Äntligen kom den efterlängtade "listan" ;-)

Vilken helt underbar helg vi har haft !! Jag prickade in precis rätt dag att ha ledigt på och det blev lite bilpyssel , promenad och Hilmatid . Kunde inte blivit bättre .

En sådan dag och man är "fit for fight" igen !!
 

I så många år har jag gått denna runda och det  blir en ny upplevelse varje gång <3
 
 
 
Så roligt att då kom Valdemarsviksbladet och i den hittade jag Erlands och Sossarnas berömda lista på vad de med stolthet hade gjort för kommunen under de sju år som de styrt .
 
Jag bara älskar hans listor !!
 
Där tar de åt sej äran åt både det som de har gjort och sådant andra har gjort och sådant de absolut inte kan påverka alls !
 
Sanering i Gusum och Valdemarsvik sattes igång på Torvalds tid och det är inte Sossarnas verk , utan de har bara färdigställt det som bestämdes då . Med andra ord kan de heller inte ta åt sej äran vare sej av hamnområdet i Valdemarsvik eller Bruksparken i Gusum .
 
Med visst .....det finns saker de verkligen har genomfört också . Skolor har byggts ,  och som i Gusums fall så var det så brått inför förra valet att de glömde personalrum .....och senare fick de bygga ännu en gång . Så många gånger gick det lite för fort .  Även återvinningsstation i Valdemarsvik har byggds och de har också beslutat bygga två nya förskolor i Viken .
 
Vammarskolan är inte Sossarnas verk och det var väl även förra majoriteteten som beslutade om Biblioteket ?
 
Kommuninnevånarna har ökat med drygt 250 ....men det är ca 500-600 nyanlända som kommit hit så man räknar med att det är ca 300 skattebetalare som försvunnit ut ur kommunen och de flesta som kommit är nog bidragsgivare så det räknar iaf jag som en kostnad .
 
Lärartätheten är 3e bäst i landet . Där räknas alla tolkar och assistenter in så jag vet inte om det är något att klappa sej för bröstet om . Skolarbetet har förbättrats ...ja i 9an säger dom ....men 3an är katastrof enligt vad jag hört . Det verkar skilja väldigt mellan klasser ???
 
Vammarhöjden drivs åter av kommunen ....jo men har inte kostnaderna ökat ???? Vet inte riktigt vad som är bra med det .
 
En förstudie har startats om Ringgården och tillsammans med Riksbyggen,  där de vill ha till- och ombyggnad .
Ringgården är rätt fint . Det är samlingsrummet som inte höll måttet . Så man undrar ju vad det hade kostat att bara renovera upp det som behövdes och inte blanda in Riksbyggen. Riksbyggen är ju ett företag ....företag kräver vinster , så att man får betala både vinsten och tillbyggnaden kan man vara säker på . Dessutom ligger det i sakens natur att de vill lägga ner Gusum också , och det tycker vi absolut inte om !!
 
Ställplatsen i Viken har blivit succé ! Japp det har det .....men kommunen har inte gjort det utan var mega irriterade på husbilarna som av egen kraft ville stå där .
 
Utsiktsplatser har byggts i Viken och det tror jag har blivit riktigt populärt . Många vackra bilder har jag sett från dessa. Ska själv försöka ta mej tid och gå dit och kolla i sommar . Enkelt men effektfullt .
 
Badplatser har rustats upp .....vet i tusan vad de gjort i Gusum , jag har inte sett någon skillnad .Utegym har byggt och jag hoppas verkligen att de används mer än vad de gör i Gusum , för där har jag aldrig sett någon , någonsin gjort något . Det är lite synd , själv har jag varit på Sörpings bana några gånger och det är rätt kul.
 
En översiktplan har gjorts och det behövdes för den tidigare var föråldrad .
 
Konstgräsplan och Ishall skryts det med , men det är bara en gigantisk kostnad för kommunen . Bara sommarisen kostar oss ca 300.000 och då kan det ställas i jämförelse till att det på leacing skulle kosta kommunen 100.000 att ge eleverna på skolan datorer som fungerar . De har inte det idag och det anser jag vara mycket viktigare . Dessutom kostar ishallen gigantiska summor varje år , för ett ganska snävt antal användare .
 
Nya gång och cykelvägar ....det är väl vägverket som bestämmer det och hade det varit kommunen så skulle de väl tagit Gusums först ? Vikens är fullkomligt onödig . Sveriges dyraste motionsslinga skulle jag kalla den som går till Mossebo . Gusums är däremot väldigt nödvändig då det har varit en livsfarlig väg ut dit . Men som sagt ....inte riktigt Sossarnas förtjänst .
 
Fairtradekommun: Ja det är ju ett LO företag som vi sponsrar med dyrare varor . Dessutom har LO gjort två bolag av det för att slippa skatt .
- Det är roligt att betala skatt sa Mona Sahlin en gång .....fast det var nog innan Kronofogden knackade på dörren , och helt uppenbart så lär LO skolan hur man undgår skatt . Att det sedan skulle vara bättre för faitradföretagen , det tvistar de lärda om .....så om det är bra att vara Fairtradekommun är jag långt ifrån säker på .
 
Maten till barn och äldre är mer näringsriktig . Det är ju bra .....men det samköps med Norrköping så vår kommun har inget med det att göra . Ändar de i Norrköping så får vi ta del av deras ändringar .
 
Allt detta är samlat under de olika bitarna i Visionsutredningen som de gjorde . Och visionen är helt ok även om den är som en sagobok .  Men vad de skriver om hur det ser ut i Näringslivet och antyder att de är PAPPA till  är det jag reagerar mest på för där står det nämligen.
 
