Men plötsligt händer ....lite iaf !

Ena dagen 20 grader varmt och man ligger på altanen och solar ....nästa dag nollgradit och snö...jag tror att aprilvädret börjar i mars nuförtiden ....ska det vara så ?????  Nej tacka vet jag förr tiden då aprilväder var i april och valborg vartannat år var vita jeans och jumpadojjor ...nästa år var det snöblandat och tumvantar !! Ur led är tiden  !!
 
Igår var en hektisk dag som började här på Gripband kl 5 och slutade 10 på kvällen efter diverse klädinköp för hösten . Däremellan hann jag också med avslutningspasset på Trolltyg .
Jag gjorde segerdans här på företaget igår då vi efter ett par års jakt lyckades övertala ett nytt populärt klädmärke att sälja åt oss. De har haft stopp för butiker i flera år .....men trägen vinner !! Så glad och jag tror stenhårt på att det blir pricken över iet i vår butik !! Så glad och förväntansfull ...mer information kommer när grejerna börjar komma in !!
 
Som vanligt väntade  jag på protokollet efter kommunens samrådsmöte och den som väntar på något gott .............
 
Efter en dryg månad så kom den ut på hemsidan .
 
Efter att ögnat igenom så blev jag faktiskt glad över en sak ...nämligen följande text :
 

"Monika redovisade resultat av en utredning gällande fyra rankingundersökningar. Utredningen är gjord av två studenter vid Linköping Universitet. En genomgående faktor för att förstärka arbetet som riktas till företagare och medborgare är kommunikationsfrågor.

Redovisningen på mötet ledde till att näringslivs- och arbetsmarknadsrådets funktion diskuterades. Rådet menade att viktiga sakfrågor ska hanteras enligt en handlingsplan som rådet fastställer. Ledamöterna lämnar förslag till aktiviteter/åtgärder som rådet ska arbeta med till Göran Trysberg senast den 5 maj. Ett förslag till plan tas fram till nästa möte den 30 maj 2017."

Det här är ju verkligen intressant !!!

Så jag kastar mej över mailen och skriver till vår kommunchef och ber om att få ut utredningen . Glad igen för det kom ett snabbt svar att vår näringslivschef skulle skicka mej den och vips så hade jag den i inboxen . Sådant tycker jag om !!

Som om inte det var nog så var rapporten av dessa killar väldigt bra och tydlig och ska vi hårdra det hela så handlar alltihopa i alla undersökningar om bristande kommunikation och förmåga att påverka . Det är väl ungefär vad jag skrivit typ 1000 gånger i bloggen ....men så bra här är det skrivet av utomstående ...och de kan ju lite mer ;-)  ( kan ju heller inte låta bli att skriva att motargumentet Erland har när någon pratar om rankingar är undersökningen " insikt" där han framhäver vår förträfflighet och vi låg bra till . Killarna gjorde helt klart här att urvalet svar var så rekordlågt att man inte bör ta den undersökningen mer än som en fotnot )

Kritiken har varit stark mot Samrådsgruppen , inte minst från de som suttit i gruppen men som inte är med längre . Jag har inte hört någon som tror att gruppen som den är nu gör någon som helst skillnad utan snarare tvärtom . Att det just är kommunikation som är helt utebliven i vår kommun har också lyfts fram av många och på många olika sätt genom alla år till olika folk i gruppen och nu också från dessa som gjorde rapporten.  Det kan man också se på Näringslivsrankingen som dalat sedan 2007 och som nu är nästan sämst i Sverige.

Anledningen till att gruppen gör rankingen sämre är 1 Att det inte är någon verkstad utan information 2 Att det är fel personer i gruppen utan blivit mer som en "innegrupp" för sej själva 3 Att det inte har förankring ibland företagare. Många av informationspunkterna som tas upp , för att inte säga de flesta , är av ren kommunkaraktär och har inget med företagande alls att göra och borde tas upp internt .

På senaste mötet var det 7 från kommunen , 1 från arbetsförmedling , 1 från bank och 2 personer som i princip representerar sina egna företag....alltså 2 företag av kommunens drygt 700  ! och med andra ord så har drygt 700 företag inte den blekaste aning om vad som händer för oss företagare i kommunen.

Bland kommunens folk är det både majoritet och opposition och trots att både moderater och nybyggare lyft näringslivsfrågan som en av de högst rankade frågorna så sitter samtliga ner i båten under alla dessa år och ser på när näringslivsrankingen dyker . Inte alls bra !!

Och även om jag blev jätteglad av att se dessa rader ovan så blir jag väldigt frustrerad över några rader ......

Redovisningen på mötet ledde till att näringslivs- och arbetsmarknadsrådets funktion diskuterades. Rådet menade att viktiga sakfrågor ska hanteras enligt en handlingsplan som rådet fastställer. Ledamöterna lämnar förslag till aktiviteter/åtgärder som rådet ska arbeta med till Göran Trysberg senast den 5 maj.

Samrådsmötena har hållit på i över 10 år nu ....sedan 2007 är de i princip det enda som fortsatt och i samma takt har också näringslivsrankingen stupat .  Nu har också utomstående sagt sitt och lösningen är kommunikation och delaktighet , knyta kontakter och ha nära samarbete ....eller hur ?

Ja men snälla ....släpp då greppet om att själva bestämma över vårt näringsliv och börja vänd er UTÅT !

Handlingsplanen kan bara fungera om man pratar med de det gäller !!  Ni vet..... KOMMUNIKATION !!

Nu till en ny full dag ..med både det ena och det andra ....precis som det ska vara !!

 

Kram

 

 

 

 

 

 
 

Kommentera inlägget här :