Kommunfullmäktige

En ganska märklig dag att vakna upp till.

Inför ett fullsatt Kommunfullmäktige igår, beviljades inte Kommunstyrelsen ansvarsfrihet för 2010. En tragedi är det men kanske också början på något nytt. Konstatera kan man att Valdemarsviks Kommun aldrig befunnit sej längre ner på botten än vad vi står just idag.

Socialdemokrater, Folkpartiet, Nybyggarna och Vänstern röstade för att man inte skulle bevilja dom ansvarsfrihet, medans de andra ville ge ansvarsfrihet.

Men inte någon av dom, från något håll, kunde inte ens igår se deras delaktighet i ansvaret, och det kan jag tycka vara sorgligast av allt.

Revisorerna ger anmärkning, då lyssnar man, och gör det som måste göras för att se till att det inte händer igen. Så enkelt är det .

Då kan man inte som Erland säga att vi hade ju lagt en annan budget än majoriteten som var bättre, så vi är inte lika skyldiga. Som styrelsmedlem, är man skyldig att se till att den budget som av majoriteten bestäms ska råda , också följs upp och efterlevs. Det spelar inte någon roll om du håller med om budgeten eller inte.

Sedan sas det myckt kloka ord också , framför allt kanske av Erland Olausson, som verkligen ÄR en duktig politiker. Och kunde han bara lägga av med det konstanta strategitänkandet för det egna partiet , så är han kanske den "starke man" som vi skulle behöva i denna Kommun , just precis NU.

Torvald och Göran Lövsved valde att avgå där och då. En onödigt dramatiskt val. Nu är det upp till varje parti att ta sitt ansvar över sitt agerande.

Anders Carlsson sitter som ytterst ansvarig som ordförande , så är det ju bara, men samtidigt så är ju detta något som varit fel väldigt länge, och han är ju  en av de sista som kom in, så man måste ju ha det i tankarna också. Likaså finns det väl flera som kom in nya för året kan jag tänka, och även om de är lika ansvariga som alla andra, så måste vi inse att man inte ska dömma någon av styrelsemedlemmarna personligen.

Vi har en massa fritidspolitiker som har vanliga jobb vid sidan av, och de ska sitta och ha ansvar över en budget på 400 miljoner kronor. Få av dom har ekonomiskt kunnande och få av dom vet tydligen vad det innebär att sitta i en styrelse och vilket ansvar dom har.

Det är där vi måste börja fortsättningsvis. Styrelsekunskap ! Vad innebär det att sitta där och vilken uppgift har jag som styrelsemedlem? Vilken uppgift har revisorerna?
Nej , det är inte en massa protester i efterhand som vi vill ha, utan det är ett gemensamt arbete och ansvar innan i styrelsearbetet vi vill ha.

Nu är den cementerade maktpyramiden sprängd i bitar, något jag inte trodde var möjligt för ett tag sedan. När den nu ska fogas ihop igen, vilket är ett måste, hoppas jag på att det är en blandning av många olikfärgade stenar, och att de inte använder något fogningsmaterial emellan stenarna utan att man lätt kan komma in och upp i pyramiden. Att det blir en blandning mellan nytt folk och erfarna (som SER vad som varit fel innan, och ser sin egen del utan att skylla på andra) och att samtliga får kunskap i vad som krävs av dom.

Jag hoppas att ni börjar att sträcka ut händer åt höger och vänster, och rakt fram. Jag önskar att ni börjar ta hjälp av alla som kan hjälpa er att få kommunen på rätt fötter. Jag hoppas att ni tar tag i situationen som varit så katastrofal så länge och gör de egna beslut ni måste göra. Tar beslut för erat parti som ni måste göra. Men framför allt tar utan hänsyn till ert parti , tar de beslut om vår kommun som måste göras.


Lycka till !!!

Kommentarer :

#1: Jeanette

Det är ett STORT ansvar att sitta i en styrelse oavsett om det är en förening som gäller hamstrar eller om det är en Kommunstyrelse. Alla som tar en plats har ansvar!!

Det finns böcker för alla att få tag i om man vågar läsa och lära sig:

http://www.bokus.com/bok/9789197657778/foreningsliv-delaktighet-och-lokal-politik-i-det-mangkulturella-samhallet/



Våran (Åtvidabergs Kommun) klättrar fortfarande uppåt på listan, plats 42 tror jag de ligger på nu;)



Ha en häääärlig dag Cizzie



skriven
#2: Cizzie

Tack snälla Jeanette för tipsen, jag ska läsa och lära, jag lovar, för jag är mycket intresserad av styrelsearbete (men för mej finns liksom inte några sådana arbeten just nu tyvärr;)

Men du har rätt, det är ett stoort ansvar, och jag hoppas att de tar tag i situationen.

Och Åtvidaberg har verkligen visat att dom kan, ett nära och bra exempel som vi borde ta vara på!!!



Ha det bäst själv vännen !!!!

skriven
#3: Helena von Schantz

Alla är ansvariga i samma höga grad formellt. Men i en toppstyrd kommun som Valdemarsvik, där oppositionen hålls borta från makten är skulden ändå ojämnt fördelad.

skriven
#4: Cizzie

Håller inte med dej riktigt Helena. Visst har opposiotionen, mindre inflytande, men de kan iaf visa på flera sätt att de vill göra ändringar i rutiner och så vidare om de velat.

Och att de hålls borta från makten kan jag hålla med om också, fast det är något som blivit mycket starkare nu, förrut fanns det en mycket bättre dialog mellan majoritet och opposition, och inte alls så hätskt som det är nu.

Däremot är det inte lätt att komma in ny och bryta gamla rutiner. Så är det någon som jag vill minska på ansvaret på så är det på dom som kom in sist.

skriven

Kommentera inlägget här :