1 Allt fler företag i Kommunen vågar investera
2 Kommunen erbjuder företagsrådgivning
3Samarbetsandan stärks genom nyhetsbrev , frukostträffar , näringslivsråd , event m m
4 Praktik , vuxenutbildning , extratjänster , förberedande körkortsutbildning mm stärker människors möjligheter att få jobb.
5 En näringslivsutvecklare ska anställas .
 
1 Att företagen investerar har inget med kommunen att göra utan beror helt och hållet på att det går bra för företagen ....troligtvis av den gynnande konjunkturen som råder .
 
2 Ja ....det erbjuder väl varje kommun ? Det var mindre smart när ni tog bort den tjänsten från kommunen som ni gjorde något år och gav bort våra företag till Norrköping .
 
3 Vår bottenplacering på näringslivsrankingen har visat i många år att era frukostträffar och näringslivsråd är rent ut sagt skit . Nyhetsbrevet säger i princip ingenting då ni inte har något att berätta , mer än när bussarna går till hockymatcherna i Linköping . På frukostträffarna kommer knappt någon mer än några få från Storgatan
 
Och på ert näringslivsråd sitter 10 politiker och 3 företagare som inte representerar några alls . När ska ni förstå att ni måste göra om allt detta ?
4 Punkt 4 kan man väl helt flytta från Näringslivet och sätta in det i integrationsprojekt ?
 
5 Ja det kan bli bra ....och det behövs någon som börjar jobba i frågan . Men synd är att ni inte gjort något alls utan låtit det sjunka så lågt på rankingen . Det tar väldigt lång tid att komma upp till ytan igen .
 
Om näringslivet kan man summera så här : Visionen var att ligga överst i näringslivsrankingen . Det har inte gjorts någonting och vi ligger ännu sämre till nu än för 7 år sedan . Och inget har hittills gjorts för att ändra det fast de hela tiden fått veta vad som är fel . Så att nå vision 2025 är helt omöjligt då de inte ens vill försöka .
 
De skriver också att trots stora utmaningar så har vinsten i kommunen varit ca 10 miljoner varje år .
Jag undrar då hur mycket i genomsnitt de bidrag som smugglats in i verksamheten varje år varit ?? Tippar på ungefär MINST samma summa ....eller ligger de i en särskild hög och förräntar sej ?
Jag undrar också att den "proforma" skattehöjning som gjordes ....som inte behövdes utan som var för framtiden .....var finns de eller har de också smusslat in sej i verksamheten .
 
Man kan också tycka till om vad som ska hända i kommunen de närmaste 4 åren och då önskar jag :
 
1 Att man tar Näringslivet på allvar . Släpper in företagen i samtalen . Skapar plattformar för samtal ,  och ser   dom som tillgångar och medarbetare i kommunen . Vi företagare vill inte ha event ....vi vill ha plattformar som stärker näringslivsklimatet , gör våra företag starkare , sammarbeten .....vi vill helt enkelt bli sedda .
Kommunen, företagsorganisationer , bank och vi skattebetalare  har all anledning att ta detta på allvar . Vi har varit en kommun med stor del självförsörjning i form av egna företagare . Ett måste för en sådan här kommun. När resten av landet har legat på kanske 8-9 % så har vi legat på 13 % . Vi går med stormsteg neråt . På nyföretagarrankingen låg vi 2015 på 65e plats . 2016 låg vi på 155e plats och 2017 var vi på 194e plats . Det säger rätt mycket , eller hur ?
 
2 Jag önskar att man gör en policy att politiker och sådana som är nära politiken inte samtidigt sitter i de föreningar och andra grupper som bör hållas fria från politiker så att vårt samhälle utvecklas . Och också så att olika föreningar blir bemötta lika . Spräng dessa kompisgrupper och ta in folk som har idéer och vill något .
 
3 Jag önskar att ni gör om visionen till något som är hanterbart ! Där ni verkligen kan jobba efter vad det står. Har man inte gjort något åt vissa områden på 7 år så ska det inte stå med .
 
4 Jag önskar att de som sitter i opposition ....oavsett vem det är , gör det den ska , dvs opponerar och sätter sej in i poltiken och ger en annorlunda bild och ett förslag till . Detta som råder just nu , att alla ska vara tysta och nöjda och ingen får säga något negativt är förödande för utvecklingen .
 
5 Jag önskar ni tar bort utskotten . Denna majoritet tog bort rätten för dom att besluta något . Då finns det heller ingen anledning till att ha dom kvar . Kostar bara pengar.
 
6 Mest av allt så skulle jag vilja avsätta alla nickedockor som finns i politiken . Av de som sitter i KF och beslutar om våra skattepengar , så är det bara en handfull som vet vad de beslutar om . Det borde vara olagligt ! I varje parti sitter en stor grupp människor som aldrig tycker något . Varför vara politiker då ?
 
 
Nu är det också officiellt att Stefan hoppar av poltiken . Ingen blir gladare än jag då han så många gånger blivit frusterad för att absolut  ingenting händer i hans parti . Att ingen vågar ha åsikter och till och med sossarnas budget höll de med om ( fast majoriteten i partiet inte tyckte det )
Men samtidigt så är han ju en "dooer" så jag lär väl bli galen om han inte får något nytt att gå loss på . Tur jag kan fly till Trolltyg ibland . Innan det ens blev officiellt så fick han dock förslag från andra partier direkt ....men jag hoppas verkligen han sinnar sej och vi kan lägga Valdemarsviks Kommun bakom oss . Allt har sin tid , men ibland är det roligt att se fram mot något nytt och oprövat !
 
Kram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :