Först så går det upp ...se`n går det ner ...se`n går det ner ....

Så kom då förhandsvisningen av årets näringslivsranking och återigen så simmar vi på botten. 
 
Varje år har jag skivit ut i facebookgruppen " Valdemarsviks kommun i utveckling" 
 
VAD GÖR VI ???
 
Jag har för två år sedan blivit inbjuden till diskussion av ämnet med två ledande personer från Kommunens Näringslibvsråd som " ÄGER" frågan och ytterliggare några år tidigare var Stefan på promenad och diskussion i samma ämne .  Jag ska absolut inte skylla på nuvarande sittande majoritet för oppsositionen är på exakt samma nivå och tycker allt är jättebra .
 
Vi gör massor , näringslivsrådet är jättebra , vi har möten på lilla blå ...vi har näringslivskväll ...youtubers på banken osv osv . 
 
Jag har hört det mesta i försvarstal också .
 
Företagen är bortskämda ( Bror-Tommy) Företagare som är så kreativa kan väl fixa det där själv ( Lasse B) 
Det är ju bara si och så många som har svarat ( Erland) 
 
Det sista har ju Erland helt rätt i .....men det är ju olika företag varje år så nog tusan är det vad företag tycker !! 
Han så också att det hade direkt koppling till olika problem .....som när annan sotare tog hem upphandlingen . Men vi ligger likt förbannat sist varje år så det har inte med det att göra  . Och det säger ju också en hel del om Erlands nervärderande attityd gentemot företagare 
 
Och ser man på undersökningen så är just Politikers attityd och tjänstemännens attityd som är problemet och just att några få personer lagt beslag på frågan ....som dessutom inte förstår den ...som allt handlar om .
 
Företagsrankingen är ALLA företags problem ! Ni äger inte frågan utan ansvarar över den ! Och eftersom ni själva inte förstår problemet så måste ni öppna upp för diskussion ! 
 
I Vission 2015 har 500 personer sagt sitt och en väldigt viktig bit är att vi ska ligga bra till i näringslivsrankingen .
 
Först och främst måste jag förklara VARFÖR det är så viktigt att ligga bra till i näringslivsrankingen .
 
Ett gott samarbete mellan kommun och företag gynnar hela bygden . Företagen expanderar mer och jobb skapas ....företag skapas och eventuellt flyttar några hit . Kommuner med bra näringslivrankingsresultat skapar mer jobb helt enkelt .
 
Hur får man bra näringslivsrankingsplacering då ? 
 
Ja inte genom att några personer lägger veto på  frågan ( som dessutom inte begriper den) 
 
Först och främst handlar det om kommunikation !!!!!!!!!!!!!!!! 
 
Jag som företagare vill vara delaktig och ha bra kommunikation med mina samarbetspartners ! När det gäller mina egan åtaganden och mina kunder så är det mitt ansvar att se till att jag har den relationen....och jag har den och förstår att allt hänger på den .
 
När det gäller företagsrankingen så handlar det om att de ledande i sitt område som har kontakt med företag tar sej tid att prata . Inte sitta på möten och hitta på " Happenings " för företagarna utan ha kommunikation med dom . Få dom att känna sej delaktiga ...göra saker tillsammans om det finns gemensamma intressen . Skapa plattformar eller bara slå en signal . Vilka företagare har tid att gå på cellokonserter ??? 
Tro mej ....precis som mina kunder får samtal från andra kardborretillverkare så får jag erbjudande om både andra kommuner att tillhöra , banker att samarbeta med ....företagsnätverk att tillhöra . 
Vill ni att jag ska vara lojal ? Varför ska jag vara det ? 
 
Ett gott samarbete med kommunikation ...ger en lojalitet ! Det är win-win ! Alla vill känna sej delaktiga och behövda , bli sedda ! Vi vill inte bli roade det sköter vi så bra själva , vi vill "tillhöra" 
 
Precis när jag skriver detta får jag syn på ett brev från kommunen . En presentation av vår nya näringslivssamordnare Malin Österström . Först så skriver någon från kommunen ...tyvärr ! För där står precis det jag INTE  vill läsa . 
" Många företag söker ny arbetskraft för att skifta mellan generationer och för att expandera " 
 
Men snälla !!!  Företagarna gjorde för typ 15-20 år sedan en undersökning i Viken om detta och sedan dess har jag hört detta varje år tror jag . Vilka är dessa jättemånga företag som behöver hjälp med generationsskiftning ???  Ingen ! Antingen lägger man ner eller så vet man om någon lämplig att ta över . 
En sådan mening ....samt resten som kommunen skrivit sätter nämligen stämpeln för hur tjänstemän och politiker tycker och tänker om oss företagare . 
För i det som kommunen skriver så ska de lägga sej i produktutveckling , finansiering , ledningsarbete mm mm 
 
 Om ni behövde ny ekonomichef , skulle ni be mej hitta en lämplig chef till er ?? Om ni skulle göra en rondell i Ringarum och jag skulle erbjuda mej hjälpa till.... skulle ni vilja det ? 
Nej , för jag kan inte det, precis på samma sätt som ni inte förstår eller kan mitt jobb. Det är översitteri att ens tro att en person som inte jobbat med detta tidigare ska kunna bistå i dessa frågor . Och varje företag ska klara sådana här basala uppgifter själva för att få fram starka företag . Hjälpa oss med de kommunla frågorna ...jovisst ....men det är det enda , samt kommunicera med oss.
 
Men så kommer Malins egen presentation och den andas precis det som jag vill höra ! Mellan raderna läser jag att kommunen har mycket problem med sina attityder och att man måste jobba häcken av sej för att få tillbaka förtroendet . Jag hoppas verkligen hon INTE faller in i gänget som nu "äger" näringslivet utan att hon ensam ....ihop med företagen ....blir den som tar tillbaka näringslivsfrågan där den ska vara . 
Jag önskar henne stort lycka till !!! 
 
Nu börjar vårt högtryck inne i Söderköping . Tursiterna ökar markant och evenemangena avslöser varandra .
 
På fredag den 25e kör vi ett AW på Trolltyg mellan 16-19 . Där bjuder vi på lite snittar och bubbel innan våra kunder försvinner hem till grillfesten....ut på stan eller vad de nu gör .
 
Lördag den 26e är det " En dag för barnen " ....en fullt späckad dag med sång musik och pyssel överallt i Söderköping och allt är gratis !! Välkomna !! 
 
På kvällen den 26e gästar vi " Ladyes night " på  häsobruket i Valdemarsvik ihop med andra . Temat är Glamour .....och det är ju jag bra på ;-) 
 
Hoppas vi ses någonstans ute i vimlet och hjärtligt välkomna in på Trolltyg och säg hej . Eller varför inte till Gripband ? 

Kram och ha en bra dag !!
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :