabilare företag , startade för att trygga deras försörjning, och de är betydligt mindre riskbenägna.

I Finland gjordes en undersökning bland 5000 företag. I de företag där de i styrelsen hade kvinnor och män och där de aktivt lät kvinnor och män bestämma (med de olikheter kvinnor och män har i sitt tänkande) . Studien visade att de företagen hade 5 % större vinst.
I Sverige resulterade den studien i en liten, liten notis i Aftonbladet.

Igår fick jag frågan från en företagsledare , som har ett företag med ca 50 anställda , och i företaget och dess styrelse sitter det ca 100 % män. Företaget står inför ett vägval, där reducerad personal, kan vara den enda lösningen ifall inte nya tankar och planer för utveckling sker.

Vad gör man????

Jo man handplockar 4-5 kvinnor till styrelsen eller till separat grupp , för att de förhoppningsvis ska  tänka de tankar som ännu inte är tänkta.  Är politiker och andra företagsledare mogna för detta ?

Nej jag tror inte ett dugg på kvotering. Skulle aldrig själv ställa upp på att bli inkvoterad i en styrelse, och inte någon av de "riktigt" kvalificerade kvinnor jag känner heller.

Det skulle bli ett B-lag , av kvinnor som sitter i sådanan styrelser.

När ni män börjar se vinsten i att blanda kvinnor och män i kommuner, organisationer, och styrelser , då som först kommer förändringar att hända. Men det dröjer nog ett tag, det måste vara krisläge eller åtmistone nästan krisläge , för att ni ska släppa taget.

************************************************************************************

Ett par timmar till på jobbet och sedan en hel, halv semesterdag . Och nu kommer den ambitiöse kvinna jag ibland utger mej för att vara,fullkommligt försvinna , och jag kommer bara  vara,  resten av dagen.
Diskussionsämnena kommer det inte vara någon brist på . Innan dagen är slut har vi uppdaterats oss på vad vi har gjort sedan sist, och så kommer vi grundligt att gå igenom , höstmode, skor, smink, trender , heminredning, barnuppfostran , spelningar, musikval, låtar, körsång, småbarnsproblematik och mycket, mycket mera. Och dessutom kommer jag att sitta och le hela dagen.

Går allt som det ska , kommer det inte bli något bloggande imorgon utan jag kommer att ha lätt huvudvärk och vägra flytta mej från soffan de första timmarna.

Ha en underbar dag , det tänker jag ha ! ♥

Kram

Kommentarer :

#1: Jeanette Petersson

Hoppas ni får en underbar dag på flotten Cizzie, njuuuuut!!:)



Haha, hur kan man ogilla dig Cizzie? Om Stefan åker bort, blir inte hunden mer tillgiven mot dig då heller? Nä, man kan inte älska alla och kemin mellan er funkar väl inte då.



Tänker på detta med hur män ser på kvinnor...Vissa män som en kvinna (läs Jeanette) ska köra om med bil, klarar inte av att se att det är en kvinna vid ratten som vill om...de kan köra i 50 Km/h på 70 väg vid klart vackert väder, när man känner att det är farligt och kör om, ja..då jäklar hittar de gasen och ligger plötsligt i 90 - 100 km/h på 70 väg, tills man som kvinna fattar att man får glida tillbaka bakom idioten innan man smäller, ja då är han ju nöjd och ligger i 50 km/h igen...:( Har hänt så många gånger i mitt 22 åriga körkortsliv och är det de männen som sitter och ska jobba med kvinnor... mer behöver jag nog inte säga där.



Nu regnar det, inatt åskade det och jag åker snart och tar prover som sagt. Tack för lyckönskningen i går, du är så gullig <3



Kram <3

skriven
#2: Cizzie

Hahaha, verkar som du lite smått irriterad Jeanette. Håller med , finns inte mycket som gör mej så vansinnig som när man kör bil ibland. Jag svär och gestikulerar, och tycker att alla kör som krattor ;)



Jo , när Stefan är borta , då duger minsann min mage att ligga på också. Och hon får väl ligga där då, inte för jag tycker om henne , utan bara för att det är varmt och skönt ;)



Ha det bra idag !



Kram

skriven
#3: Liona

jag måste ju kommentera.....

Jo, i Afrika finns det en bank som ger micro lån bara till kvinnor, och vet ni varför? Jo, banken berättade i en intervju att kvinnor skötte lånen mycket bättre än männen som var mer benägna att skylla ifrån sig och inte betala, kvinnorna betalade och dessutom visste man att om man ger pengar till kvinnan så kommer hon att se till så hela familjen får det bättre, barn till skola osv, männen var mer riskbenägna, ville hellre starta större projekt som sedan ofta stupade. Mkt intressant läsning...

Kvotering. åh, joobbiga fråga, tyvärr visar ju alla undersökningar att företag med fler aktiva kvinnor i ledningen ger högre vinst, men i Sverige går andelen kvinnor ner eller står still. Det hjälper inte att vi vet att det är bra för företaget, det blir ändå män som väljs in av gammal invand tradition. I Norge införde man ju lag om kvotering och nu är de flesta glada att man gjorde det. Det är som att vi ibland måste ha en tvingande lag för att orka göra rätt. Annars fortsätter man bara som förut. Sedan tror jag inte att kvinnorna blir ett B-lag för det, självklart letar man efter de mest lämpade kvinnorna, och det märkliga är som jag läste i en annan artikel, att oftast är den mest lämpade kvinnan man hittar mkt bättre än mannen man hade tänkt välja. Kvinnor är överlag mer utbildade och har bättre betyg än männen, så B-lag, nej det tror jag inte. Puh, långt inlägg....komplicerad fråga.

skriven
#4: Cizzie

Ja dessa lån sköts ugefär lika dant. Runt lånet finns en solidaritetsgrupp som gör att lånen betalas tillbaka. Och JA, kvinnor gör rätt för sej i högra utsträckning än män.



Kvotering: Håller med i allt utom att kvotering är lösningen, skulle absolut inte vilja kvoteras in i en styrelse , det om något är ju förnedrande.

skriven
#5: lennart

ett kul ämne:)gäller det här även blondiner?

skriven
#6: Liona

det är egentligen ingen bra lösning, men vi hittar ju ingen annan lösning eftersom inget händer, det går snarare bakåt, å andra sidan finns det många lagar som många var starkt emot innan, men sedan uppskattar, ex rökning på krogen, det skulle ju bli restaurangernas död, det blev tvärtom. Jag tror inte det är förnedrande, det finns företag som helt enkelt har regeln att alltid föreslå en kvinna och en man till styrelsejobbet, då anstränger man sig lite extra för att leta efter en kvinna istället för att bara gå på slentrian. Ibland behövs den där sparkan i baken för att vi ska skärpa oss och tänka nytt.

skriven
#7: Cizzie

Hahaha, nej givetvis inte blondiner, vi vill väl inte ha en ny depression !!! :)

skriven
#8: Andreas Mobeck

60% av alla trafikolyckor är orsakade av kvinnor. Men hur kan det vara så? Ratten sitter ju inte ens på deras sida.. ;) Var bara tvungen att skriva en liten vits :P När det gäller kvotering så tycker jag att man helt enkelt ska välja den som är bäst. Precis som du säger Cizzie, det är ju inget kul att vara inkvoterad. Man vill ju inte vara med i laget för att en lag säger det, man vill ju vara med för att man är bäst. Det stora problemet som jag tror är att man ofta tar in folk som man är mer bekant med. Även om den personen knappt vet vad han ska bidra med. Men det är bara vad jag tror. Har inte någon riktig erfarenhet av det.

skriven
#9: Cizzie

Hahaha!!! ;)



Ja det är nog alldeles rätt . Helst är det nog så i ett litet samhälle som Valdemarsvik.



Det är lätt att det blir samma personer i styrelserna, och ofta är att det är samma sorts personer med samma värderingar och sätt och då är det ju inte lätt att tänka nya tankar och utveckla .

skriven

Kommentera inlägget här :