#metoo

Nog visste jag om det ....men blev ändå tagen av alla berättelser på nätet under haschtaggen #metoo
Praktiskt taget alla mina vänner och släktingar kan berätta något om hur det fungerar i vårat "jämställda" samhälle . Det vände sej verkligen i magen efter alla hemska berättelser . Verkligen vidrigt !!
 
Förstår ni vidden ? Din fru , din mamma , din syster och din dotter får ett antal gånger under sin livstid stå ut med sexistiskt snack , tafs eller att någon våldför sej på henne bara för att hon är kvinna . Troligtvis lär du aldrig få höra det heller för det är inget man varken anmäler eller berättar för någon för risken att man råkar ut än värre är större än att man får upprättelse . Alla vet det här , alla ....men ingen gör något åt det för det är så inpräntat i allas huvuden att det är så här det är . Fråga alla chefer i större företag eller kommun ....nejdå ....vi är så jämställda så säger dom , det regleras i lagar . Men det hjälper tyvärr inte när "andan" är gubbig precis överallt där du kliver in som kvinna .
 
Har många gånger berättat om min första kontakt med kommunen , och den är verkligen  jättefuttig i jämförelse med vad kvinnor får stå ut med.
 
Jag skulle starta företag själv och ta över kardborrebanden . Köpte företaget för en betydande summa , men var samtidigt tvungen att bygga en lokal så jag gick till kommunen att där fanns det både lansbyggdstöd och vid den tiden ytterligare stöd för att jag var kvinna . Även ALMI skulle vara med och hjälpa mej med vissa problem jag hade rent avtalsmässigt med ett annat företag som sålde våra band .
Sagt och gjort ....jag åkte till kommunen och där blev jag satt på en stol ca 4 meter framför ett skrivbord med tre herrar bakom . Även precis bakom mej satt ytterligare en man som jag med andra ord inte såg .
Vi diskuterade en del fram och tillbaka men känslan var väldigt kymig hela tiden då gubben från ALMI hade ögonkontakt med Näringslivschefen som satt bakom mej och gestikulerade . Såg nämligen deras gester spegla sej i tavlan på väggen .
Sedan kom talet in på det andra företaget som hade ett oskäligt kontrakt med vårat företag. Och det var då han fällde det .
 
-Jag tycker du ska ta på dej nätstrumporna och börja förhandla !
Det rungande , karakteristiska HÖ HÖ HÖandet som fyllde rummet var vidrigt !!
Alla utom en kille föll in i det skrattet och jag höll på att sjunka genom jorden .
Jag förbannade mej själv i många år efter att jag inte sa något.....jag gick därifrån med tårarna brännande i ögonen och svor för mej själv att aldrig ....aldrig någonsin vara beroende av någon igen ....aldrig någonsin vika mej för gubbslem heller för den delen .
Jag eller rättare sagt vi fixade företaget och ombyggnad själva och det tog många år innan jag ens pratade med kommunen igen .
Vid samma veva fick jag 10000 kr av min morfar . Länge satt de pengarna på ett speciellt konto ifall jag skulle råka ut för något liknande igen . Bestämde mej för att om någon någonsin behandlar mej ( utan anledning ) som skit igen så skulle ett knä upp på lämpligt ställe på honom .....och pengarna skulle gå till mina böter ! ;-)
 
Det här är som sagt futtigt i jämförelse med vad jag har läst på nätet denna vecka bland mina närmaste . Men det visar hur kulturen är och fortfarande är .
 
Och säga vad ni vill ....vi kan inte lyfta oss i håret för att komma i samma nivå som er . Det är i männens badtunnor där de badar och tar en öl som det måste ske . Jag vet att även i Valdemarsviks kommuns finaste kretsar så är det väldigt gubbigt i diskussionerna när det är bara grabbar . Nu pratar vi väldigt , väldigt lågt och sexistiskt . Visst ....det finns ett spel mellan män och kvinnor som inte någon av oss vill vara utan....men därifrån och att se kvinnor som objekt är ganska långt .Och alldeles tydligt är att när den gränsen inte finns så finns det några män ( ganska många ) som utnyttjar sin ställning och som går alldeles för långt . Och det är ganska riskfritt ....för ingen protesterar . Inte den kränkta kvinnan och inga män . Och skriker kvinnan så får hon ändå inte varken medhåll eller hjälp . Inte ens i de grövsta fallen av våldtäkt så kan vi längre inte hjälpa för våra domstolar dömer knappt någon för våldtäkt längre. Och det är också allmänt känt att kvinnan som person får genomgå total genomgång hur så vida hon själv kunde rå för våldtäkten . Var hon för utmanade klädd ...för full ? Sa hon nej besämt eller var det tveksamt ? Barnet som inte vågade säga något ....ja då kunde ju förövaren inte veta att hon inte ville ??? 
 
Vart leder denna metooaktion  ?
Förhoppningsvis till nolltolerans och att folk vågar prata om det . Och att fler och fler vågar säga till just som det händer och inte flera år efteråt .
 
Jag hoppas iaf att vi får en ny generation med nya friska tankar om hur jämställdhet ser ut ....för vi i vår generation vet det garanterat inte .
 
Nu önskar jag er en fortsatt fin dag  !!
 
Kramar
 
 Ps . Vill tillägga att jag är lika skyldig till att det ser ut som det gör . Jag ser , jag vet ,Jag hör ....Och ändå har jag inte reagerat och protesterat som jag borde gjort ! Ds
 
 
 

Kommentera inlägget här :