Spiken i kistan !

Vem är du eller jag att bestämma att en uråldrig tradition som Knutgubbe försvinner ?
Och är det några som har "rätten" över den eller är det för oss att bara förvalta så den lever vidare.
Ska den traditionen finnas alls ?
 
Ja jag blir iaf ledsen för sättet de ansvariga slarvat bort VÅR tradition som jag anser tillhör Gusumsborna .
 
För er som inte är insatt i Knutgubbe ska jag förklara vad det är .
 
Knutgubbe är den dagen som Gusumborna går man ur huse . Barnen dansar ut julen , går i husen utklädda och får godis .
 
De vuxnas knutgubbe är förlagt till en helg nu för tiden . Då klär de vuxna (över 18) ut sej. De finns två sorters knutgubbar . De som lägger mycket tid och som pysslar ihop sin egen dräkt i hopp att vinna första priset . Ett ärofyllt pris i Gusumbors tycke , då det är rätt många som är duktiga på det där att få ihop ide till verklighet . Dessa knutgubbar går inte alltid i husen utan direkt ner till dansen i Folkets Hus .
Sedan finns de som i grupper går i husen och får sej en jamare eller två . Många hus finns det så många jamare blir det och ganska så full kan man bli . MEN ....man går i grupp och man tar hand om varandra och man går sedan ner till dansen ....är där några timmar och sedan går alla hem och har koll på varandra . Det är få bråk på knutgubben och vi har inte haft några andra tillbud.
 
För ca 10 år sedan kom jag och Stefan ner sent på dansen outklädda . Det var då ingen dans utan TV som gick i danslokalen och några enstaka knutgubbar gick slött  i en upplyst lokal . Så sorgligt att se efter att Knutgubbe på 80talet var en riktig folkfest med nyfikna outklädda som stod utanför överallt och mängder av knutgubbar överallt .
 
Året efter så var jag på Musikbörsen i Norrköping och fick veta av killarna där att det skulle bli TV även det året .
Det var bara någon vecka kvar till Knutgubbe och jag ringde direkt hem till Stefan och berättade . Vi drog igång en jättegrej . Vi lovade att stå för orkestern om det inte  gick ihop sej , vi ringde runt till olika kompisar och bad att de skulle mobilisera sej för att få Knutgubbe att överleva .....och vi lyckades få ihop en himla massa personer som gick Knutgubbe det året . Efter det så växte det för varje år och för 5 år sedan hade de 450 personer på dansen och bara hemma hos oss var det kanske 100 knutgubbar på kvällen . Vansinnigt roligt !
Och efteråt så följde vi med knutgubbarna ner på dansen och dansade .
Själv dansade jag med en och samma  "gubbe" rätt många danser och försökte lista ut vem han var .
Vid avmaskeringen visade det sej att det inte alls var en HAN utan en HON och det var min lilla granne Kikki .
Jag var grundlurad !!
 
Det är en primitiv fest , men det är en unik fest !! Ålder , spelar ingen roll om man är en hon eller han , vilken ålder man är i eller vad man har för befattning l . Husen är öppna och ALLA är välkomna att knacka på och komma in . Och bara för att vi lär känna de ungdomar på ett unikt sätt här i Gusum så vet vi som släpper in folk också vilka som är över 18 eller inte .
Samma med dansen i Folkets Hus ....man dansar fritt med vem eller vad som helst . Ingen vet ju vem som döljer sej under masken . Så för mej är detta det "gamla Gusum i ett nötskal"
 
Sedan för ca 5 år sedan så hände det något . Fast faktum är att det hade hänt saker innan dess .
 
Gusum.info ...vårt chatrum lades ner pga samma jäkla grupp som sabbat allt annat . Kniv i ryggen och ett jäkla påhopp på Stefan så klart . Så tappade alla intresset för det .
Juladagsdanserna där vi hjälpte Folkets Hus som bad om hjälp att bygga upp traditionen igen . Vi hjälpte dom och körde "porten" dvs vi tog inte betalt om det inte kom någon ( som tidigare år ) och kom det folk tog vi hälften . Ett helt ofarligt koncept för Folkets Hus . Efter några år hade vi fått upp det så mycket att givetvis så kom kniven i ryggen igen . Och så var det över , för då kom det ingen när de betedde sej så .
Byalaget ....ja samma sak där . Många försök att besudla ....sedan kom då Föreningsrådet och vi visste redan innan trots försäkringar att det inte var för att lägga ner Byalaget att det skulle bli så . Föreningsrådet med Lasse Sunnan och Carlström i spetsen körde med en gång över Byalaget som också satt i Styrelsen , av politiska orsaker .....och så var det över också . Dessutom drog Byalaget in stora summor till GIF för byalaget jobbade helt gratis och till och med betalade ........i så jag hoppas det var värt det .
Och allt är i politikens tjänst och alltid från samma lilla trupp . Blir så trött !!!
 
