Knutgubben utrotningshotad !

 
 
Oj !! Vad hände här ? Vilken aktivitet ni har haft i här i början av veckan. Förstår faktiskt varför , men har inte haft tid att vara här .
 
Knutgubbe ja ....Gusums nationaldag som är på väg att dö ut . 60 betalande är inte mycket att hänga i julgranen . Jämför det med de 400 som kom för några år sedan.
 
Nu är det ingen helt ny företeelse . För nästan 10 talet år sedan var det likadant och var på G att läggas ner. Vi räddade upp det den gången och det fick ett nytt uppsving.
 
Sedan blev det krux med alkoholtillståndet ....man blev (tvungen ? en sanning med modifikation) att underkasta sej förhållningar från ordningsmakten ....Länsstyrelsen beviljade en himla massa pengar för att lära Gusumsborna att dricka , och så gick det som det gick. Även om det gick att se en liten uppgång förra året ...drygt 120 ...så hade det i år halverats .
 
Låt mej säga först att det är bra att vi har poliser, vakter och ungdomsteam. Men som jag sagt tidigare ska de finnas men inte synas . Poliser ska komma om det behövs inte stå posterade som om de väntade bråk . Vakter ska givetvis finnas i lämplig mängd ......men framför allt ska det finnas en helhetssyn över hela kommunen och inte punktbevakas i Gusum . Hur många ungdomsteam, poliser och vakter var det juldagen i Valdemarsvik med kanske tre eller fyra gånger så många personer på festen? Eller Ringarumsdagen ....vart är alla då med 500 festande personer.
Som sagt ....likhet för alla är en bra riktpunkt . Folk tycker heller inte om när de försöker bli uppstyrda och ha översittare som försöker bestämma över sej . Knutgubbe har ett ganska löjligt syfte . Man går i husen ....får sprit och blir full ....men det är vansinnigt skoj !!
 
I år lade de dessutom festen en fredag ( brukligt lördag nu för tiden) och det gjorde säkert lite då några hade barn som skulle gå tidigare på kvällen också .
 
På facebook läste jag ( det läser man alltid) någon som skriver att man ska vara tacksam att det finns folk som arrangerar. Visst ska man vara tacksam ....det är mycket folk som lägger mycket tid på föreningslivet i vår kommun . Det är detta som gör kommunen levande ......MEN ....det ska vara tvärtom också . Föreningarna ska vara lika tacksamma att det finns folk som stödjer dom . Det är ( eller borde vara ) pengar som föreningarna behöver för att kunna bedriva sina hobbyverksamheter med . Och som alltid i Gusum ....mindre politik i föreningslivet så skulle Gusum bli en mycket trevligare plats att vara  på.
Poltiken och makten har förstört mycket i vårt samhälle . Juldagsdanser , gusum.info , byalag ....ja listan kan göras lång och ingen tjänar på det .
 
Örjan Carlsson eftersöker fler som jobbar och i just Folkets Hus så vet jag att flera velat vara med ....men de hade tydligen inte rätt röda färg ( detta gäller även mej själv som fick vara med ett tag och hjälpa till vid Bio och plocka flaskor på danser. Ett roligt jobb men när Stefan åkte ut från Nybyggarna så fick inte jag plocka flaskor mer .
Folkets Hus var en LO-borg förut och det var en sak .....men nu får Folkets Hus så mycket skattepengar så det vore kanske på sin plats att det blev opolitiskt . Och fick de mindre skattepengar kanske intresset att hålla igång danser och andra evenemang   intressantare ? Jag vet inte ....men att få folk tidigare på dansen som han vill är en utopi . Det är husvandringen som är det roliga ....Folkets Hus är bara en samlingsplats och man försöker vara där till tolv då avmaskeringen är . Förr när vi hade öppet hus så följde vi med Knutgubbarna dit och dansa sista timmen. .
 
Vi hoppas folk och arrangörer börjar tänka till och visa handlingskraft så vi får behålla vår roliga och unika tradition.
Hoppas också att dessa arrangörer börjar stå för den mångfald som de så gärna vill ha när de pratar offentligt  ....och att det inte är bara  helrött som passar . I föreningslivet hör inte partipolitik hemma utan intresse och två hjälpande händer .....och det finns många som kan och vill om de börjar bjuda in . Prova om ni törs !!
 
En facebookgrupp har startats och det är ju bra om man ska väcka liv i det igen.....MEN då gäller det att få med de som förut gick men som slutat . Det räcker inte att JA-sägarna går med och säger att allt är bra och folk ska vara tacksamma . Det generar tyvärr inte några pengar så evenemanget går ihop. Utan diskutera öppet vart problemet ligger , varför det blivit som det blivit och vad man kan göra åt det.  Facebook är en superbra diskussionsplats ....om man klarar av att höra åsikter . Jag hoppas de löser det !
 
Nu är det slut på min semester , fast jag har jobbat desto mer på Gripband istället . Men skönt har det varit iaf att ha kvällarna för sej själv för en gång skull . Lite sol uppe på badhuset , lite extra  promenader, lite mer Hilma och lyssna på ljudböcker för första gången . Avslappnande !!
 
Men nu är jag sugen att sätta igång . Mässa i Norge nästa vecka och man hoppas det ska ge mer uppslag och nya ideér . Nyheter börjar ramla in för vår -17 , och vår är roligare än höst .  Formexmässa i helgen som Lina får ta hand om och sedan i början av februari så är det Fashion week i Stockholm som vi ska åka på. Spännande !!
 
Mitt i alltihop är Svenska Rallyt och vi får besök från vår leverantör i Spanien så vi  har nog att göra .
 
Idag tänkte jag lägga på mej lite nya ögonfransar , och i helgen så blir det busfabriken ( kanske) eller korvgrillning för då får jag ha Hilma över natt . Vi ska bara mysa och leka och inget annat !!
 
Nu önskar jag er alla en superbra helg !!
 
Kram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :