Medborgarkontor

God morgon
 
Riktigt god fortsättning på det nya året !
 
Hos oss är det lite halvfart då Trolltyg bara håller öppet 3 dagar i veckan under Januari . Det ger mej liten plats för återhämtning och jag passar på att träffa vänner jag inte hinner träffa annars . Även fixa till lite hemma för några veckor innan jul så slet Stefan upp nästan alla golv i nedervåningen ner till sågspånet , så det såg lite mörkt ut ett tag att familjen skulle samlas hos oss som vanligt på Julafton .
Men han slet som en Nisse och det blev så himla bra alltihop . Så skönt att det äntligen blev gjort .
 
Behöver ju inte berätta att jag är mycket starkt kritisk till hur näringslivet sköts i kommunen va ? Vi har ju vår näringslivsranking så jag behöver ju inte heller berätta vad andra företagare tycker heller , eller hur ?
Nu har de tänkt till igen !!
 
Nybyggarna ville ju ha ett näringslivskontor , och nu fick de plötsligt det i utbyte om att vara tyst om annat .
Men man undar ju vem som har tänkt till den här gången
Alliansen reserverade sej som tur var , men majoriteten klubbade igenom förslaget i alla fall .
 
Tanken är ju bra ! Strömsvik är ju som Fort Knox så där kommer ingen in . Och även om Nybyggarna fick göra byteshandel för att få medborgarkontoret , så är ju fakta att Erland var tvungen att göra något i alla fall för Strömsvik är fullt . Så varför inte ?
 
Men vi har ju faktiskt redan 2 ansvariga för näringslivet i Valdemarsvik , så ska det verkligen avlönas 3 ?
För att visa hur mycket som rör oss företagare i Kommunen kan jag ju berätta att vi fick näringlivets Nyhetsbrev för ett kvartal igår och där stod:
 
1 Att det var en ny hockeyresa ( vad nu det har  med näringsliv att göra och varför subventionerar kommunen det ? )
2 Att företag fick annonsera i Valdemarsviksguiden .
 
Sedan stod det inte mer !
 
Vad dom sedan söker för ny person att vara ansvarig för näringslivet fick mej faktiskt att skratta högt . Hur i herregud tänker dom , och vem är det som tänkt ??????
 
Om jag fick bestämma så skulle personen vara handplockad !
Utbildningen är rätt ovidkommande , utan han eller hon ska vara supersocial och kunna vara spindeln i nätet . Veta förutsättningarna för företagande och snabbt kunna lära känna företagare och lära sej om vårt företagsliv i Kommunen .
Han ska också våra öron utåt över kommungränsen och se till vårat bästa och se synergieffekter oss i mellan.
Det ska vara han eller hon som driver näringslivsgruppen utanför politiken och med VERKLIGA företagarrepresentanter från kommunens alla delar .
Dvs de 10 politiker och tjänstemän som sitter där idag  ska  bort . De företagare som sitter i gruppen ska representera företagen i kommunen och kommunicera ut till dom vad som blir sagt och även ta upp sådant som företagen vill få  fram . Nu finns ingen kommunikation utanför gruppen på något sätt utan 10 politiker och 3 företagare informerar varandra .
 
Men nu har kommunen tänkt till och då ska personen vara högskoleutbildad inom ekonomi, marknad, affärs eller verksamhetsutveckling . Bara det sållar ut en hel del personer som borde vara lämpliga för jobbet .
 
Men jag förstår varför de skriver så , för ser man på vad de tycker personen ska jobba med så börjar man ju verkligen undra om de slagit i huvudet .
 
För personen ska tydligen lägga sej i företagens verksamhet . Hjälpa till med utveckling av nya produkter och tjänster t.ex förstärka företagens ledningsarbete , rekrytera personal och hitta samarbetspartner. Hitta finansieringslösningar till företagen .
Hjälpa till med goda råd är en sak ....men det är självskrivet och ska inte stå i arbetsbeskrivningen .
Men allt det  där !!
Är Kommunen villiga att stå ansvariga när en företagssatsning går snett då de är inne och petar i verksamheten ?? Skulle inte tro det !
Det visar också hur korkade de som bestämt detta tycker att vi företagare är ! Jag blir uppriktigt förolämpad !
 
Ingen person skulle kunna gå in här och hjälpa oss med någon av dessa saker för de skulle inte förstå vårat företag och vad vi  behöver bättre än vad vi  själv gör . Och med andra ord så är det ingen hjälp .
Sedan är det ju så att det kan vara som ett körkort till nystartade företag att få ett stabilt företag , att verkligen sköta dessa saker själva ?
 
Nu pratar jag inte om "nyföretagarutbildningar" för att få en rätt start , information och kunskap om företagande är guld värd när man sitter på en idé . Men sedan ska man klara sej själv eller ta hjälp av de verkliga aktörerna som finns för utveckling i olika delar av företaget .
 
Som vanligt berättas också i ansökan om kommunens företag och att personen ska hjälpa till för företagen söker arbetskraft att skifta mellan generationer .
Det är och har aldrig varit ett problem , och det är inget som Kommunen ska lägga sej i heller .
 
Medborgarkontor innebär ju också att det är för alla . Känns ju lite lyxigt att anställa en person för kanske 60 tusen i månaden för att svara fru Svensson om varför de inte sandat på Axvägen , eller när Herr Pettersson tycker det är dags att tömma papperskorgarna på Storgatan ?
 
Det ger heller ingen effekt om inte personen åker runt till företagarna för det är få företagare som är i centrum i Viken ....knappast inga !!
 
Som vanligt så blir det pannkaka av idéer som kan bli bra om man bara förstår sej på hur det fungerar , och sedan utgår från det. Och som vanligt tar man inte hjälp av folk som faktiskt finns i kommunen som kan sakerna .
Och det kommer att bli PRECIS som vanligt att denna person kommer att falla in i den LILLA grupp som beslagtagit all beslutanderätt om näringslivet i Valdemarsvik och vägrar släppa taget ......så vi kommer aldrig mer än till ruta 1 tyvärr !
 
I dagens NT var det en ny artikel om att även Företagarna är FÖR ett medborgarkontor .
 
Ok ....företagarna är beslagtaget det också sedan många år . Där har det inte drivits några frågor de senaste 5 åren . Och det är ju kanske inte så konstigt när det beslagtagits av person i Nybyggarpartiet . Och det är ju också Nybyggarpartiet som lagt fram förslaget om medborgarkontor  , så det är ju inte så konstigt att de säger så . Vad medlemmarna tycker däremot förtäljer inte historien . Det är också en Nybyggare som i skepnad av representant för Företagarna som lagt förslagen om hur vi ska komma upp på näringlivsrankingen , så allt härstammar från samma lilla grupp av personer som vanligt .
 
På Trolltyg har vi nu 40 % på alla kläder ( utom underkläder ) så kom in och fynda !! Vi har öppet :
Onsdag -Torsdag 12-18
Fredag 12-16 under
Detta gäller bara i Januari för sedan kör vi igång på allvar igen , och vi startar upp Februari med en mässa och sedan kommer det ramla in saker igen . :)
 
Hoppas detta blir ett riktigt spännande år , jag har redan många uppslag att skriva om , så fortsättning följer !
 
Hoppas ni får en riktigt skön dag !

Kram
 
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :