Utöya

Finns inget man kan säga idag, när man ser på TV och norsk television kablar ut bilderna från Utöya , och Arbetarpartiets ungdomsläger. Vilken förtvivlan !!!! Så fruktansvärt !! Och man kan inte på något sätt föreställa sej vilken förtvivlan dessa barn och föräldrar känner i väntan på att få veta vem eller vilka som fick mista livet.

Det pratas om 80 talet döda , men fler är att vänta.

Det pratades i tidigt skede om muslimska terroristnätverk, men en norsk ung kille på 32 år är annhållen, troligen helt ensam gärningsman, eller förknippad med ett högerextremistiskt nätverk möjligtvis.

En timme tidigar brisserade en bomb i det norska regeringskansliet , troligtvis av samma gärningsman.

Man känner sej liten, och futtig, och försöker på något sätt förstå eller  finna en logisk anledning till dåden, men det finns absolut ingen logisk förklaring.

Det finns ingen logiskt förklaring till någon terrorism, vad den än kommer ifrån. Man kan aldrig finna någon förståelse till att skada andra människor av någon anledning, i detta fall oskyldiga ungdommar samlade för sitt engagemang för att få en bättre värld.

Mina tankar går till alla berörda, som medmänniska, som en förälder , som en mamma till en annan.

Ett ljus står tänt här idag !

Kommentarer :

#1: Erland

I ett upprop på Facebook ber man alla att klockan 2 idag lördag, tända ett ljus och ägna en stund åt vårt grannfolk.

skriven
#2: Cizzie

En gemensam aktion mot galenskap och terrorism, och för gemenskaphet och demokrati är man givetvis med på.

skriven
#3: Helena von Schantz

Logik finns det inte Cizzie, och du fångar det vi alla känner mitt i prick. Men jag tänker också att vi alla till rätt stor del är formade av det samhälle vi lever i. Familjen först, givetvis, men också av allt det andra. Det intryck jag har fått av att sitta framför norsk teve i ett par dygn är att vi i Sverige har ett samhälle mer präglat av motsättningar, förakt och hat. Ett samhälle där det finns större orsak att vänta sig en sådan gärningsman. Frågan är: Hur ändrar vi bäst på det?

skriven
#4: Cizzie

Du har så rätt Helena, för det är så mycket enklare att spy galla på det som skiljer oss åt, än att bygga vidare på det som förenar oss.

Ja vad gör vi ? Man kan inte detta leda till ännu mer hat, utan alla måste slåss för det öppna samhället, där tolerans mot olika åsikter är tillåtna!!! Respekt mot allt levande är väl ledordet !



skriven
#5: Helena von Schantz

Väldigt klokt Cizzie. Det som är svårast att åstadkomma är tolerans mot de åsikter man själv tycker minst om. Ändå är det rent av många som är stolta över den intolerans de visar mot den på andra sidan staketet.

skriven

Kommentera inlägget här :