NÄR ska vi lära oss att vi är Gusumbor och det som händer här är för allas vårt bästa ? Politik och fritid hör inte ihop . Ja jag är bitter , för det är inte alls kul när knivarna viner när man både satsat så mycket pengar ( sponsrat) och handgripligen försökt hjälpa till .Men jag har för länge sedan givit upp . Det enda jag reagerar på nu för tiden är när de säger att det inte finns något folk som hjälper till . Det är ren lögn . Det finns folk som hjälpt på alla tänkbara sätt , men de har inte rätt politisk åsikt .
 
Så hände då något med knutgubben . Eller rättare sagt så blev Gusum i helhet klassat som extra värt att bevaka. Så Länsstyrelsen beviljade pengar till att lära Gusumsborna dricka . Folket som gick på Knutgubben fick inte gå ut . Hela backen i Gusum utanför Folkets Hus var täckt av poliser och vakter . Det kommunala teamet satt på varsin stol på var sida om baren i lokalen . Vårt fik blev högkvarter till polisen . Summan av Knutgubbar var 70 max .
 
Vad hade de väntat sej ? Polisen åkte runt i samhället och bad folk legitimera sej . Gömde sej på småvägar .
Har inget mot varken poliser , vakter eller kommunala drogteam . Men allt ska ske med måtta annars förstör man . Och här är det kommunen som förstört vår knutgubbe !
 
I år var det riktigt otäckt till och med ( tycker jag som mamma) Det var knappt något folk på Folkets Hus .....men det gick många knutgubbar i husen som helt struntade i att gå ner .
Följden blev att när de en efter en blev överförfriskade ( vilket man blir om man inte slutar upp att gå i husen ) så avbröt de kvällen vid olika tider och begav sej själva hemåt och lämnade gänget vid olika platser i samhället .
Det är inte alls bra för risken att bli liggande själv i ett dike är rätt överhängande . Och är det något som är farligt så är det farligt .
 
Jag hoppas att Kommunen kommer till sans och lägger ner att försöka bestämma över folk så vi får tillbaka vår Knutgubbe som den ska vara . Kom inte och säg att det är mycket bråk under den kvällen och att det är därför ni lägger så mycket resurser här , för jag har varit där de flesta år innan ni började med detta (nykter) och jag vet att det inte är så . Man slår knappast någon man inte vet vem det är ;-)
 
*************************************************************************************************************************
 
Sökandet efter Lollo : Missing People gjorde en ny skallgång . Snart 2 år sedan Lollo försvann . Och de gör skallgången när det precis har kommit 2 decimeter snö . Hur tänkte de här ???????
 
 
****************************************************************************************************************************
 
Medborgarkontoret :
Bibloteket i farosonen när Medborgarkontoret ska in och det var en debattartikel om det i tidningen . Igår kom kommunens reaktion tillbaka , skriven av Ted Starkås .
När Helen satt som kommunalråd , kunde man vid många artiklar se att det inte var hon som skrivit ....men det var inte självklart då hon hade en liknande sätt att föra sej och prata . I detta fall kan jag säga att jag är till 110 % säkerhet säga att det är Erland som skrivit och Ted som skrivit under . Skärp till er lite ! Det begriper ni väl att så kan man inte göra . 
Medborgarkontoret kunde blivit bra eller rättare sagt ett Näringingslivskontor . Men som vanligt så förstår man inte vad det är som kommunen behöver . Riktigt synd .!
Ny miljoner som kastas ut ....och den som ska anställas för uppdraget ska in och peta i företag . Nej där har de fel igen.
 
*********************************************************************************************************
 
Men det finns bra saker också . Ljuset är på väg tillbaka och vårkläderna är på väg in !!
Var uppe i Stockholm i helgen och såg på " The book of Mormon" Jättebra !!
Och en liten microsemester  gjorde susen för mej . Nu är det bara att jobba på så är våren snart här .
Fast även en vinterhatare som jag måste erkänna att det är rätt vackert ute nu med all snö .
 
Nu önskar jag er en härlig dag
 
Kram
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :